W DPP jest funkcja sharpness oraz unsharp mask, o ile ta pierwsze jest jasne, to nie bardzo wiem jak posłużyć się tą drugą. Czy mógłby mi ktoś to przybliżyć?
Wersja do druku
W DPP jest funkcja sharpness oraz unsharp mask, o ile ta pierwsze jest jasne, to nie bardzo wiem jak posłużyć się tą drugą. Czy mógłby mi ktoś to przybliżyć?
Unsharp mask to po prostu maska wyostrzająca. Pierwszy suwak to siła wyostrzająca, drugą to promień czyli ile pikseli obok siebie ma być wyostrzone a trzeci to próg wyostrzająca czyli najprościej o ile muszą się różnić od siebie piksele aby podlegały wyostrzaniu. Wykorzystujesz to npmgdy nie chcesz aby kaszka na niebie została wyostrzone. To tak w skrócie w dużym uproszczeniu.
Poszukaj na youtubie filmików o masce wyostrzajacej. Nawet jeśli to będzie pokazane na przykładzie lightrooma czy photoshopa to zasada jest ta sama.
Na fotopolis jest chyba któryś odcinek o lightroomie 5 poświęcony właśnie wyostrzaniu maską wyostrzającą
--- Kolejny post ---
Poprobuj na konkretnym rawie różne ustawienia suwaków.
espire dzięki za podpowiedź!
Jest już nowa wersja 4.3.0 :)
Najbardziej pewnie ucieszą się posiadacze M i M2.
Najmniej właściciele pierwszych 5D ;-(
Szybszy, nowe funkcje, nowe aparaty
EOS Rebel T5 / 1200D
EOS 60D
EOS 60Da
PowerShot G7 X
PowerShot G1 X Mark II
EOS M2
EOS M
Link bezpośredni:
http://gdlp01.c-wss.com/gds/0/020000...-installer.zip
W moim Optiplex 765 + Win7 Home Premium 32 żaden 32 bitowy DPP4.x.x się nie instaluje. Owszem - następuje rozpakowanie, ale potem już żadnego komunikatu. Próbowałem sztuczek z rejestrami, ale to nic nie daje.
To, że nie robi 5D (mam), można jeszcze przeboleć. Ale najgłupsze jest to, że nie czyta obróbki RAWów, zrobionych w DPP 3.x. A to są tysiące zdjęć, do których trzeba trzymać stary program.
Coś jak przejście z FD na EF.
Jest dostępne najnowsze DPP 4.3.31
link bezpośredni
http://gdlp01.c-wss.com/gds/2/020000...-installer.zip
Dodali nowe szkła 50STM, 35IIL i nowe aparaty.
Niestety hucznie obchodzenie 10-lecia EOS 5D przez Canona nie zaowocowało dodania obsługi jego rawów do DPP 4xx.
Zlamasy xd jak mogli pominac stara 5tke :(
I tym sposobem będę musiał się przesiąść na 5d3 ;)
czy jest wersja DPP działajaca na XP która "widzi" rawy z 7dmkII? jeden komp mam pod XPsp3 i na nim 3.14.15.0 ale z 7D d..a:mad:
W przygotowaniu nowa wersja DPP 4.4. Nie wiem czym się będzie różnić poza obsługą 1dx2 i 80d.
ktoś miał problem z instalacją jakiejś nowej wersji na Viście. Normalnie się nie instaluje ale trzeba zrobić jakiś myk i instaluje się. Było to chyba na tym forum. Może nawet w wątku o 7d2. Jeśli poszło na viście to może tak samo zadziałać na XP. Poszukaj. Nie pamiętam gdzie ale znajdziesz.
Ktoś ma działający link lub wie jak dotrzeć do najnowszej wersji? Bo przez pomoc tech Canon Polska jest tylko stary Solution Disk 29a do pobrania.
Ja znalazłem na Canon Europe ,ale ciekawi mnie dlaczego zniknął z naszych stron .
EOS-1D X Mark II - Canon Europe
Najnowszy Solution Disk, zawiera DPP 4.2.2.0
Tu jest wersja 4.3.31
EOS 70D - Canon Europe
tutaj jest instrukcja nowego dpp 4.4.0
http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/030002...0-w-im2-en.pdf
Niestety nie obsługuje EOSa 5D.
EOS Digital Solution Disk Software 31.1A for Windows
http://gdlp01.c-wss.com/gds/3/020000...-installer.zip
coś się zmieniło względem 4.3.31 ?
Na stronie Canon Polka http://www.canon.pl/support/consumer_products/products/cameras/digital_slr/eos_7d_mark_ii.aspx?type=download&language=&os=WIN DOWS 7 (64-bit)) jest nowe DPP 4.4.30.2
oraz kilka innych programów. ;)
Witam
Strona Canon Polska (link z poprzedniego postu u mnie nie działa) z wyborem aparatu:
Aparaty EOS â pomoc techniczna â pobierz sterowniki, oprogramowanie, podrÄczniki - Canon Polska
Można pobrać wersje DPP 4.4.30
Potwierdzam poprawne wczytywanie plików RAW z 50D
Pozdrawiam
u mnie pobieranie z tych stron nie działa :) okienka bez treści, przyciski bez napisów, a na koniec instrukcja - jak jest potrzebna instrukcja pobierania to znaczy że strona jest maksymalne spi.......
--- Kolejny post ---
kaspersky :) chroni mnie przed stroną canona ale to oznacza tylko jedno strona dziwacznie zrobiona
Właśnie apgrejduję z wersji 3.14. Cwaniacy każą podać SN przed ściągnięciem pliku. Dalej nie jest wspierana stara piątka co dla mnie jest zupełnie niezrozumiałe.
No i już. Totalnie inny dizajn niż wersja 3. Czy ja miałem zwidy czy też wersja 3 wspierała starą 5D? W nowej wersji próba otworzenia RAWa z 5D kończy się tym, że jest ch..., **** i kamieni kupa.
Tak sobie dobrą zmianę zrobiłem...
czas już zezłomować stare modele :mrgreen: - nie używam dpp oprogramowanie jest nienajgorsze, a za darmo to już naprawdę super ale ma tragiczny interfejs użytkownika, ja pobieram pobawię się chwile coś tam porównam i wracam do C1 - polecam - interfejs też nie jest najwyższych lotów ale w porównaniu z dpp to kosmos (mam na myśli interfejs) i na pewno wspiera 5D - ściągnij demo zrób jakieś zdjęcie które już robiłeś czym innym - jak nie zobaczysz różnicy to po prostu zapomnij. ja jak potrzebuję wywołać coś po canonowemu na próbę lub do porównania to wywołuję w aparacie :)
Ze strony Canon Azja - można już pobrać nowe DPP z funkcja dual pixels do Canona EOS 5DIV.
Digital Photo Professional 4.5.0 for Windows
Niestety mimo ładnych reklam Canona o historii serii EOS 5D -
zapomniano o modelu I, od którego się wszystko zaczęło i nowe oprogramowanie DPP 4.x.x - go nei obsługuje.
Na szczęście można zainstalować najnowszą wersję pozostawiając wersję 3.x obsługującą 5D. Choć przyznaję, że to iż najnowsza edycja nie obsługuje 5D to wciąż skandal.
to taka forma nacisku na klienta by wymienił sprzęt na nowszy
miałem I wersje iPoda i teraz praktycznie każdy świeży soft pokazuje ze chce nowszy system, a tego nie da się zrobić
ergo musisz kupić iPoda z nowym softem, ale oczywiście nikt nikogo pod bronią do niczego nie zmusza
Nie wiem co zrobić mam zinstalowane DPP4 i gdy instaluje DPP 4.5 ciągle pokazuje mi że instaluje DPP4 nie pomaga odinstalowanie.
Tak ,instaluje się bez problemu i działa.Osobiście nie lubię tego softwaru.
Już do tego doszedłem - w Helpie pojawia się DDP4 a następnie po kliknięciu dokładna wersja. Trochę więcej klikania i człowiek głupieje :)
Tak po prostu, czy trzeba coś kombinować, żeby zamiast aktualizować 3.X zainstalować najnowszą?
Kurczowo trzymam się 3.x, bo z 5D jeszcze zdjęć sporo, a 400D małolaty użytkują nadal.
Owszem.Cytat:
Choć przyznaję, że to iż najnowsza edycja nie obsługuje 5D to wciąż skandal.
4.x nie jest kompatybilny wstecz i nie czyta obróbki zrobionej w 3.x. Dla mnie to jeszcze większe nieporozumienie, niż brak 5D (co też mnie wkurza).
DPP 4.5 zupełnie inaczej obrabia zdjęcia w ustawieniach domyślnych, niż DPP 3.15
Przykład odszumiania
https://canon-board.info//brak.gif
https://c1.staticflickr.com/6/5610/3.../a>, on Flickr
Redukcja szumów jest lepsza, a ostrość większa. Podobnie dzieje się z tonalnością zdjęć.
Różnica w wycinku zdjęcia przy niby tych samych parametrach wywołania RAW-a. DPP 4.5 z prawej.
22-10-2016, 00:18atsfOdp: Nowe DPPJeszcze raz różnice w obróbce RAW-ów. DPP 3.15 z lewej, wersja 4.5 z prawej
02-11-2016, 17:331gliderOdp: Nowe DPP)Na polskiej stronie Canon'a jest nowa wersja DPP4.5.10 i kilka innych nowych softów. Leżą tutaj:EOS 7D Mark II - Canon Polska