-
Odp: Yongnuo YN-568EX - wreszcie z HSS
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Raczej chodzilo mi o slub w kosciele, gdzie glozny sygnal moglby byc irytujacy
Mam to szczescie ze utrzymuje sie z czegos innego i nie musze pracowac aparatem. Moze poniekad to z tad ten problem sie wzial, brak doswiadczenia.
Jednak C580 "pika" zdecydowanie dyskretniej.
Z wykonywaniem pracy chodziło mi o samo robienie zdjęcia (tak jak się mówi że np "pracuję własnie przed komputerem") . Źle się wyraziłem nie chodziło mi o prace zarobkową :) Po za tym od lampy za 800 zeta nie wymagajmy już wszystkiego co ma lampa za 1800 :). Komu zależy na wszystkich wygodach i jakości wykonania itd na pewno kupi systemową lampę. A jak razi kogoś tylko pipanie to po prostu je wyłączy naładuje akumulatorki do pełna i cyknie sobie naprawdę dużo fotek bez zmartwienia że mu wysiądą w kościele. No chyba że spędzi w nim cały dzień to już nie wiem albo akumulator samochodowy na plecy i cieszyć się pipkiem jak się będzie kończył albo pilnować diody w ciszy :)Ja się zadowalam w pełni użytecznością i funkcjonalnością błyskotki za 800 zeta. Nie mam się do niej za te pieniądze do czego przyczepić. Robić zdjęcia błyskać ile się da i cieszyć się z nowego sprzętu z gwarancją i już :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
Sygnał wyłącza się przytrzymując guzik od podświetlenia . A co do tego szybkiego wyłączania nie mogę znaleźć tego w żadnych ustawieniach ;/
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
Dołączę się w tej sprawie :P gdzie dokładnie to można zmienić, bo bardzo mnie to interesuje.
Panowie, zakładam że macie wersję EX II. Do menu wchodzi się przez przetrzymanie przycisku MODE i wciśnięcie tego obok (z "H"). Potem krzyżakiem góra/dół szukacie opcji E2 "quic". Potem krzyżak prawo/lewo, ustawiacie ON i zatwierdzacie. I to tyle :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
briho
Panowie, zakładam że macie wersję EX II. Do menu wchodzi się przez przetrzymanie przycisku MODE i wciśnięcie tego obok (z "H"). Potem krzyżakiem góra/dół szukacie opcji E2 "quic". Potem krzyżak prawo/lewo, ustawiacie ON i zatwierdzacie. I to tyle :)
Dzięki Ci wielkie :) znalazłem działa teraz jestem zadowolony do kwadratu :)
-
-
A powiedzcie mi czy używacie do niej jakiegoś dyfuzora/softboxu do zmiękczania, czy używacie tylko wbudowanego? Bo rozglądam się za czymś, ale ciężko mi zdecydować no i nie wiem jak z rozmiarami, bo nie wiem czy np. będzie pasował dyfuzor od canona 580EX? No i czy używacie kolorowych filtrów w tych lampach, bo ciekawi mnie to, czy rzeczywiście się to sprawdza w praktyce.
-
wszelkie dyfuzory od canona 580 pasuja na YN. Co do softboxa to i tak musisz jakos umocowac lampe, kup cos z mocowaniem Bowens i cos takiego Pionowy uchwyt mocowanie BOWENS do lamp systemowych typ L - Akcesoria Fotograficzno Studyjne AFE. Ja uzywam z softboxem 80x40 (czy jakos tak i wystacza swiatla do rownomiernego wypelnienia
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
wystacza swiatla do rownomiernego wypelnienia
Jak sprawdzales?
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
5pirit
A co powiecie o takiego typu dyfuzorach na styl mini softboxów:
DYFUZOR SOFTBOX 6k. Yongnuo YN-565 EX YN-568 EX (3519068137) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
"o rozmiarze 88x120mm" - wątpię by to wiele zmieniło ;)
Ja z tą lampą używam reporterskiego softboxa 60x60cm z filtrami żelowymi Cokin.
-
Czy ma ktoś z was lampę YN-568 EX I lub II i może mi potwierdzić ,że nie posiada ona skali odległości co za tym idzie nie ma możliwości skorzystania ze wzoru "Flash index = F.stop x effective flash distance" ??
teoretycznie lampy canona też tego nie posiadają aż nie włączy się tej opcji w menu C.Fn Jako 5.3.
Rozmawiałem z chińczykami na ten temat i dostałem info ,że NIE ,ale na filmie widać dostępność opcji manualnego ustawienia ekspozycji lampy identycznie jak w Canonie -> Yongnuo 568EX Custom Functions - YouTube
Czy ktoś z was kto jest właścicielem może to potwierdzić ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Wielebny
Czy ma ktoś z was lampę YN-568 EX I lub II i może mi potwierdzić ,że nie posiada ona skali odległości co za tym idzie nie ma możliwości skorzystania ze wzoru "Flash index = F.stop x effective flash distance" ??
teoretycznie lampy canona też tego nie posiadają aż nie włączy się tej opcji w menu C.Fn Jako 5.3.
Rozmawiałem z chińczykami na ten temat i dostałem info ,że NIE ,ale na filmie widać dostępność opcji manualnego ustawienia ekspozycji lampy identycznie jak w Canonie ->
Yongnuo 568EX Custom Functions - YouTube
Czy ktoś z was kto jest właścicielem może to potwierdzić ?
YN-568EX nie posiada skali odległości, nie ma miejsca na wyświetlaczu na takie coś ;)
Było to w YN-565EX.
-
Nie posiada, przestawienie C.Fn. jest niemożliwe, tylko w Metzu działa i można przełączać skalę (m/ft) z poziomu menu.
-
Czyli pupa z lampą bo pozostaje mi metoda 3 zdjęć jeśli bym miał ją zakupić lub poczekać , dołożyć kasę i kupić Metza.
-
czy do wersji YN-568EX II dołożyli coś oprócz:
Możliwość pracy jako LAMPA MASTER ?
czy są jeszcze jakieś inne różnice między pierwszą wersją a tą II :>
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Innych różnic nie ma.
no i w PL nawet większych różnic w cenie nie ma :p
dzięki za odpowiedź
-
Posiadam wersję II i ostatnio miałem problem a mianowicie wspomaganie AF w lampie przestało chodzić. Po zmianie akumulatorów (choć te pierwsze były jeszcze w wysokim stanie naładowania) sytuacja się nie zmieniła co trochę mnie zmartwiło. Na drugi dzień włączyłem lampę i wszystko śmiga jak ta lala i tak jest do dzisiaj. Czy ktoś się już z tym spotkał w swojej lampie? Zaznaczę od razu, że w samej lampie nic nie zmieniałem.
-
Pewnie wlaczyles AI-SERVO.
-
Posiadam lampę 568EX i wyzwalacz radiowy YN-622 C. Chciałbym kupić przewód do połączenia lampy z tym wyzwalaczem i w związku z tym trzy pytania:
1. Jaki to ma być przewód? W wyzwalaczu jest jest gniazdo PC-Sync a w instrukcji lampy pisze: 2.5mm PC SYNCHRONOUS INTERFACE- czy to jest to samo?
2. Czy przy połączeniu wyzwalacza z lampą za pomocą przewodu (oczywiście lampa i wyzwalacz poza stopką aparatu) będą wszystkie funcje, tzn: E-TTL, na drugą kurtynę i HSS?
3. Proszę o namiar gdzie kupić taki przewód
Z góry dziękuję za pomoc
-
Przy połączeniu kablem stracisz E-TTL i możliwość zdalnego sterowania lampą.
-
A co jeżeli użyję przewodu na gorącą stopkę z przenoszeniem E-TTL?
Chodzi o to że chcę rozdzielić lampę z wyzwalaczem bo nie pasuje do uchwytu softboxa założona na yongnuo 622, oczywiście nadajnik zostaje na stopce aparatu.
-
Jak nadajnik będzie na stopce, a lampa przez kabel ETTL będzie podłączona do sanek odbiornika, to będzie poprawnie działać.
-
Dziękuje za pomoc, kabel kupiony.
Potwierdzam że w tej konfiguracji (nadajnik na stopce aparatu, odbiornik połączony z lampą przewodem ETTL) działa i przenosi ETTL.
-
Panowie i Panie, czy ktoś z Was ma i używa jakiegoś taniego, sprawdzonego stofena/dyfuzora do tych lampek? Chodzi mi konkretnie o te zwykłe, mleczne, plastikowe nakładane bezpośrednio na lampę.
Z góry dzięki za (p)odpowiedzi :)
-
Do tej lampy pasuja te same modyfikatory jak do Canon 580EX
-
To akurat wiem, ale chodzi mi raczej o jakiś konkretny, sprawdzony - plastik plastikowi nie równy. Ostatni pokruszył się po 6 miesiącach użytkowania...
-
Uwaga: stofen od Canona 580 EX- nie pasuje do tej lampy (nie chce się na nią wcisnąć), kupiłem chyba Phottixa, rozciąłem go po bokach ale spada
-
Ja uzywam tych samych do C i YN i nie ma problemow. Co do modelu, to koszt jest pewnie 10-15PLN, wiec raczej bym sie nie bawil w wielkie wybory
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marjo
Uwaga: stofen od Canona 580 EX- nie pasuje do tej lampy (nie chce się na nią wcisnąć), kupiłem chyba Phottixa, rozciąłem go po bokach ale spada
Bardzo istotna informacja.
Dziękuję.
Ja kupiłem niby jakiś dedykowany przez all... ale niestety rozpadł się, tak jak mówiłem, plastik pokruszył się na drobne kawałki.
-
Ja do 568EX II kupiłem takie cudo:
Dyfuzor do Canon SpeedlLite 580EX 580EX II
i pasi jak się patrzy ;)
-
Czy możecie potwierdzić, że 568 EXII działa posiada funkcję stroboskop? W jednym z pierwszych postów jest porównanie wersji pierwszej z 430 i 580 i rzekomo nie ma strobo a jedyną różnica jest podobno tryb Master, więc jak jest?
-
Wersja pierwsza ma stroboskop, to dlaczego druga miałaby nie mieć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
sylwek2k
430EX______________568EX____________580EX
tylko slave___________tylko slave________Slave i Master
HSS________________HSS______________HSS
manual do 1/64_______manual do 1/128___manual do 1/28
tryb strobo (slave)_____brak_____________tryb strobo
LP43________________LP58_____________LP58
~1000 pln___________~850 pln__________~1900 pln
Z tego zrozumiałem że nie posiada.
-
wersja pierwsza ma stroboskop i druga tez. miałem obie. yn568 ex I mi padła i serwis wymienił mi na yn 568 II. Różnicą faktycznie jest tylko tryb master, i trochę obsługa się zmieniła - wywoływanie trybów s2 itp.
-
dzięki za informację. szukam lampy i chyba za te pieniądze nic lepszego do 6D nie wynajdę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Boober
dzięki za informację. szukam lampy i chyba za te pieniądze nic lepszego do 6D nie wynajdę...
Polecam:) Sam kupiłem z racji braku kasy na 600 i nie zawiodłem się:) Chociaż pierwszy egz. miał problem z błyskaniem- drugi działa wyśmienicie :)
-
Cześć,
Chyba kapryśne są te lampy... :(, a przynajmniej pierwsze kupione egzemplarze. Swoje spostrzeżenia/problemy opisałem tutaj:
http://www.canon-board.info/pierwsza...ak-chce-95355/
To walenie pełną mocą jeszcze dałoby się przeżyć, bo to co któreś zdjęcie (przeważnie pierwsze z tych z palnikiem na wprost), ale podniesienie palnika w moim egzemplarzu to zawsze bardzo duże niedoświetlenie. Ktoś pisał, że w systemowej C 550 EX standardowo musiał o ok. 1 1/3 podnosić kompensację (przy podniesieniu palnika), ale ja tego z 580 EX II nie znałem i chyba tak nie powinno być... Poza tym, co zauważyłem, przy podniesionym palniku nadal pracuje automatyczny zoom, a chyba nie powinien...?
Coś gdzieś mi umknęło w ustawieniach, czy wg Was lampa do wymiany?
-
W moim YN 568EX (I) naświetlenie zarówno z palnikiem na wprost jak i do góry w ETTL daje podobne rezultaty (nie zmienia się poziom naświetlenia- histogram prawie identyczny).
Natomiast auto zoom palnika działa przy podniesionej lampie (tak jak u Ciebie) także z wyciągniętą białą karteczką, dopiero wyciągnięcie plastikowego dyfuzora ustawia zoom na 14mm
-
Byłem w sklepie, chciałem przetestować inny egzemplarz YN-568 EX II - ostatni, który mieli, i... wysuwany dyfuzorek po wysunięciu został sprzedawcy w ręku... . Tak więc z YN-568 EX II nie mogłem się już pobawić... Wziąłem do ręki testowaną i zachwalaną przez Cichego VOELOON V760. Sprawiała wrażenie solidniejszej od YN, ale z dużym oporem wysuwało się i wsuwało odbłyśnik i dyfuzor. Kosztować miała 70 zł więcej niż YN (820 vs. 750). Po kilku testowych błyskach na aparacie - spokojnie sobie umarła... . Niby odbierała info z body o ogniskowej itp, ale palnik... - jakby go kto odłączył. Wziąłem pozostawione tam w sobotę pieniążki i zadzwoniłem do kumpla pracującego w innym sklepie. Po dłuższej rozmowie ten prawie namówił mnie na Nissina Di700. Podjechałem, przymierzyłem... niby ok, ale... brak możliwości sterowania lampą z poziomu aparatu. Przeszkadzało mi to. Mimo ogniskowej do 200mm, mimo ceny ok. 550 zł, mimo budowy organoleptycznie lepszej niż YN, jednak nie. Zresztą kolega (a handluje od wielu lat sprzętem) stwierdził, że z oferty YN nie wziąłby nic powyżej manualnej YN-560, bo elektronika w "chińczykach" to rzecz często zawodna. Ale... mieli w magazynie lampkę Metz 52 AF-1. I to jest to! Za 780 zł (zaledwie 30 zł drożej niż YN-568) mam lampę nominalnie minimalnie słabszą, z HSS i synchro na obie kurtyny, ale wykonaną (wizualnie i dotykowo) super i na dodatek nie chiński no-name, ale Metz. Szkoda, że mnie nie stać na wersję 58 Af-2, ale może kiedyś... :)
Przepraszam za dawkę OT, ale myślę, że po to jest wątek o YN-568 EX II, by uwagi krytyczne i porównawcze też tu zamieszczać :)
-
a ten metz nie jest przypadkiem MADE IN PRC ?
-
A nie wiem, na obudowie stoi "Made in Germany" :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marjo
W moim YN 568EX (I) naświetlenie zarówno z palnikiem na wprost jak i do góry w ETTL daje podobne rezultaty (nie zmienia się poziom naświetlenia- histogram prawie identyczny).
Natomiast auto zoom palnika działa przy podniesionej lampie (tak jak u Ciebie) także z wyciągniętą białą karteczką, dopiero wyciągnięcie plastikowego dyfuzora ustawia zoom na 14mm
Mam dwie takie od ok. roku i podobnie nie stwierdziłem, żadnych problemów, działanie zoomu palnika potwierdzam działa tak samo jak u Ciebie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
stdanielo
Mam dwie takie od ok. roku i podobnie nie stwierdziłem, żadnych problemów, działanie zoomu palnika potwierdzam działa tak samo jak u Ciebie.
I niech każdemu Użytkownikowi służą jak najlepiej. Natomiast ja się zraziłem do YN -568 o tyle, że na dwa wzięte do ręki egzemplarze - jeden błyskał źle (j.w.), drugi rozpadł się w rękach przy pierwszym użyciu. Jak jeszcze umarła ta lampka Voeloon to naszła mnie taka obawa, czy to czasem moje body nie jest jakimś zbuntowanym mordercą lamp błyskowych, ale kiedyś 580 EX II i obecnie Metz 52 AF-1 działały/działają bez zarzutu...
-
U mnie ta lampa śmiga od dwóch lat, bardzo dobrze się sprawuje. Śladów użytkowania jak na razie brak. Obudowa, kręcony palnik bez zarzutu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Voyager70
Wziąłem do ręki testowaną i zachwalaną przez Cichego VOELOON V760. Sprawiała wrażenie solidniejszej od YN, ale z dużym oporem wysuwało się i wsuwało odbłyśnik i dyfuzor. Kosztować miała 70 zł więcej niż YN (820 vs. 750). Po kilku testowych błyskach na aparacie - spokojnie sobie umarła... . Niby odbierała info z body o ogniskowej itp, ale palnik... - jakby go kto odłączył.
No to peszek, ja na swoich dwu sztukach przebłyskałem cały sezon i nic.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Voyager70
Byłem w sklepie, chciałem przetestować inny egzemplarz YN-568 EX II - ostatni, który mieli, i... wysuwany dyfuzorek po wysunięciu został sprzedawcy w ręku... . Tak więc z YN-568 EX II nie mogłem się już pobawić... Wziąłem do ręki testowaną i zachwalaną przez Cichego VOELOON V760. Sprawiała wrażenie solidniejszej od YN, ale z dużym oporem wysuwało się i wsuwało odbłyśnik i dyfuzor. Kosztować miała 70 zł więcej niż YN (820 vs. 750). Po kilku testowych błyskach na aparacie - spokojnie sobie umarła... . Niby odbierała info z body o ogniskowej itp, ale palnik... - jakby go kto odłączył. Wziąłem pozostawione tam w sobotę pieniążki i zadzwoniłem do kumpla pracującego w innym sklepie. Po dłuższej rozmowie ten prawie namówił mnie na Nissina Di700. Podjechałem, przymierzyłem... niby ok, ale... brak możliwości sterowania lampą z poziomu aparatu. Przeszkadzało mi to. Mimo ogniskowej do 200mm, mimo ceny ok. 550 zł, mimo budowy organoleptycznie lepszej niż YN, jednak nie. Zresztą kolega (a handluje od wielu lat sprzętem) stwierdził, że z oferty YN nie wziąłby nic powyżej manualnej YN-560, bo elektronika w "chińczykach" to rzecz często zawodna. Ale... mieli w magazynie lampkę Metz 52 AF-1. I to jest to! Za 780 zł (zaledwie 30 zł drożej niż YN-568) mam lampę nominalnie minimalnie słabszą, z HSS i synchro na obie kurtyny, ale wykonaną (wizualnie i dotykowo) super i na dodatek nie chiński no-name, ale Metz. Szkoda, że mnie nie stać na wersję 58 Af-2, ale może kiedyś... :)
Przepraszam za dawkę OT, ale myślę, że po to jest wątek o YN-568 EX II, by uwagi krytyczne i porównawcze też tu zamieszczać :)
Jak już tak testowałeś to powinieneś jeszcze spróbować Phottixa Mitrosa, podstawowy model kosztuje ok 950 zł ale poziom wykonania 580II a błysk dla mnie daje lepszy.
Ale skoro jesteś zadowolony z Metza to dobrze, daje świetny błysk i jest w dobrych pieniążkach. O 58 AF-2 bym nie marzył bo Metz powinien pokazać jakąś nową lampę w tym roku.
-
czyli mając Canona 30d nie ma sensu kupowac yn-622 z yn 568 gdyż i tak nie będę miał ani ttl ani hss?
-
jak ma byc tylko maualna to bierz 560II i ciesz sie za małe pieniadze
-
YN-568EX dobra lampa za małe pieniądze. Jedyny minusik nie działa w trybie LV z Canonem 7D (przez wizjer jest OK). Może mam coś namieszane w ustawieniach, bo nie mogę jej uruchomić z żadnym obiektywem na LV.
Ta sama lampa z Canonem 650D śmigała w LV doskonale i bez zastrzeżeń.
-
Moje doświadczenia z lampami sa marne,raptem teraz mam 3 lampę.I promil błyskanych fotek.
Poprzednia to była Metz 58-2 z Pentaxem K-5 .Uzywałem tylko tyrybu automatycznego:REWELACJA.
Łacznie przez 1,5 roku chlapnałem światłem kikadziesiąt razy.Zdecydowałem na zakup tańszej(na wszelki wypadek),chwalonej
:
Yongnuo YN-568EX II. Kupiłem.Testuję od 4 godzin w trybie automatycznym.
Mój wniosek:
Trzeba było ponownie kupić Metz 58-2 .
Nie to ,ża jakiś dramat ,ale mam jakiś niedosyt po kilkugodzinnej zabawie.
Aha w trybie LV z 5S3 działa