Ja to tak tylko ogolnie, niezaleznie od waszego testu. Spotkalem sie z opiniami, ze jest zbedny przy takich ogniskowych, nawet u nas na forum. Jednak jak widac po zdjeciach nie za bardzo to prawda :DCytat:
Zamieszczone przez Arek_O
Wersja do druku
Ja to tak tylko ogolnie, niezaleznie od waszego testu. Spotkalem sie z opiniami, ze jest zbedny przy takich ogniskowych, nawet u nas na forum. Jednak jak widac po zdjeciach nie za bardzo to prawda :DCytat:
A ja czekam na test Tamrona 17-50 ;)
Mojego ;P
będzie na warsztacie jutro :)
Zapraszam na Optyczne.pl do lektury oczekiwanego testu Tamrona 17-50 f/2.8. Bezpośredni link poniżej: http://www.optyczne.pl/index.php?tes...ywu&test_ob=30
No, no, no. w koncu chyba to na co czekają Tygryski. Ciekawe jak bedzie z Tokiną 16-50/2.8
Ta Tokina to pewnie w przyszlym roku dopiero dotrze do Polski.
Arku jakie plany na przyszlosc? Moze bardziej w kierunku tele?
Właśnie,tele by się przydało.Może by test Canona 70-200L f4 lub Canon EF 70-300mm f/4-5.6 USM IS. Częsty temat na forum ,co wybrać 70-200 czy 70-300 IS. Pewne osoby miały by problem (co wybrać) z głowy bo chyba jako jedyny polski serwis robicie tak szczegółowe testy optyki.
Pozdrawiam
Ja tez bym sie podpisal za testem canona 70-200 F4 L - tym bardziej ze dokladnie jak pisze rychu_lhotse sporo ludzi stoi przed wyborem 70-200 L lub 70-300 IS. Ja juz sie wprawdzie zdecydowalem na 70-200 L i lezy sobie ona gdzies w firmie kurierskiej zeby dotrzec na poniedzialek, ale zawsze chetnie bym przeczytal kolejny test. A pozatym moglibyscie zbadac i pokazac na przykladach phenomenona z pionowa orientacja w 70-300 IS.
Canon 70-200 f/4L przyjdzie do nas we wtorek i od razu zabieramy się za testy. W kolejce do opracowania czekają jeszcze Canony EF-S 100-300 i 90-300, więc trochę tele się pojawi już wkrótce.
Ohoho, dzieje się... bardzo, bardzo dobrze, że się dzieje. Jeśli ten 100-300 to EF (EF-S????) i w wersji f4,5-5,6 USM, to ja postuluję test w pierwszej kolejności, bo o tym szkle na cyfrze trochę się czyta, ale jakoś testów mało (nawet na photozone nie mają). Już zacieram łapki. 8-)Cytat:
BTW, pewnie oddaliście już tego Tamrona 17-50, ale może dobrze byłoby go sprawdzić jeszcze z 350D pod kątem działania AF - bo chyba z tym właśnie modelem jest najwięcej problemów, np. biorąc pod uwagę opinie o Tamronie 28-75 f2,8. Co prawda w teście 28-75 też zdaje się nie bylo 350D (a 20D), a słabostka się ujawniła... ale wielu amatorów (ze mną na czele) ucieszyłoby się pewnie z takiej próby (czyli testy AF na 350D).
Witam. Już się nie mogę doczekac tego testu Canona 70-200L f4. Podejrzewam ze po przeczytaniu dość szybko wymienię moją Sigmę na tą eLeczkę.Nie martwi mnie strata zakresu pomiędzy 200-300 gdyż i tak trzeba niemiłosciernie mocno ''przykręcać'' by coś sensownego z niego wyciągnąć.
Pozdrawiam
A w międzyczasie pojawił się u nas test obiektywu Sigma 24-60 f/2.8.
Pozdrawiam,
Arek
Arek pytam poważnie, jaki (dla Ciebie, Was) jest sens testować szkła EF na cropie?
Hmmm... To to ja odwrócę pytanie, dlaczego uważasz że nie ma sensu?
- Jasiu?!?, czy ty musisz zawsze odpowiadac pytaniem na pytanie
- a co? nie wolno?
a wracajac do tematu to uwazam ze testy na cropie sa ok dla cropa ;-) natomiast test szkla powinno sie robic w jego calej skali czyli na FF ;-)
Zeby przetestowac jak szklo EF sie sprawuje na cropie :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
Powodów jest kilka:
1. cała masa ludzi używa szkieł EF na cropie,
2. tylko uzytkownicy systemu Canona mają komfort używania FF w dSLR, a nasz serwis jest kierowany do wszystkich,
3. duża ilość wyników testu na APS-C bezpośrednio przenosi się na FF, więc nawet użytkowicy FF mogą korzystać z wyników testów na APS-C,
4. względy ekonomiczno-praktyczne: czyli na 20D mogę przetestować wszystkie szkła, na 5D tylko EFy a EF-Sów już nie
5. gęstość pikseli na mm w 20D jest większa niż w 5D, więc potencjalnie mamy mniejsze ograniczenia na rozdzielczość w centrum kadru pochodzące od matrycy.
Znalazłoby się jeszcze kilka powodów :)
Arek
Dzięki za odpowiedź. Pytałem bo jak oglądam zdjęcia z pełnej klatki to na nowo poznaje szkła. Jak zobaczyłem na FF 200/1.8L to usiadłem. To samo 85L. Te wszystkie "zawirowania w bokeh" w 200/1.8 i 135L na FF poprostu rządzą.Cytat:
Poza tym GO na FF to jest prawdziwy battle :) f/2.8 na AF z focus and recompose to już wyzwanie.
edit: Żeby mi tu nikt nie wyjeżdżał. Nawet głupie 50/1.8 I na f/1.8 mnie baaardzo zaskoczyło
Analog czy cyfra?Cytat:
Zamieszczone przez gietrzy
:)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
1D2N
Do wszystkich użytkowników cyfrówek :PCytat:
W pewnym sensie tak, choć przewrotnie powiem, że nawet uzytkownicy analoga mogą coś wynieść z testu obiektywu na dSLRrze z cropem ;)
Przyłączam się do grona niecierpliwie oczekujących testu sigmy 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM :-)
No to się doczekaliście :) Test Sigmy 10-20 mm właśnie pojawił się na naszych stronach. Zapraszam!
Arek
Na taki test czekalem :). Dzieki Arku, juz wiem jakie bedzie nastepne szklo ktore kupie...
P.S. Jak widzisz ta Sigme w zastosowaniach astro?
Ta sigma wygląda obiecująco. Możesz mi Arku wyjaśnić, czy ona też śmiga na "nie APS-C" , tzn. na analogach ?
Arek napisal ci odpowiedz we wstepie tego testu :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Scream
"W lutym 2005 roku Sigma zapowiedziała wprowadzenie na rynek nowego ultraszerokokątnego obiektywu przeznaczonego do lustrzanek cyfrowych o matrycy klasy APS-C/DX."
Sigma z oznaczeniem DC = tylko format APS.
O w takim razie przepraszam i cofam pytanie. Moje niedopatrzenie ;-)
Andee, w astro jako łapacz bolidów czu też do ładnych portretów Drogi Mlecznej na pewno sprawdzi się świetnie, choć jej słabe światło pokazuje, że Canonem 10-22 mm zwojujesz znacznie więcej.
Scream, chcesz szeroką Sigmę na FF zawsze masz model 12-24 mm. Ponieważ jest ona zaprojektowana na FF, podejrzewam że na APS-C szczególnie na brzegu pola może sprawdzić się znacznie lepiej niż 10-20 mm. Tyle, że pole trochę mniejsze, bo skok o te 2 mm to 10 stopni w kącie widzenia.
Arek
chcialbym aby optyczne zrobilo testy tak zwanych L`ek bez ktorych zaawansowany amator i profii jak twierzi wielu forumowiczow sobie nie poradzi i ktore daja gwarancje
24-70
24-105 IS
70-200 IS
100-400 IS
i 70-300 IS Sigma 17-35,
To może jeszcze test amatorskiego obiektywu 70-300 IS USM ??
Edit: się spóźniłem ;)
Zglaszam swoje 8)Cytat:
Zamieszczone przez shaqi
opytczne.pl to swietna stronka, czekam wlasnie na te testy eLek ;)
Żeby nachalnie nie zaśmiecać forum, zdecydowałem się nie informować jednostkowo o każdym naszym teście. Będę co jakiś czas robił to grupowo. Tak więc od czasu testu Sigmy 10-20 mm, na Optyczne.pl w dziale TESTY pod linikiem:
http://www.optyczne.pl//index.php?test=all pojawiły się testy następujących szkieł mogących zainteresować canonierów.
Sigma-70-200 mm f/2.8 EX APO DG HSM Macro
Tokina-12-24 mm f/4.0 AT-X PRO DX AS SD IF FC
Canon-EF 20 mm f/2.8 USM
Tamron-AF 11-18 mm f/4.5-5.6 SP Di II LD Aspherical (IF)
Sigma-17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM Asph.
Canon-EF 28-135 mm f/3.5-5.6 IS USM
Tamron-AF 90 mm f/2.8 SP Di Macro
Canon-EF 100-300 mm f/4.5-5.6 USM
Canon-EF 100 mm f/2.0 USM
Canon-EF 17-40 mm f/4.0L USM
Canon-EF 70-200 mm f/4.0L USM
Podrawiam,
Arek
Ja mogę oddać do testów moją gwardię :mrgreen:
EDIT: Albo lepiej nie bo widząc wyniki przestanę ich uzywać :)
Nie wiem jak innym ale akurat mnie nie przeszkadza że dajesz info o każdym z testów z osobna - to wartościowe testy i myslę że nie będzie problemem tak jak dotychczas dawać info po kazdym teście (chyba że Tobie się nie chce :mrgreen: i wolisz dawać informacje grupowo)
Pozdr
Artur
popieram przedmówcę. :)
każda forma reklamy jest dobra :]
Z punktu widzenia moderatora powiem ze nie widze przeciwwskazan do informowania o kazdym tescie osobno.
W watkach gieldowych co bardziej masowi sprzedawcy informuja co jakis czas o kazdym updejcie... w watkach galeriowych podobnie - co nowe zdjecie/seria zdjec tez ida detaliczne updejty.
A jakby ktos marudzil to go po prostu zignoruj 8) .
Mnie jest całkowicie obojętne ile razy o tym napiszesz drogi Arku. Choć osoby chcące "być w temacie" powinny same tam zaglądać bez poganiania. Prowadzisz świetną stronę z dość obiektywnymi testami (nie przesładzam, zawsze można lepiej) i z przyjemnością ją czytuję bywając przy okazji na tamtejszym forum :wink:
OK. To postaram się częsciej :) Mam przykre doświadczenia z innego forum, gdzie mając ponad 1500 postów, z których ze 20-30 dotyczyło testów na Optyczne.pl, zarzucono mi, że
zbyt nachalnie i notorocznie zajmuje się reklamą naszych testów.
Jak dla mnie jest OK jesli zaanonsujesz kazdy nowy test postem w tym watku. Mielismy juz podobny zdaje sie dla photozone i bylo zupelnie OK.
masz również moją pełna zgode na taka dzialalnosc na forum wiec niebój żaby Arku :)
Drogi Arku, przy całym szacunku jaki żywię do Twojej osoby i do Twojej strony optyczne.pl, muszę jednak zaprotestować, bo owszem 20-30 to było, ale nowych topików, a nie postów
Bo przy każdym pojawieniu się nowego testu na Waszej stronie, otwierałeś nowy temat na naszym astro-forum i stąd była, swego czasu, ta mała uwaga z mojej strony, oraz połączenie tych wszystkich wątków w jeden temat - testów na optycznych.pl, dokładnie tak, jak jest to właśnie tu, na canon board
pozdrowienia i przepraszam za ten off-topic
Tutaj i ja muszę zaprotestować. Było na początku kilka topików, potem żeby nie informować w kilku sam założyłem topik analogiczny do tego tu i informowałem w jednym. Potem i tak
admin postprzątał wszystko do jednego, przeciw czemu ani razu nie protestowałem. Jako
admin masz możliwość sprawdzenia, że na pewno nie było 20-30 nowych topików i prosiłbym abyś nie mijał się z prawdą.