-
Odp: Canon 5D Mark III - subiektywnie oczami użytkowników
Cytat:
Zamieszczone przez
ultimator
5D MK III jest świetne, jak prezentujemy na nim zdjęcia 800px max (po zmiejszeniu i wyostrzeniu). Dlaczego? Dlatego, że AF jest niecelny jak diabli. Kupiłem 5D MK III nówkę w dużej nadziei po przewertowaniu chyba całego forum na ten temat + nówkę 85mm 1.2 L II no i od momentu zakupu nie byłem zadowolony z AF. Niecelny tak, że nie byłem w stanie tego ruszyć. Wcześniejszy Canon 1D MK4 nie miał tego defektu. 1Ds MK II też nie miał. Finalnie zamieniłem nówkę prawie 5D MK III na używany 1Ds MK III i problem mydlanego AF się skończył i jestem zadowolony. Nie fotografuję zresztą w ISO większym niż 1000-1250, zresztą, nawet na tych ISO porównanie obrazka 5D MK III do 1Ds MK III to jak kopanie leżącego.
Cholera prawie kupiłem to body znaczy 5 d mark iii a tu takie rzeczy z af.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DAN
Cholera prawie kupiłem to body znaczy 5 d mark iii a tu takie rzeczy z af.
Nie kupuj! 5d3 nie robi zdjec, matryce ma do bani i szumy od iso 200.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Nie kupuj! 5d3 nie robi zdjec, matryce ma do bani i szumy od iso 200.
Matryca jest ok , iso 6400 super ale co z tym af tyle punktów krzyżowych ze każdy nikoniarz robi się czerwony z zazdrości a tu taka sytuacja :roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DAN
Matryca jest ok , iso 6400 super ale co z tym af tyle punktów krzyżowych ze każdy nikoniarz robi się czerwony z zazdrości a tu taka sytuacja :roll:
Do niedawna tylko lepszy AF w C mial 1DX.
Masa ludzi uzywa tej "zabawki" i nie narzeka.
-
Jak 5d mk III nie da się robić zdjęć to moje 6d muszę chyba w ogóle wyrzucić z 11 polami i jednym krzyżowym i zapomnieć o fotografii albo kupić bezlusterkowca :-)oj bieda
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PRZEMOLO79
Jak 5d mk III nie da się robić zdjęć to moje 6d muszę chyba w ogóle wyrzucić z 11 polami i jednym krzyżowym i zapomnieć o fotografii albo kupić bezlusterkowca :-)oj bieda
Tylko 1dx2, jak inaczej mamy robic zdjecia? Oczywiscie trzaskamy w jpeg, kto by sie bawil rawami ;)
-
RAWy tylko dla bogatych, tylko miejsce na karcie zajmują a karty jak wiadomo tez kosztują
-
No i karta, najlepiej micro sd w adapterze (cf to micro sd - raz sie zyje).
-
oczywiście, można ja wymiennie stosować w telefonie
-
Gorzej jak ktos ma ifuna, bo tam nie ma kart O.o
Ten grip C to jakas porazka, odkleila mi sie naklejka z numerem seryjnym. Jak tu zyc!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Do niedawna tylko lepszy AF w C mial 1DX.
Masa ludzi uzywa tej "zabawki" i nie narzeka.
Z tego co czytam ,nie tylko 1dx ma lepszy af . Mase ludzi używa także 6 d co to ma do żeczy ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
DAN
Z tego co czytam ,nie tylko 1dx ma lepszy af . Mase ludzi używa także 6 d co to ma do żeczy ?
Chcesz powiedziec, ze 6D ma porownywalny AF z 5D3?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Teoretycznie na środkowym nawet lepszy ale nie wiem co to ma "do żeczy" ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Teoretycznie na środkowym nawet lepszy ale nie wiem co to ma "do żeczy" ;)
Tez tego nie rozumiem, 5'ka ma b.dobry AF. Ktos wyskakuje z 6D ktory ma 1 punkt krzyzowy (-3ev). Wiem, ze sie da i mozna, ale jak tu robic tylko srodkowym?
Szukasz szkla ostrego jak brzytwa, a potem sie bawisz w focus - recompose.
O sledzeniu juz nawet nie wspominam, bo to chyba oczywiste ktory aparat poradzi sobie lepiej.
Bajki o 800px na dluzszym boku to tez jakas paranoja. Moze warto odstawic alco na pol roku i wrocic po tym czasie do robienia zdjec.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Absolutnie nie. Chodzi głównie o to ze nie tylko 1 d x ma lepszy af -z tego co czytam ale również inne jedynki.Więc jak się sprawują boczne krzyżowe w ciemnych warunkach oświetleniowych? , lub przy swietle żarowym?
-
Powiem tak, jak nie widze twarzy w wizjerze to AF wolno ale nadal dziala. Co do zarowego sie nie wypowiem bo rzadko robie w takich warunkach, ale raczej jest ok.
Jesli nie mozesz sie zdecydowac, wypozycz puszke na dzien,dwa i sam zobacz czy Ci to pasuje.
-
Podstawowa różnica w Af między 5dIII a 6d jest taka, że piątka pracuje obszarami np - 9 punktów Af, które bardzo szybko można zmienić joystikiem. Porównanie jednego malutkiego centralnego do podwójnie krzyżowego otoczonego 8 wspomagającymi krzyżowymi jest śmieszne.
Niestety wielu posiadaczy 6d nie miało nigdy w życiu piątki w rękach i stąd te legendy i wspieranie się, że taki cudowny i wspaniały centralny punkt. Co oczywiście jest prawdą.
-
był tu gdzieś temat od 5dm3 i wyszło, że sporo osób mając ten aparat i tak nie korzysta ze strefowego AF ;/
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
był tu gdzieś temat od 5dm3 i wyszło, że sporo osób mając ten aparat i tak nie korzysta ze strefowego AF ;/
Bo po I i II nie mogą się przyzwyczaić i polują punktowo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Bo po I i II nie mogą się przyzwyczaić i polują punktowo.
Może im tak wygodniej i szybciej?
-
-
Czytam czytam i sam nie wiem co z tego czytania wynika większość nie używa C5dmk3 piszą bzdury aby pisać a jak który się dorwie do testu lub co lepsze kupi to mnogością funkcji jest zaskoczony no i problemy a to Af nie trafia a to mydło , panowie to body jest tak upakowane możliwościami technicznymi że nauka fotografowania (tym body) trwa i trwa mimo że delikwent umie fotografować i wykorzystać aparat no ale nauka to stałe rozwijanie swych możliwości
-
Tu sie marudzi, ze 5d3 ma dziadowski AF i tylko 6D ma lepszy. W topicu o 6D, puszka wogole w nic nie trafia!
O co chodzi? Gimbaza kupila fool frame'a i zdziwiona, ze aparat nie robi ladnych zdjec?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jerzyp
większość nie używa C5dmk3 piszą bzdury aby pisać a jak który się dorwie do testu lub co lepsze kupi to mnogością funkcji jest zaskoczony no i problemy a to Af nie trafia a to mydło , panowie to body jest tak upakowane możliwościami technicznymi że nauka fotografowania (tym body) trwa i trwa
Nieźle to ująłeś :) .Prawie dla lata użytkowałem 5D3 i rownolegle 7DII .AF 5d3 jest bardzo dobry ,a ten "genialny" z 7D2 czasem troche szybszy ,czasem nie.Pozostawiłem sobie 7D2 ze względu na :szybkość i pojemność,GPS i Crop ,bo te 1,6 mi sie przydaje.reszta to przewaga 5D3.
-
Wszystkiego NAj... w Nowym 2017. Witajcie, mam problem z 5D marIII z AF ( tak mi sie wydaje) a wlasciwie problem z ostroscia jak wspomnialem 5III + obiektyw 35?1.4 + lampa w E -TTL iso 1600 przyslona 5 czs 1/125 i pudlo okolo 50% https://yadi.sk/d/ObDID8SH35r32b
Moze ktos cos w jakim kierunku problem.
-
Ostrość jest, ale na lewych punktach bocznych. Próbowałeś innego trybu wyboru pola AF?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gran2
Wszystkiego NAj... w Nowym 2017. Witajcie, mam problem z 5D marIII z AF ( tak mi sie wydaje) a wlasciwie problem z ostroscia jak wspomnialem 5III + obiektyw 35?1.4 + lampa w E -TTL iso 1600 przyslona 5 czs 1/125 i pudlo okolo 50%
https://yadi.sk/d/ObDID8SH35r32b
Moze ktos cos w jakim kierunku problem.
Zmiana AI focus na one shot AF powinna pomóc.
-
dziekuje , sprawdze jutro , bedzie okazja.
-
Znalazlem 1 one shot AF 2. wyczyszcone punkty ustawiania ostrosci , i wszystko gra .
-
Fabrycznie przysłona jest do f4, jak mogę w tym aparacie zejść do wartości niższych? Interesuje mnie f1/9
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qqrq
Fabrycznie przysłona jest do f4,
mozesz jasniej, bo nie chwytam...:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qqrq
Fabrycznie przysłona jest do f4, jak mogę w tym aparacie zejść do wartości niższych? Interesuje mnie f1/9
Prawdopodobnie obiektyw do wymiany. ;)
-
Wybieram tryb manualny, ustawiam sobie swoje parametry, między innymi rolką przysłony chce zejśc do wartości 1/9 i nie mogę, dochodzi do 4 i stop, niżej się nie da.
-
jaki obiektyw? jak masz obiektyw f/4 to nie możesz ustawić f/1.9 :>
-
Faktycznie, mój aparat to BODY+obiektyw Canon EF 24-105mm f/4L IS USM, sorki nie jestem jeszcze zbyt lotny w tych sprawach ;)
Gdybym chciał w przyszłości nabyc lepszy obiektyw, to co byscie polecili do tego aparatu? Zdjęcia to 90% zdjęcia zbiorników roslinnych, coś mniej więcej jak poniższy:
http://www.tinypic.pl/grniewoi52r6
-
Ten ktory masz jest ok, tylko na 24mm bedzie Ci troche znieksztalcal
Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
-
Pozostaje otwarta kwestia czy aby intencją nie było ustawienie przysłony f/9 a wtedy ten obiektyw podoła.
To taka refleksja mając na uwadze temat zdjęcia.
-
@MARFOT
Nie, spójrz na zdjęcie do którego link podałem, jest robione na f1/9
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qqrq
@MARFOT
To wyszło z komórki. F1.9 w komórce ma się do f1.9 w lustrzance mniej więcej jak piernik do wiatraka.
-
no i się wyjaśniło
musisz sprzedać aparat i kupić taka komórkę
a zasadniczo co skłoniło cie do założenia posta w tym temacie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qqrq
@MARFOT
Miałem na uwadze temat zdjęcia wymagający głębi ostrości na poziomie f/8-11 dla obiektywu 24-105 na FF biorąc pod uwagę niewielką odległość.
Może korzystnie byłoby użyć kalkulatora GO i poprawnie ustawić przysłonę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qqrq
faktycznie, mój aparat to body+obiektyw canon ef 24-105mm f/4l is usm, sorki nie jestem jeszcze zbyt lotny w tych sprawach ;)
no comments
-
kolega na razie odkrył ze jego aparat to BODY
trudne słowa typu "głębia", "przesłona" czy "GO" zostawmy na odległą przyszłość
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qqrq
@MARFOT
Obaj macie rację :D
Zdjęcie jest robione na 1.9, ale spójrz na pozostałe parametry zdjęcia:
"Camera Make = samsung
Camera Model = SM-G920F
Focal Length = 430/100 mm ===> 4.3 mm
Focal Length in 35mm Film = 28"
Niestety, w tym momencie przychodzi pora na poszukanie jakiejś książki o podstawach fotografii, i zapoznanie się z rozdziałami wyjaśniającymi jak się zmienia głębia ostrości zależnie od wartości ogniskowej, przysłony i odległości od fotografowanego obiektu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
nie, nie... na jego aparacie jest napisane Canon, BODY to pewnie jakas inna firma:mrgreen:
-
Ok, pożartowaliśmy sobie, ale nikt nie napisał, jaka powinna być przysłona na tym aparacie body (tzn. na obiektywie), żeby na FF uzyskać taką samą głębię ostrości, jak na tym smartfonie, mniej czy więcej niż 16? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Niemniej jednak kolega wykazuje sporą determinację w temacie poprawnej fotki akwarium i jest o krok od sukcesu.
Dysponuje też sprzętem, który bez problemów podźwignie to zadanie.;)
Tak na początek wygląda, że ustawienie trybu Av i przysłony min. f/11 powinno pomóc. Ogniskowa rzędu 35-50mm dla tego obiektywu byłaby korzystniejsza.
Odległość też trzeba ustawić na przedmiot lekko w głębi akwarium, może warto skorzystać z LV.
-
Nie ladnie sie tak nabijac z kolegi!
Jesli chcesz f9 musisz krecic w druga strone ^^.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
qqrq
@MARFOT
Zdjęcie było zrobione telefonem Samsung S6 z matrycą około 5.5x4.1mm czyli 38x mniejszą powierzchnią niż 5d3.
Załóżmy, że krop faktor czyli mnożnik formatu od tego telefonu do 5d3 jest ok. 6.5, skoro ogniskowa 4.3 mm odpowiada 28 mm na FF.
Żeby uzyskać dokładny ekwiwalent tego zdjęcia przykładowego Twoim sprzętem nastaw zoom na 28 mm, przysłonę na f/13, ISO 2000 czas 1/50s i odległość na 2 metry.
Wtedy ostrość wg. konwencjonalnych kalkulatorów GO będzie "od metra do nieskończoności" a jakość obrazu nie gorsza (zapewne lepsza).
Oczywiście Twoje oświetlenie może być inne, więc dopasuj ISO i/lub czas, ale jak z ręki to raczej nie mniej niż to 1/50s.
Czyli, mnożymy ogniskową i przysłonę przez krop faktor, a ISO tak, żeby zachować to samo naświetlenie (w tym przypadku ~5.5 stopa w górę od ISO 40 do ISO~2000 i oto mamy eqwiwalent obrazka między systemami, co wyjaśnia tutaj nieomylny mistrz:
https://www.youtube.com/watch?v=f5zN6NVx-hY
Świadomość własnego body to pierwszy krok do pełni zrozumienia fizycznej kwintescencji fotografii.:idea::D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Ok, pożartowaliśmy sobie, ale nikt nie napisał, jaka powinna być przysłona na tym aparacie body (tzn. na obiektywie), żeby na FF uzyskać taką samą głębię ostrości, jak na tym smartfonie, mniej czy więcej niż 16? ;)
Używając kalkulatora ze strony https://www.pointsinfocus.com/tools/...l=28&dst=1&u=m
Wyszło mi Pi razy oko że dla 28mm w Canonie trzeba ustawić coś około f/10