Przy sprawdzeniu migawki podaje się tylko i wyłącznie aktualny stan licznika.
Wersja do druku
Mam okazję kupic dość tanio 5d mk1 ale osoba, która sprzedaje szacuje przebieg migawki na około 90-100k co wydaje mi się dośc graniczną ilością.
Jakie sa ewentualne koszty wymiany migawki przy piątce?
a migawka nie ma gwarantowanego przebiegu 150k w 5d1 i nie podlega przypadkiem wymianie za free w ASO ?
dzięki za wyjaśnienie - myślałem że po równo :(
A tak troszkę bardziej optymistycznie zapytam . Jaki największy przebieg zrobiła migawka bez naprawy. Ciagle pytamy o minimum a jakie jest maksimum migawki ?
Gdzieś na forum wyczytałem że w 5dmkI doleciał fotograf do 193tyś. Ale też czytałem że padały po 80tyś. Ale ogółem przy dbaniu o sprzęt w 5d możesz śmiało zrobić 100k.
hehe, już parę razy pokazywałem tu mój protokół z żytniej. 8-)
ktoś coś jeszcze chciałby dodać? :lol:
Przecież łatwo sprawdzić - jest tu wątek "serwisowy"..
Największy znany nam rekord migawki bez jej wymiany to ok 790 000 cykli migawki.
Ja jeszcze wróce do temtu "gwarantownej" migawki w 550d. Poświęciłem trochę czasu i odnalazłem to, z czym się kiedyś spotkałem.
A mianowicie wątek http://www.canon-board.info/showthread.php?t=68558
konkretnie http://www.canon-board.info/showpost...13&postcount=4
może CSI FOTO I VIDEO odniesie się do tego doniesienia?
Tamten wątek umarł i w sumie nic z niego nie wynika, no może poza przedmiotową "plotką"???
Mi kiedyś w 20D padła po 139tyś To też chyba niezły wynik. Co prawda ja takich ilości zdjęć jeszcze pewnie łącznie nie zrobiłem, ale udało się trafić raz na nieuczciwego i miało być mało a padło po pół roku :-(
Wszelkich informacji odnośnie gwarantowanego przebiegu migawki można uzyskać np. na
stronie:http://www.learn.usa.canon.com/resou...e_papers.shtml
Dla sprzętu będącego po gwarancji w którym uszkodzeniu uległa migawka przed gwarantowanym przebiegiem producent na chwilę obecną nie wymaga przedkładania żadnych dokumentów.
[/QUOTE]
skróciło linka i nie da się otworzyć :(
Poprawiłem.Dzięki. janmar
no musisz udać się na Żytnią, dać protokół i potem:
http://www.youtube.com/watch?v=2zJFhdZ6Ox4
:mrgreen:
Witam,
jest jakiś inny sposób odczytania ilości zrobionych zdjęć w 5dm2 niż podłączenia aparatu przez usb do komputera i sczytanie programem? nap z plików raw? lub jakikolwiek inny sposób podłączenia nie przez usb.
Sprawdzenie przebiegu w serwisie możliwa jest jedynie poprzez podpięcie aparatu do programu regulacyjnego.
Ostatnio szukałem metody odczytania przebiegu migawki w Canonie 7d. Natrafiłem na kilka sposobów (ostatniego, skutecznego dla większości aparatów nie natrafiłem na tym forum więc pozwolę sobie zamieścić małe podsumowanie):
- program EOSinfo dla EOSów z DIGIC4 - astrojargon - EOSInfo
Trzeba go wrzucić do katalogu z EOS Utility - niestety nie obsługuje m.in. 7D i np. 500D.
- jest stronka Canon Shutter Count - EOSCount - niestety sprawdzenie kosztuje 1,5$ (możliwość płatności paypal) - testować nie testowałem - znalazłem kolejny sposób, który działał :)
- pod linuxem jest programik, który potrafi sczytać:
Read out Canon EOS 7D shutter count on OS X
Sprawdziłem przebieg na 7d, dla potwierdzenia zrobiłem to samo dla 450D, którego przebieg znałem i się wartości pokryły.
Ściągamy i instalujemy program gphoto2 (powinien być w respozytoriach większości dystrybucji).
Po podłączeniu aparatu po USB wpisujemy poniższe polecenie (aby wypisać możliwe opcje konfiguracyjne dla tego aparatu), po czym wspomniane opcje zostaną wylistowane w terminalu.
Teraz wystarczy wklepać:Cytat:
gphoto2 --list-config
I w odpowiedzi otrzymamy wartość przebiegu migawki :)Cytat:
gphoto2 --get-config /main/status/shuttercounter
Mam nadzieję, że te informacje komuś się przydadzą :)Cytat:
gphoto2 --get-config /main/status/shuttercounter
Label: Licznik migawki
Type: TEXT
Current: 41319
Pozdrawiam
Po wprowadzeniu przez autora strony EosCount opłaty za odczytanie licznika, pojawiła się chińska kopia (a jakże inaczej ) w postaci /EDIT: usunięto link do programu powstałego na bazie kradzionego kodu/. Wystarczy ściągnąć i zainstalować specjalny programik znajdujący się na stronie. Później trzeba tylko podłączyć aparat i wejść na stronę EosMsg poprzez Internet Explorer. Z Eos 7D działa wzorowo.
Ilość zrobionych zdjęć można odczytać za pomocą oprogramowania Magic Lantern (od niedawna dostępnego także dla 7D), lub pod linuxem za pomocą gPhoto.
W tym celu można np. uruchomić Ubuntu z pendrive (łatwa instalacja bootowalnego obrazu na pamięci USB za pomocą unetbootin). Krótka instrukcja jak sprawdzić licznik zdjęć korzystając z tego sposobu znajduje się tutaj.