-
Odp: [Bombi91]Pierwsze portrety
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Ojej ojej ojej i jeszcze raz ojej! Tragedia! Co się stało z światłem?! Czemu ona ma inny kolor ramienia a inny twarzy!?
przyglądając sie zdjęciu można zauważyć cień zaokrąglony na prawej ręce dziewczyny, wygląda to jakby ktoś miał niedużą białą blendę i wykorzystał ją jako dyfuzor od słońca, jednak jej rozmiar pokrył tylko twarz oraz częśc ręki, druga ręka za to dostała 100% słońcem i dlatego taka różnica
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
przyglądając sie zdjęciu można zauważyć cień zaokrąglony na prawej ręce dziewczyny, wygląda to jakby ktoś miał niedużą białą blendę i wykorzystał ją jako dyfuzor od słońca, jednak jej rozmiar pokrył tylko twarz oraz częśc ręki, druga ręka za to dostała 100% słońcem i dlatego taka różnica
Równie dobrze mogła by to być lampa wyzwalana na ostro bez dyfuzora prosto na twarz, wtedy też taki efekt się uzyskuje... Nie zmienia to faktu, że tak nie powinno być i źle to wygląda, wręcz tragicznie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marcinstanczak
Równie dobrze mogła by to być lampa wyzwalana na ostro bez dyfuzora prosto na twarz, wtedy też taki efekt się uzyskuje... Nie zmienia to faktu, że tak nie powinno być i źle to wygląda, wręcz tragicznie...
Wtedy to chyba twarz była by przepalona a rece nie doswietlone, autor sam sie najlepiej niech broni :)
-
Tak, była to lampa, ale z nakładką Beauty Dish, na aparacie nie widziałem że nie pokryło ręki, przy obróbce nie zauważyłem i stąd taki efekt :P Zostanie poprawione :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
GalaktycznyMuczaczo
Wtedy to chyba twarz była by przepalona a rece nie doswietlone, autor sam sie najlepiej niech broni :)
Widzisz kolego sympatyczny, wyszło na moje! Tylko modyfikator nie ten :D!
Cytat:
Zamieszczone przez
Bombi91
Tak, była to lampa, ale z nakładką Beauty Dish, na aparacie nie widziałem że nie pokryło ręki, przy obróbce nie zauważyłem i stąd taki efekt :P Zostanie poprawione :)
Taka mała rada... Nie kombinuj z modyfikatorami bo jeszcze gorsze efekty dostajesz... Naucz się korzystać z światła zastanego a nie kombinujesz jak koń pod górkę... Naucz się podstaw czyli światło zastane i warunki takie jakie są akurat na dworzu... Czekanie na chmurkę, łapanie cieni, łapanie krótkich czasów, przymykanie przesłony, ustawianie modelki tak by nie było ostrych cieni, tego wszystkiego musisz się nauczyć... A na drugi raz weź dwie osoby do pomocy, weź nawet głupi koc, daj im do trzymania, zrób cień na całej twarzy jej i elementach ciała, które widać w obiektywie a efekt zapewne będzie lepszy niż ten z lampą... Nie kombinuj tylko ucz się podstaw!
-
Reasumując: światło na tych zdjęciach jest złe tak? Lepiej byłoby użyć np blendy?
Poprawiłem 47.
47a.
Uploaded with ImageShack.us
-
48.
49.
-
50.
-
50 - inaczej skonstruuj kadr - przestrzeń przed panią, a nie za nią, no chyba, że głównym tematem zdjęcia jest pole rzepaku ;)
-
51.
-
Krytyka się pewnie posypie za 7 fotę, po co coś takiego wstawiać, sam pewnie wiesz, że coś jest nie tak :/
za to 8 bardzo komiczna :D
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bombi91
Kadrowanie sie znów kłania... Raczej bym położył się na tym piasku i próbował mieć całe nogi w kadrze...
-
53.
54.
-
54. jakbyś kosztem góry, pokazał że dziewczyna stoi w wodzie to byłoby lepiej.
53 nie przekonuje swoim formatem, wygląda jak "kawałek zdjęcia mi się podoba, więc reszte obciąlem" ;).
52. Już marcinstanczak napisał
51. Nie przeszkadza Ci tło za modelką???
Dla treningu kadrowania, radziłbym się trzymać standardowego formatu (2:3 i 3:2) + kwadrat, takie cięcia "jak mi pasuje" nie dają dobrego efektu.
-
55.
Może tak lepiej?
-
A masz może wersję bez obciętego łokcia i z widocznymi nogami? : D
-
Niestety nie, tylko to. Aż tak źle?
56.
-
Nie no nie jest bardzo źle, ale albo obcinasz kończyny konsekwentnie albo wcale ; )
56. Całkiem przyjemne, tylko usta mi się tu nie podobają. Bez żadnego wyrazu.
-
57.
-
Dziwne, bardzo dziwne... Ucięte ramie, ostrość na ramionach, dziwna poza "modelki"... Kombinujesz jak dziki a nadal z tego kiszka lekka : P Poczytaj, popatrz na KLASYCZNY portret i spróbuj go zrobić...
-
Po obejrzeniu kilku zdjęć - dwie rzeczy mi się nasuwają.
Po pierwsze zastanów się nad mocnym punktem zdjęcia, częścią kadru na której chciałbyś skupić uwagę oglądającego. Obejrzyj swoje zdjęcia wg reguły trójpodziału i wtedy wyobraź sobie inną perspektywę. Trochę wyobraźni i zobaczysz ,że Twoje zdjęcia nabiorą innego wyrazu.
Nie bez znaczenia jest również ukrycie mankamentów urody modelki a nie eksponowanie go w mocnym punkcie zdjęcia :)
Po drugie - Pozbądź się z kadrów przypadkowych elementów - zauważ ,że często ucinasz niezbyt korzystnie łokcie , ręce i inne :)
Lepiej zrób krok do tylu lub do przodu i popracuj nad kompozycją.
No i może to nie ma znaczenia większego ale wywal to logo z pretensjonalnym napisem photography :)
-
Dzięki za rady, więc bez kombinowania tak jak napisał kolega marcinstanczak bez cudowania klasyczny portret:
i teraz proszę o opinie co do tego zdjęcia oraz to co zrobiłem w nim źle :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bombi91
Nadal jest kombinowanie ; ) Nadal nie masz trójpodziału, masz użytą lampę (chwali się, że chcesz jej użyć ale poczytaj o strobingu, a najlepiej nie używaj jej wcale, naucz się zdjęć bez lampy ; )) ), kroczek do tyłu, obróbka (lewe oko do poprawy, makijażystka dała ciała), kolor skóry, nos gdzieś zniknął ; ) Weź aparat do łapki jeden obiektyw, weź dziewczynę, idź na spacer i na spontanie zrób kilka zdjęć, to jest chyba najlepsze co można zrobić, niech te zdjęcia będą naturalne, nie kombinowane... ; )
Powodzenia!
-
Muszę przyznać że tym razem mnie zaskoczyłeś. Przeglądam twój temat od początku. Twoje pierwsze zdjęcia szerze mówiąc były okropne, nijakie i do niczego się nie nadawały. Ostatnie które pokazujesz to niebo a zima z tymi pierwszymi. Są fajne i przyjemne. Może nie idealne ale postępy zrobiłeś kolosalne.
-
Zgadza się, jest dużo lepiej ale klasycznie nie jest. Niepotrzebnie zaświeciłeś od dołu. Chyba najbardziej klasycznym oświetleniem jest przednie górno boczne.
-
Mam wrażenie ze nie do końca rozumiesz czym jest portret.
Bernard
-
59.
Może to się spodoba?
-
O! To ostatnie całkiem fajnie wyszło!
-
Miło usłyszeć pozytywną opinie :) Dzięki!
-
60.
61.
-
60. - coś nie bardzo z tym kadrem jak dla mnie, centralny kadr, dłoń ucięta, ręka wyrasta z brzegu kadru.
61. - tutaj jest ciekawiej. lubię takie portreciki, przyczepiłbym się że modelka jest trochę za blisko brzegu kadru. no i troszkę za jasno na środku, więcej zieleni by się przydało
-
60 - za mocno z góry i ciut za ciasno.
61 - brakuje troszkę drzewa, o które się opiera.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bombi91
wypisz wymaluj - Radwańska....
-
Radwańska jest teraz blond :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
centur
wypisz wymaluj - Radwańska....
To samo pomyślałem ...
-
62.
-
Oj tu dziewczyna wyszła niekorzystnie. Sukienka sie źle ułożyła
-
63.
64.
-
65.
-
66.
-
kadry coraz lepsze ... jednak według mnie powinieneś zająć się bardziej postprodukcją by zdjęcia oglądało się ciekawiej...
w necie jest pełno poradników jak co i z czym więc pobaw się...
Pozdrawiam czekam na więcej
-
67.
-
No to może to podejdzie:
68.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bombi91
To nie podejdzie, aż roi się w nim od błędów.
Pytanie 1: dlaczego równoważenie się plam na fotografii jest takie ważne?
Pytanie 2: co to jest knecht i dlaczego nie powinno go tam być?
O ziemistej cerze i cajmerskim kadrowaniu przez sympatię nie wspomnę :twisted:
-
67 wg mnie całkiem całkiem. Generalnie jest postęp.
-
Spróbowałem ostatnio fotografii studyjnej i wyczarowałem takie coś:
69.
Prosiłbym o opinie.
-
Może nie urywa ale patrząc na pierwsze strony tematu progres jest... także baw się, ważne że jest coraz lepiej. Oglądaj zdjęcia i czytaj książki
-
66 mi się najbardziej podoba... tylko modelka mogła by mieć troszkę mniej skręconą głowę ;)
-
Dziękuję wszystkim za opinię, szczególnie te bardziej pozytywne. :) Nic tak nie motywuje jak to, że widać progress!