Z dzisiejszej trasy, pogoda była ładna - mgliście i do tego przebijało słońce. Próbowałem to pokazać na zdjęciach, ale nie wiem czy mnie nie przerosło. Może ktoś coś podpowie :)
56.
57.
ukaszbuczyk
58.
Wersja do druku
Z dzisiejszej trasy, pogoda była ładna - mgliście i do tego przebijało słońce. Próbowałem to pokazać na zdjęciach, ale nie wiem czy mnie nie przerosło. Może ktoś coś podpowie :)
56.
57.
ukaszbuczyk
58.
Przesadziłeś z wyostrzaniem i to mocno. Same kadry ok.
Z tym miałem ogromny problem bo nie mogłem wyczuć co powinno być ostre a co już zamglone. Dzięki, spróbuję pokombinować. Mam jeszcze pytanie czy po powiększeniu też jest sporo za mocno?
Ok, spróbuję. Wielkie dzięki za pomoc :)
Tak wyostrzyłeś, że nie będę musiał się golić:) Zdecydowanie za mocno, czym wołasz i obrabiasz? 58 baja, mimo zonka;)
Wyślij mi tego rawa, maila masz na pw
Ok, czyli musze odpuścić ostrzenie w tym zdjęciu. Słowiczek RAW wysłany
Każde jest mniej lub bardziej wyostrzone, żadnego nie mam bez ostrzenia. Albo w CR, albo w PS, albo w jednym i drugim delikatnie :/
Ja wszystko robię w neutralu, na sofcie może być tylko lepiej:mrgreen: tiff będzie długo szedł, bo waży 95 mb
Dziękuję za rady Aptur i Słowiczkowi za obróbkę. Jutro postaram się poćwiczyć. Wiem już mniej więcej dzięki Wam co mam robić. Jeszcze raz wielkie dzięki!
Od tego jesteśmy,żeby sobie pomagać;)
slowiczek, super obrobka :)
bardzo ładnie złapany piesek, a do jego miny BW jak najbardziej pasuje, super
a co do obróbki, ja im dłużej przerabiam zdjęcie tym bardziej nie wiem jak powinno być dobrze, wtedy zostawiam je i wracam po trzech dniach i przeważnie patrze jak je zmasakrowałem :shock: :)
pozdrawiam
Mi się tak zdarzało robić z serią kilkudziesięciu zdjęć. Dwa dni siedziałem i obrabiałem, po kolejnych pięciu jechałem wszystkie od początku ;)
Jeśli mogę coś polecić do B&W, to soft DxO FilmPack3 (za free).
Jest kilka fajnych presetów i nieskończone możliwości kombinacji.
59) Bardzo mnie się spodobało.
Dzięki za podpowiedź, poszukam.
Świetny set kolego, jak widać święta się udały:)
Dziękuję za komentarze.
Słowiczek święta bardzo się udały, jak zwykle minęły za szybko ;)
RobertON - sporo nieostrości na 65, niestety nie miałem możliwości żeby się przesunąć czy zwiększyć GO . Może mogłem z nieco większej wysokości zrobić zdjęcie. Następnym razem będzie trzeba spóbować.
Kurczaki, podoba mi się. Może jak byś GO zwiększył, ostrość jest na oczach, czyli tam, gdzie powinna być, ale już na boku twarzy jest nieostro.
Dzięki. No przysłona 3,2, pewnie koło 5,6 by się przydało. Problem w tym, że ściana z tyłu była kilkanaście centymetrów od głowy i nie było odcięcia ładnego.
Jak dla mnie: jak to się mówi:za ciasny,
GO za mała,policzek rozmyty i siny,ani kolorowy ani cz-b.
no i te dwukolorowe izobaty przed brodą niepotrzebne.
Teraz dopiero zobaczyłem patrząc pod kątem na monitor że są smugi :/ Ale siny? Miało być lekko zimne, ale fiolet przebija?
Nie no spoko, ja mam złe rozpoznawanie barw, z tablic Ishihary niewiele odczytuje także może mi się mieszać, dlatego pytam :) Barwy przestawiałem, może nie trafiłem do końca. A w czystym BW mi się jakoś nie podobało. Wrzucam tutaj żeby zbierać jakieś doświadczenie też, także krytyka mile widziana. :)
68 nie znam się zbytnio na portretach, ale tak intuicyjnie wolałbym, aby GO obejmowała całą część twarzy z prawej strony.
To nieostrość prawego policzka i brody jest taka nienaturalna.
Ale i tak ów portret mnie się spodobał.
słowiczek 85mm robione. Pozostaje zmienić miejsce i zwiększyć GO
bardzo ciekawy set,podoba mi się tylko takie pytanie ta puszka (proplan )celowo jest widoczna na ostatnich czterech zdjęciach, jak tak to nie pytałem ;)
Tak, puszka celowo - zdjęcia te ostatnie będą przerabiane jeszcze do kalendarza i wiadro od karmy stanie się beczką ;) To już było życzenie osoby dla której robiłem te zdjęcia.
71 i 74 są the best....
Jak dla mnie 77 rewelka.
76. typowo z gry super
77. klasa
77
Ładne,ostre,ale te z damskim "Rambo" kompletnie mi nie podchodzą,pomimo ,że robione jako reklama żarcia.
(kolba nie leży tam ,gdzie powinna -76 )
Ale o to trzebaby zapytać własciciela psa ,który nie fotografuje :? .
Nie reklama żarcia, a na pewno bym nie reklamował konkurencyjnej firmy ;) Puszka użyta jako gadżet, będzie przerobiona na beczkę ze znakiem "radioaktywny". A co właściciel psa ma do rzeczy bo nie bardzo wiem co miałeś na myśli :confused:
Brawo za 77..