-
Odp: Canon 5DS & 5DS R już oficjalnie (link do strony Canon)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
touche! :) :) :)
chociaz glupie, nie da sie ukryc.
-
Ale może kubek kupię :lol:.
-
Canon 5Ds & 11-24mm f4 - Hands on & image review: http://youtu.be/n8L2bljfLiU
-
Ciekawe dlaczego canon od razu dał matrycę 50mpix. Zazwyczaj wszelkie nowości, ulepszenia i innowacje dawkują bardzo oszczędnie w kolejnych modelach. Mamy nagle skok 20-->50mpix ponad 2x więcej. Do tej pory byli dla mnie mistrzami ekonomiczno-marketingowej rozgrywki. Odnoszę wrażenie, że pierwszy raz wyłamali się z dotychczasowej strategii.
W zasadzie od 300d każdy model pojawiał się w odpowiednim momencie, z odpowiednią funkcjonalnością - nie za dużo, nie za mało...a tu nagle dali wszystko co mieli :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
dali wszystko co mieli :)
W to akurat na pewno nie uwierzę!
-
Przesadzasz z tym, ze dali wszystko co mieli. Dali tylko 50MPix tak na prawde. Gdzie 4k video? Gdzie chocby 1080 50/60p nie mowiac juz o 720 120p. Gdzie obrotowy wyswietlacz? Maja jeszcze co dokladac do nastepcow.
-
12-21 - ja wiem czy obecna rozdzielczość to taki gigantyczny skok? Jest trochę więcej ale nie robiłbym z tego wielkiej sprawy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Ciekawe dlaczego canon od razu dał matrycę 50mpix. Zazwyczaj wszelkie nowości, ulepszenia i innowacje dawkują bardzo oszczędnie w kolejnych modelach. Mamy nagle skok 20-->50mpix ponad 2x więcej. Do tej pory byli dla mnie mistrzami ekonomiczno-marketingowej rozgrywki. Odnoszę wrażenie, że pierwszy raz wyłamali się z dotychczasowej strategii.
W zasadzie od 300d każdy model pojawiał się w odpowiednim momencie, z odpowiednią funkcjonalnością - nie za dużo, nie za mało...a tu nagle dali wszystko co mieli :)
dwukrotny wzrost liczby pixeli , to liniowo wzrost rozdzilczosci o 40% - to jest juz zauwazalane .
powiekszenie do np 30 mpx owszem byloby mierzalne ale nie przyniosoby jakiegos skoku .
Canon w FF zawsze tak robil
10 mpx - 21 mpx a teraz 50 mpx
nastepny skok bedzie mila rzeczywiscie sens przy ok 100 mpx.
taki wzorst jak np w aps 15 - 18 mpx nie ma wiekszego sensu , roznic praktycznie nie widac.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
12-21 - ja wiem czy obecna rozdzielczość to taki gigantyczny skok? Jest trochę więcej ale nie robiłbym z tego wielkiej sprawy.
Wszystko zależy od zastosowań. Tak jak napisał przedmówca, 2x większa rozdzielczość to 40% wzrostu rozdzielczości (teoretycznie). Nawet jeśli w praktyce to będzie tylko 20%, to jest np. dla mnie różnica pomiędzy zastosowaniem szkła 500/4 L IS a 600/4 L IS, a to naprawdę dużo. Np. dużo lżej i dużo taniej.
I jeszcze dlaczego akurat 50Mpx. Pomijając już wyjaśnione kwestie natury technicznej czy teoretycznej, to główny cel tej puszki to MF. Canon sam o tym pisze.
-
Wg mnie to aparat dla ludzi świadomych - wiedzących "po co mu taki":-) Np. mi do zdjęć krajobrazowych, architektury i produktowych sprzedawanych na stockach bardzo się przyda "zwiększona rozdzielczość i ostrość".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Przypominam, że bodaj w 2010 Canon pokazał matrycę 120Mpx w formacie APS-H. A więc o znacznie większej rozdzielczości niż ta w 50Mpx. I przede wszystkim o ciekawszej architekturze (5ds nadal ma tylko 30fps w video).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
dwukrotny wzrost liczby pixeli , to liniowo wzrost rozdzilczosci o 40% - to jest juz zauwazalane .
powiekszenie do np 30 mpx owszem byloby mierzalne ale nie przyniosoby jakiegos skoku .
Canon w FF zawsze tak robil
10 mpx - 21 mpx a teraz 50 mpx
(...)
1ds mk1 = 11MPix
1ds mk2 = 16Mpix
1ds mk3 = 21Mpix
5d mk1 = 12 Mpix
5d mk2 = 21 Mpix
5d mk3 = 22 Mpix
Jakoś nie widzę tych zaleśności o których pisałeś w FF.
Natomiast jeśli chodzi o 5ds to racja, nie było sensu wprowadzać 30MPix.
-
-
Cytat:
5d mk1 = 12 Mpix
5d mk2 = 21 Mpix
5d mk3 = 22 Mpix
5 ds - 50 ,px
Jakoś nie widzę tych zaleśności o których pisałeś w FF.
Natomiast jeśli chodzi o 5ds to racja, nie było sensu wprowadzać 30MPix.
no widzisz 12-21/22 -50 ladny ciag *2 tak jest w serii 5.
nastepnie ma sens ok 100.
w aps-c , aps-h rzeczywiscie tak nie bylo, ale ja nie o wszystkim tylko o 5.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Albo DR jest 6.5 albo 12, bo to nie jest wszystko jedno. To jest ogromna różnica. Jestem pewien, że jest blżej 12 niż 7.
Dla wspomnianego tutaj 5d2 DR zmienia się od ok. 12 (ISO 100) do ok. 6,5 (ISO 12800).
W nowszych puszkach dla ISO 100 DR na razie zostanie takie samo (architektura -> szum odczytu), dla wysokich ISO nieco się poprawia osiągając nawet nieco lepsze wartości niż konkurencja.
-
Wracając jeszcze do matrycy 120MPx, zaraz ktoś zapyta, a co ze szkłami? odpowiedź: nic, w ścisłym centrum kadru nie ma problemu. Da radę każda porządna L-ka jak i plastikowe szkiełko za 5 złotych. Skąd to wiem? Z praktyki :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Dla wspomnianego tutaj 5d2 DR zmienia się od ok. 12 (ISO 100) do ok. 6,5 (ISO 12800).
W nowszych puszkach dla ISO 100 DR na razie zostanie takie samo (architektura -> szum odczytu), dla wysokich ISO nieco się poprawia osiągając nawet nieco lepsze wartości niż konkurencja.
To by się mniej wiecej zgadzało. Na tej stronie, Figure 5b, 5d2 ma od 11.4 do 7.5 na 12500. Nawet kompakty i telefony zblizaja się do 11 na ISO 100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Wszystko zależy od zastosowań. Tak jak napisał przedmówca, 2x większa rozdzielczość to 40% wzrostu rozdzielczości (teoretycznie). Nawet jeśli w praktyce to będzie tylko 20%, to jest np. dla mnie różnica pomiędzy zastosowaniem szkła 500/4 L IS a 600/4 L IS, a to naprawdę dużo. Np. dużo lżej i dużo taniej.
I jeszcze dlaczego akurat 50Mpx. Pomijając już wyjaśnione kwestie natury technicznej czy teoretycznej, to główny cel tej puszki to MF. Canon sam o tym pisze.
Myślę też że marketingowo dużo lepiej wygląda jak się da więcej niż konkurencja niż tyle samo.
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Warto by uporządkować nieco i przyczepić gdzieś na stałe do poczytania na forum, żeby nie dyskutować tego po raz n-ty.
A ja mam ochotę cały ten śmietnik wysłać w kosmos :evil:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Przypominam, że bodaj w 2010 Canon pokazał matrycę 120Mpx w formacie APS-H. A więc o znacznie większej rozdzielczości niż ta w 50Mpx. I przede wszystkim o ciekawszej architekturze (5ds nadal ma tylko 30fps w video).
Ha, wywołałeś wilka z lasu !
CP+ 2015: Canon shows off prototype 120MP CMOS sensor: Digital Photography Review
Fajne komentarze czytelników, przynajmniej inne zdjęcie niż w 2010
jp
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Cwaniacy. Pięć lat w ukryciu trzymali.
-
Wbrew pozorom między wersją z 2010 a obecną są dość istotne (zasadnicze?) różnice. Głównie związane z szybkością odczytu i potencjalnymi aplikacjami (np. video).
-
Pozytywnym aspektem będzie fakt, że zapewne spadną troszkę ceny 5D MKIII , a na razie musimy się uzbroić w cierpliwość i poczekać do marca - kwietnia aż pokażą się w sklepach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sq7ofd
Pozytywnym aspektem będzie fakt, że zapewne spadną troszkę ceny 5D MKIII , a na razie musimy się uzbroić w cierpliwość i poczekać do marca - kwietnia aż pokażą się w sklepach.
Na to bym nie liczyl. Toz to inny segment
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sq7ofd
Jak wejdzie mkIV to może, teraz bym na to nie liczył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Jak wejdzie mkIV to może, teraz bym na to nie liczył.
Tylko czym się będzie różnił aby go kupić/wymienić zamiast 5D3 ?
Musi mieć małe szumy, wysokie ISO natywne.
Ale co nowego ?
- WiFi
- GPS wbudowany
- programowane AutoIso
- dotykowy ekran
- ?
jp
-
niee tylko nie dotykowy ekran..
moglby mieć 12-16 mpix, wieksza dr, 10kl/s, troche polepszone iso i 4k
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale co nowego ?
- WiFi
- GPS wbudowany
- programowane AutoIso
- dotykowy ekran
- ?
jp
ale przeciez 5D w obecnej formie to linia wrecz wzorcowa dla kotleciarzy. a po co kotleciarzom Wifi, a juz zwlaszcza GPS?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale przeciez 5D w obecnej formie to linia wrecz wzorcowa dla kotleciarzy. a po co kotleciarzom Wifi, a juz zwlaszcza GPS?
kotleciarzom wifi po to by wysyłać zdjęcia z tematów "na żywo" zamiast korzystac z kart EyeFi.
Np teraz w 6D po zmianie softu w tablecie jest możliwość przesyłania plików w pełnej rozdzielczości zamiast 1920 x 1280px.
Bardzo przydatna sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
bober5264
niee tylko nie dotykowy ekran..
moglby mieć 12-16 mpix, wieksza dr, 10kl/s, troche polepszone iso i 4k
No to pojechales po rajtach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale co nowego ?
- WiFi
- GPS wbudowany
- programowane AutoIso
- dotykowy ekran
- ?
jp
Może jeszcze filmy 4K, dual piksel.... coś tam wymyślą 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
live
kotleciarzom wifi po to by wysyłać zdjęcia z tematów "na żywo" zamiast korzystac z kart EyeFi.
Np teraz w 6D po zmianie softu w tablecie jest możliwość przesyłania plików w pełnej rozdzielczości zamiast 1920 x 1280px.
Bardzo przydatna sprawa.
zgoda, jest to calkiem przydatna funkcja.
zreszta, ja ogolnie jestem zdania, ze w idealnej postaci aparat powinien po prostu spinac sie po wifi z komorka (tak zeby zdjecia byly autumatycznie kopiowane) i temu smartphone'owi oddac dalsza kontrole nad zdjeciami. bo na iOS-a/Androida z miejsca pojawi sie szereg porzadnych aplikacji do przetwarzania zdjec (tagowanie, udostepnianie na flickrach, ryjobukach itd. itp.). a producenci aparatow nie sa i nigdy nie byli sensownymi developerami oprogramowania. i wie o tym kazdy... oprocz samych producentow :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
zgoda, jest to calkiem przydatna funkcja.
zreszta, ja ogolnie jestem zdania, ze w idealnej postaci aparat powinien po prostu spinac sie po wifi z komorka (tak zeby zdjecia byly autumatycznie kopiowane) i temu smartphone'owi oddac dalsza kontrole nad zdjeciami. bo na iOS-a/Androida z miejsca pojawi sie szereg porzadnych aplikacji do przetwarzania zdjec (tagowanie, udostepnianie na flickrach, ryjobukach itd. itp.). a producenci aparatow nie sa i nigdy nie byli sensownymi developerami oprogramowania. i wie o tym kazdy... oprocz samych producentow :(
..to może w 5D4 gniazdo karty SIM, mikrofon jest, głośnik jest, ekran dotykowy/klawiatura :p
wysyłanie wprost z body .............. a i zadzwonić można
jp
-
W tej kategorii sprzętu Canon raczej NIE splami się:
- ekranem dotykowym,
- wbudowanym WiFi i GPSem
Co do istotniejszych rzeczy, to oczywiście obstawiałbym 4K i jego brak będę uważać za spore rozczarowanie. DualPixel? Wątpię. Raz, że to dość problematyczna technologia (zwłaszcza w połączeniu z 4K), dwa, że profi ostrzą tylko ręcznie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
..to może w 5D4 gniazdo karty SIM, mikrofon jest, głośnik jest, ekran dotykowy/klawiatura :p
wysyłanie wprost z body .............. a i zadzwonić można
oby nie
jesli workflow zostanie uwolniony i przekazany do smartfona, to jestem pewny, ze znajdzie sie szybko duzo dobrego softu do zrealizowania potrzebnych uzytkownikom funkcji.
jesli mialby to robic Canon... to jestem pewny, ze to sp* i poimplementuja kompletnie zbedne funkcje, a oleja albo spartola te naprawde potrzebne ...
Canon nie jest i nigdy nie byl sensowna firma od software'u. robia dobry embedd do aparatow, tam gdzie w gre wchodzi pewne dzialanie podstawowych funkcji. ale kiedy przychodzi do otwartych architektur i myslenia uzytkowego... leza i kwicza :( wszystkim zycze, zeby nie wpadli na pomysl zaimplementowania samemu SIM kart!
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
W tej kategorii sprzętu Canon raczej NIE splami się:
- ekranem dotykowym,
- wbudowanym WiFi i GPSem
co do wifi to bym sie nie upieral. w sprzecie do kotleta to mialoby jak najbardziej swoje zastosowanie.
ale wcale bym sie nie zdziwil, gdyby tego nie zrobili. oni mysla w kategoriach "wifi jest do polaczenia z EOS Remote i tylko z EOS Remote, a ten program nie daje wiele korzysci kotleciarzom". z czego ta druga czesc zdania jest oczywiscie bardzo prawdziwa. ale obie czesci zdania wskazuja bardzo wyraznie jedynie na to, ze Canon jest mentalnie zacofany w odniesieniu do oprogramowania... ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
co do wifi to bym sie nie upieral. w sprzecie do kotleta to mialoby jak najbardziej swoje zastosowanie.
ale wcale bym sie nie zdziwil, gdyby tego nie zrobili. oni mysla w kategoriach "wifi jest do polaczenia z EOS Remote i tylko z EOS Remote, a ten program nie daje wiele korzysci kotleciarzom". z czego ta druga czesc zdania jest oczywiscie bardzo prawdziwa. ale obie czesci zdania wskazuja bardzo wyraznie jedynie na to, ze Canon jest mentalnie zacofany w odniesieniu do oprogramowania... ;)
1. po co dawać Wi-Fi, skoro można skasować za nie oddzielnie?
2. co do aplikacji, to Canon miał też możliwość odkładania RAW'ów na serwer ftp, choć zrobione z myślą o połączeniach via Ethernet. Może miałoby sens przez 802.11ac? Używają tego standardu już chyba w C300 albo wyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ale co nowego ?
- WiFi
- GPS wbudowany
- programowane AutoIso
- dotykowy ekran
Cytat:
Zamieszczone przez
live
Bardzo przydatna sprawa.
Używam eye-fi i przesyłam JPGi w pełnej rozdzielczości na smartfona, tablet i PC używając zwykłej karty mobi za 180zł, która przy okazji robi jako backup. Świetna cena za taką funkcjonalność. Wifi nie potrzebuję - rawów przesyłać nie widzę sensu, a wyzwalać aparat wolę pilotem czy wężykiem niż smartfonem, wyzwalam zwykle zdjęcia krajobrazowe â tam nie ma gdzie smartfona ładować albo produktowe gdzie wężyk/pilot jest po prostu wygodniejszy.
GPS, dotykowy ekran â po co?
Żebym zapłacił za 5D4 kilkanaście tysięcy złotych to:
-musi on mieć znacznie lepszą matrycę âniższe szumy na wysokim ISO i większe DR na niskim plus więcej pikseli,
Reszta nie jest już tak istotna:
-crop mode by się przydał, nie tylko do APS-C ale też do 4:3 i innych proporcji i to najlepiej na poziomie wizjera,
-zasłonka do wizjera taka jak w 1-kach i Nikonach,
-znacząco mniejsza waga i rozmiar,
-wbudowana lampa,
-wymienna matówka lub focus peeking :)
To by wystarczyło, a jak będzie zobaczymy. Matrycę muszą poprawić. 5D3 to przecież udoskonalony 5D2, jest już bardzo funkcjonalny i ergonomiczny, ma dobre ISO, dobry AF, a obrazkiem prawie się nie różni od 5D2.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BartasPL
Używam eye-fi i przesyłam JPGi w pełnej rozdzielczości na smartfona, tablet i PC używając zwykłej karty mobi za 180zł, która przy okazji robi jako backup. Świetna cena za taką funkcjonalność. Wifi nie potrzebuję - rawów przesyłać nie widzę sensu, a wyzwalać aparat wolę pilotem czy wężykiem niż smartfonem, wyzwalam zwykle zdjęcia krajobrazowe â tam nie ma gdzie smartfona ładować albo produktowe gdzie wężyk/pilot jest po prostu wygodniejszy.
GPS, dotykowy ekran â po co?
Żebym zapłacił za 5D4 kilkanaście tysięcy złotych to:
-musi on mieć znacznie lepszą matrycę âniższe szumy na wysokim ISO i większe DR na niskim plus więcej pikseli,
Reszta nie jest już tak istotna:
-crop mode by się przydał, nie tylko do APS-C ale też do 4:3 i innych proporcji i to najlepiej na poziomie wizjera,
-zasłonka do wizjera taka jak w 1-kach i Nikonach,
-znacząco mniejsza waga i rozmiar,
-wbudowana lampa,
-wymienna matówka lub focus peeking :)
To by wystarczyło, a jak będzie zobaczymy. Matrycę muszą poprawić. 5D3 to przecież udoskonalony 5D2, jest już bardzo funkcjonalny i ergonomiczny, ma dobre ISO, dobry AF, a obrazkiem prawie się nie różni od 5D2.
Rozumiem, ze sprzedałbyś 5D3, dopłacił 5 - 8 kzł na 5D4 byle miał np. 28 MB, szumy trochę mniejsze i DR trochę większy.
Rozmiar i waga nie będą mniejsze, a gadżety z serii 1 nie dadzą bo kto by wtedy kupował serię 1 ?
Lampy też nie wbudują, bo uszczelnienie no i nie ta klasa.
Tak myślę
Muszą coś wymyśleć by :
- nie było gorsze od 5D3
- nie wchodziło w drogę serii 1
- nie wchodziło w drogę 5DS, 5DSR
- warto było kupić/zamienić zamiast 5D3
jp
-
Ja to widze tak:
Matryca 24MP
Natywne iso bedzie wyzsze o jedna dzialke
6fps'ow ale dodadza crop mode
glowne cisnienie pojdzie na nowy af z tir
w sofcie timelapsy i to co wyszlo do tej pory.
Dual pixel na pokladzie.
Jak zwykle rewolucji nie bedzie, Kazdy bedzie narzekal, ze nie warto zmieniac ale i tak po 2 latach wiekszosc bedzie miala 4'ki.
Jak ktos sie napala na wiecej niech ochlonie, w Canonie zawsze tak bylo (male kroczki).
-
Nieco prowokacyjnie powiem tak: wcale nie jestem przekonany, że kiedykolwiek zobaczymy matrycę FF z Dual Pixel.
Wg mnie gra nie warta świeczki (dla Canona).
-
He,he, panowie z Canona przyznali, że video w 5d3 nie do końca było udane i w nowych puszkach (w tym 5ds) będzie już więcej detalu.
Canon Q&A @ CP+ 2015: Autofocus, whither full-frame mirrorless, and can 5Ds video best the 5D III?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
na szczescie jest ML. Ale nowe 5'tki mogly by miec zebre i te inne "bajery".
-
albo tez moze byc tak, ze jako aparaty z 50Mpix matryca, sa kierowane do fotografow robiacych ujecia statyczne, ktorym sie ta rozdzielczosc przyda. i dla tych fotografow optymalizowane.
w odroznieniu od aparatow, w ktorych wystarczy w porywach do 12Mpix matrycy (4K jak ktos sie bardzo uprze), jakie potrzebne sa filmujacym...
moze po prostu nie kazdy aparat na rynku, rowniez w cenie powyzej 10000 PLN, musi sluzyc do kotleta i/lub krecenia fimow. trudno w to uwierzyc, ale tu akurat moglo byc takie zalozenie ;)
-
Ja posiadam 6d. Gdybym miało mnie teraz skusić do kupienia 5d4 ( zastanawiam się i tak nad 5d3),to miłą sprawą było by dla mnie np: Dioda wspomagania af taka jak np w lampie błyskowej tylko , że wbudowana w body. Lepsze dla mnie było by to niż dodatkowe 10 mpx
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Ja posiadam 6d. Gdybym miało mnie teraz skusić do kupienia 5d4 ( zastanawiam się i tak nad 5d3),to miłą sprawą było by dla mnie np: Dioda wspomagania af taka jak np w lampie błyskowej tylko , że wbudowana w body. Lepsze dla mnie było by to niż dodatkowe 10 mpx
Przecież to jest całkiem pokaźnych rozmiarów, gdzie chciałbyś takie wspomaganie umieścić?... W najlepszym wypadku można by zrobić coś na kształt wspomagania w Nikonach, a nie jak w lampie błyskowej. Ewentualnie... ST-E2 lub jakiś chiński odpowiednik.
-
No nie wiem jak to wygląda samo w sobie elektronicznie ale np w wyzwalaczu yn się mieści. Myślę że w miejscu tym co np w innyc jest lampa by się zmieściło. niech będzie wyższy aparat o 4 mm . Przecież to tylko dioda która rzuca siatkę czerwoną .
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Przecież to jest całkiem pokaźnych rozmiarów, gdzie chciałbyś takie wspomaganie umieścić?... W najlepszym wypadku można by zrobić coś na kształt wspomagania w Nikonach, a nie jak w lampie błyskowej. Ewentualnie... ST-E2 lub jakiś chiński odpowiednik.
no chyba wlasnie cos takiego:
wielkie to nie jest. w D70, jesli mnie pamiec nie myli, to bylo nawet mniejsze i zdaje sie na podczerwien/czerwien (taka kratka)... ale to bardzo dawno temu bylo, moge sie mylic...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
No nie wiem jak to wygląda samo w sobie elektronicznie ale np w wyzwalaczu yn się mieści. Myślę że w miejscu tym co np w innyc jest lampa by się zmieściło. niech będzie wyższy aparat o 4 mm . Przecież to tylko dioda która rzuca siatkę czerwoną .
Oceń sam jakie to ma wymiary:
http://www.shanzhuoboshi.com/artcle_...0/st-e2-7d.jpg
Wstawienie w miejsce które sugerujesz jest niepraktyczne - obiektyw, a szczególnie z osłoną p-słon będzie zasłaniać.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
no chyba wlasnie cos takiego
W Nicponiu to jest biała "latarka", a nie czerwona kratka jak w lampach...
-
zobacz jak wygląda to w yn 622. Dioda o średnicy 1cm. Myślę, że dla chcącego nic trudnego. Ale w jednym się zgodzę osłona na obiektywie będzie przeszkadzać nie pomyślałem o tym. spojrzałem na 6d z zapiętym 16-35 II i osłoną hmm ciężko jest to fakt.
-
Kiedyś miałem jakąś hybrydę Sony (chyba f707) i takie wspomaganie było wbudowane w obiektyw. Wielkości to było mikroskopijnej, a działało lepiej niż wspomaganie w wyzwalaczach YN.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka