Widzę, że dla niektórych ISO12400 może okazać się zjadliwe...ale ja z canonem ślubu nie brałem i nie dam się wydoić TĄ RAZĄ:twisted:
Wersja do druku
Widzę, że dla niektórych ISO12400 może okazać się zjadliwe...ale ja z canonem ślubu nie brałem i nie dam się wydoić TĄ RAZĄ:twisted:
Czy zwrócił ktoś uwagę jaką ten obiektyw ma minimalną odległość ostrzenia?
Za optycznymi:Tylko nie wiem czy liczone do przedniej soczewki czy do matrycy :)Cytat:
Ostrość od : AF w trybie makro (szeroki kąt): od 20 cm
Korzystając ze sposobności pracy niedaleko dużego centrum handlowego, zaszedłem do jednego z renomowanych sklepów z ''szerokim uśmiechem'', mając uciułane kilo euro zapytałem się kiedy będzie dostępny C. G1X w ich sieci czy w ogóle na naszym rynku - odpowiedz padła jak zimny kubeł wody wylany za kołnierz - może przed wakacjami ( skandynawia już ma info u przedstawicieli o datach dostaw jak i cenie - to tak tylko informacyjnie ) Czy my zawsze musimy być traktowani po macoszemu przez światowe koncerny ? :(((
http://www.prisjakt.no/category.php?k=97
Pierwsza jest Japonia, praktycznie na równi z USA, potem Kanada i ważniejsze kraje Europejskie czyli: UK, Niemcy, Francja a potem dopiero reszta.
ISO fajne, ale x100 jak widać ma lepsze, do tego też jaśniejsze szkło.
Chyba pojedynek się rozegra tylko na płaszczyźnie pieniężnej w moim wypadku między x100 a G1X
pojawiły się:
http://www.dpreview.com/galleries/re...review-samples
Ale video coś nie teges.
Pojawia się coraz więcej zdjęć z tego wynalazku. I powiem że digic V robi niezłą robotę. Nawet wysokie iso są bardzo przyzwoite. Pobieżne oceny wskazują, że jest zauważalnie lepiej niż w 600/60D.
Ale wtedy matryce musiałby brać od Sony :razz:
DSLR-owa jakość fot w opakowaniu kompakta - na wyjazdy / wakacje jak złoto! Cały lustrzankowy szrot można zostawić w domu i odetchnąć, a wrócić z fotkami jakościowo na poziomie 600D + 15-85 IS :)
Nie bo nie mam softu który wywoła równocześnie NEF-y i RAW-a. Otworzyłem sobie w dpp rawa z tej 500tki i widzę tam banding jak diabeł i to nawet przy stosunkowo małym rozjaśnieniu. Będę miał niedługo szkolną 500-tkę to sprawdzę z ciekawości czy to jest norma w tym korpusie. Z tego co patrzyłem po sieci to nie.
BTW: a co to ma do rzeczy w tym wątku :cool:?
Nefy i rawy przekonwertujesz dng konwertrem i potem do dowolnego programu
Dokładnie. Na 50 tys. klatek nie znalazłem żadnego przykładu bandingu. Częściej trafiał się w 40d...
A wracając do tematu wątku: silne i dobre odszumianie. Zasługa nowych algorytmów, które można puścić na lepszym procesorze. A matryca? Wątpię, by się zmieniło istotnie na plus. Z resztą za 3-4 tygodnie będziemy mogli porównać nową generację Rebela np. z 600d.
myślicie, że przy takiej konfiguracji jakim jest G1X nie uzyska się fajnego bokeh ???
nie wiem czy to ktoś podał ten link w tym temacie,
Jezeli tak to przepraszam
http://bankier.tv/fotograficzny-prog...mna-10384.html
Jak już pisałem - podoba mi się ten kompakt ale...
- brakuje wizjera elektronicznego ( lub połączenia optycznego i elektronicznego )
- większego wizjera
- ręcznie ustawianego obiektywu
Wymienne obiektywy nie są mi potrzebne.
Wtedy były idealny kompakt "spacerowy".
A wiadomo już kiedy to cudo pojawi się w sklepach i ile orientacyjnie może kosztować?
Sugerowana cena 2999 zł.
to tylko niskobudżetowy program internetowy i do tego raczkujący
Głupio byłoby gdyby gadał sam aparat (nawet Canona)....
Panowie nie są może gwiazdami medialnymi,ale jakąś wiedzę posiadają
Problemem takich programów jest tzw "target"
Nie jest to program dla laików,ale i nie dla speców.
Myślę jednak,że "średniakom"sprzęcik został odpowiednio pokazany.
Odpowiednio tzn lepiej niż na telewizyjnych czy papierowych reklamówkach.
Faktem jest też to że programik leci "na żywo",więc wpadki amatorów są nieuniknione.Niestety ja uważam ,że choć to bardzo dobry compact to jednak tylko compact. Nie wróże mu przy tej cenie i konkurencji np bezlusterkowców wielkiej przyszłości...
o rewelacja 135L sprzedam i będę miał to cudo ;)
ja już wcześniej podobnie pisałem.
fajny aparat. bardzo mi się podoba. szkoda, że tak późno w stosunki do konkurencji wypuścili go!
też mu nie wróżę przyszłości ale tylko pod warunkiem utrzymania wysokiej ceny!
co do programu, to nie mam żadnych zastrzeżeń.
nie podobało mi się:
- jak na trzy osoby, to mało info uzyskałem (najwięcej od jednej)
- gościu z optyczne wg mnie nie miał wiedzy (jeżeli się za krótko bawił, to był zbędnym ogniwem w rozmowie)
- koleś od canona nie potrafił się bronić
(taka tylko moja subiektywna ocena)
Przeciez to zupelnie inne aparaty. Ja tez wolalbym m9 od 5dmk2...
Strasznie tu duzo narzekan.
Tymczasem np. Konkurencja przyjela to entuzjastycznie.
Mam kilku znajomych, ktorzy po obejrzeniu sampli, kilku lekturach mocno sie do tego zapalili.
Czy to jest kompakt? No niezbyt, jak mam to porownac do swojego s90?
Jakie foty bedzie robic? Dla kogo to jest? Dla kilku grup. Sa maniacy, sa tez osoby, ktore np maja starsze modele lustrzanek, a beda chcieli miec cos mniejszego i bardziej zaawansowanego technicznie.
Tu tez czytalem sporo w tym watku o tym, ze szklo jest w tym Canonie ciemne. Ale co my porownujemy, x10 (swoja droga fajna maszynke), ktory sila rzeczy przy matrycy cztery razy mniejszej ma inne wlasciwosci optyczne? Przeciez tegomsie nie da bezposrednio porownac...
Aparat bez wad? Kazdy sobie na to inaczej odpowie, najpierw niech bedzie toto dostepne.
Na marginesie nieco, czy cena 2999 jest oficjalna?
Jak euro spadnie do 4,0, to moze... Na wiosne by bylo dobrze, gdyby dostepnosc sie potwierdzila :)))
narzekań od serca to tu chyba nie ma za wiele.
wg mnie każdy ma lęki przed ceną :)
jak będzie wysoka, to wad będzie dużo... za wielki, za ciężki, za ciemny, za czarny, za wszystko.
dlaczego... bo generalnie wad nie ma :)
ale jak cena będzie cacy, to mimo wad będzie niezła maszynka!
ot mądrość życiowa mi się napisała
Trudno coś wróżyć ale moim zdaniem Canon znów trafił w pewną lukę na rynku i nie sądzę żeby ta cena była źle skalkulowana. Podejrzewam że na zachodzie będzie się dobrze sprzedawał.
no tu masz rację.
tym bardziej jak bedziemy przeliczać walutę na stosunek do zarobków w danym kraju a nie po kursie, to HiT.
dla przykładu:
mieszkam w Polsce i zarabiam 2000 zł wydaję na G1X 3000 zł.
mieszkam obok w Niemczech i zarabiam 2000 ewroszków i wydaję na G1X 700 ewroszków.
ceny "życia" są podobne (a nawet i czasami tańsze za miedzą).
więc jakby On u nas kosztował 700-800 pl muszelek... mórowany HiT.
masz całkowitą rację :D
Wady ma, bo musi mieć. Dla mnie, po samplach dostępnych w sieci może mieć jedną zasadniczą wadę - kiepskie (bardzo) rogi.
Ale to o czym piszesz dotyczy w zasadzie każdego sprzętu, nie tylko fotograficznego, więc po co w ogóle o tym pisać?
no generalnie bez powodu.
taka mi myśl twórcza przyszła i napisałem :)
so®®y za śmietnik.
Te 3kPLN to cena nieźle skalkulowana, też się nieźle, że tak powiem w rynku rozpycha między pewnymi segmentami.
Choć jak zaczniemy to porównywać do lustrzanek, to już gorzej.........
Miejmy nadzieję, że jednak nieco spadnie. Zobaczcie, jak np ładnie x10 Fujifilm idzie w dół, teraz bez większych problemów mozna go dorwać już za 2,2 kPLN.
no nie do konca.
to co tak naprawde trzeba liczyc, to wyplata netto minus miesieczne koszty stale: wynajem mieszkania lub rata hipoteki, podatki gminne/landowe, oplaty za media, itd. itp. a te zdecydowanie nie sa takie same jak w PL.
w Niemczech nigdy nie mieszkalem, ale mieszkam w NL. placisz w Polsce miesiecznie rownowaznosci 1300 EUR hipoteki/czynszu, kolejnych 200 EUR za prad i 50 EUR za gaz? albo 100 EUR za bilet miesieczny na dojazd do pracy.
co do kosztow typu zarcie, paliwo - zgoda, sa z grubsza podobne. ale to wycinek tematu kosztow...
W NL zarabiasz w euro i płacisz 1550euro za mieszkanie. W Wawie zarazbiasz w pln i płacisz 1500pln za kawalerke :) a canon tam 800 euro czyli mniej niż miesieczny czynsz a u nas 3000 czyli dwumiesieczny czynsz
Panowie prośba - skończcie to gadanie o płacach, bo to się ma nijak do tematu wątka :roll:.
mam pytanie techniczne.
canon G1X ma 14-bit Raw shooting. podkreślona została ta informacja także w filmiku wczesniej podanym
- czy to oznacza, że u konkurencji tego nie ma? np w pasikoniku G3? nie mogę tego znaleźć.
- czy to jest duża przewaga nad konkurencją?
- czy ma to jakieś znaczenie dla jpg'ów prosto z puszki czy tyczy się wyłacznie RAW'ów?
nie bardzo się znam i prosze o pomoc i troszkę lekcji ;)
Pytanie czy jest sobie nad czym łamać głowę ? Teoretycznie to 4 razy więcej poziomów każdego koloru, chciałoby się jednak zobaczyć twarde przełożenie na praktykę.
Jpg ma 8-bit, to daje 256 poziomów jasności czyli 16 777 216 kolorów.
Raw 12-bit - 4096 poziomów, 67 369 460 509 kolorów.
Raw 14-bit - 16384 poziomy, 4 398 046 511 104 kolory.
Pliki chyba trochę większe, rawy 12-bit są np. z 20/30d a 14-bit np. z 40d.
A różnice w praktyce ?
http://www.earthboundlight.com/photo...-part-two.html
W typowych fotograficznych zastosowaniach różnice IMHO nader subtelne, mogą być jedynie "języczkiem u wagi" - same ważą niewiele.
Przy bezsenności zamiast liczenia baranów polecam liczenie kolorów :mrgreen:
pytam, bo została ta informacja "podkreślona".
miałem 40D i nie zwracałem na to uwagi. ma LX3 i też nie zrwacam na to uwagi...
ale zwróciłem uwagę, gdy delikatnie to zostało podkreślone :D
pytam, bi się na tym nie znam.
wiem, że dotyczy to rozpietości barw.. ale czy wogóle warto na to zwracać uwagę ???
nie wiem, więc pytam
Podkreślają bo w nie_lustrzankach ostatni taki przełom był coś koło G3->G5 (z 10-bit na 12-bit) a poza tym inaczej właśnie nikt by nie zauważył. Poza wyciąganiem szczegółów z przepałów i cieni raczej nie ma okazji żeby dostrzec jakąkolwiek różnicę a różnice gradientów masz np. w linku.