Dzisiaj się pojawił w kilku sklepach internetowych, wczoraj się pojawiła jedna sztuka w komputroniku ale już jej nie ma.
Wersja do druku
Dzisiaj się pojawił w kilku sklepach internetowych, wczoraj się pojawiła jedna sztuka w komputroniku ale już jej nie ma.
No to dobrze, bo mam już zamówiony od jakiegoś czasu i choć nadal nie ma, to może być już dobry znak.
Chińczycy nie wyrabiają z produkcją
Wczoraj pisałem, że nie ma a dziś już mam. Co prawda nie dla siebie kupowałem, ale za raz się pobawię w celu wstępnego przetestowania.
Pierwsze wrażenie od strony komfortu pracy pozytywne. Tubus się wysuwa, ale mało. Pierścień zoom bardzo wygodny i chodzi płynnie. Generalnie jakość wykonania o klasę lepsza od kita 18-50. Jak obejrzę zdjęcia to dam znać.
A teraz ważne pytanie do osób, które już mają. Czy konieczne jest kupowanie filtrów typu "slim" czy zwyczajny spokojnie nie wejdzie w kadr na brzegach?
Mam pytanie do posiadaczy tego szkła. Czy ktoś kupował do niego osłonę p/słoneczną oryginał lub zamiennik? Warto dopłacać do oryginału czy do sporadycznego użytku zamiennik styknie?
Jak kupowałem szkło to oryginalna osłona nie była dostępna, zamienniki też. Kupiłem więc osłonę (zamiennik) do 18-135 STM, która idealnie pasuje do 10-18. Na 10mm jest z boku mała winieta, która można usunąć przesuwając ogniskową na 11mm. Można też zeszlifować minimalnie boczne krótsze listki osłony, bo to one winietują. Kupno oryginalnych osłon Canona nie ma najmniejszego sensu bo są koszmarnie drogie a to tylko kawałek tworzywa.
Zazwyczaj jest to tylko kwestia nakładu pracy przy dopasowaniu zamiennika - piłowanie, obcinanie wypływek itp.
Ostatnio kupiłem zamiennik do C35/2 IS firmy JJC i jest super wykonany. Może do nowych obiektywów JJC robi już przyzwoite.
Na Fripers też jest już dostępny, nie tylko na ebay-u.
Poszukaj w necie opinii o LH-73C bo tak JJC oznacza swój zamiennik.
Dzięki marfot, tego JJC oglądałem na ebay'u, ale jakoś na Fripers go wcześniej nie zauważyłem. Jak czytałem to JJC zbiera bardzo dobre opinie. Będe na Fripers zamawiał niedługo kilka rzeczy to wezmę też i osłonę :) będzie szybciej niz z HK, a cena bardzo podobna.
Witam
Ja mam pytanie do osób które tez coś czasem filmują. Generalnie szukam jakiegoś budżetowego UWA bardziej do zabawy i czasem nakręcić jakiś fajny filmik z autkiem czy w górach wspomagając się steady-slik monopod-camem :) i zastanawiam się między 10-18 a samim 10/2,8. W samim wiadomo 2,8 ale za to Canon to zoom no i ma ISa co przy filmach pewnie się czasem przyda? Minus to mało rewelacyjne światło ;) .
Wracając do tulipana: Canon EW-73C Lens Hood 9529B001 B&H Photo Video jakby ktoś zauważył że już w Polsce są dostępne to prośba o cynk.
Wczoraj dotarł do mnie z tego sklepu:
Osłona przeciwsłoneczna tulipan 72 mm typu LH-73C FreePower APOP-JC-LH73C - sklep Fripers.pl
Mam taki również do 35/2IS. Polecam!
Wracając do tematu, to szkiełko niczego sobie.:)
Po intensywnym młóceniu powietrza ,cisza zapadła.
Nikogo ten obyektyw juz nie interesuje ?
Aha:najwazniejsze to wykazać wirtualne zainteresowanie. :roll: .
Nie zauważyłem tematu z fotkami z tego obiektywu,
więc sru :D .
Pogoda szarowata,bez słońca.
Można się pastwić :mrgreen: .
czy tylko mnie sie wydaje ze jest mydło na krawędziach?
Jako niepoprawny eksperymentator daję Wam okazję do oceny obiektywu.
Nieruszany RAW
Może ktoś się pokusi o usprawnienie fotki w PP ? :D .
Ja się czuję dyskryminowany, bo w moim DPP 3.14.15.0 na winXP nie otwiera się.
Proszę bardzo. Oto foty z 10-18STM
Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7
Foto 8
Foto 9
Foto 10
Zdjęcia z Jury i Kotliny Kłodzkiej niedługo!
Suchy ja zdjęć nie widzę...
proszę
https://www.dropbox.com/s/chyrz8uov0...D1508.CR2?dl=0
heniek ładnie poprawiłeś fotkę.
Dziwne, ja istotnie zaraz po zamieszczeniu też nie widziałem. Ale poczytałem inne wątki, pozmieniałem linki i już widzę. Po wylogowaniu też są u mnie widoczne...
Jeśli ktoś nie widzi zdjęć to może ten link pomoże:
https://www.dropbox.com/home/Canon%2010_18
https://www.dropbox.com/s/02sfhnfv8g...t_005.jpg?dl=0
pytanie do was - czy ktos uzywal z tym obiektywem polara? jesli tak to jakiego i jakie wrazenia/efekty? szczegolnie chodzi mi o 10mm :)
Ja używam Marumi. W tych fotkach powyżej był na foto 5 z kościołem. Później wrzucę jeszcze fotki z wakacji, gdzie był używany na większej liczbie zdjęć. Jak się ostrożnie kręci to nie jest źle i niebo zaniebieszcza się w miarę równomiernie. Ale trzeba kontrolować efekt.
Jestem w pracy, przeglądam watek na innym komputerze i rzeczywiście moich zdjęć nie widać, choć robiłem wszystko wg instrukcji zawartych w innym wątku. Może ktoś, kogo zdjęcia się wyświetlają, napisze co zrobić by tu były widoczne fotki wrzucone na Dropboxa...
Jeszcze jedna próba:
No i niestety się nie wyświetla... Ale można kliknąć na ikonie prawym klawiszem myszy i skopiować link. Po wklejeniu do przeglądarki otworzy się zdjęcie.
dwa pierwsze człony linku musisz zamienić na dl.dropboxusercontent
@jotes25 - Wielkie dzięki!!! Przy okazji widać działanie polara na szerokim kącie.
I bardzo polecam odwiedziny tego kościoła. Z zewnątrz niepozorny ale w środku prawdziwa perełka:
RENESANSOWY KOŚCIÓŁ W KLĘPSKU
Przekonaliście mnie do zakupu (zwłaszcza dzięki RAWom). Z decyzją zaczekam jeszcze kilka dni. Jeśli Canon pokaże rozsądnego EOS M3 (bardzo w to wątpię, tzn. pokaże, ale nie rozsądnego :lol:), to wtedy kupię raczej EF-M 11-22.
--- Kolejny post ---
A jako bonus taka ciekawostka:
10-18 ma plastikową soczewkę asferyczną, warto zatem choć trochę chronić go przed nadmierną ekspozycją na wysoką temperaturę; od strony mechanicznej jest OK, bo schowana jest zaraz za pierwszym szklanym elementem.
jotes25, jakieś źródło tej informacji? Bo na szybko nie znalazłem nigdzie w sieci
zdRAWki
Ten tani obiektyw jest zdecydowanie warty uwagi pod APS-C
Właśnie "wpadło mi" w ręce to szkiełko. Nie powiem - kąt robi wrażenie, nareszcie będzie się czym popisać w ciasnych wnętrzach czy szerokim plenerze. Martwią mnie jednak dwie sprawy - puszka 70D podaje "brak danych korekcji" aberracji i winietowania, a jednym z jakichś tam kryteriów mojego zainteresowania tym szkłem było liczenie także na tę 100% "kompatybilność". Może czas na nowy firmware... A druga - czy stabilizację powinno być słychać? W testach wydaje się że działa (choć w tak szerokim szkle trudno mi zauważyć spektakularne efekty), choć absolutnie nic nie słychać. Natomiast mój stary 28-135/3.5-5.6 IS USM wyraźnie warczy przy załączonej IS a w wizjerze widać efekt załączania stabilizatora.
Nie ukrywam, że bardzo interesuję mnie krótka dyskusja na ww tematy, bo obiektyw daje przyzwoity obraz ogólny i bardzo dobry w centrum kadru, a biorąc pod uwagę trwający "canon cashback", wydaje się ciekawą propozycją dla niezawodowców, właścicieli APS-C.
Stabilizacja działa praktycznie bezgłośnie :)
Korekcję aberracji robię w postprocesie (DLO w DPP), ale podejrzewam że odpowiednie dane dla puszki też są dostępne?
Jest to ciekawe szkiełko za te pieniążki oczywiście, ale....zastanawiając się nad nim również podpiąłem c10-22 i jest różnica in plus tego drugiego. Jaśniejszy (co nie ma takiego znaczenia przy krajobrazach) ale też dokładniejszy ostrzejszy na bokach i szybszy (subiektywnie) wybrałem c10-22 i nie żałuję używany roczny za 1300 zł. uważam że warto było dołożyć te 300 zł.
@Jotes25
Uff.. to mnie uspokoiłeś :D
@Przemolo79
Też myślałem nad 10-22, zwłaszcza jeśli miałbym niezajechanego z dobrej ręki za 1300PLN. Jestem czasami szalony, ale fotografia to jedynie hobby i panaceum na stres a nie zawód. Czy 10-22 ma lepszy obraz? Porównując te szkła na the-digital-picture.com - szału nie ma. Na optyczne.pl - też nie zabłysnął.... Chyba że ceną, bagatela 2100PLN. Jaśniejszy o działkę - argument niepodważalny. Poza tym - miałem już na stanie zarówno filtr UV jak i etui, więc promocja cashback da mi cały zestaw za 850PLN. Zależało mi też na wykorzystaniu przy filmowaniu, gdzie STM wygrywa (choć przy takich ogniskowych ma niewiele do roboty).
@zdebik
Hmmm... czyli człowiek się uczy całe życie. Jak się wgrywa profil w puszkę? Sądziłem, że co najwyżej dostanę to w nowym firmware, jak kiedyś zrobią...
Ok, dzięki, jeszcze dziś to sprawdzę. Zwyczajnie nie wpadłem jeszcze na pomysł podpinania puszki do kompa - zdjęcia zrzucam przez WiFi lub wyjmuję kartę i od czasu do czasu paruję ze smartfonem gdy potrzebne jest zdalne sterowanie lub przeglądanie wyników na większym ekranie.
Aktualizacja danych korekcyjnych dla nowych szkieł - zrobiona. Działa też przez WiFi, tylko trzeba było dokładniej patrzeć ;) w EOS Utility. Teraz potrzebny ładniejszy dzień na plenerowy test tego trochę plastikowego, ale obiecującego szkiełka.
Mam pytanie do posiadaczy tego obiektywu, jak duża może być różnica w ostrości pomiędzy środkiem a brzegami. Zakupiłem ten obiektyw dwa dni temu i wydaje mi się że ta różnica jest duża
to zdjęcie robione było na 10mm i f8
natomiast to na f8 i 12mm
to drugie wydaje się lepsze.
Jeszcze jedno, tym razem 16mm i też f8
Czy to jest normalne, czy to problem z obiektywem, nie mam dużego doświadczenia więc trudno mi to ocenić.
Stabilizacja jest włączona, nie wszystkie tak wychodzą, z około 40 które dziś zrobiłem niektóre wydają się w porządku np to.
temat zdawać by się chciało dawno zamknięty i wszystko zostało powiedziane , ale z upływem czasu może jaieś świeże spojrzenie odnośnie tego obiektywu ? zamierzam zakupić owe szkło ale moze macie jakieś inne lepsze na myśli szkła szerokie ?