-
Odp: Sony NEX goes Full Frame!!!!
X100 w 2010 r. - 1000$ - z przyspawaną stałką. Teraz za tyle będzie X-E1 z bagnetem. Nie wierzę że Sony nie zrobi wciągu 2 lat bagnetu do niego. Co więcej ma szkła od NEXa, które z ograniczonym kadrem by również działały nie zostawiając ich użytkowników na "lodzie".
-
Ale Sony A850 swojego czasu chodził po 6.000 zł. A w kicie z całkiem niezłym 28-75 f/2,8 kosztował tyle, ile goły 5DII. Nie obraziłbym się, gdyby te czasy wróciły.
-
Aby produkt wytrzymał na rynku 2 lata do spadku cen musi sie sprzedawac przez ten czas, a tego kompaktowi Sony za 10tys PLN zbytnio nie wroze ;)
X-E1 to jednak nie to samo co X100 - juz sam brak wizjera to duuuuzy minus .. tak tak, jest cyfrowy .. to nie to samo.
Wlasnie, do Sony bedzie trzeba dokupic wizjer, pewnie za 699 baksów ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
X-E1 to jednak nie to samo co X100 - juz sam brak wizjera to duuuuzy minus .. tak tak, jest cyfrowy .. to nie to samo.
A X100 to nie to samo co X-E1 z genalną matrycą i wymienną optyką... tak tak, ma gorszą matrycę i jeden obiektyw... to nie to samo.
-
Nie czytaj wybiórczo - X100 nie kosztuje 10tys .. ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Dla wielu osób które chcą używać dowolnej optyki innych producentów to nawet lepiej w kadrowaniu (ten z X-E1 jest lepszy od wizjerów X-Pro1 i X100). Zawsze też za 800zł można kupić wizjery optyczne/saneczkowe Voitka pod daną ogniskową. Fakt że X-E1 to ogołocony X100 z obiektywu i optycznego wizjera więc powinien być tańszy, ale dla księgowych to nierealne :-)
-
Mi optyczny wizjer, pokazujący niedokładny kadr, jest tak samo potrzebny, jak AF trafiający nie tam, gdzie mu wskazuję. Wolę już EVF nie obciążony tą wadą. A jeszcze jak ma być taniej, to już w ogóle super.
-
Gdybyście uprawiali reporterke to optyczny "niedokladny" wizjer był by akurat plusem a nie minusem - mozliwosc obserwowania przez wizjer wiekszego obszaru niz sam kadr to podstawa. Do wakacyjnego pstrykania ajfon wystarczy... mam, uzywam, polecam :)
-
Jakoś nie bardzo widzę zainteresowanie reporterów takim wizjerem. Chyba mają oni inne problemy życia codziennego...
-
Powiedz to uzytkownikom Leici ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Powiedz to uzytkownikom Leici ;)
Staram się nie prowokować użytkowników Leiki do dyskusji na temat problemów, z jakimi boryka się fotograf użytkujący sprzęt na miarę XXI. Podobnie nie rozmawiam z amiszami o najnowszych zdobyczach technologicznych naszej cywilizacji ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Staram się nie prowokować użytkowników Leiki do dyskusji na temat problemów, z jakimi boryka się fotograf użytkujący sprzęt na miarę XXI. Podobnie nie rozmawiam z amiszami o najnowszych zdobyczach technologicznych naszej cywilizacji
Świetne!
Z innej beczki: ten "mosiężny" pierścień na RX 1:
wygląda podejrzanie podobnie jak w A99:
Mam nadzieję, że RX 1 to nie nocne dzieło mistrza PS...
-
To złoto w korpusie to jak czerwony pasek na canonowych elkach - mówiący że aparat ma pełną klatkę. Brzytwa Ockhama, panowie :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
To złoto w korpusie to jak czerwony pasek na canonowych elkach - mówiący że aparat ma pełną klatkę. Brzytwa Ockhama, panowie
Przyznaję - poniosło mnie! ;)
-
Jest juz oficjalnie wraz z dwoma pozostalymi aparatami. Niestety nie ma wymiennej optyki - oficjalna strona Sony.
A tu cos dla wielbicieli X100 ... czyli zdjecie paska :mrgreen:
Cena 2799USD, wizjer elektroniczy 600USD, wizjer optyczny 400USD ... dostepnosc od grudnia.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Niestety, AF na matrycy "zwykły", a nie fazowy.
A na co Ci fazowy? W Eosie M i 650D jest fazowy i g... daje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Jest juz oficjalnie wraz z dwoma pozostalymi aparatami. Niestety nie ma wymiennej optyki -
oficjalna strona Sony.
"Full frame in your pocket". ??? I cały "look and feel" na stronie zerżnięty z iPoda. Apple :twisted: już szykuje pozew.
-
Apple bedzie dzis zajete swoimi premierami .. ;)
-
Incredible, Amazing, Magical, Awesome -- powiedziałby Steve Jobs.
-
Hmm, i nawet nie jest obrzydliwy jak inne NEX-y :)
Za taką cenę to wizjer jednak powinien być wbudowany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Cena 2799USD, wizjer elektroniczy 600USD, wizjer optyczny 400USD ... dostepnosc od grudnia.
Porównanie do X100 (1000USD), które ma oba wizjery wbudowane w korpus nie wygląda zachęcająco. Obrazkowo aparaty różnią się tylko (lub aż) wrażeniem GO - w X100 jest jak 35/2.8, a nie 35/2.0. Czy to wystarczy?
-
Ładniutki ten FF od Sony, ale do dopracowania w drugiej generacji (powinni tam wsadzić technologię z najnowszego, właśnie zaprezentowanego NEX-a - lepszy AF, wbudować wizjer), tylko ta cena... 2800$, to w UE pewnie 2800€, a w Polsce ponad 10 tysięcy za aparat. Plus dodatkowe 600$ (600€? = 2500 zł?) za wizjer elektroniczny? Drogi ten maluch. Cóż, ale FF... Szkoda że świetnie wyglądający obiektyw nie zostanie do następnej generacji body (bo przyspawany) i trzeba będzie znów go kupić za ileś lat...
-
Co to znaczy w manual focus
- DMF (bezpośrednia ręczna regulacja ostrości)
- ręczny (MF)
Z tego co widać to pierścień jest elektroniczny i bez skali czyli nie ma blokad minimalnej i maksymalnej odległości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
W Eosie M i 650D jest fazowy i g... daje.
Luzik - będzie dobrze!
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Incredible, Amazing, Magical, Awesome -- powiedziałby Steve Jobs.
Zobaczymy, co powie Mr. Cook....
-
za taką cenę w polszy to będzie jedynie ciekawostka :( cały czas pozostaje czekanie na mityczne tanie FF...
-
Dlaczego tylko ciekawostka? Ja mam jakiś taki pomysł, żeby zmienić 5D ze szkłami na tego malucha (jako że RX100 już sprawuje mi się świetnie w roli all-roundera, a RX1 byłby do tego świetnym uzupełnieniem), a poważne zdjęcia robić sobie na kliszy. Era lustrzanek mam wrażenie powoli się już kończy, zwłaszcza w zastosowaniach niezawodowych - mam na myśli głównie reporterów, dla których jeszcze długo nie będzie alternatywy dla 1D X-ów i D4 oraz pochodnych.
-
ech.. czekam na coś takiego jak ten RX1 w systemie Canona - z bagnetem EF i obrazkiem piąteczki :) kurde no jak ja chcę coś takiego...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ech.. czekam na coś takiego jak ten RX1 w systemie Canona - z bagnetem EF i obrazkiem piąteczki :) kurde no jak ja chcę coś takiego...
A dasz 20-25 tysięcy? :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A dasz 20-25 tysięcy? :)
Bez wizjera, bez lustra i innych mechanizmów, bez pryzmatu - więc czemu drożej od 5D :-))
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szwayko
Bez wizjera, bez lustra i innych mechanizmów, bez pryzmatu - więc czemu drożej od 5D :-))
Bo Sony z niewymiennym obiektywem ma kosztować 2700 dolców (w Europie zapewne tyle samo Euro).
Chyba nie sądzisz, że odpowiednik Canona z wymiennymi obiektywami byłby tańszy?
No dobra, jest jeden potencjalny hamulec - cena Leiki M9. Zatem pewnie 20 koła by nie przekroczył.
-
A czemu EOS M kosztuje tyle, ile kosztuje?
-
-
Wkrótce plecak z luszczanka to będzie sprzęt dla ubogich.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
13tys zł ... hehe
sprawdzane na Skapiec.pl dla sprzętu który jest już na rynku od dłuższego czasu:
Sony NEX-7 (matryca APS) cena 4300 zł
Carl Zeiss 24mm f/1.8 do tego NEX-a cena 4000 zł
Łącznie 8300 zł za body (APS) ze stałką Zeissa.
A teraz kompakt FF od Sony ze stałką z logiem Zeissa - cena NEX-7 z Zeissem plus bonus za FF i nowość (jakeiś 50% extra) i mamy mniej więcej te 13 tys.
Canon też ma dużą różnicę ceny między 7D a 5DmkIII, czyli bonus za "magiczny" FF...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Piotr_0602
Canon też ma dużą różnicę ceny między 7D a 5DmkIII, czyli bonus za "magiczny" FF...
Już niedługo.
Zapewne D600 zrobi dla FF to, co 300D dziewięć lat temu dla swojej "kategorii wagowej"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bahrd
Już niedługo.
Zapewne D600 zrobi dla FF to, co 300D dziewięć lat temu dla swojej "kategorii wagowej"...
Wierzysz w dobrych wujków z canona/nikona?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ja w ogóle nie rozumiem czemu D600 z ceną 2100 Ojro ma zrobić to, czego nie udało się zrobić D700 z ceną (swojego czasu) 6300 zł.
-
Może zasoby zamożniejszych konsumentów się skurczyły i trzeba sięgnąć do kieszeni tych mniej zamożnych? Sam popatrz jaki jest wybór - zaawansowane bezlusterkowce, zaawansowane APS-C, zaawansowane kompakty. Dlaczego nie zrobić fulfrejma entry level?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Może zasoby zamożniejszych konsumentów się skurczyły i trzeba sięgnąć do kieszeni tych mniej zamożnych? Sam popatrz jaki jest wybór - zaawansowane bezlusterkowce, zaawansowane APS-C, zaawansowane kompakty. Dlaczego nie zrobić fulfrejma entry level?
Dla takiej puszki zawsze jest miejsce, ale cena jest (z wielu przyczyn) wyższa niż całkiem niedawno zaawansowanego FF.
Przy takich założeniach sens takiego korpusu szlag trafia IMHO.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ja w ogóle nie rozumiem czemu D600 z ceną 2100 Ojro ma zrobić to, czego nie udało się zrobić D700 z ceną (swojego czasu) 6300 zł.
Hmmmm, trzeci wujek to zawsze krok dalej od duopolu C&N...
A dlaczego nie udało się z D700, to nie mogę pojąć.
-
Ktoś tu pytał co na to Canon - ja gdybym był decydentem to bym zrobił obniżkę ceny 5D mkII 8-).
Podobno Oni są tak zajęci premierami video, że chyba zapomnieli o fotografii ;).
Tak nawiasem mówiąc to te kilka drobnych ;) tysięcy dolarów za aparat to nawet na zachodzie jest kwota nad którą wielu się zastanowi. Dlatego na entry level FF jeszcze trzeba będzie poczekać.
-
poczekamy z czym Canon wyskoczy na Photokinie.. a już nawet nie musi być taki mały kompakt, wystarczy że będzie FF w obudowie z 600D.
-
Oglądam właśnie jakieś sample z tego RX1 i nie widzę tam niestety Zeissowskiej magii bokehu :(
-
Trudno o bajer w bokehu jak matryca ma jeden cal, a szkło przy dłuższych ogniskowych dość mocno ciemineje. Nie o to chodzi w tym aparacie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Trudno o bajer w bokehu jak matryca ma jeden cal, a szkło przy dłuższych ogniskowych dość mocno ciemineje. Nie o to chodzi w tym aparacie.
O jakim aparacie Ty piszesz??
-
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Cichemu chodziło o RX1 a nie RX100 :grin:
-
Jezu, dwa zera mi zjadło :-)
-
Jak ktos wrescie zrobi aparacik wielkosci tego sony z wbudowanym optycznym viewfinderem i stalka 35 ze swiatlem conajmniej 1.8 do 2000f to sprzedaje 35L i kupie.