Tryb cichy to w Canonie nowosc ale Leica miala go juz wczesniej a i Nikon D3s rowniez
Wersja do druku
no jestem w szoku bo nawet uszczelnienia "jakieś" posiada
Tryb cichy był już w jedynkach. W 5d2 też jest, niestety w okrojonej wersji tylko live view.
Ciezy mnie ustawianie limitu auto iso i min framerate.
Aż szumi u nikoniarzy po premierze piątki i połowa już się przesiada ;)
- jakie blackouty?
- czy auto iso działa...w preselekcjach?
- jak rozstawionych jest 5 krzyżaków do f/2.8?
Jeff pisze:
There is no perceptible shutter lag. I’m not sure of the specs but the shutter release is fast - zali wżdy może będzie jak w 7D?
A w ogóle fajnie że jest i w takiej cenie. Trzeba wyeksportować z tej naszej zielonej wyspy trochę kasy do nękanej kataklizmami Japonii.
Znowu będzie jak za czasów classica...rarytas na szyji w hali odlotów ;)
Wow:
- 6 fps, no bo kto nie marzył o 9 a we snach się pocił na 4,1...
- większe lcd, zawsze lepiej
- 22 Mpix jest szansa na lepsze DR
- 2 sloty hell yes
- nowy AF...nim podepnę do 50L, 85L i 24L nie uwierzę,,,
- 60 fps tak!
- 100% w wizjerze
Jeszcze raz, pamiętać trzeba, że sporo ludzi gotowych by było już prędzej pójść w cegłę za 8k$ niż kupować kolejnego 5D z af z lat 80...
p.s. przyjmuję zakłady o to jakie WOW będzie po pierwszych testach na forum i samplach 8-)
Świetny sprzęt! Cena trochę wysoka, w Polsce pewnie będzie w granicach 12-13 tys. Specyfikacja jednak robi wrażenie:)
Dobry sprzęt, warto zbierać. Ciekawe jak z rozstawieniem punktów AF i ich funkcjonowaniem w servo ;)
Może i sobie nagrabię, ale moim zdaniem cena jest jak najbardziej sensowna.
Czy wszyscy którzy fotografują i zarabiają tylko w ten sposób zauważyli jaki jest wysyp fotografów "z Bożej Łaski"? Jak psuje się rynek? Ja się cieszę, że ta pucha nie będzie dostępna ot tak, że nie każdy amator będzie mógł ją sobie kupić. Denerwował mnie AF w MKII więc mam nadzieję, że teraz po przejrzeniu specyfikacji MKIII nie będę już wcale narzekał.
Na połowę pytania odpowiadam sam sobie :
No, z dofinansowania za 18000 będzie już ciężko zmieścić się z zestawem z 5d3 :D
Z tym się trzeba zgodzić, witaj w klubie. Natomiast reszta to brednie...
Dotację z EU sprawią że teraz i bezrobotny z opcją na firmę na rok sobie kupi 1D...fikcja ZUS i śliczne wydruki z GUS muszą być ...:cry:
Micles, popsułeś mi humor, wiesz?...
Znowu z f/1.2 będziem jechać na live view albo walić klasyczne kadry z dochodzeniówki...
Ci z dofinansowaniem najczęściej biorą sony a350 z kitem.
Cena 5d3 jest atrakcyjna ja za następce 1ds3 bez gripa.
Nie no AF ma EV od -2 i w dodatku jest korekcja osobno dla tele osobno dla wide przy zoomach. Zbieram kase :/
Najwyraźniej nie znasz kontekstu:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....&postcount=140
Liczyłeś na punkty w mocnych punktach? He he he
eee, to na Dp-review wygląda to dużo lepiej
http://www.dpreview.com/previews/canoneos5dmarkiii/4
Na Nikoniarzach wątek odnośnie nowej 5-tki ma 15 stron, czyli widać że są bardziej podjarani niż my! ;)
To taki z 60D nie będzie psuł rynku? Klienta nie obchodzi czy masz starego 350D czy najnowszego 5DIII.
Taki który kupi 5DIII może być tylko dla Ciebie zagrożeniem. Posiedzi, pouczy się i może strzelać o wiele lepiej od Ciebie. Nie jest to wykluczone.
Poznałem takiego co kupił 1DSIII tylko dlatego, że był większy i klient się na to patrzył lepiej a jak się spytał o cenę to fotograf od razu rósł w oczach bo mógł powiedzieć, że ponad dwie dychy.
Rozumiem, że ja zostałem wywołany do odpowiedzi, owszem i ktoś z 60D będzie psuł rynek, ale nie powiesz mi, że nie widzisz różnicy w obrazku między 5dmk II, a 60D, przy podpiętej jasnej stałce w ciemnym pomieszczeniu? Chodzi mi o ogólnodostępność tego aparatu, to wszystko.
ciekawe jak premiera 5DmkIII z taką ceną
wpłynie na ceny 5DmkI oraz 5DmkII na rynku wtórnym?
do tej pory stara 5D nie najgorzej trzymała cenę...
I tak właśnie pozostanie.
No tak, zapomniałem zacytować :).
Nie no jasne, masz rację ale wydaje mi się, że to tylko wali po ego fotografa, który zbierał w pocie czoła na wymarzoną puchę a tutaj Pan Wiesio, kupi sobie taki sam sprzęt i paraduje z nim na lewo i prawo. Ja często się spotykałem na zleceniach, że jakiś wujek zabrał ze sobą D700 i równo latał ze mną. A niech ma, japońce sobie tylko zarobią.
A ile razy słyszałeś "z takim sprzętem to też bym takie zdjęcia robił"? Ja zawsze odpowiadam "masz, idź i zrób lepsze".
Za bardzo wierzycie w spadki cen niższych modeli. To, że będą wymiany, nie oznacza, że ci ludzie będą sprzedawać swój sprzęt nagle po mega niższych cenach. Przesiadający się wiedzą ile ich używki powinny kosztować i o ile nie będą zfrustrowanymi zdesperowanymi napaleńcami, żadnych rewolucji nie będzie.
Rewolucje mogłyby być, jakby w cenie używek modelu niżej pojawił się jakiś nowy aparat z konkurencyjnymi parametrami (1ds3 vs 5d3?)
Pucha bardzo ok.
Relacje cenowe na dziś w PL trochę na głowie postawione. Nówka albo 2 sztuki 5DII w jej cenie.
Myślę ,że żniw cd. w sprzedaży 5DII.
A ja myślę, że nie - Jakbym miał wybierać 2x5d2 albo 1x5d3 to wziąłbym to drugie - iso lepsze, af lepszy, zdjęcia też lepsze.
a powie mi ktoś o co tu chodzi?
61-point (up to 41 cross-type points)
* One to five cross-type AF points at f/2.8, 10 to 20 cross-type AF points at f/4, and 15 to 21 cross-type AF points at f/5.6
czyli dla szkieł z f/2.8 i jaśniej będzie od 1 do 5 krzyżaków ? (kundle pewnie zostaną oprogramowane do działania aż 1 krzyżaka - centralnego)
a szkła ciemniejsze mają aktywną większą ilość krzyżaków?
Tutaj w tej kwestii się zgadzam jak najbardziej, ale chodzi mi głównie o odwrócenie tej sytuacji więc trochę się nie zrozumieliśmy chyba.
Jak Micles słusznie zauważył z dotacji to w tej chwili na samą puchę będzie można sobie pozwolić, a jak wiadomo sama puszka zdjęć nie robi. Dlatego cieszę się tą ceną nowej 5-tki. Chodzi mi głównie o takich którzy kupili sobie 5dmkII z kitem zobaczyli że można kupić do tego stałkę i mieć świetny bookeh i zaraz wszyscy na około krzyczą, jakie to on ********e zdjęcia robi.
To też nie jest tak że nie wierzę w swoje możliwości, bo jak się robi dobre zdjęcia, to i klient zawsze się znajdzie. A odnośnie sytuacji takich jak Twoja, to też znam fotoziutków z D700, którzy walą lampami na wprost i do tego nie mają zapasowego body, bo jak taki aparat może się popsuć ;)
Dawno nie patrzyłem, ale obecnie na alledrogo widzę 2 używki 5D2 obie poniżej 6k. Tak to stoi zwykle?
HooMaR zapytaj japońców - może da radę kupić 5dIII w wyłącznością na Polskę ;-)
za dpreview.com
"From our limited use, the new sensor shows much less of the rolling-shutter effect that was very apparent with fast movement on the Mark II."
czyli jednak sprzedaję Mk II :-)
No nie mów, że rolling shutter był dla ciebie kluczową wadą ;) Mi to nie przeszkadzało ani razu.
gratulacje dla canona za spełnianie oczekiwań klientów, ciekami mnie auto iso w manualu, a reszta dla mnie ideałem jest;
nawet nie trzeba będzie zmieniać kompa do obróbki fotek, matryca optymalna,
HooMaR nie bądź dziecinny bo zaczynasz "bo On ma a ja nie to napewno że ukradł, dostał od Cioci, dostał dotację etc." Zawiść - to takie Polskie :)
Zaczynałem od jakiegoś sony, później 400d na które zarobiłem na budowie. Później był 50d na którego również zarobiłem ale w nieco bardziej konwencjonalny sposób. 5d hmmmm.... zaskoczę Cię ale również nie żebrałem na niego od aparatu naszego kochanego państwa. Mało tego - za wszystko to zapłaciłem VAT.
aha i mogę się teraz przyznać ze mając 400d i małe doświadczenie faktycznie waliłem lampą po oczach :-)
Przepraszam bardzo, ale ja nie zacząłem, napisałem tylko swoje uwagi odnośnie ceny i tego że mi odpowiada, a kolega jarosław urządził sobie indywidualną wycieczkę do mnie, to też grzecznie zapytałem skąd takie zachowanie i tyle.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
EOT! Koniec dyskusji.
Z mojej strony też.
Pytanie:
3499$ X 3.10 pln = 10 846,90 pln coś jeszcze do tej ceny trzeba doliczyć?
Ja również
Czyli ile trzeba będzie poczekać na 10k za 5d III? rok?