-
Odp: Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art - robi się ciekawie!
Wierzę Ci, ale Ty porównujesz 50L do starej a nie nowej pięćdziesiątki sigmy która będzie kompletnie innym obiektywem.
A co do 35mm to moim zdaniem optycznie sigma jest równa lub lepsza od 35L pod każdym względem. I nie mówię u jedynie o mtf ale o wszystkich innych czynnikach, które wpływają na "magię obrazka". Jeśli dołożyć do tego naprawdę udane 18-35mm od Sigmy mam podstawy by wierzyć, że zuchwałe porównania z Otusem nie biorą się z kosmosu. Oby tak było bo nic tak dobrze nie działą na "zaspanego" Canona jak oddech silnej konkurencji na karku.
-
Dla mnie ważna jest ostrość zdjęcia. Poprzednio miałem Canon 50 1.4 i nie byłem z niego zadowolony. Szybko sprzedałem i kupiłem 135 2.0 L, który jest niesamowity, mega...., piękny bokeh, ostry do bólu:).
Jak czytam że 50mm 1.2L jest "NIEZNACZNIE LEPSZY" lub nawet taki sam jak wersja 1.4, to sobie daruje.
Czekam więc z niecierpliwością na testy sigmy.
-
Cytat:
Jak czytam że 50mm 1.2L jest "NIEZNACZNIE LEPSZY" lub nawet taki sam jak wersja 1.4, to sobie daruje.
Wg Kai bywa nawet gorszy. :)
A z 50'tek na pełnej dziurze to na razie ostry jest tylko Otus. Cała reszta to mydlane popierułki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Wierzę Ci, ale Ty porównujesz 50L do starej a nie nowej pięćdziesiątki sigmy która będzie kompletnie innym obiektywem.
A co do 35mm to moim zdaniem optycznie sigma jest równa lub lepsza od 35L pod każdym względem. I nie mówię u jedynie o mtf ale o wszystkich innych czynnikach, które wpływają na "magię obrazka". Jeśli dołożyć do tego naprawdę udane 18-35mm od Sigmy mam podstawy by wierzyć, że zuchwałe porównania z Otusem nie biorą się z kosmosu. Oby tak było bo nic tak dobrze nie działą na "zaspanego" Canona jak oddech silnej konkurencji na karku.
Ja tutaj całkowicie nie dissuje Sigmy. Wręcz przeciwnie, mam wielki szacunek do tego co robi i że zamiata konkurencję. Chodzi mi tylko o to, że niektórzy mieszają już z błotem elkę jakby były jakimiś dziadami w porównaniu do wielkiej Sigmy, bo powiedzieli, że będzie ostro. I jeszcze raz mówię, że nie samą ostrością szkło się charakteryzuje. Dla mnie ważne jest to co wypluwa matryca w połączeniu ze szkłem. Jeżeli obrazek jest dobry, kolory, kontrasty ładnie się kręci to jest super. Jeżeli Sigma będzie lepsza od elki to prawdopodobnie ją kupię i teraz myślę, żeby S35/1.4 wziąć w łapska i zobaczyć czy rzeczywiście mi podchodzi. Jeżeli tak to będę wynosił Sigmę na piedestał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
A z 50'tek na pełnej dziurze to na razie ostry jest tylko Otus. Cała reszta to mydlane popierułki.
Piszesz to na podstawie własnych doświadczeń z tymi szkłami, jak rozumiem przetestowałeś je wszystkie?
-
Cytat:
Chodzi mi tylko o to, że niektórzy mieszają już z błotem elkę jakby były jakimiś dziadami w porównaniu do wielkiej Sigmy
Canon EF 50mm f/1.2 L USM Lens Image Quality
Battle of the Fifties - Foto & Video Hardware - GoT
Nawet ta Sigma jest porównywalna z L. Ma nawet lepsza przysłonę L ma nie do końca okrągłą. Kolejna będzie porównywalna z Otusem. Pewnie.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Piszesz to na podstawie własnych doświadczeń z tymi szkłami, jak rozumiem przetestowałeś je wszystkie?
Takie są testy. Taka jest opinia Arka, który je macał wszystkie. I chyba Cichy też narzekał na ostrość 50'tek. Zresztą starczy popatrzeć nawet na te sample to podlinkowałem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Takie są testy. Taka jest opinia Arka, który je macał wszystkie. I chyba Cichy też narzekał na ostrość 50'tek. Zresztą starczy popatrzeć nawet na te sample to podlinkowałem.
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Cała reszta to mydlane popierułki.
Ja bym prosił w takim razie o wstrzemieźliwość w takich krańcowych ocenach. Czytać każdy umie i jak potrzebuje to zdanie na podstawie testów i zdjęć sobie wyrobi. Forum jest bardzo pomocne jeśli możemy usłyszeć opinię użytkowników sprzętu. Pisanie jak wyrocznia o sprzęcie który się zna ze zdjęć i opisów jest tu traktowane nie inaczej jak śmiecenie i trollowanie.
Bardzo proszę zaprzestań tej krucjaty którą tu już jakiś czas prowadzisz, bo sięgniemy po środki regulaminowe.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Flores
Ja tutaj całkowicie nie dissuje Sigmy. Wręcz przeciwnie, mam wielki szacunek do tego co robi i że zamiata konkurencję. Chodzi mi tylko o to, że niektórzy mieszają już z błotem elkę jakby były jakimiś dziadami w porównaniu do wielkiej Sigmy, bo powiedzieli, że będzie ostro. I jeszcze raz mówię, że nie samą ostrością szkło się charakteryzuje. Dla mnie ważne jest to co wypluwa matryca w połączeniu ze szkłem. Jeżeli obrazek jest dobry, kolory, kontrasty ładnie się kręci to jest super. Jeżeli Sigma będzie lepsza od elki to prawdopodobnie ją kupię i teraz myślę, żeby S35/1.4 wziąć w łapska i zobaczyć czy rzeczywiście mi podchodzi. Jeżeli tak to będę wynosił Sigmę na piedestał.
Szczerze powiedziawszy to nie zauważyłem żeby ktoś mieszał eLki z błotem. Po prostu stosunek jakości do ceny przy Sigmie wychodzi dla Canona bardzo niekorzystnie. Prawdopodobnie gdybym od jakiegoś czasu miał 35L to bym jej nie wymienił na S35, jednak jako że miałem wcześniej tylko C35 f2 to po przetestowaniu Sigmy nie wahałem sie ani sekundy.
Canon ma w dalszym ciągu lepszy AF - co prawda dystans mocno się zmniejszył, jednak na tym polu Sigma jeszcze ma na czym popracować. Już jej niewiele brakuje ale zawsze...
Co do optyki to Sigma wyprzedza powoli Canona, bo ten niestety od jakiegoś czasu stoi w miejscu, ewentualnie skupił się na potrzebach filmowców i landszafciarzy.
Jest tylko nadzieja że wraz z wypuszczeniem matryc FF z większą ilością Mpix Canon pokaże kilka nowych szkiełek bo niestety na nowych matrycach obecne wady obiektywów będą bardziej widoczne.
-
Cytat:
Pisanie jak wyrocznia o sprzęcie który się zna ze zdjęć i opisów jest tu traktowane nie inaczej jak śmiecenie i trollowanie.
Większość ludzi tutaj tak robi. :) Ogląda zdjęcia, potem kupuje, robi zdjęcie pudełka lub figurki i obwieszcza, ze to 8 cud świata. :) Ciężko to nazwać obcowaniem ze sprzętem.
BTW to jak miałem 50 1.8 to byłem nawet całkiem zadowolony ze zdjęć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Canon ma w dalszym ciągu lepszy AF - co prawda dystans mocno się zmniejszył, jednak na tym polu Sigma jeszcze ma na czym popracować. Już jej niewiele brakuje ale zawsze...
Co do optyki to Sigma wyprzedza powoli Canona, bo ten niestety od jakiegoś czasu stoi w miejscu, ewentualnie skupił się na potrzebach filmowców i landszafciarzy.
I tutaj właśnie napisałeś o tym o czym ja mówię od początku. Dystans się zmniejszył ale ciągle istnieje i będzie istniał. Chyba że nowa Sigma będzie bezbłędna pod względem AF i odda mi taki sam obrazek co elka, wtedy nie będę rozważał i zmienię 50L na nią. Było wcześniej porównanie starej S50 do 50L. Ja ją wymieniłem z miejsca bo pudłowała jak stara dubeltówka, w tym momencie mam 100% celności. Niektórzy mogą sobie na to pozwolić, w moim przypadku jest to niedopuszczalne i dyskwalifikuje obiektyw na miejscu.
-
Tyle że w tej 35 Sigmy różnica nie leży w celności AF (są nawet tacy którzy twierdzą że jest on celniejsza) a jedynie szybkości AF w trudnych warunkach.
I powtarzam jeszcze raz: stara sigma 50m to całkiem inna konstrukcja, więc przytaczanie tu Twoich doświadczeń z tamtym szkłem nie ma w tu sensu.
Poczekajmy na premierę nowej pięćdziesiątki i pierwsze testy, bo teraz równie dobrze można zadzwonić do wróżbity Macieja :mrgreen:
Pan wie o czym ja mówię :D
-
no i czemu nikt na nic nie narzeka? :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kaindox
Poczekajmy na premierę nowej pięćdziesiątki i pierwsze testy
Teraz, to nawet specyfikacja jakaś podejrzana. Minimalnie większe gabaryty od 35/1,4 A, taka sama ilość szkła (13 elementów), a waga ok. 30% niższa (470g vs. 665g). Coś mi tu nie pasuje:roll:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
no i czemu nikt na nic nie narzeka? :lol:
Jeszcze będziesz żałował tych słów :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
denv`er
Teraz, to nawet specyfikacja jakaś podejrzana. Minimalnie większe gabaryty od 35/1,4 A, taka sama ilość szkła (13 elementów), a waga ok. 30% niższa (470g vs. 665g). Coś mi tu nie pasuje:roll:.
Prawidłowa waga to 505 gr Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art Overview ť Sigma Rumors, News & Reviews Sigma Rumors, News & Reviews
-
Odp: Sigma 50 1.4 ART - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
Pelson
Na zdjęciach nie widać label'u. A co do premiery to miałem nadzieje na 24mm w okolicach 1.4
Ot co!, a tu tyłek :(... narzekam.
-
Panowie, czy wiecie na kiedy przewidziane jest dostępność tego szkła u nas? Szukałem i nie mogłem znaleźć.
-
Myślę, że cenę i dostępność podadzą na CP+ za 2 tygodnie. Pisałem do Sigma Procentrum, ale nie znają terminu i mają dać znać. Stawiam na koniec marca/kwiecień.
-
Odp: Sigma 50 1.4 ART - robi się ciekawie!
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Ot co!, a tu tyłek :(... narzekam.
Już nie narzekam bo posiadłem 28/1.8 ;) i stwierdzam że szerzej z jasnych mi nie potrzebne, a jeśli już będzie to konkretnie czyli Sigma 20mm f1.8..
Za to dobrze skonstruowana 50tka z normalnym nieupośledzonym AFem (EF 50/1.4) i ludzkiej cenie (taniej od Sigmy 35/1.4?) by się bardzo przydało... szczególnie że 50tka jest technologicznie tańsza w produkcji od 35.
Jeśli zmajstrują 50tkę na wzór 1.4/35 to stanę się ich klientem na oba.
-
Cytat:
szczególnie że 50tka jest technologicznie tańsza w produkcji od 35.
Jak się ją zrobi w podwójnym układzie gaussa. W każdym innym może być równie skomplikowana lub nawet bardziej. Otus ma 12 soczewek. Więcej niż Canon 35 1.4. :)
-
-
moja wiara w kundelki jest nikła, ale jak kundelek deklaruje że szkło systemowe przy nim to pikuś i jego realnym przeciwnikiem nie jest systemowa konkurencja tylko rasowe cajsy to ja chcę to zobaczyć bo lubię ta ogniskową.
-
A Canon dalej drzemie.
Z pięćdziesiątkami będzie miał pozamiatane pozostanie mu jedynie produkcja 50 f1.8, bo taniej nikt nie potrafi.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
moja wiara w kundelki jest nikła, ale jak kundelek deklaruje że szkło systemowe przy nim to pikuś i jego realnym przeciwnikiem nie jest systemowa konkurencja tylko rasowe cajsy to ja chcę to zobaczyć bo lubię ta ogniskową.
Dzień Kundelka - może się przekonasz...
-
Za tydzień będzie.
Tutaj wymiary w porównaniu z 50L i 50/1.4.
Dość zacne szkło.
Compact Camera Meter
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Tutaj wymiary w porównaniu z 50L i 50/1.4.
Jest za co złapać :mrgreen:
-
I jest za co zapłacić ;)
New Sigma 50mm F/1.4 Art Lens To Be Priced Around $1300?
1300$ czyli pewnie 1300€ czyli jakieś 5,5-6k u nas
-
Cytat:
Zamieszczone przez
madc0w
I jest za co zapłacić
New Sigma 50mm F/1.4 Art Lens To Be Priced Around $1300?
Moja C50 1.4 nadal będzie robić piękne zdjęcia ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
madc0w
To troszkę taniej niż oficjalnie Sigma 35/1,4:
SIGMA 35mm F1.4 DG HSM | Art - Standard Prime Lenses - SigmaPhoto.com
To ważne czy chodzi o cene MSRP rekomendowana przez producenta czy też rzeczywistą cenę w sklepach.
-
Ale cena w tym samym sklepie za 35 1.4 to 850 AUD.
Fakt że cena może się różnić od rekomendowanej, ale taka cena wyjściowa jest możliwa.
-
przy takiej cenie nie kupie, prędzej zakupie 50L w tej cenie niż sigmę 50 1.4 Art
-
W Sigmie o tym wiedzą. ;)
Myślę, że cena sklepowa będzie skalkulowana na poziomie $800-900, czyli nie drożej niż S 85/1.4
-
Myślę, że coś musi być na rzeczy skoro Sigma pozycjonuje swoją 50/1.4 tak wysoko. 3-4,5 tysiąca polskich złotych to jak nowa Lka.. a to jest przecież Sigma f/1.4 i w dodatku 50mm. Chyba wszyscy spodziewali się ceny max 3300zł?
Pierwsze pytanie: czy AF trafi???Za taką cenę AF powinien działać bezbłędnie. Nie miałem nigdy takiej Sigmy, która by celowała poprawnie no..poza 12-24mm..
Drugie pytanie: co z bokehem i plastyką? Czy sięgnie plastyki Lki f/1.2 skoro ma f/1.4? E..... chyba nie ma szans...ale bokeh za tą kasę to ma powinien być miód.... płynny miód...
Trzecie pytanie co z kolorami i kontrastem: nie miałem Sigmy 35mm Art, ale pozostałe zawsze ustępowały pod względem koloru i kontrastu. Nawet 35mm Art nie miał bokehu ani kolorów wybitnych...
Czwarte: co z Otusem? Szczycą się tym, że celują w Otusa. Aha. Sigma jest tak daleko Zeissa jak Skoda od Rolls Royce'a... pali mniej i tyle. W niczym nigdy nie mogła się równać z Zeissem. I myślę,że tak będzie z tą 50 Art. Zeissa nie sięgnie, ale może stać się pierwszą pożądną pięćdziesiątką z AF, na którą tyle osób czekało wiele lat. Będzie droga? Tak, ale wreszcie będzie. Najgorsze jednak wydaje się teraz to o czym nikt nie mówi, że będzie takim niemiłosiernym klocem....uniwersalna ogromna i ciężka 50tka przy której 85L to zabawka. Ja jednak na tą Sigmę czekam i wierzę,że wreszcie wybiją się na wyżyny. Po raz ostatni zaryzykuję Sigmę i mam nadzieje, po raz pierwszy się nie zawieść.
-
Sigma chce widać stawać w szranki z Otusem, a nie jakąś elką. :) Zobaczymy.
-
he he pożyjemy zobaczymy, ale przy takiej cenie to nie wiem czy to się opłaca, obiektywy kupuje się na długi czas, a w takim przypadku po drobnej zmianie firmaware w canonie lub w nowym korpusie canona taki kundel może się okazać kupką plastiku bez kontaktu z korpusem (wiem ma port więc można będzie zrobić upgrade ale powiedzcie to ludziom którzy się bujali z sigmami pracującymi tylko na całkowicie otwartej przysłonie bo canon zmienił coś w protokole i przestały działać)
"szwajcarskie zegarki" tez często mają metkę "2000EURO" a płacisz 200 ojro i kupujesz tu może być podobnie.
-
Jeżeli ta sigma będzie w efekcie droższa niż 2,5k PLN, to nawet nie warto na nią spojrzeć.
-
Rozumiem że zachęciliśmy naszymi deklaracjami sprzedawców do śmiałych deklaracji cenowych ale czas ochłonąć, różnica pomiędzy sigmą a cajsem jest naprawdę spora (tak ze 150 lat różnicy)
-
Cena nowej 50-tki ma realnie być zbliżona do ceny S35/1.4 ART i jest duża szansa na zakup już w kwietniu. Zasłyszane w Sigma Pro Centrum :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Jeżeli ta sigma będzie w efekcie droższa niż 2,5k PLN, to nawet nie warto na nią spojrzeć.
Hmm, pewnie np ~3.5k (a może być tak zaraz po premierze) to dużo, ale tak 2.5-3k to wydaje mi się rozsądna cena - pod warunkiem że szkło będzie trzymało poziom 35/1.4 a najlepiej jakby był jeszcze wyższy.
Jakie alternatywy?
Zabawkowy 50/1.8 - 400zł
Upośledzony 50/1.4 - 1300zł
Humorzasta Sigma 50/1.4 - 1900zł
i
Szlachcianka Ela 50/1.2 - 5800zł
Także luka dla tej Sigmy jest jak najbardziej - o ile nie dowalą z ceną zbliżając się do 50/1.2
-
Cytat:
różnica pomiędzy sigmą a cajsem jest naprawdę spora (tak ze 150 lat różnicy)
Chyba logiem. Bo z Zeissem sprzed 150 lat to to ma niewiele wspólnego. Nawet z Niemiec już nie jest. :) Dla mnie liczy się efekt. A cena będzie taka jak musi być. Konstrukcyjnie to będzie zbliżone do S 35 mm 1.4. Więc nie ma powodów by miało nie być zbliżone ceną. Chyba, że 35 mm jest za drogo wyceniane. :)
I problem polega na tym, że te kundle robią się ciekawsze niż obiektywy z chowu wsobnego. Zabawnie się czyta te wszystkie próby zdyskredytowania szkła którego jeszcze nikt na oczy nie widział.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Zabawnie się czyta te wszystkie próby zdyskredytowania szkła którego jeszcze nikt na oczy nie widział.
Równie zabawnie jak peany pochwalne na temat szkła, którego - jak dobrze zauważyłeś - nikt na oczy nie widział :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Chyba logiem. Bo z Zeissem sprzed 150 lat to to ma niewiele wspólnego. Nawet z Niemiec już nie jest. :) Dla mnie liczy się efekt. A cena będzie taka jak musi być. Konstrukcyjnie to będzie zbliżone do S 35 mm 1.4. Więc nie ma powodów by miało nie być zbliżone ceną. Chyba, że 35 mm jest za drogo wyceniane. :)
I problem polega na tym, że te kundle robią się ciekawsze niż obiektywy z chowu wsobnego. Zabawnie się czyta te wszystkie próby zdyskredytowania szkła którego jeszcze nikt na oczy nie widział.
Wiele mozna wywnioskowac z danych technicznych, chociazby wielkosc. Juz 50L jest kolosem a ta Sigma przerasta wszystko co mozna sobie wyobrazic jako standardowa ogniskowa. Troche liczylem na te Sigme, ale wyglada na to, ze jednak bede polowal na dobry egzemplarz 50L. Oczywiscie nie watpie w to, ze jakosciowo Sigma bedzie hitosem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Dokładnie :idea:
Jakie szkło by Sigma nie wypuściła to i tak Elka będzie lepsza,... bo wytrzymała na warunki,... bo ma "lepszy" bokeh,... bo ładniej rysuje,... bo ma pewniejszy AF, bo jej nie ostrość tworzy niepowtarzalną "plastykę" (choć tu Nikoniarze są lepsi ze swoim nowym 55/1.4 :) )
I nie ważne że konstrukcyjnie jest przestarzała, niemalże o połowę droższa, że AF tez lubi się zgubić, że zdarza się iż jest z plastiku, że ostrością nie zabija i w 90% najtrudniejsze warunki z jakimi się spotka w ciągu swojego "życia" to będzie wesele...
...to jest Ela z czerwoną koroną na głowie, nie jakiś kundelek ;) podróba, imitacja, coś "zastępcze", coś drugiego, które nigdy nie będzie pierwszym...
To zaczyna czasem zakrawać na dorabianie ideologi, pielęgnowanie kultu, zaczyna się (albo już dawno się narodził) swoisty systemowy snobizm...
Lens Comparison: Sigma 35mm f/1.4 "Art" vs. Canon 35mm f/1.4L USM - YouTube
-
Cytat:
Równie zabawnie jak peany pochwalne na temat szkła, którego - jak dobrze zauważyłeś - nikt na oczy nie widział :-)
Dlatego nie chwalę. inni twierdzą już, że gorsze i niewarte ceny. A to, że Sigma chce konkurować z Otusem to tylko moja dedukcja. Podobna ilość soczewek. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do podniecania się bokehem i innym to tu jest chyba szczyt uwielbienia dla L został osiągnięty tutaj w recenzji 50L 1.0. Nie ma to jak wyznawcy neofici:
Canon 50mm f/1.0 Review
Nie przeszkadza mu jego dziwny kształt o czym wspomina, cebula jest do wybaczenia, nawet przysłona w kształcie piły tarczowej jest OK. Bo to L. :)
BTW to piękny bokeh, rzeczywiście kremowy daje teraz Nikkor 58. Czas chyba zmienić system. :P Aczkolwiek nieostre jest makabrycznie. Ale ten miękki rysunek jest zaletą ponoć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Hmm, pewnie np ~3.5k (a może być tak zaraz po premierze) to dużo, ale tak 2.5-3k to wydaje mi się rozsądna cena - pod warunkiem że szkło będzie trzymało poziom 35/1.4 a najlepiej jakby był jeszcze wyższy.
Jakie alternatywy?
Zabawkowy 50/1.8 - 400zł
Upośledzony 50/1.4 - 1300zł
Humorzasta Sigma 50/1.4 - 1900zł
i
Szlachcianka Ela 50/1.2 - 5800zł
Także luka dla tej Sigmy jest jak najbardziej - o ile nie dowalą z ceną zbliżając się do 50/1.2
Jeszcze ma się (nieustająco) pojawić canon 50 1.4?1.8 IS który cenowo pewnie będzie na poziomie nowej 35IS i to jest realny konkurent tej sigmy :).
Ja pisałem już w tym wątku chętnie zobaczę i wezmę pod uwagę tą sigmę bo lubię tą ogniskową, ale ceny pojawiające się w tym wątku raczej wzbudziły uśmiech niż zainteresowanie, to że się interesuję już należy uznać za sukces firmy (bo miałem kiedyś jakąś sigmę jeszcze jak używałem analogowej minolty i jak dotąd tkwiłem w przekonaniu że kundelków już raczej nie chcę oglądać).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Co do podniecania się bokehem i innym to tu jest chyba szczyt uwielbienia dla L został osiągnięty tutaj w recenzji 50L 1.0. Nie ma to jak wyznawcy neofici:
Canon 50mm f/1.0 Review
Nie przeszkadza mu jego dziwny kształt o czym wspomina, cebula jest do wybaczenia, nawet przysłona w kształcie piły tarczowej jest OK. Bo to L. :)
Pozostaje tylko napisać...
Amen ;)
Czytałem/ oglądałem kiedyś...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Jeszcze ma się (nieustająco) pojawić canon 50 1.4?1.8 IS który cenowo pewnie będzie na poziomie nowej 35IS i to jest realny konkurent tej sigmy :)
Podejrzewam, że 50IS Canona to będzie zwykła konstrukcja dla amatorów: ostry, z szybkim i celnym AF, wydajną stabilizacją. I tyle.
Nastepca C50/1.4, odpowiednik 35IS na ogniskowej 50mm.
Ale żeby wyciągnąć coś ciekawego z takiej trywialnej ogniskowej jak 50mm to trzeba coś więcej: niesamowity kontrast jak Otus, piękny bokeh i plastyka jak C50L. No trzeba dać banalnemu obrazkowi jakiegoś fotograficznego kopa. Albo sie to Sigmie uda albo nie.
Sigma 50/1.4 miała zaczątki tego czegoś no ale AF ją pogrążył.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Podejrzewam, że 50IS Canona to będzie zwykła konstrukcja dla amatorów: ostry, z szybkim i celnym AF, wydajną stabilizacją. I tyle.
Nastepca C50/1.4, odpowiednik 35IS na ogniskowej 50mm.
Ale żeby wyciągnąć coś ciekawego z takiej trywialnej ogniskowej jak 50mm to trzeba coś więcej: niesamowity kontrast jak Otus, piękny bokeh i plastyka jak C50L. No trzeba dać banalnemu obrazkowi jakiegoś fotograficznego kopa. Albo sie to Sigmie uda albo nie.
Sigma 50/1.4 miała zaczątki tego czegoś no ale AF ją pogrążył.
Moim zdaniem jak pisałem niech sigma zmajstruje tą 50tkę na wzór 35tki i nic więcej do szczęścia nie trzeba... jeśli komuś nie będzie podobał się bokeh, to niech kupuje Elę, a jeśli go nie stać to niech kręci ręcznie np takim Takumarem 50/1.4, tam bokeh ocieka midonością, koszt to trzy ostatnie cyfry ceny Eli...
Jeśli chodzi o mega kontrast to jest to akurat pierwszy wróg plastyki ;)
Magia portretówek polega m.in. na tym że można pod ostre światło czasnąć foto z małą głębią o magicznym wręcz spadku kontrastu ;)
-
A ja uważam, że ta cała dyskusja do niczego sensownego nie prowadzi. Można chwalić, narzekać, porównywać. Tylko co? Coś czego jeszcze nikt nie widział nie mowię o macaniu.
Poczekajmy do premiery. Jak to będzie tak udany debiut jak sigmy 35 może byc ciekawie, ale będąc realistą, to sigma na razie poza tym szkłem wiele nie powalczyła na rynku. Ja bym raczej w spokoju czekał i nie wychylał się w żadna stronę.
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
Jakie szkło by Sigma nie wypuściła to i tak Elka będzie lepsza,... bo wytrzymała na warunki,... bo ma "lepszy" bokeh,... bo ładniej rysuje,... bo ma pewniejszy AF, bo jej nie ostrość tworzy niepowtarzalną "plastykę" (choć tu Nikoniarze są lepsi ze swoim nowym 55/1.4 :) )
I nie ważne że konstrukcyjnie jest przestarzała, niemalże o połowę droższa, że AF tez lubi się zgubić, że zdarza się iż jest z plastiku, że ostrością nie zabija i w 90% najtrudniejsze warunki z jakimi się spotka w ciągu swojego "życia" to będzie wesele...
...to jest Ela z czerwoną koroną na głowie, nie jakiś kundelek ;) podróba, imitacja, coś "zastępcze", coś drugiego, które nigdy nie będzie pierwszym...
Napisałeś piękne wypracowanie i co z niego wynika? Na razie jak porównuje 50L do czegoś czego nie ma to eLka wygrywa w cuglach w każdej kategorii :mrgreen:.
Nie wiem od kiedy plastik i przestarzała budowa ma wpływ na jakość zdjęć, a jak by ostrość zabijała to już byś pewnie nie żył...
Już pisałem w którymś wątku, jak jesteście tacy pewni sigmy, to zamawiającego już egzemplarze przedpremierowe a jak nie to skończymy tą póki co bezpodstawną dyskusję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
Napisałeś piękne wypracowanie
Dziękuję :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
jak jesteście tacy pewni sigmy, to zamawiającego już egzemplarze przedpremierowe a jak nie to skończymy tą póki co bezpodstawną dyskusję.
Ja jednak poczekam ;) i racja kończmy :)