Dzięki serdeczne. Miło czytać takie komentarze.
Wersja do druku
Dzięki serdeczne. Miło czytać takie komentarze.
Bardzo rzadko mi się zdarza bym przeglądał wszystkie strony w wątku, Twój przeglądnąłem cały. Ładne i ciekawe zdjęcia, umiejętnie dobrana kolorystyka.
Właśnie sprawdziłam po ile chodzą te Takumary i cena jest bardzo przystępna, muszę się temu bliżej przyjrzeć. :)
kulek855
dziękuję serdecznie.
Domcia
Warto. Nie tylko takumarom. :)
Przemo, jeszcze trochę i zostaniesz "tatą" od manuali do makro:D Sam oglądam sigmę 39-80/3.5:D
Z ostatnich wybieram 54, ale troszkę bym tam uciął na dole tych nieostrych części.
Słowniczek, ja szukam opinii i okazji. Jak chcę zmienić to najzwyczajniej robię troszkę lepsze fotografie niż większość sprzedawców kompaktami. Możesz jeszcze zarobić. ;)
Tryton. Dziękuję serdecznie. Kadrując staram się robić to w proporcjach "fotograficznych" 2:3. Próbowałem troszkę przyciąć, ale szkoda mi było "boczków". ;)
Przemo orientujesz się czy zenitar 50 1.7 pasuje pod pełną klatkę? :p na stronie z kompatybilnością m42 nie ma go :(
Przykro mi, ale nie pomogę. Nie podpinałem go pod pełną klatkę, więc nie chcę zgadywać.
Mi ciężko byłoby odłożyć, gdyż inwestuje w manuale. ;)
Tu miałem problem, gdzie zamieścić fotografie. Czy aby nie w abstrakcji. Ale toż to czysta natura. Karma dla ptactwa w skali makro. :)
56.
57.
Do tego jeszcze postaw karmniczek tuż za oknem :)
57 ok - jest jakaś kompozycja, jakieś światło, coś.
56 - nie kupuję tego.
Robercie. Mam. ;)
Tryton przynajmniej jedno sprzedałem. :)
O.k. Będę Was mordował kolejnymi ziarnami gryki (nie sądziłem że aż tak się równią) i inaczej zbudowanym kadrem dla Trytona. :)
58.
59.
58 ciekawe, na co dzień sypę to swoim głodomorom, 57,59 to kasza??? Btw ciekawy temat:)
Nasiona gryki. Nie sądziłem że są różnokolorowe. :)
60.
Szkło: Industar 61Ł/MC
61.
Szkło: Industar 50-2.
60- kurczaki, nogi mi się z patykami pomyliły przez sekundę zastanawiałem się co to jest:D. Ale jest jedwabiście, kolory i szczegóły topowe, również na 61. Dawno te zdjęcia cykałeś?
60 - jest ok. Co ma być ostre jest ostre, tło ładnie rozmyte, kadr zbudowany dobrze. Światło trochę twarde, ale może coś przy obróbce by się udało z tym zrobić?
61 - w sumie podobna opinia jak o 60, ale 60 ogólnie jest lepsze od 61 (po prostu ciekawsze).
Mnie się podobają oba makro obrazki.
Dzięki serdeczne za komentarze.
Słowniczek, zdjęcia robiłem w 2013 roku. Molestowałem namiętnie te dwa fajne szkiełka.
Tryton, złota godzina super jest w portrecie, do pająków bez osprzętu trochę mniej. Mogłem inaczej ustawić balans aby zasugerować ową porę. Pewnie wtedy bardziej trzymało się to kupy. Lub najzwyczajniej pobawić się cieniami i światłem czego nie muszę robić w tej chwili, gdyż trochę inaczej podchodzę do tematu. Niemniej takie kiedyś zamieściłem w sieci i taką wersję pozostawiam. Ku pamięci. :)
Robercie. Bardzo mi miło. Choć żadnego z komentarzy nie mogę traktować jako negatywnego. Czasem ktoś ma rację. Czasem pomimo tego, że uzyskałem zamierzony efekt, warto zapoznać się z innymi spojrzeniem. A takie komentarze jak padają przy moich fotografiach to sam miód. Zero krytykanctwa, tylko jeśli już krytyka, to konstruktywna. Pozdrawiam serdecznie.
62. Koniczyna. ;)
Szkło: vivitar 28
63. Zarodnie mchu płonnika.
Szkło Sigma 200/3.5 macro.
Bardzo ciekawa galeria - zasłużone gratki, tym bardziej, że fotki robione manualami :D. Bardzo dobry przykład na to jak w pełni wykorzystać te szkła :shock:, pełny podziw (jedynie nasiona mi nie leżą poza tym super).
Dziękuję serdecznie. Tak. Zwróciłem uwagę, że nasionka "niteges". Bardziej to obraz minimalistyczny, niż ukazujący piękno natury. No cóż, fotografie popełnione więc nie płaczę nad rozlanym mlekiem. :)
To ostatnie fajne. Tu i tak chyba nie ma różnicy czy manualne czy z AF.
Prawie nie ma różnicy. Robię z ręki więc na przysłonie roboczej. ;)
64.
Szkło: Vivitar 28
65.
Szkło: Vivitar 28
Mchy mz ciekawe i przyjemne w odbiorze. Mam pytanie odnośnie 63: sam obiektyw i pierścienie? Pozdrówka;)
Oj nie. Tak dla porównania. Te zarodnie są mniej więcej wielkości tych co na Foto. 65. Doswietlałem, ale ująłem nieco z błysku.
Podobne szkło i do mchu użyłem na pierścieniu odwrotnego mocowania - RMC Tokina 28/2,8.
Na mchu można ładne wprawki macro uzyskać.
Wszystkiego najlepszego w nowym roku. :)
66.
67.
Jak zwykle świetne foty kolego, również wszystkiego najlepszego na Nowy Rok:)
Wczoraj nawet pająk w garażu się obudził. ;)
Te gwiazdki to już fotografia produktowa ;)
Wyszły fajnie.
No może GO bym nieco zwiększył.
:) Wyszedłem z założenia, że stworzyła je natura. Albo Dziadek Mróz. A z GO mam zamiar kombinować. Chcę powtórzyć na jakimś wlochatym materiale. Bo na szybie przy takiej odległości i z dyfuzorem... No nie dałem rady. ;)
68.
Tair 3S f/5.6
No, bardzo ciekawie.
68 Ptaszek fajny, ale zdjęcie wygląda na zbyt wyostrzone, albo mój monitorek nabrał werwy pomiędzy pikselami :)
69.
Mir-1B f/4 + średni pierścień m42.
70.
Jak wyżej.
Ale wokół zięby jest specyficzny bokech. Nie często jest taki widywany w galeriach przyrodniczych.
69 Ładnie to wyszło.
68 ostre jak kosa przed żniwami:). Tair daje ładne obrazki, widziałem ich sporo na FP
69, 70 - aż się chce oglądać
...i jak widać na załączonych obrazkach, crop + m42 daje odjechane efekty.
Czyli jednak da się starymi M42 robić zdjęcia i nie są to zmarnowane pieniądze :)