Odp: Canon EF-S 10-22 mm vs Sigma 10-20
Witam.
Jestem nowy na forum więc witam wszystkich.
Nie chcę zakładać nowego tamatu więc piszę tutaj.
Ale jeżeli zamieściłem w złym miejscu to poproszę o przekierowanie do właściwego wątku.
Trochę odświeżę temat. Kupiłem Sigmę 10-20mm f/4-5.6 DC HSM i czy możecie ocenić po zdjęciach czy ma BF czy FF czy może wszystko działa jak należy.
Canon 2000D. Zdjęcie robione na 10mm, F/4.0, ISO 100-125
Ustawiłem punkt ostrości na środek jak to jest w instrukcji.
Starałem ustawić aparat na 45 stopni jak celowałem w kartkę papieru.
Natomiast baterie ustawione są w różnych odstępach.
Link do zdjęć:
https://drive.google.com/open?id=1L4...Tku6Ql5svBKwFC
Co myślicie?
moim zdaniem za duża głębia ostrości żeby cokolwiek powiedzieć sensownego. ale ja jakoś szczególnie się nie dopatrywałem. może lekki ff.
A jak proponował byś ustawić aparat i obiektyw żeby można było stwierdzić?
Ja z kolei widze lekki bf... Ale minimalny i tez po wpatrywaniu sie z minute w zdjecie i liczenie kresek... Tego praktycznie nie widac. Na bateriach moze ciut. OLEJ, ROB ZDJECIA! Chyba duzego ff/bf nie widziales :) (na szczescie!). A poza tym... poza tym bf/ff to jeszcze moze zalezec od odleglosci od obiektu i temperatury barwowej swiatla. Wiec to, ze pstrykajac z odleglosci 20cm i majac jakis tam bf nie znaczy, ze taki sam problem bedzie gdy bedziesz pstrykal z duzej odleglosci - jak zwykle foci sie obiektywem z taka ogniskowa. Przy duzej odleglosci o tym calym bf/ff moze praktycznie zapomniec bo glebia to pokryje.
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Ja z kolei widze lekki bf... Ale minimalny i tez po wpatrywaniu sie z minute w zdjecie i liczenie kresek... Tego praktycznie nie widac. Na bateriach moze ciut. OLEJ, ROB ZDJECIA! Chyba duzego ff/bf nie widziales :) (na szczescie!). A poza tym... poza tym bf/ff to jeszcze moze zalezec od odleglosci od obiektu i temperatury barwowej swiatla. Wiec to, ze pstrykajac z odleglosci 20cm i majac jakis tam bf nie znaczy, ze taki sam problem bedzie gdy bedziesz pstrykal z duzej odleglosci - jak zwykle foci sie obiektywem z taka ogniskowa. Przy duzej odleglosci o tym calym bf/ff moze praktycznie zapomniec bo glebia to pokryje.
Dzięki na odpowiedz.
No właśnie jest to Sigma 10-20mm więc w większości myślę strzelać w 10-15mm na pełnej głębi ostrości więc bf/ff nie będzie widoczny. A pytałem bo dużo się słyszy o obiektywach Sigmy i różnie to bywa.
A może wiesz na jakiej przysłonie jest najostrzej?
Najwieszka glebia jest na najmniejszej dziurce - nie wiem co tam on ma - 22? Tylko ze wtedy spada juz nieco ostrosc calosci (refrakcja)... W okolicy 5.6-8-11 powinienes byc zadowolony. Popstrykaj sobie na roznych przeslonach i zobacz co Tobie pasuje i czy widac problem z afem. Twoj problem to nie problem :)
Cytat:
Zamieszczone przez
AndrzejXM
Najwieszka glebia jest na najmniejszej dziurce - nie wiem co tam on ma - 22? Tylko ze wtedy spada juz nieco ostrosc calosci (refrakcja)... W okolicy 5.6-8-11 powinienes byc zadowolony. Popstrykaj sobie na roznych przeslonach i zobacz co Tobie pasuje i czy widac problem z afem. Twoj problem to nie problem :)
Po sprawdzam na różnych przysłonach i zobacze.
Dzieki za odpowiedz.
@AndrzejXM a może dyfrakcja?
1 załącznik(ów)
Witam.
Mam pytanie jeżeli chodzi o obiektyw Sigma 10-20mm 4-5.6 DC HSM. Mocowanie Canon.
Posiadam dwa takie same obiektywy, ale nie do końca. Chodz na oko wyglądają tam samo jak i oznaczenia i wygląd jest taki sam.
I różnice jakie zauważyłem to:
- jeden ma bardziej czarniejszą obudowe jakby tylko plastik.
- drugi ma lekko jaśniejszą obudowe od drugiego jakby jakaś twardsza guma zaptuszona.
- numery na obiektywach są różne ciemniejszy:14776032, jaśniejszy 1020486 (CZY KTOŚ WIE CO TE NUMERY OZNACZAJĄ)
- ostatnia różnica to mocowanie do lustrzanki:
- ciemniejszy ma więcej styków - 8
- jaśniejszy ma tylko - 5
I pytanie:
1. co oznaczają numery na obiektywie?
2. jaka jest różnica pomiędzy większą a mniejszą różnicą styków z lustrzanką?
Załącznik 2246
to forum staje się pożywką dla trolli. lol.
nr oznaczają nr seryjny obiektywu????????????
kolor obudowy może być związany z różnym zestawem składników użytych do budowy... obudowy? a może po prostu plastik jest wytarty w starszym szkle i wydaje się jaśniejszy?
jaka jest różnica w stykach? im więcej tym lepszy autofokus xd
Plastik nie jest wytarty tylko widocznie inny.
Nr. seryjny - chodziło mi o to czy to rodzaj roku produkcji raczej?
Styki - w jednym jest więcej a w drugim mniej, więc to musi coś znaczyć.
kolega chyba za duż chłodnych już łyknął chba........
Pozdrawiam.
Zobacz tu
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Canon_EF_lens_mount
W sekcji "communication protocol" - tam wyjaśniono po co są te extra piny.
Kolorem bym się nie przejmował a numery są numerami seryjnymi obiektywów, jak wyżej napisano.
Ale @rastodolix pytał chyba o to dlaczego w dwóch egzemplarzach takiego samego ob. Sigma są dwa różne zestawy pinów, a nie po co one tam są
Zakładając oczywiście że to rzeczywiście ten sam model
Cytat:
Zamieszczone przez
este
Ale @
rastodolix pytał chyba o to dlaczego w dwóch egzemplarzach takiego samego ob. Sigma są dwa różne zestawy pinów, a nie po co one tam są
Zakładając oczywiście że to rzeczywiście ten sam model
Dokładnie tak.
To ten sam model Sigma 10-20mm 4-5.6 DC HSM a różni się pinami.
Cytat:
Zamieszczone przez
rastodolix
kolega chyba za duż chłodnych już łyknął chba........
po pierwsze, kolegą Twoim nie jestem, nie mam znajomych wśród botów. po drugie - jak działa, to nie drąż tylko rób zdjęcia. jak tak bardzo Cię to boli, napisz do sigmy, bo oni najlepiej wiedzą.