Moim zdaniem nieważne jaką techniką były obrobione lub skąd autor czerpał inspirację. Zdjęcia mają moc i to się liczy. Świetne.
Wersja do druku
Moim zdaniem nieważne jaką techniką były obrobione lub skąd autor czerpał inspirację. Zdjęcia mają moc i to się liczy. Świetne.
:) Uwierz bądź nie, poza kontrastem i saturacją na 194 nic ciągnięte nie było. Pozostałe dwa jak najbardziej były ciągnięte ale tak chciałem. Dodam tylko, że 194 na jednym z forów spotkał się z bardzo dużym uznaniem właśnie za obróbkę. Cóż, nad gustami ciężko jest dyskutować, ale dobrze, że wypowiedziałeś się w tej kwestii.
pzdr
Na 194 IMHO to o balans bieli chodzi ;)
Technicznie - dla mnie zdjęcia super.
Wizualnie - kwestia gustu - mi się podoba :)
He he, bardzo fajne zdjęcia. Mniejsza o to czy Machinery, Topaz, czy sprytne obiekty ;) z LR na warstwach. Kwestia gustu tylko i wyłącznie, do koszmarków jednak im daleko w tym wypadku moim zdaniem.
Komentujący się rozgrzewają więc czas na kolejną wstawkę:
SIAF 2012
206.
207.
208.
209.
210.
211.
212.
213.
214.
215.
216.
217.
218.
Zima w pełni, czas na wymiatanie z szuflady pt. 2012 :)
219.
220.
221.
222.
223.
224.
225.
226.
227.
228.
229.
230.
Super foty. Nie ma co - pełna profeska.
qrczaki , extra zdjęcia! trudno wskazać faworyta ale przy 216 poczułem się jak na wojnie;) , wymiataj, wymiataj z tej szuflady dalej....
Bardzo ciekawy wątek i wiele świetnych zdjęć. Cieszę się, że tu trafiłem. Miło spędzony czas :)
miodzio - tyle ja mogę tylko dodać
Miodzio,
236 - super strzał
Zdjęcia miodzio! Wymiatają po prostu, ładna wystawa by z tego powstała, najbardziej podobają mi się te gdzie są różnego rodzaju dymy, takie pięknie graficzne :)
Wow ;) Naprawdę bardzo dobre foty.
Nie wytrzymam, muszę zadać pytania „techniczne”, mam nadzieję, że zdradzisz trochę ;)
1. Panning, np. zdjęcie 228, ogniskowa 500, czas 1/25 – czy przy takich ujęciach wspomagasz się jakoś poza IS? Chodzi mi o to, czy używasz statywu/monopodu?
2. Panning w przypadku obiektów, które się lecą prostopadle – masz kilka zdjęć helikopterów, które tak jakby nadlatują – potrafisz zamknąć wirnik, zrobić super panning i masz generalnie to bardzo ostro – zdradź proszę chociaż trochę jak zorbić takie zdjęcie, albo jak się do niego przygotować, nie chodzi mi oczywiście o wyjazd na taką imprezę ;)
Jak pokazałem ten wątek znajomym, to niektórzy wręcz nie wierzyli, że takie foty sa technicznie wykonalne ;)
Zdjęcia lotnicze to nie mój klimat i nigdy mnie nie ruszały. Ale te tutaj to mistrzostwo i zaczynam rozumieć co jest fajnego w fotografowaniu pokazów lotniczych. Najlepsze zdjęcia lotnicze jakie w życiu widziałem. Szacunek.
Przy tej ogniskowej i takim czasie to ja "odpoczywam" ;) jak jest 700mm albo 1000mm i 1/20 no to wtedy jest wyzwanie! Nie, nie używam monopodu, tym bardziej statywu. Kiedyś próbowałem ale wyniki miałem mierne. Przy panningu wszelkie podpórki ograniczają fotografa i raczej nic z tego nie wychodzi.
Generalnie słaby jestem w nauczaniu ;) ale proponuję najpierw usiąść z kawałkiem kartki i w paru kreskach rozrysować sobie wszelkie płaszczyzny związane z przyszłym zdjęciem. Płaszczyznę ostrzenia, oś ruchu samolotu/śmigłowca, płaszczyznę matrycy. I przemieszczając poszczególne "wektorki" zobaczyć jak się będzie zmieniał obraz na matrycy. Wtedy jasno wyjdzie jak powinno się "prowadzić" zestaw body+szkło aby wszystko było ostre i nie poruszone. Ważne jest również oddychanie, ustawienie stop/nóg tak aby nie blokować swobodnego przemieszczania się rąk w trakcie panningu no i generalnie umiejętność prowadzenia w sposób ciągły i jednostajnie niejednokrotnie ciężkiego zestawu.
No, nie ma w tym żadnej magii, ot technika
Dzięki za informacje, szczególnie tą sugestiuę z rozrysowaniem wszystkiego.
Tak jeszcze zapytam - zdjęcia zakładam, że seriami?
A pisząc o oddechu masz na myśli by fotę robić w momencie wydechu, czy bezdechu?
Szczerze chylę czoła dla Twojego panningu, ale to też pewnie lata ćwiczeń i praktyki.
fajne foty... są lepsze i gorsze... ale ogólnie jestem mile zaskoczony :)
Wygląda bardzo ładnie ;) Zdjęcia miłe dla oka.
Nr 250 - wow tęcza!!
Nr 262 i 268 - a u mnie w mieście stoi taki na cokole, a tu jeszcze lata. Nieźle.
Nie będę komplementował bo i słowa odpowiedniego brakuje....
Jedno jest pewne - pokazujesz Twoimi fotografiami jak ważny w fotografii jest osławiony SYSTEM.
Dla jasności: dla mnie system to SPRZĘT + CZŁOWIEK, który nad owym sprzętem zapanował i ten system jest perfekcyjny.
Pozdrawiam!
Dodam tylko do wątku, że oglądając te zdjęcia człowiek ma poczucie obcowania z perfekcją. :-)
Trudno sobie wyobrazić, że można robić lepsze zdjęcia z pokazów.
Wszystkie dobre, 277 jakoś najbardziej mi się podoba, mimo uciętego rozmytego samolotu.
trudno wybierać bo wszystkie są genialne,naprawdę kawał dobrej roboty,widać że fachowa ręka ;)
Sezon pokazów lotniczych w pełni, a nawet można pokusić się o stwierdzenie, że zbliża się do końca.
Staram się nadrabiać zaległości w obrabianiu kolejnych zestawów zdjęć lecz nie jest to łatwe ;)
Na tapecie aktualnie znajdują się pokazy:
Kecskemet 2013
284.
285.
286.
287.
288.
289.
290.
291.
292.
293.
294.
295.
296.
297.
IMO 286 wymiata.
Czym robisz te dzieła?
Najlepszy poradnik jaki widziałem,czytałem ,dziekuję.
305 !
I wszystko w temacie. MEGA !
i zgadzam się w pełni ze stwierdzeniem:
--- Kolejny post ---
Generalnie każda fota ma swój niepowtarzalny urok.
Myślę że gdyby zrobić konkurs na najlepszą..... to nie wiem czy byłbym w stanie się na coś konkretnego zdecydować.
Podziw SFW !
Tym razem małe odstępstwo od tradycji prezentowania zdjęć z imprez lotniczych. Jako, że mieszkam w Mińsku Mazowiecki, mieście lotnictwem namaszczonym ;) chociażby przez obecność lotniska 23 BLT latającej na MiG-29.
Kilka ujęć właśnie z tego miejsca.
23 BLT:
312.
313.
314.
315.
316.
317.
318.
319.
320.
321.
322.
323.
324.
325.
Niesamowite - świetne zdjęcia - podziwiam.
Zajebiaszcze. Ten efekt tęczowego dymu np. na 328 to tak sam z siebie się wytworzył?
świetne foty!