"Już 12. rok z rzędu mamy najwyższy udział w globalnym rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką!"
Światowy lider sprzedaży.
Wersja do druku
"Już 12. rok z rzędu mamy najwyższy udział w globalnym rynku cyfrowych aparatów z wymienną optyką!"
Światowy lider sprzedaży.
Jedyne jak to można skomentować: no niestety ;).
Nawet Samsung ma lepszy sensor :lol:
Image comparison: Digital Photography Review
Nie ma rady musisz się zatem przesiąść na Samsunga 8-).
Jak zwykle same narzekania. Kto broni kupić coś innego ?
Ja jednak jeszcze poczekam, choćby na porównanie takiego 760d z k-s2 czy k-50. Jak w dalszym ciągu Pentax będzie tak masakrował trabanta jak do tej pory, to faktycznie czas pomyśleć o zmianie ;]
Ale po co czekać. Kupować Pentaxa i robić zdjęcia jak Ci odpowiada 8-).
a kiedy będzie dokładnie w sklepach ten 760??
Ponoć w kwietniu.
A ja słyszałem teraz o ... połowie maja.
A ja nie czekałem i właśnie na Alledrogo kupiłem 70D z przebiegiem 7000 zdjęć za równe 3 tysiaki. Z zaprezentowanych sampli wnioskuję, że nowa 24Mpix matryca nie będzie lepsza niż ta w 70D a lepszy wizjer optyczny, przyzwoita cena i dostępność już teraz przekonały mnie do 70D. Pobawiłem się też rawami z 70D i stwierdziłem, że możliwości wyciągania z cieni są zdecydowanie wystarczające jak na moje potrzeby, no i co najmniej o 1,5EV większe niż w Canonie 1000D.
Z kolei ja wymienię prawdopodobnie 70d na 760d, ale z powodów pozafotograficznych. Pewnie będę miał oba przez tydzień lub dwa, może wtedy pokuszę się o jakieś porównanie dotyczące obrazka, bo reszta raczej jest dość oczywista. No może jeszcze z wyjątkiem AF w LV.
Valuebasket już sprzedaje.
Czekałem na jakieś testy, bo nie wiedziałem czy kupić 70d czy 760d. Okazuje się, że 750/760 nie współpracuje z obiektywami sigmy w LV. Ma być nowy firmware do obiektywów Sigmy, ale to się wiąże chyba z wizytą w serwisie. Mój obiektyw więc nie zadziała. Chyba zostanie mi 70d kupić o ile 760d nie będzie w jakiś spektakularny sposób różnić się obrazkiem.
Juz dzis moge zapewnic, ze roznicy w obrazowaniu nie bedzie. Takie nadzieje wiazac z Canonem! OMG.
Co? Nie siej paniki. Są problemy raptem z kilkoma obiektywami Nota od Sigmy - w sprawie obiektywów z mocowaniem Canon - Optyczne.pl. Z reszta problemów nie ma.
Pojawiają się już pierwsze recenzje:
https://www.youtube.com/watch?v=YHiy9FDv3TA
W skrócie
-świetny AF (fazowy, w LV i podczas filmowania)
-DR lepszy o 0.5EV niż w 700d
-JPEG prosto z puszki używalny przy iso 6400 (mocno odszumiany w puszce)
W najbliższych dniach autor ma zamieścić więcej szczegółów dotyczących jakości obrazu. Gdyby DR był lepszy o 0.5 EV od 70d lub jeszcze lepiej od 7dmk2 to by było ciekawie....
Przykładowe fotki z 750D:
Canon 750D - zdjęcia przykładowe - Optyczne.pl
Moim zdaniem jest słabiej niż w 70D (którego niedawno nabyłem). Na zdjęciach z Wołgą dynamika nie przekonuje, ISO6400 też nieco bardziej zaszumione niż 70D.
https://youtu.be/SG7jmw8CBF4
Hand on review ;)
Są już rawy :
750D:
Canon T6i Review: First Shots - Samples
760D :
Canon T6s Review: First Shots - Samples
Ilość detali lepsza lepsza od 70D, szum w cieniu porównywalny.
No to ładnie LensRentals.com - Canon T6 Sensor Issue
:mrgreen:
Z tego powodu zawiesiłem na razie zakup 760d. Ale potrzebuję go dość pilnie, więc mam nadzieję, że Canon wszystko wyjaśni w tydzień lub dwa. Nie chciałbym trafić na felerną sztukę. W najlepszym razie zawsze to strata czasu na wysyłkę do serwisu (pewnie wymiana matrycy, bo wykwity są pod filtrem).
Wymienic to moga, ale aparat na nowy!
Ktos, tam juz pewnie stoi na dywaniku.
Jest to najwyraźniej ten sam problem, który miała czy ma Leica M9. Leica wymienia matryce za darmo, albo dopłaca, w zależności od daty zakupu. Nie całe korpusy oczywiście. Niestety, nie ma gwarancji, że to samo nie pokaże się na wymienionej matrycy.
New Leica "CCDgate" Scandal Afoot? | La Vida Leica!
Czyli korozja samego szkła na matrycy. W ogóle obecność całego stosu grubych filtrów przed matryca, który może nawet zawierać organiczny klej :shock:, jest dla mnie jednym z najbrzydszych wrzodów na skadinad dosyć powabnym ciele fotografii cyfrowej.
Ciekawe, że coś bardzo podobnego, co nie wyglada jak kurz, zauważyłem ostatnio na wewnętrznych powierzchniach soczewek w moim Jupiterze 37A 135 mm.
Jeżeli coś nie jest kurzem, to jest pleśnią albo kolonią bakterii. Punktowe rozklejenia nie istnieją.
650D -> radioaktywne gumy
750D/760D -> kolonia bakterii na matrycy :lol:
Czekamy na 800D/810D (który będzie postępem jak 700D)
Można wygłaszać takie niczym nie poparte opinie ale można też pomyśleć.
Tu akurat nie chodzi o klej. Jeżeli Leica mówi,że jest to korozja szkła, to by oznaczało, że jest to.... korozja szkła. Kolonie bakterii na nowych matrycach sa raczej niemożliwe. Poza tym, takie świeżo wyrośnięte mikroorganizmy dałoby się prawie całkowicie zmyć. Polecam Google i "pitting corrosion" (of glass). Wyglad z punktem w środku i koncentrycznymi okręgami też za tym przemawia.
Fakt, że laik zawsze będzie podejrzewał grzyby czy bakterie, ale nie wszystko jest grzybem. Szkła optyczne sa często o wiele mniej stabilne niż zwykłe szkło okienne. Bardzo podobnie wyglada mój Jupiter:
Fungus etch pits: Canon SLR Lens Talk Forum: Digital Photography Review
Wbrew opinii właściciela tego obiektywu, jest mało prawdopodobne, że jest to fungus czy bakterie.
dpreview dodało nowe korpusy do porównywarki scenki testowej. Tak jak można się było spodziewać rozdzielczość jest nieco większa w stosunku do poprzednich matryc APS-C, pozostałe parametry raczej bez zmian.
Canon EOS Rebel T6s/T6i (760D/750D) First Impressions Review: Digital Photography Review
Cienie w 760D są lepsze od 700D ale gorsze od 7D2 :(
W High ISO identyczna sytuacja. Szkoda, bo ilość detali fajna.
Lepiej było kupić 600D za 1650zl nowego jak był w niskiej cenie. On też ma lepszy sensor od 700D.
No to co znów czekamy na 80D 24MPx Dual Pixel i może lepszy DR? Niee... już znudziła mi się ta cała fotografia.
Czyli tylko 70D! Ja już dokonałem wyboru ;-)
Dobra wiadomość, wsparcie SD jak w 7D2 (do 75MB/s)
Canon Rebel T6i/T6s SD Card Comparison Fastest Write Speed Tests for EOS 750D/760D
Aktualnie mistrzem prędkości (SD) w ofercie Canona jest 5D3 20MB/s :lol:
Ciekawa informacja z praktycznego punktu widzenia (wybór karty) jak i teoretycznego ;) (DIGIC 7 musi już być za rogiem, prawie na pewno będzie w 80d, a wcześniej może w 5d4).
zasadniczo, to nie wiem czemu w watku o 750D/760D dystkutowany jest wybor rodzaju karty do 5D... no ale... ;)
a de facto ja mam taki sam punkt widzenia co becekpl. wydajnosc serii RAW mi zwisa, dynda i powiewa. natomiast biezacy backup zdjec jest absolutnie fenomenalna sprawa.
tylko w konktekscie aparatu podrozniczego to to by sie bardziej odnosilo do 6D. o ktorym de facto tez jest inny watek...
masz racje ,tylko ze ja mk3 kupiłem zanim trafił do sklepów, o 6d to była wtedy dyskusja w wątku "spekulacje i plotki" ;D
Ktoś z was ma porównanie 750d z 600d? Zastanawiam się nad przesiadką ale 70d czy wręcz 80d kusi co nie co bardziej. 80d to oczywiście myśl przyszłości.
Zapowiadają że dopiero 90 D to będzie sztuka.Może warto poczekać.
A tak poważnie,kup to na co Cie stać.Jeśli masz 600 D to wiesz co daje Ci ten model aparatu,a czego Ci ewentualnie brakuje.A jak brakuje, to poszukaj modelu który TOBIE odpowiada a nie każdemu z nas. Ilu użytkowników , tyle opinii.
Karta doszła dzisiaj. Szybkie testy w domu dają zadowalające wyniki.
Stara karta to Kingston Ultimate 16GB Class 10
Nowa - SanDisk Extreme PRO 95MB/s Class 10
Na starej po zapełnieniu bufora na RAWie (8 zdjęć) i ISO 800 zdjęcia dalej robią się w odstępach mniej więcej sekundowych.
Na nowej ten sam test daje prawie dwukrotnie lepszą prędkość robienia zdjęć na zapchanym bufforze czyli prawie 2 na sekundę. Aparat prawie w ogóle nie myśli po puszczeniu migawki.
Ale to na sucho :) Prawdziwe testy już w tą sobotę w Poznaniu. Jeśli mi żadne fruwajło nie ucieknie z powodu zamyślonego aparatu to znaczy, że karta się spisała celująco.
Jakby ktoś chciał zakupić 760D to proponuje przejść się do mediamarkt. Dzisiaj w Gdyni mieli cenę 2699,- a 750D w cenie 3199,-[emoji1] Jak ktoś się przymierza to jest okazja kupić 500 złotych taniej.
Witam,
jestem tu nowa. Czy ktoś kupił już canon 760D i może się podzielić wrażeniami? Szczerze powiedziawszy zastanawiam się pomiędzy tym modelem a 70D.
Witam
Przymierzam sie do kupna 760d ale tez chce do niego kupic obiektyw Sigma 18-35 F/1.8 A HSM DC Canon, czytalem o problemach wspolpracy a raczej jej brak tego obiektywu z powyzszym modelem w trybie live wiev, czy ktos moze to zdementowac/ potwierdzic lub poradzic ? widzialem tez filmy z 70d z tym samym obiektywem, wyglada na to ze tam nie ma problemu.
O ile łatwo jest podać argumenty na rzecz zakupu 70d (wizjer, zasilanie, szybkostrzelność itp.), to na rzecz 760d już znacznie trudniej. Tak, matryca 24Mpix ma większą rozdzielczość, ale różnica w praktyce jest na tyle subtelna, że nie sądzę, aby zainteresowała nawet największych maniaków np makrofotografii.
Za to dość nieoczekiwaną ciekawostką jest szybkostrzelność. Teoretycznie większa w 70d niż w 760d. Jednak w praktyce okaże się, że np. w ciągu 30 sekund 760d z szybką kartą zrobi prawie dwa razy tyle RAWów co 70d!!!