Gdybyś podał co dla Ciebie znaczy niedrogi, byłoby łatwiej doradzić :grin:.
Wersja do druku
Gdybyś podał co dla Ciebie znaczy niedrogi, byłoby łatwiej doradzić :grin:.
Pewnie głupio byłoby powiedzieć przy tych wymogach, że chce wydać 500zł ale może na początek byłoby miło, zaciekawiły mnie te statywy triopo. Kolega ostatnio sobie taki sprawił w zbliżonej cenie, bo nawet cały zestaw nie kosztował więcej niż 500 i byłem zachwycony solidnością, mniej jednak wygodą operowania tą głowicą :roll:
Zacznę od tego, że do podanego zestawu (70-200+5dII) potrzebujesz mieć udźwig ok. 12 kg aby to wszystko razem stabilnie i płynnie pracowało.
Triopo to budżetowy wybór i wg mnie dobry, ale niestety głowica B-3 nie będzie bardzo płynnie pracować a tylko płynnie.
Wg mnie możesz rozważyć jeszcze zakup zestawu Fotopro : http://www.accord-foto.pl/FOTOPRO-st...62Q_p4821.html
lub wg mnie jeszcze coś lepszego szczególnie jeżeli chodzi o pracę głowicy tzn. Sirui.
Polecam przy tym głowicę Sirui K25X :http://www.accord-foto.pl/SIRUI-gowica-K20X_p4301.html.
Głowica charakteryzuje się bardzo stabilną i płynną pracą, niestety zestaw przekracza zakładany budżet ;-).
ta druga głowica wygląda całkiem przyzwoicie, jak wyjdę trochę o zakładany budżet to sie świat nie zawali, byleby tylko aparat sie nie zawalił na tanim zestawie ;) Myślałem jeszcze co by podnieść odrobine komfort sterowania tą głowicą czymś na zasadzie pałąku (kojarzy mi się tylko z tanimi statywami) jak chociażby "głowica pistoletowa" ale domyślam się, że nie można mieć wszystkiego :)
Tylko czy do filmowania głowica kulowa to dobry wybór? Co do samego Fotopro - zamówiłem taki sam i przyszedł w piątek. Niestety dostawca (z CB zresztą) miał tylko 1 sztukę i pożyczyłem go najpierw koledze do testów (panorama z własnoręcznie wykonanej głowicy) napisał, że jest bardzo zadowolony. Ja Fotopro przetestuję pewnie dopiero w przyszłym tygodniu.
Witam, szukam statywu z głowicą, w cenie do około 300 zł za komplet. Czy jest możliwe znalezienie czegoś w miarę stabilnego w tej cenie?
Użytkowany będzie z Canonem 550D + Tamron 17-50, cięższych obiektywów nie przewiduję. Mój wzrost to 180 cm, wymyśliłem sobie zatem (być może błędnie), że idealny dla mnie byłby statyw o wysokości około 150 cm (+ 10 cm głowica + 10 cm aparat = wizjer na wysokości 170 cm, czyli mniej więcej na wysokości oka). Szukam więc statywu, który da mi tą wysokość bez maksymalnego wysuwania kolumny centralnej (wydaje mi się, że przy moim lekkim zestawie fotograficznym kolumna wysunięta do połowy nie zaważy mocno na stabilizacji). Ciężar i gabaryty po złożeniu są mniej ważne, choć oczywiście im lżej/mniej tym lepiej. Jednak nie kosztem stabilności.
Podczas wizyty w sklepie spodobał mi się Slik Pro 340DX, jednak nie wiem, czy nie będzie za niski (czy jego wysokość jest podana z wysuniętą czy nie kolumną centralną i czy z głowicą czy bez)? Czy jest sprzedawany tylko z dedykowaną głowicą? Jeśli nie, to na jaką głowicę w szczególności zwrócić uwagę? Pozdrawiam!
W tym zakresie pomyśl o starej dobrej sherpie, velbon sherpa 600r albo 800r, jeszcze niedawno było o niej głośno i wszyscy zachwalali, na taki zestaw powinien spokojnie wystarczyć ;-)
Mam pytanie czy ktoś miał z tymi statywami styczność?:)
Jakieś opinie?
http://allegro.pl/statyw-camrock-ts5...354628717.html
12KG??? No tyle to chyba z C100-400 a i nawet będzie na górkę...Cytat:
Zacznę od tego, że do podanego zestawu (70-200+5dII) potrzebujesz mieć udźwig ok. 12 kg aby to wszystko razem stabilnie i płynnie pracowało.
70-200 2.8 IS waży niecałe 1,5 kg, aparat 5DII z bateriami ok 1,1 KG (sam 810g) więc nawet z gripem nie przekroczy 1,5kg
Razem max 3KG uwzględniając cięzki pasem na szyje ;) Statyw do 5KG zagra ;)
Temat poruszany już tyle razy, że kompletnie nie rozumiem zdziwienia.
Czym innym jest udźwig deklarowany przez producenta (maksymalny), a czym innym realny udźwig (taki, żeby było stabilnie).
Ktoś kiedyś na forum napisał, że trzeba wagę sprzętu pomnożyć przez trzy i taki statyw kupić i ja się z tym zgadzam.
.. a to zwracam honor, dzięki za update...
Podejrzewam, że większość ślęczy przed telewizorem lub wydziera sie na stadionie, ale potrzebuję informacji na gwałt apropo głowicy manfrotto 804RC2, kogoś najlepiej kto użytkował, użytkuje a przynajmniej miał w rękach przez chwile - mianowicie czy ta głowica chodzi gładko i płynnie, czy da się ją chociaż w taki pół profesjonalny sposób używać do kręcenia filmów :)
to chyba kazdy tak ma, kto mial okazje porownywac ordynarnie wykute kulki Manfrotto (zwlaszcza z plytka RC2) do solidnie wykonanych arkowych chinczykow...
jak dlugo masz to Sirui? szukam, mianowicie, opinii na temat trwalosci osob, ktore glowic Sirui/Benro/Feisol uzywaja intensywnie dluzej niz rok. moje Benro (B-1) po 2 latach pracuje mniej plynnie niz na poczatku i zastanawiam sie na ile to jest nieuniknione, na ile kwestia mniejszej precyzji wykonania niz RRS/Arca/Markins a na ile po prostu zbyt nieostroznego traktowania przeze mnie ;)
Potwierdzam przy szerokim kącie to każda głowica się sprawdzi przy tele w szczególności 2.8 czy 100-400 to można sobie te udźwigi między bajki wsadzić - średnio markowy do manfrotto włącznie trzeba wymnożyć conajmniej przez 2 dodatkowo należy sprawdzić jak głowica działa z konkretnym obciążeniem częste przypadki to delikatna zmiana kadru takie opadnięcie o milimetr przy blokowaniu kuli czy rączki w manfrotto (3D) jeśli ktoś kadruje na styk to jest to szczególnie wpie.... i przedłuża czas kadrowania - można oczywiście tego problemu nie zauważać wszystko zależy od powiedziałbym "świadomości kadru" - to są moje doświadczenia ze sprzętem średniomarkowym - manfrotto i podobne, pewnego dnia się ....... i kupię głowicę gitzo czy rrs-a bo statywu używam intensywnie i lubię jak rzeczy działają dobrze a nie prawie dobrze.
No ja się zaopatrzyłem ostatnio w Benro (do 6kg) i raczej jest ok. Przy zaciśnięciu nawet nie do końca, w uchwycie pionowym trzyma mocno bez mrugnięcia... Tak się przeraziłem informacją o przeliczeniu 3x, że nawet lampę założyłem i ustawiłem aparat w pion... Na szczęście trzyma, ale macie rację, jest to na styk i chyba kupię w niedalekiej przyszłości coś (głowicę) cięższego kalibru...
Mój z obiektywem waży jakieś 2kg z kawałkiem... może nawet ze 2,5kg
Zestaw sirui mam od 2 m-cy, ale już po samych oględzinach i pracy głowicy jak również doświadczeniu z innymi zestawami (velbon, manfrotto, gitzo, triopo) można wiele powiedzieć o przewidywanej trwałości ;-). Sirui jest bardzo porządnie i trwale wykonane do tego z dobrych materiałów, jak do tego dołączysz jeszcze dokładność wykonania głowicy na poziomie 0,01 mm to masz pewien obraz. Myślę, że za jakiś czas napiszę to samo o użytkowaniu tego sprzętu :grin:.
Cześć,
Udało mi się zakupić statyw z głowicą Triopo, tak więc podzielę się opinią.
statyw: Triopo MT-3232X8C
głowica: Triopo NB-3S
Pierwotnie zamówiłem Triopo MT-3228X8C, ale sklep nie miał na stanie i jak się okazuje czekają na ich dostawę dość długi czas i nie zapowiada się, że prędko dostaną. Więc zaproponowali mi droższy za dopłatą i ceną obniżoną o 40zł. Zgodziłem się i nie żałuje. W sumie chciałem niewysoki statyw bo sam nie mam 2m więc nie czułem potrzeby kupowania wysokiego statywu. Teraz uważam inaczej, bo w celu podwyższenia sprzętu (np. do fotki ptaków na drzewie) mogę wydłużyć nogi statywu co jest bardziej stabilne od podwyższania kolumny centralnej na której jest głowica. A teraz krótka opinia:
Plusy:
- stabilność jest ok po podłączeniu sprzętu tele (60D, grip, Sigma 150-500)
- statyw rozkłada się bardzo szybko
- bardzo dobry pokrowiec z paskiem na ramię i uchwytami do noszenia w ręku
- wydaje się być solidnie wykonany
- nie ma luzu w kolumnie centralnej jak to się zdarzało w Triopo GT-228
- fajnie wykonane zabezpieczenie przed złożeniem się nóg w górnej części statywu
- rozkładanie nóg/teleskopów wymaga tylko niewielkiego obrotu pierścieniami, pomimo to raczej nie ma możliwości aby się złożyły po dokręceniu bez używania większej siły
- hak na dociążenie statywu
- możliwość zrobienia z niego monopodu
- możliwość odwrócenia kolumny centralnej do zdjęć macro
Minusy:
- niby seria traveler ale wcale nie jest taki "mega" zgrabny (w parametrach wszystko jest podane więc wiedziałem co biorę ale do czegoś zawsze można się przyczepić ;)
- trzy stopnie rozstawienia nóg; może kiedyś by się przydało pośrednie rozstawienie pomiędzy najwęższym a średnim rozstawem
- co jakiś czas trzeba skręcić imbusem (dołączonym do statywu) śruby od nóg, co prawda dzięki temu sami regulujemy opór rozkładania nóg więc to też taki mały plus
Krótko o głowicy:
Plusy:
- dość zgrabna
- porządnie wykonana
- bardzo łatwo i przyjemnie się nią operuje
- dobrze sobie radzi z większym obciążeniem
Minusy:
- jedyny minus to taki, że po dokręceniu śruby od obracania w poziomie całej głowicy, głowica się lekko przekręca w prawo więc przy ustawianiu trzeba brać pewną korektę. Częściej kręci się samą kulą więc można na to przymknąć oko i się przyzwyczaić (ja już zdążyłem;)
Pozdrawiam.
Czy ktoś miał do czynienia ze statywem Triopo MX-1327?
Wg danych producenta:
- nośność 14 kg - jak rzeczywiście jest ze sztywnością, solidnością zamków/gwintów na nogach itp.,
- wysokość 178 cm - czy to jest z wyciągniętą kolumną?
I inne uwagi lub wrażenia mile widziane.
Witam!
Potrzebuję kupić statyw - co chyba nie jest niczym nowym w tym wątku ;)
Nie mam dużych wymagań, bo statywu będę używał bardzo rzadko. Nie chcę wydać na niego fortuny, bo zwyczajnie nie opłaci mi się to.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że statyw za 50 zł nie ma sensu, bo szkoda sprzętu itd itd. Ale, po pierwsze do czego NIE BĘDĘ używał statywu, otóż do fotografowania w górach (a tam stabilność najważniejsza chyba).
Ot czasami po prostu muszę wykonać zdjęcie wieczorem na filmie (lekkie aparaty, a przynajmniej lżejsze niż jedynka z 70-200/2.8IS) i z ręki wyjdzie poruszone, a na kamyku nie jest taki kadr jakbym ja chciał.
Statyw musi być bardzo lekko i mały. Tak, abym mógł go włożyć do plecaka, którego używam np. jako bagaż podręczny w RyanAir.
Nie potrzebuję dwustu głowic i nie wiadomo czego. Przeżyję bez tego. Ważne, żeby dało się ustawić kadr w osiach XYZ i był wyższy niż 1 metr. 2 metry - idealnie, ale może być mniej.
Czy coś możecie polecić? Bo mam wrażenie, że w Media Markt mogę kupić jakieś dziadostwo, które spełni moje wymagania, ale może jednak warto wziąć coś innego?
Zdaję sobie sprawę, że tutaj większość interesuje się super głowicami i jedyna firma to Manfrotto, ale może coś ktoś ten tego? :)
co chcesz na tym maksymalnie stawiac i ile nie chcesz za to wydac?
szczesliwie, sa tu jeszcze zwolennicy porzadnych jakosciowo zabawek, wiec nie Manfrotto ;)
powiem tak - do kombinacji pokroju 5D + 24-105 wlacznie zabieram na lekkie wypady zestaw Sirui T-1004X z glowka Triopo RS-1. w zupelnosci do tej kombinacji wystarcza, a jest przy tym bardzo leciutkie i male (lacznie 1,3 kg, po zwinieciu do pozycji transportowej 40cm). jesli zamierzasz uzywac tego co w stopce, to IMHO w pelni starczy. ewentualnie mozesz sie "szarpnac" i wybrac troche lepsza glowice - RS-1 pod wzgledem stabilnosci jest w porzo, aczkolwiek komfort pracy nie jest idealny...
Zasadniczo kupuję pod Mamiya 7II + 65/4 czyli dość lekko. Czasem ewentualnie pod M9 czyli jeszcze lepiej.
Canon jak już to w domu do jakiś zabaw, w terenie wątpie.
Tak więc zdecydowanie lżej i mniej niż 5D+24-105.
Wygląda na spory po złożeniu. Nie że wysoki, bo 40cm to OK, ale objętościowo. Sporo za spory. No i liczyłem na coś max 1kg jednak....
TU JEST SPRZEDAŻ całkiem dobry statyw.
raczysz zartowac. ja nie znalazlem nic sensownego ponizej tych gabarytow, co by mialo sens pod ww. zestaw. z tym ze liczylem to glownie jako zestaw do robienia zdjec, a nie do noszenia...
nie widze fizycznie mozliwosci kupienia statywu lzejszego niz 1kg o wielkosci po zlozeniu mniejszej niz te 40cm i pozwalajacego na prace na jakiejs sensownej wysokosci (tzn. w ogole powyzej pasa). tego sie fizycznie nie da zrobic. zeby statyw siegal na wysokosc 100 cm, co jest absolutnym minimum, to przy 4 segmentach musi miec minimum te 35~40 cm dlugosci zlozony. a zeby te 4 segmenty mialy sens pod wzgledem stabilnosci, to ten ostatni najwezszy musi miec srednice jakies 8mm (pozostale 3 segmenty odpowiednio wieksza). w aluminium nie da sie z takim zestawem zejsc do bog wie jak niskiej masy. przy 5 segmentach jeszcze trudniej o wysokosc/mase/stabilnosc, a zysk na wielkosci po zlozeniu wcale nie jest wielki.
mozna szukac czegos nizszego (typu 70cm i 4 segmenty), wtedy bedzie lzej i wygodniej transportowo. ale jak przyjdzie do robienia zdjec, to moze szybko okazac sie wkurzajaco niewystarczajace.
albo rybka, albo akwarium.
A z czegoś innego niż aluminium? Włókna jakieś?
300g to jest sporo ponad 1/4 całej wagi. No nic, spróbuję gdzieś to oglądnąć i zadecydować czy to ma sens.
A co do głowicy, to ta TRIOPO RS-1 wygląda dość...biednie ;) Ona serio utrzymuje taki sprzęt?
Plusem jest oczywiście waga i wielkość. Chociaż aż to dziwnie wygląda :-)
ano, utrzymuje. wyglada bidnie, bo to bardzo prosta glowica, bez plytki (to oszczedza bardzo duzo na wadze!) i tam nie ma co kombinowac. a zestaw mi bez problemu utrzymuje, jak mi sie dzisiaj uda wyrwac na foty wieczorne, to zabiore ze soba i sprobuje fotnac.
no wlasnie o to chodzi w tym wszystkim. jakby byla normalna kulka z plytka (w moim przypadku na dodatek arkowa) to by nie wazyla niecale 20dkg i byla wieksza.
No cena w porównaniu z T1204x zdecydowanie przemwia i kolejne 100 gram mniej. Akustyk - jakieś zastrzeżenia? :-)
PS. Tak w ogóle to tych lekkich carbonów to wiatr szybciej nie zwiewa od tych ciężkich stalowych? ;-)
Jak wieje to zwiewa...kurczaczki. Te "wyższe" karbonowe modele Slika mają uszka do dociążenia - te najlżejsze tego uszka nie mają...dziwne :shock:
nie, czemu. mi sie tez ten Slik podoba, chociaz bym oczywiscie nie kupil, jako sholendrzona kutwa - przy takiej roznicy w kasie w zyciu bym do zwyklego alu nie dolozyl :D
ciensze rurki sa oczywiscie nieco bardziej podatne na rezonans. a czy zwiewa? Sirui ma niby fajny haczyk do podwieszenia ciezaru, ktorego Slik nie ma - ale nie sadze, zeby to robilo ogromna roznice. bardziej IMHO ma znaczenie nie tyle wiatr, co uzywanie wezykow spustowych itd. itp.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
T1004x ma haczyk. T1204x tez, jesli dobrze widze po zdjeciach. a to jest najtanszy karbon w Sirui.
Ale Sirui to nie Slik :-P Obie firmy mają jedną (a właściwie trzy) cechę wspólną: żadna z nich to nie Manfrotto,aczkolwiek obie robią statywy na takim poziomie (jak nie wyższym) i zaczynają się na eS :mrgreen:
Skocze do MediaMarkt i poszukam dowolnych statywów w wielkości 40cm złożonych i będę knuł wielkościowo. A później będę myślał o czymś tutaj. Pewnie wezmę do tego głowicę akustyka, a w przyszłości jak trzeba będzie to sobie dokupię jakąś lepszą.
Ten Silk tańszy i lżejszy. To dobrze wróży. Cena normalnego allu o te 200 zł niższa, ale to odrobię szybko na ew. nie płaceniu jednej kary za bagaż za ciężki itd. ;-)
nie mialem do czynienia ze slikiem, sirui mam nogi i glowice, i nie powiem, wykonane jest to znakomicie...
jw. slika nie mialem... co do porownywania sirui - w pelni sie zgadzam. nie jest to tak tandetne go* jak manfrotto.
rownie nie jest kompatybilne wylacznie samo z soba, tylko normalnie ze standardem Arki.
o wiele wyzszym! o ile jeszcze nogi mozna pominac, bo to nawet manfrotto robi znosne (tylko drogie), o tyle glowice... pod tym wzgledem ponizej 200 eur to manfrotto lezy i kwiczy.
polecsm wyprobowac jakies benro z serii b, albo sirui z serii k. porownywanie tego z rozpacz 48x czy 49x manfrotto to nieporozumienie...
Już po samych zdjeciach widać, że sirui jest stabily.
Ale powiedzcie mi jak to jest mozliwe, że Sirui T-005 jest w stanie udźwignać 4 kg, a głowicą C-10 15kg.
Jest sens kupować zestaw skłądajacy się z takich wagowych proporcji?
Pomijając wartości bezwzględne nośności i wszelkie przeliczniki chińskich kilogramów na europejskie ( 2kg ch = 1kg eu ;-)) to nośność statywu powinna być podana dla stanu w pełni rozłożonego z wysuniętą kolumną. Tak więc nie wysuwając kolumny i np ostatniej (najcieńszej sekcji) można znacząco zwiększyć sztywność statywu (czyli jakby jego nosność).
Głowica natomiast jest jaka jest. Z moich obserwacji wynika, że całe zło w głowicy skupione jest na odcinku od kuli do korpusu. Ugina się cienka szyjka wychodzaca z kuli, mocowanie oprawy płytki, styk płytki z korpusem. Pewnie dlatego taka proporcja nośności statywu i głowicy (1:2, 1:3) ma sens.
W moim zestawie M 055 + 486 RC nośności są 7 kg i 6 kg. Za całe uginanie się odpowiada głowica a właściwie jej fragment opisany wyżej.
W zestawie Sirui t1005 + Triopo RS-1 nośności są 10kg i 10 kg i też za całe ugięcie odpowiada głowica (pomimo, że nie ma krytycznego układu z płytką).
Zestaw pierwszy jest przy tym ponad 2 razy sztywniejszy :shock:.
Witajcie. Czy miał Ktoś do czynienia z monopodami Polaroid? Chce kupić monopod i już prawie zdecydowałem się na Triopo, ale znalazłem Polaroid, który może być ok 20 cm dłuższy, ale nic na temat Polaroid nie znalazłem. Domyślam się, ze chinszczyzna, ale czy OK?
Naprawdę nikt, nic?
ciezko powiedziec. Polaroid to troche jak Hama - konfekcjoner chinskich produktow, ktory dzieki swietnemu dostepowi do klienta sprzedaje mase roznej jakosci cudzych wyrobow pod wlasna marka, sam (prawie) nic nie produkujac.
sam kilka miesiecy kupilem bardzo tanio zestaw filtrow z napisem Polaroid - tego typu: http://www.amazon.de/Polaroid-Spezia...1176452&sr=8-5 , tylko w moim bylo UV, polar, FLD i ocieplajacy, ale za bardzo podobne pieniadze. jakosciowo jest dosc przecietnie (polar nieco psuje kolory), ale biorac pod uwage cene, to juz dla samego Warminga mi sie zestaw oplacil
Byłem w MM, widziałem jakiegoś Slika 60cm. Myślę, że te 40cm to będzie OK, zresztą i tak nic lepszego nie znajdę.
Zastanawiam się więc między Sirui T-1204X, a Slik Pro 613CF.
Na korzyść Slika:
- tańszy
- lżejszy (różnica 90 gram)
Na korzyść Sirui:
- maksymalne obciążenie 10kg (Slik ma 3/6kg)
- krótszy (o 1.5cm więc nie ma znaczenia)
- wyższy po rozłożeniu (115/140cm, a Slik 120cm ale nie wiem czy z czy bez kolumny)
- maks. wysokość robocza 140cm (Slik 120cm)
Jeżeli pominiemy cenę, to chyba Sirui wychodzi lepiej jednak.
Jest jeszcze T-1205X, różni się ilością sekcji (5), niższą wysokością z kolumną o 10 cm (to na minus) i długością po złożeniu (34 cm).
Swoją drogą to producent na stronie podaje dwie wysykości po złożeniu, dla T-1204X jest to 46,5cm i 40cm w zależności czy to wersja standard czy traveler. O co cho? :)
Yyyy ale to co? są dwie wersje tego samego modelu? Czy w komplecie są obie-wymienne kolumny?
A! To gitara :)
Jeszcze jedno pytanie, bo mam niejasność sytuacji, rozumiem że ta krótsza kolumna wpływa na maksymalną wysokość roboczą, która automatycznie jest niższa, no nie?
Czyli dla mniejszej kolumny po złożeniu mam 40cm, ale maks wysokość to 111,5cm, a przy drugiej kolumnie mam po złożeniu 46,6cm i mogę ją wyciągnąć na 140cm. Tak?
http://www.sirui-photo.pl/index.php?...d=36&Itemid=18
Na pierwsze pytanie - tak, 40 cm masz w wersji traveler (z odwróconymi nogami i chyba, dla dłuższej kolumny - sprawdzę w domu u siebie), 46,6 masz dla normalnej (dłuższej) wesji bez odwróconych nóg, max. 140 cm jest podany dla dłuższej wersji. Spradzę to dokładnie jeszcze w swoim egzemplarzu z danymi producenta.
nope.
46 to dlugosc po zlozeniu w normalnej pozycji nog. niezaleznie od wersji kolumny.
40 to dlugosc po zlozeniu przy nogach w pozycji obroconej. rowniez niezaleznie od wersji kolumny.
zerknij na te dwa zdjecia z prawej:
albo tu wyrazniej jak dzial pozycja obrocona:
Uf, to świetnie! Bo bałem się, że albo wysuwana kolumna i wyższa wysokość robocza, albo ilość zajmowanego miejsca w plecaku ;) (chociaż pewnie z odwróconymi nogami jest trochę grubszy).
To jeszcze się waham między T1204X, a T1205X. Ten drugi ma jedną więcej nogę, tak? Wysokość robocza o 10cm mniej (to nie wiele), a w plecaku po złożeniu 6cm krótszy (to nie tak mało). Gdzie jest haczyk? Będzie grubszy objętościowo po złożeniu? Mniej stabilny? Czy co? :)