Na obecna chwile to najlepsze rozwiązanie
Wersja do druku
Na obecna chwile to najlepsze rozwiązanie
Napisałem do Tamron Polska i tak mi odpisali:
tresc: Witam
> Czy wiadomo kiedy w Polcse będę mógł kupić Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD (Model A007)? I w jakiej cenie?
> Dziękuję z odpowiedź
> Pozdrawiam
>
> submit: Wyslij
> --------------- Koniec ---------------
>
Witam
Obiektyw nie ma jeszcze ustalonej daty rozpoczęcia sprzedaży
Nieoficjalnie spodziewamy się go na początku II kw tego roku
Cena też je4szcze nie jest znana
W ubiegłym tygodniu byliśmy w centrali Tamron Europe i miałem już ten
obiektyw w ręku . fakt robi wrażenie , mimo jednak prób i pytań
nieoficjalnych nie podano nic więcej
Moim zdaniem cena koncowa na tzw półce będzie poniżej 1000 EUR
pozdr
Edward M
czyli co koło 4000zł? trochę drogo...
no to czekamy :)
Cichy jak bedziesz cos juz wiedzial daj znac, bo nie ukrywam ze taki jasny zoom czasami sie przyda :)
Ludzie głupoty chyba piszą.
Za 2,5k Euro nikt tego nie kupi.
cena w okolicach 2,5 k zł byłaby w miarę ok, a 1000e to jakiś absurd , rewelacyjną sigma 24-70 można kupić za 3300, 3400 zł więc kto kupi za 4000 zł plastikowego brzęczącego i z kiepskim serwisem tamrona
No jest...
Bo z niej się można cieszyć 2 razy.
Pierwszy raz jak się kupi i drugi raz jak się sprzeda/odda.
osobiście nie miałem ale tu test wypadł całkiem całkiem
http://www.optyczne.pl/160.11-Test_o...sumowanie.html
Taaaaa.
Słaba ostrość w rogach, nawet po domknięciu do f8, koszmarna celność AF, cena zaporowa i po Sigmie.
co do sigmy, bardzo dobry, kontrastowy, szybki i ostry obiektyw więc jesli Tamron wyskoczy z taką ceną, sigma będzie się sprzedawała :)
co do ostrości na rogach to porównywalnie z canonem 24-70 L , więc w normie
http://www.optyczne.pl/97.4-Test_obi...87_obrazu.html
co do ceny to lepsza 3300zł niż 1000 e a co do celności to tamrony maja podobna opinie do tego straszne brzęczą są tandetnie wykonane,a o serwisie już pisałem
Tak?
http://img6.imageshack.us/img6/1708/ostroscszeroki.jpg
Spójrz na f8.
w okolicach maksymalnego otworu względnego.
A to chyba nie f8:roll:
A skoro L testowali tylko na cropie to chyba lepiej dla L w kontekście ostrości na rogach w porównaniu do sigmy:)
Przedstawiciel Tamrona mówił, że w granicach 3500zł
cena 4,5-5 tys jak nabardziej do przezycia jesli bedzie miał to na czym zależy zawodowcom i też dłuższą trwałość niż 2 lata :) bo delikatnie wyglada wobec elki.
I właśnie o to chodzi, płacąc za obiektyw sporo kasy nie patrzę tylko na ostrość dla mnie równie ważna jest budowa, AF , serwis czy to że jak zmienię za 5 lat puszkę to dalej obiektyw będzie działał jak należy.
Nie widziałem tego obiektywu ale jak go zobaczę i będzie wykonany jak 17-40 AF będzie cichy szybki i celny jak w 17-40:) nie będzie żadnych bf czy ff, będzie dawał ładne kolory i dobrze pracował pod światło to uznam że cena 1000E jest w miarę przyzwoita
NOBEZJAJ. Naprawde jesteście w stanie tyle zapłacić za tego Tamrona?
Za 4kzł to ja mogę sobie spokojnie przytargać w wakacje nowego C24-70/2.8 zza Wielkiej Wody.
nobezjaj 24-70L nie ma IS, waży 200g więcej, jest miękki na 24mm aż do f/5,6, jeżeli tami będzie miał podobne mtfy jak 24-70 II i do tego IS to się na serio warto nad nim pochylić, a jeszcze pewnie znów pocisną gwarancję na 5 lat to będzie miodzio...
Przy dzisiejszym kursie 3,08zl oraz Regular Price w sklepie gdzie się zwykle zaopatruje w sprzęt foto minus Instant Rebate, wychodzi $1299, czyli jak w mordę dał 4000,92zł. Cło przemilczę, bo mi znów tu zarzucą, że chcę kontrabandę promować :lol:
No to 24-70L już znasz. I tylko dlatego jesteś w stanie dać 4kzł w ciemno za szkło, którego nigdy w rękach nie miałeś?
Ja nie twierdzę, że Tamron jest zły, sam mam 28-75 ( nawet dwa egzemplarze) i złego słowa bym nie powiedział, gdyby nie tandetna jakość wykonania.
Nawet szukam od jakiegoś czasu czegoś, co pozwoliłoby mi zastąpić jednocześnie 24-105L i 28-75. Ten Tamron ma na pierwszy rzut oka wszystko, czego mi potrzeba. Jasność, lekkość, ostrość, fullfrejmość, wreszcie cichy napęd i stabilizację.
Ale czy jestem w stanie zapłacić 4kzł, za znaną mi jakość wykonania? Raczej nie. Tak jak napisałem wcześniej: $800, góra $900, powinno być warte to szkło, aby taki jak ja amator chciał się po nie schylić.
[QUOTE=VomitroN;1051272]Przy dzisiejszym kursie 3,08zl oraz Regular Price w sklepie gdzie się zwykle zaopatruje w sprzęt foto minus Instant Rebate, wychodzi $1299, czyli jak w mordę dał 4000,92zł. Cło przemilczę, bo mi znów tu zarzucą, że chcę kontrabandę promować :lol:QUOTE]
Doliczając cło już tak tanio nie będzie jednak i tak taniej jak u nas, poza tym nie każdy ma możliwość kupna za oceanem :(
kurczę może już ponad rok minął jak sprzedałem T17-50 ale jakoś przeżył deszcze, śniegi, -21 stopni na śnieżce przy wietrze pod 100km/h i nic mu się nie działo, a jak dadzą ci 5lat gwarancji to nawet elka tyle nie ma...
Ale to o niczym nie świadczy a właściwie to świadczy że umiesz się ze sprzętem obchodzić... , jadnemu się uda drugiemu nie sam obiektyw nie jest na takie extrema projektowany sam w sobie. Myśle że jak będzie od sigmy droższy ~500zł to będzie uczciwa cena za niego...rozszerzyć gw i można go 5lat męczyć :-P
Jednak taka cena jest nadal lepsza od ceny nowego 24-70L. W kwestii tego tamrona, blado wypada Cwanon chcąc za szkło nieco ponad 8k.
Na pewno, to wszystko spełnia sigma 24-70/2.8 HSM? Miałem, przebolałem i sprzedałem. Jeśli ktoś nie miał w ręce 24-105L z USM czy innego szkła canonowskiego z USM, to może wymyślać, że sigma jest świetnym szkłem.
Jeśli chodzi o ł-optycznych, to po ostatnich testach dochodzę do wniosku, że tylko sobie jaja robią.
Tak. Tylko, że tylko i wyłącznie Ty. Nie ja, Cichy czy ktokolwiek inny.
jesli owe sample sa faktycznie z tego szkiełka to już mi sie ono podoba :)
A mnie ciekawi jak sobie poradzili z kolorami. Dla mnie to największa wada Tamrona.
Przecież widac, że noga poruszona.
kola rama i wszystko na dole kadru tez ?
Ewidentnie poruszone…
Rzech spróbuj powoli unieść tak nogi na rowerze zobaczymy co się stanie… i zobaczymy czy koła od roweru też będą wtedy nieruchome
...no chyba że pani ma nadprzyrodzone zdolności jakieś.
kurde , zachowujecie sie jak chirurg na sali operacyjnej, dokładność i nic poza tym... jestem ciekawy czy jak robicie zdjęcia to każde jedne potem tak skrupulatnie "badacie" Szkiełka jeszcze nie ma, nikt nim zdjęć nie robił ale jak zawsze wiele do powiedzenia. Może poczekamy az pojawi sie w sklepach, potem pojawią się pierwsze recenzje i sample z prawdziwego zdarzenia :)
W tej okolicy tylko koszyk jest w GO, a noga ewidentnie poruszona, widać po obcasie.
tia
chodnik w tez poruszony?
rama tez sie porusza?
na pozostalych nie widac miekkich rogow bo sa tak zrobine ze nic nie ma w rogach albo jak juz jest to na przyslonie sporo wiekszej niz 2,8
Centrum ostre rogi mydla
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kuba myslisz ze taka papierowa GO wyszla
twarz ostra a rama do d...pa juz nie?
Co to za sample... powinno byc cos na nieskonczonosci przy roznych przyslonach/ogniskowych, a tak to sobie mozna opowiadac... tu ostro, tam nieostro... Tylko jaki w tym sens?