zgadzam sie 61. świetne :)
Wersja do druku
zgadzam sie 61. świetne :)
Mam szczęście ostatnio do tych pliszek :)
63.
@maciek12ss , czekam na zdjęcie. mail : paeffrecords@gmail.com !
Już się wysyła rawek. Życzę udanej obróbki miłego oglądania :)
dziękuję bardzo Ci mocno!
dajt pochwal się jak wywołałeś tego rawka jestem ciekaw jak ktoś ma inne spojrzenie na to same zdjęcie podczas wołania do jpg:)
Zdecydowany progres widać u Ciebie, od przeciętnych do bardzo dobrych zdjęć. Tak trzymać!
Może czas założyć wątek w dedykowanym miejscu i jakoś nazwać przyrodniczo bo jakoś chyba takie zdjęcia przypadły mi najbardziej do gustu :) A oto przedstawiam wam stałą mieszkankę pewnego pola na którym widzę ją bardzo często :)
64.
Przypadkowo wrócił u mnie temat "ludzki". koleżanka poprosiła mnie o małą sesję. Ale ja amator jakoś nie czuję sie w fotografowaniu ludzi wole jednak zwierzęta :) Nie zmienia to faktu, że przydała by się jakaś opinia bo takich zleceń ( fotografie znajomych ) będę miał pradopodobnie więcej. Koleżance się bardzo podoba ale jestem ciekaw zdania kolegów bardziej doświadczonych. Zdjęcie cykałem sigmą ze stopki. Warunki pogodowe gęste zachmurzenie godzina wykonania zdjęć 17:00
f4 iso 100 czas 200
65.f4 iso 100 czas 250
66.
Widzę że sporo osób odwiedza galerię ale mało kto zostawi komentarz... Z tego co zauważyłem to ślubniaki dostają najwięcej rad co poprawić i zmienić .. Amatorzy mają chyba małe szanse na jakieś porady małe wskazówki co poprawić itd.. Kurde oglądam czytam cały czas jak robic dobre zdjęcia ale naprawde zależy mi na szczerej krytyce moich zdjęć ze strony innych czy to amatorów fotografi czy profesjonalistach. Liczę że jeszcze ktoś coś mi napiszę byłbym naprawdę bardzo wdzięczny.
Dwa ostatnie:
65. staraj się zwracać taką samą uwagę na tło jak na pierwszy plan, przesunąłbym się o 1-2m w prawo tak, żeby kwiaciarni nie było widać (albo mniejsza przysłona)
66. deko krzywo i uciąłbym trochę zieleni z góry
Pozdrawiam
oto właśnie mi chodziło dziękuję pancernik12 :) przysłona niestety w tym szkle to max 4 . Faktycznie mogłem się przesunąć bardziej w prawo .. co do 66 znowu też racja teraz dopiero zwróciłem uwagę, że koślawe te zdjęcie na szczęście moge to poprawić jeszcze. A czy coś więcej mozecie drodzy koledzy napisać o kolorach i ekspozycji ? jak to wygląda na waszych profi monitorach? ja niestety działam na laptopie i nieskalibrowanym zewnętrznym lg na lg wygląda umnie to ok znowu na lapie trochę ciemno. Czy możecie mi powiedzieć coś więcej odnośnie właśnie tych dwóch rzeczy ze szególną uwaga na ekspozycję czy dorzucić trochę ev przy wołaniu z rawa czy troche zmnięjszyć . W tych dwóch przypadkach do surowego rwa dorzuciłem 0,5 ev na plus .
W sumie przy 66 dałbym poziomy kadr i też przesunął się ten 1-2 m w prawo tak, żeby złapać krzywiznę mostku od prawej do lewej strony kadru. Drzewa na górze mało co wnoszą.
Co do ekspozycji - widać, że pochmurno raczej. Bawiłeś się z Picture Style?
Pozdrawiam
W 66 niestety poziomy kadr nie wchodził w grę ponieważ już na koncu pionowego kadru po prawej stronie aczynały się pręty pionowe na których most wisi. Tak wiec jest tylko taki wąski chodnik na którym zdjęcie było zrobione.
Tak było bardzo pochmurno godzina 17 . Nie bawiłem sie w Picture Style . Zdjęcia sa wołane z raw i tam podniesiony kontrast na średni espozycja plujs 0,5 Delikatnie wyciagane cienie. Jaskrawość +18 nasycenie na 0 no i pipetą szukałem balansu wyszło 5500 i + tinta +7 , pozatym podostrzone ale minimalnie a na koniec w ps tylko rozmiar i wyostrzenie krawędi to wszysgtko co zrobiłem tym zdjęciem.
Strasznie dużo zabawy jak na jedno zdjęcie :) Mógłbyś podlinkować rawa?
Pozdrawiam
67. (wyprostowane i prze kadrowane 66 . Jeśli chodziło Ci o taki kadr to faktycznie lepiej to wygląda :)
strasznie smutna ta dziewczyna
Spieta strasznie była :) Wczoraj sie poznaliśmy :) Próbowałem ją przekonać że by się uśmiechnęła bardziej albo powygłupiała, starałem sie rozśmieszyć sam cudowałem lepiej po drógiej stronie obiektywu niż ona heheh ale strasznie sie tremowała jak słyszała dźwięk migawki :)
a ile sesja trwała? najlepiej się umówić na co najmniej 2h. wtedy efekty są najlepsze :)
ja sie nie zgodze z tym, zeby czas sesji byl w jakikolwiek sposob powiazany z efektami. jesli nawet, to uwazam, ze im dluzsza sesja, tym ciezej utrzymac modelke w stanie 'uzywalnosci' mowiac brzydko. jesli chodzi o temat spietej modelki, to zawsze go rozwiazuje w ten sposob, ze znajduje u niej cos ciekawego, o czym sama zaczyna mowic - wtedy sam pojawi jej sie usmiech na twarzy ten, co trzeba ;)
to zależy jak kto pracuje. ja akurat prawie nic nie mówię na sesji. ale mam miłą aparycję, nie peszę ludzi. tak czy inaczej, czas ma wpływ. serio. to jest psychologia ;)
No i co i rusz przeczytam tu ciekawsze rady :) A co do czasu to mieliśmy go właśnie od 17 jakieś 2 godziny używalnego ponieważ była straszna pogoda (pochmurno) i w każdej chwili mógł zacząć padać deszcz. Większość tego czasu spedziliśmy na szukaniu ciekawego planu do zdjęć .. przejazdy międy miejscówkami to wszystko zmusiło nas do szybciutkich sesji. Sesja nie była zaplanowana dlatego kurcze na spontanie szybko wszystko ogarnialiśmy. No i wyszło jak wyszło :) Następnym razem zwrócę uwagę na Wasze sugestie .. czyli więcej czasu I zagadać modelkę jakimś tematem który ją bardzo interesuje :) DZIĘKUJĘ
Dawno mnie nie było więc wracam z małym ptaszkiem "makolągwa"
68.
Sam nie lubię takich komentarzy, bo sprzed komputera nie wiadomo jakie fotograf miał warunki itp. , ale w tym przypadku pozwolę sobie na coś od siebie - otóż ja kadrowałbym chyba poziomo, bo na Twoim ujęciu ta rura trochę odwraca uwagę od ptaszka (bez skojarzeń proszę ;)).
69. Powoli się uczę nowego fachu. Mam nadzieję że wkrótce pochwalę się efektami mojej pracy :) A to foto tak na wstęp
--- Kolejny post ---
Nie mam jasnych szkieł , pełnej klatki , doświadczenia paroletniego. Zostałem poproszony awaryjnie aby zrobić zdjęcia na przyjęciu ślubnym i kilka fotek na zewnątrz. Mam nadzieję że mnie nie zjecie na wstępie. Wiem że długa droga przed mną ale od czegoś każdy zaczynał . Oto dwa zdjęcia nie są idealne ale krytyki posłucham. Odnośnie tego wyżej też :)
70.71.
Ta obróbką naprawdę niszczysz sobie zdjęcia, takie jest moje zdanie...
moje też
Z tych ślubnych to tylko 70 jest ok pod względem kolorystyki, natomiast są źle wykadrowane bo głowy są przy samej krawędzi zdjęcia. I winieta za mocna, no ale to chyba kwestia gustu, chociaż do obróbki też to chyba pasuje :)
Ta obróbka to taka próba tylko. Nie oddaje takich zdjęć.Ludzie dostaną zdjęcia obrobione normalnie bez żadnych efektów. Szukam jakiegoś efektu dla kilku zdjęć że by dac coś extra młodym. Ludzie lubią takie przeróbki kolorystyczne itd . No ale dzięki będe myślał dalej czy coś kombinować czy nie :)
70 ta ławka w prawym dolnym rogu to była niezbędna? Rozumiem śmieci w zdjęciu reportażowym, ale w pozowanym?
A co do ramek i innych takich to myślałem, że mi się źle zdjęcia wczytały...
Kilka obrazków do oceny . A bardziej do konstruktywnej krytyki . Wszystko z jednego dnia.
73.74.75.76.77.78.
ja z innej beczki jeśli można, ten kamerzysta ze zdjęcia 73 to główny, wynajęty kamerzysta ???
kiedyś prosiłeś abym nie komentował Twych zdjęć więc uszanują prośbę, a o kamerzystę pytam tylko dlatego, bo widzę że filmuje w rozdziałce PAL-owskiej, na dodatek w 4:3, czyli standardzie sprzed 60 lat... po prostu rozpacz ......
73. też czasami robię takie fotki :) tutaj przydałoby się więcej ostrości na wyświetlacz kamerzysty
74. znowu trochę więcej ostrości na tańczącą parę.
75. kadr ok. wiecej ostrości na oczy
76. bardzo ładne światło ale poza panny młodej i mina młodego jakoś tak bije smutkiem, jakby chciał ją pocieszyć a przecież młodzi powinni promieniować radością
77. tu mi brakuje takiej spójności między młodymi, młoda patrzy z radością w niebo, młody ucieka wzrokiem całkiem gdzie indziej (pewnie ktoś z rodziny robił fotke :) )
78. bardzo dobre
Z tego co mi wiadomo to masz rację. Wiem też że kamerzysta ma lada dzień kupić kamerę hd. W tej chwili korzysta z 4 kamer takich jak na foto kawałek widac chyba sony jak sie nie mylę. Przynajmniej nie walił halogenem prosto z kamery na co forumowicze często narzekają w innym watku piszac o tzw kamerunach :)
--- Kolejny post ---
zaczne od końca sprostowanie małe heh :)
78. fajnie że się podoba
77.nikt z rodziny poza tym to świadkowie :)
76 właśnie mieli sie pocałować :) na innym foto mam to ujęcie :)
75. Córeczk apary młodej podarowała mi płatek róży który znalazła na podłodze a ja na szybk wycelowałem aparat od tak bez pozowania sekunde trwała cała akcja dlatego af nie trafił jak chciałem
74. zgadza się
73 chciałbym ta ostrość ale ciągle mi uciekał kamerunek :)
--- Kolejny post ---
Acha centur. Prosiłem i pamiętam o tym. Bo nazwanie zdjęć gnitami nie jest krytyka a krytyka i napisanie pare słów co poprawić to troszkę co innego
Jeszcze jedno może ktoś cos napisze???
79.
kolorystycznie jest fajnie :) ale jakoś poza i mina Pana młodego kojarzy mi się ze sceną z filmu xxx... :P
Nie wiem jakie Ty filmy oglądasz, ale wydział do walki z pedofilią już pewnie po Ciebie jedzie. :PCytat:
ale jakoś poza i mina Pana młodego kojarzy mi się ze sceną z filmu xxx... :P
A zdjęcie jak zdjęcie. Może w tych którzy na nim są wzbudza jakieś emocje. A może nie. Prawidłowo naświetlone i bez kombinacji z obróbką.
Kilka nowych wynalazków zanaczam wynalazków :)
80.81.82.83.
O moj Bozie... A cóż to za winieta taka superancka :) nie przyznawaj się że sam ją wstawiles :)
Wysyłane z mojego GT-N7100 za pomocą Tapatalk 2
Jesteś fotografem czy photografikiem? Skup się na jednym i ogarnij temat.
jako że od jakiegoś czasu bawię się w foto ślubne postanowiłem skomentować :)
82. dla większości par miny na 81 były by nie do zaakceptowania, obróbka kwestia gustu.
83. ciekawe ujęcie starszy Pan i ten gołąb, szerzej wydaje mi się że było by ciekawiej
No właśnie z tymi minami u młodych ciężko było coś zrobić . Pan młody nie miał jednego zęba z lewej strony bodajrze dwójki albo trójki.... nie chciał sie uśmiechać zbytnio.. Ale t nie tłumaczenie bo zawsze da się coś zrobić akurat wrzuciłem takie kadry na których te miny są nie za tęgie na innych mam przyzwite nie zwróciłem szczerze uwagi wrzucając tutaj takie. Co do starszego pana to kurcze śmietnik w kadrze to jest krop z całego zdjęcia niestety ale mam chwile t pobawię się dłużej z tym zdjęciem bo mnie się ono ogólnie jako sytuacja podoba . Do jakości jeszcze tutaj daleko ale dla siebie coś pobawię się .
pojsc na wlasny slub z niepelnym uzebieniem, a pozniej nie usmiechac sie do zdjec.
COOL :lol:
Bywa i tak niestety . Ale cóż modeli sobie nie wybieram i raczej nie będę :) JAk to pisał ktoś w innym wątku zdażają się pryszczaci, z endoprotezami, okularnicy, itd itd.. Nie każdy chce albo może wyglądać jak model z czasopism modowych :)
--- Kolejny post ---
84.Pełen kard zbliżony do poprzedniego z gołębiem. Obróbka mi jakoś nie idzie w czarno białych fotach ale z kolorem wyglądało zdjęcie gorzej.
rozjaśnij twarz tego pana od gołębia i trochę przyciemnij górę... będzie dużo lepiej. O kolorowych fotach nie chcesz znać zdania... ;)