Ja miałem styczność z 4 sztukami 622 i nie waliły pełnym błyskiem :)
Wersja do druku
Uzywał ktoś z 5DI, 1D2 w takiej konfiguracji.
Na aparacie nadajnik, na nim zapiety kabelek off shoe do R+600, do tego z odbiornikiem w tle zapieta 580II ?
Mam chec nabycia 622 i powalczyc w strobe na dwie lampy- systemowej i studyjnej ( studyjna na off shoe a systemowka z odbiornikiem )
No właśnie, też jestem czyms podobnym zainteresowany: nadajnik w trybie MIX Mode, do niego zapięty off-shoe cord i na nim 430exII w TTL, a druga 430tka na kiju w manualu. Czy off-shoe cord zadziała? Przypuszczam, że powinien, w końcu to tylko przedłużka do komunikacji z lampą.... Jeśli ktos testował taki wariant - będzie miło jak się wypowie...
witam,
ja mam taki problem: czy da się aby wyzwolić 580ex która jest na wyzwalaczu, drugi wyzwalacz na sankach w aparacie inne 580 które są na slave? nie udało mi się zrobić aby jedna 580 która jest na wyzwalaczu była jako master, a chyba inaczej tego sie nie da zrobić aby wyzwoiła inne 580, chyba ze jest jakiś sposób? w trybie manualnym oczywiście działa, ale chodzi mi o TTL.
dzieki i pozdrawiam
strona 38
Ale co strona 38?
Dokładnie, co strona 38?w instrukcji nawet nie ma tylu stron
Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2
ja po pierwszej sesji z YN622C i R+600.
pierwsze wrażenia - solidna konstrukcja no i pełna synchronizacja :) jednak w praktyce aż tak wesoło nie było... na 10 strzałów ~3-4 pudła :( nie wiem czego to mogła być wina, może dlatego, że używałem eneloopów zamiast alkalicznych? jestem trochę rozczarowany szczerze mówiąc.
To raczej nie kwestia baterii. Sprawdź połączenia.
to jeszcze ja dorzuce głupim pytaniem - z 550d ktoś testował?
Orientuje się może ktoś, czy jest opcja żeby korzystając z aparatu canona i wyzwalaczy przeznaczonych do canona odpalić lampę nikona? Leży mi jedna lampa nikona i tak się zastanawiam czy da radę ją wykorzystać czy muszę dokupić jeszcze jedną lampę pod system canona.
Jeśli to w miarę młoda lampa, to może Ci wystarczyć tylko instrukcja obsługi (tryb SU-4, czyli zwykła prosta fotocela na pierwszy błysk).
Jest tylko drobny haczyk - musi być tylko jeden błysk wyzwalający, czyli wszystkie lampy w M.
Jak ma siedzieć na odbiorniku, to spróbowałbym zaizolować wszystkie styki na stopce oprócz środkowego, największego (np. kawałek kartonika lub sztywnego plastiku z dziurą na środku).
link nie działa a mam podobne pytanie.
Na aparacie wyzwalacz, na 2-gim wyzwalaczu 580exII jako master, 430ex (wersja I) jako slave (bez wyzwalacza yn-622) - czy to zadziała w ttl z ew. sterowaniem z body?
Mam 580exII + 2x430ex, które nie mają obsługi z body. Zastanawiam się, czy uda mi się to jakoś wykorzystać.
Mi się nie udało
hmm a ze tak zapytam, z 5dIII i 580ex ktos w plenerze testowal? zamierzalem kupic pixela ale widze ze te tez chwalicie (prawie wszyscy) i sa troche tansze, wiec moze bym sie zdecydowal na yn622c... poki co nie mam duzych wymagan, chce tylko zeby manual i ttl dzialal i nie zawodzil :) zdadza egzamin?
Parę razy musiałem użyć systemówki (normalnie używam mocniejszej lampy) i wszystko działało pięknie i bezproblemowo.
Czy yn 622 będzie współpracować z RF-603? Dla moich potrzeb wystarczyłyby dwie yn 622, a posiadane od dawna rf-603 odbierałyby sygnał i wyzwalały manualne lampy. Czy ktoś to testował?
prawdopodobnie musisz zapiąć jeden RF603 na górę i dopiero wtedy będzie działało :)
A czy komuś dziala z 5d mkI. Chodzi mi tylko o pełen manual i hss ? I jeszcz pytanie. Czy jeżeli będę miał dwa nadajniki na dwóch rożnych aparatach i jeden odbiornik na jednej lampie to będę mógł wyzwalac jedna lampe. Super sprawa na plenerach, gdy korzystam z dwóch aparatów.
Na razie nie mogę tego sam sprawdzić bo mam tylko nadajnik i odbiornik.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Działa z 5dmk1, też w hss.
Działa 5dmk1 + 5dmk3 + lampa. Nie wiem jak odbiera to drugie body ale u mnie nic się nie dzieje podejrzanego.
Działa 2 lampy plus 2 aparaty, sprawdzone :-)
ktoś testował to w kombinacji 5d mkI z 430 EX I , chodzi mi o czas powyzej 1000? czy synchronizuje, testowałem kilka wyzwalaczy które mówiły ze bedzie działać i nigdy nie działało...?
A czy jakieś specjalne ustawienia trzeba ustawić na 5d mkI czy na wyzwalaczach, żeby to razem chodziło ?
5d+430 ...dziwna sprawa, najpierw nie chciało, przestawiały mi czas na 1/200. Podpiąłem do nowej piątki, ustawiłem przez aparat hss, zadziałało, przełożyłem do starj piątki i też działały powyżej 1/1000. na razie działają po przepięciu kilkukrotnym, jak długo ...nie wiem.
zakupilem, wczoraj testowalem przez godzine (zestaw 5dmkiii i 580exII) i poki co zero problemu, ale prawdziwy test przyjdzie w plenerze :)
Sprawdziłem z 5d mkI działa. Na początku ustawiały mi zawsze pełna moc, nie wiem dlaczego. Po kilku próbach zadziałał ok.
W plenerze przetestowalem dwa body 6d 5d mkI i jedna lampa. Działa bez problemów.
Niestety z sanek wysunela mi sie lampa 580 walnela o beton i nie działa. Muszę wysłać do serwisu.
Jaka tania lampe polecacie do tych wyzwalaczy, która posiada hss i moc podobna do 580.
A może inna lampa plenerowe która ma hss. Szkoda mi 580. Tryb może być tylko manualny.
Ja się bawiłem nimi i 7 d. Dla amatora nic więcej nie potrzeba. Wszystko działało super. Nie sprawdzałem czy działa na 100m ale na 30 tak :)
A mi ostatnio jeden się zawiesił/wyłączył. Musiałem resetować.
Mi ostatnio coś nawala w TTLu:) Jak zaloże metza i chce błyskać w automatyce to raz strzeli raz nie... Na manualnych lampkach zawsze działa...:/
Tak się zastanawiam czy odpali mi ten wyzwalacz Nissina Di622 mk1? Teoretycznie powinien ale.... może ktoś próbował?
Witam od dziś jestem w posiadaniu wyzwalaczy YN-622 Yongnuo przetestowałem je z moją starą lampą studyjną cf-300 core flash i puchą c40d. Zrobiłem kilka fot z czasem 1/8000 i wszystko ładnie pięknie. Czyżby moja stara lampa miała HSS? trochę nie chce mi się w to wierzyć.
Twoja stara lampa ma długi czas błysku, dlatego masz naświetlone kadry.
Z innej beczki (może już było...?) - czyżby nowy transmitter do systemu? Podobno ma być lada moment:
NEW YN-622 TX Controller with LCD Screen Coming | FLASH HAVOC
Byłoby fajnie...:) Wreszcie nie musiałbym latać do lamp na weselu :D
Swoją drogą, używa ktoś wraz z metzem? U mnie czasami blokuje ładowanie lampy... Na innych lampach działa bez zarzutu. Miał ktoś tak?
Tylko plotki, tutaj coś też było na ten temat - Improved, faster RF-603 II coming soon, says Yongnuo | Lighting Rumours
Mam dwie sztuki 622C - sprzęt działa super, niestety z racji swojej długości jest pewien problem żeby to podpiąć do softboxa z lampą nasadzoną na górze.
Wygląda to tak http://steelevisions.com/blog/wp-con...io-trigger.jpg
Chciałem zmodyfikować ten setup i podpiąc 622C za pomocą kabla PC do lampy. Wtedy lampa stoi na swoich sankach, powyższy problem rozwiązany.
Niestety, nie wiem czy to wina kabla, czy wyzwalacza, czy lampy - wyzwalając błysk lampa działa tylko na full power i zmiana ustawień w menu aparatu wogóle nie wpływa na lampę. Mam 580EX II.
Spotkał się ktoś z czymś takim?
Kabelek pc jest tylko dwużyłowy a na lampie zobacz ile jest pinów:) Nic dziwnego, że nie masz sterowania.
jinks - nie znałem się kompletnie na tego typu połączeniach. czyli w skrócie, można zapomnieć o tego rodzaju rozwiązaniu z kablem ?
ok, rozumiem teraz na czym to polega, sorry za offtop