http://www.sonyalpharumors.com/conur...ronic-adapter/
No i Canon nic nie musi :mrgreen:
Wersja do druku
http://www.sonyalpharumors.com/conur...ronic-adapter/
No i Canon nic nie musi :mrgreen:
oł yeah :D
ten tilt jest ciekawy
http://www.sonyalpharumors.com/kipon...r-nex-cameras/
ktoś używał?
niedługo pojawi się SLT A35 w której poprawiono chyba chłodzenie matrycy bo:
Cytat:
A35: Continuous movie recording mode – Temperature
20°C Steadyshot ON: 29 minutes | OFF: 29 minutes
30°C Steadyshot ON: 14 minutes | OFF: 29 minutes
40°C Steadyshot ON: 10 minutes | OFF: 29 minutes
A33: 20°C Steadyshot ON: 11 minutes | OFF: 29 minutes
Pewnie zredukowano pobór prądu, przez co elektronika mniej się grzeje, a i akumulator starcza na dłużej.
W A450/500/580 AF jest zdecydowanie szybszy niż w A700.
nowość - koniec a850
Premiery na 3 czerwca: Nex-3C, tele-lampka, 30mm 3.5 macro i może firmware 04 :)
A850, biorąc pod uwagę jej cenę, była najciekawszą puszką, jaką Sony kiedykolwiek stworzył.
A może jakąkolwiek ktokolwiek stworzył. Ja jestem pod dużym wrażeniem techniologii cyfrowej Sony od czasów DSC-707/717. Gdyby nie ceny Zeissów FF do mocowania Alfa oraz tego, że to niestety jest ciągle pominolotowe "tratata", to brałbym w ciemno. Nadal uważam, że kolorystyka martycy (lub filozofii) mojego R1 dyskredytuje mojego Canona 5D2.
To były piękne czasy fotografii cyfrowej, w której zamiast wyścigu kto opracuje coraz lepsze NR, skupiano się na tym co najważniejsze, czyli fajnych szkłach, vide DSC-F717 zoom 2.0-2.4, Olek 8080, Powershot Pro1, czy nawet świetny Canon G3, którego uwielbiałem.
Pozdro
premiery przesunięte na 8-go czerwca
SR5: 16-50/2.8 - $800
Jak zrobią to w kicie z A77 to Canonowi została jakby tylko legenda i wciskanie kitu IS.
Ciekawe czy C pożre sam 2 swoje szkiełka (15-85, 17-55) wypuszczając ef-s 15-45/2.0 IS czy zrobi to konkurencja (patrz wyżej na cenę!) lub DX - zapowiadana na Q4 2011 "wide angle DX prime lens" wraz z już świetnymi i tanimi 35/1.8 i 50/1.8 i D5100 ;)
Alfiok A77 - 12 kl/s
jak ktoś strzela na sportowo taki korpus z 120-300/2.8 to marzenie.
A skąd ta wiadomość zaczerpnięta?
Wszystko to na razie plotki i nadzieje desperatów, którzy jeszcze w systemie zostali :-D
W końcu może wydadzą to cudo zapowiadane od lat :twisted:
I może będzie rewelacyjne, w końcu musi starczyć na kolejne 4 lata lub więcej, bo w między czasie ważniejsze będzie wydanie 15 EL :-D
:lol:
A na czym się zarabia? Na profi czy na masówce?
Nie mam, ale rozumiem czemu tak robią.
I lepsze to niż wypuszczenie puszek profi bez zbudowania bazy, co by skutkowało tylko porzuceniem działu foto.
SAR(4)
System Sony od mega sukcesu dzieli:
- apsc; 16mm f/2
- FF; bardzo dobra puszka z bardzo dobrym EVF cenowo jeszcze bardziej konkurencyjna, teraz może już z AF.
- dogadanie się przede wszystkim z Sigmą (8-16 i 12-24, 24-70, 120-300/2.8, 150/2.8 OS, 30/1.4, 70-200, etc.) i Tamronem na tyle skutecznie by szkiełka celowały za pierwszym razem tam gdzie chciał juzer Alfy (nawet te już zakupione pod Alfioka potraktować darmową akcją wymiany softu w serwisie).
Nawet jak się nie dogadają to przykład VF-2 w Olympusie czy peaking mode w Sony pokazuje, że od tak wspaniałych szkieł jak S30/1.4, czy T60/2 dzieli nas tylko... b. dobry (gęsty/duży) EVF. I jak pokazuje rynek tego czegoś co dzisiaj nazywają telefonami wielkich graczy może pogodzić Sams :)
gietrzy- A mi się zdaje, że mega sukces Sony ma już dawno za sobą. Jest taka amerykańska firma, która prognozuje upadek firm na następny rok. Z ubiegłorocznych prognoz sprawdziły się dwie ale do końca roku jest jeszcze trochę czasu. W prognozach na następny rok są trzy z grupy Sony: filmy te od Bonda, telefony komórkowe i biznes gier. Mega sukces to jest coś takiego na miarę walkman -a zupełnie nowy produkt, który zapragną mieć wszyscy na całym świecie. I na pewno nie będzie to jakieś tam szkło choćby było o kosmicznych parametrach.
...bardzo dużo. Po prostu okazało się, że rynek foto jest już podzielony i ludzie wolą niespełnianie "obietnic" przez Canona niż spełnianie przez Sony :wink:.
Moja intuicja wiejskiego analityka rynku :lol: podpowiada mi, że Sony już przespało moment na zawojowanie rynku dslr i raczej dołączą do grupy "wparcia" dwóch największych graczy :cool:.
Podzieje się jeżeli Sony w przyszłym roku rzuci tanie FF i Nexa FF :)
Jeżeli zrobią killer wizjer to już nie będzie po co zawracać sobie głowy kłapaniem.
Sony już zrobiło tanie FF. Przez pewien czas można było kupić A850 za mniej, niż 6000 zł (lub za 8000 zł z fajnym "kitem" f/2,8). Oferta była na tyle kusząca, że sam o mało co nie kupiłem tej puchy (nawet złożyłem zamówienie, ale los chciał, że transakcja nie doszła do skutku). Jednak jak sobie wszystko przekalkulowałem, podliczyłem ile musiałbym wydać na szkła, jakie one by były, a jakich by nie było wcale, to... kupiłem jednak Canona. Widać wielu zrobiło podobnie, bo mimo względnie taniego FF Sony jakoś specjalnie nim rynku nie zwojował.
Tani = 3-4k, czyli tyle po ile teraz stoją stare piątki ;)
I się pogrąży jeszcze bardziej tracąc do końca target posiadaczy A 700, którzy kupili optykę Zeiss pod Aps-c a i stu calowy super wizjer nie pomoże. Niech zrobią normalną lustrzankę ze sprawnym AF, czułością od 100 ISO i softem ograniczającym szumy. Mają super patenty i doskonałe rozwiązania techniczne. Tylko brak jakiejś konsekwencji działania, Nex jest super jako puszka z czułością użyteczną ( dla amatora ) 12 800 ISO ale nie ma szkieł, które by zachęcały do wejścia w ten system czy choćby elektronicznego wizjera. A jak są szkła to nie ma puszki dla nieco bardziej wymagającego klienta. I jak tak dalej pójdzie to się pojawi tanie FF tylko na rynku wtórnym I nie będzie chętnych nawet za tysiaka.
a istnieją jakieś Zeissy aps-c?
No to sobie wymienią na 16-50 2.8 :) i a77
Sony nie ma co się pchać w tradycyjny dlsr bo wiadomo N i C.
Precz z lustrem :) - mała waga i 20kl/s w FF z nowoczesną matrycą i EVF
Nowy EVF OLED (2.4 MPx) z sensorem (który wyciął Panas ;)) dla wszystkich Nex'ów - SR5
Lepsze to niż nic; czytaj: jak ktoś chce wbudowany to musi sobie kupić 7demkę.
ciekawe za ile ;) $300?
UPDATE: We just learned (Thanks sources for the correction) that the upcoming new external viewfinder will NOT (!) be compatible with the current NEX cameras! It only works with the NEX-5N which will be announced on August 23/24! It has 2,4 million dots and intelligent eye sensor. I don’t know the price yet…but it’s a bad news that it will not work on our current NEX-3/5 and NEX-C3!
Nieważne, kto chce ma możliwość.
No to jednak nie kuma czaczy, szkoda. Byłbym mocno ***** gdybym miał 3/5... i mocno bym się zastanawiał czy w ogóle wejść w Nex jeśli tak będą szaleć ze wsteczną kompatybilnością jak konkurencja. Peaking mode dla wszystkich odebrałem jako super sygnał, teraz EVF byłby potwierdzeniem user friendly polityki a tak ani szkieł ani normalnego używania Voitków typu 40/1.4.
tak to jest z tymi plotami, poprzednia też była sr5 ;) Pożyjom uwidim
According to our sources that is the list of new products Sony will announce on August 24:
A77
Vertical Grip VG-C77AM
16-50mm f/2.8 SSM
A65
NEX-7
NEX-5N
LA-EA2
XGA-external OLED viewfinder
Zeiss 24mm f/1.8
Sony 55-210mm f/4-6.3 OSS
Sony 50mm f/1.8 OSS
VG-20
Ja to wieszczyłem od samego początku :wink:
gietrzy, mam NEX-3, i wcale się nie wkurzam :wink:, raz bo wiedziałem, że tak będzie, dwa, że bez EVF można żyć (nawet jak teraz biorę lustro, to czasami kadrowanie via OVF mnie denerwuje), trzy, że nie będę do aparatu za 999zł dokupywał wizjera za 2000zł :wink: (to już lepiej kupić NEX-7 jak będzie miał wbudowany wizjer).
Dobry EVF to przepustka to bram S30/1.4 czy T60/2 macro (aps-c) czy różnej jasnej maści Voitków (bezlusterkowce). To zbawienie dla Nexa, który szkieł nie ma i monopod typu E 55-210 OOS sytuacji nie zmieni.
Ten wizjer kiedyś (Nex-3/5 III) byłby tańszy a ty możliwość podpięcia pod posiadany korpus i wydawania kasy na szkła, nie nową 7Demkę. EVF należy się każdemu użytkownikowi bezlusterkowca, w przypadku Nex-3/5 bardziej niż ta śmieszna lampeczka (zarąbiste wręcz możliwości wyciągania cieni).
Zauwazcie, ze NEX-7 bedzie wyraznie WIEKSZY od NEX-5 - spojrzcie na proporcje bagnetu do korpusu.
To ciekawe, w u43 najpierw byly ergonomiczne puszki - G1, a potem poszli w strone miniaturyzacji. W NEX odwrotnie.
mnie ciekawi jak zadziała LA-EA2 (z lustrem i AF SLT) i z jaką ceną wyskoczą
Uciekłem od Sonego tylko dlatego, że oni raczej już normalnego DSLR nie zrobią. A przynajmniej sprawiali takie wrażenie. A wole jakoś wizjer optyczny od EVF. Na szczęście było na co się przesiąść.
Normalny dSLR powoli staje sie przezytkiem. Lustro to kula u nogi rozwoju sprzetu fotograficznego.
Canon i Nikon nic nie robia, maksymalne minimum, zeby sie nie nadwyrezyc. Odswiezane kotlety co chwile. Daja jedynie wtedy cos wiecej - gdy konkurencja wymusi.
Olympus sie wahal, dygal i zostal w lesie z E-5. Sony to jedyny gracz na rynku lustrzanek, ktory ma wizje i ja realizuje. Wie doskonale, ze za jakis czas prawie nikt juz nie bedzie uzywal luster. Juz zaczal nowa droge, inni najwyzej zaczna go gonic.
Owszem, do reportertki, gazet - jeszcze zostaje lustrzanka, nie kwestionuje tego. Tylko kwestia czasu, kiedy pojawia sie bezlustrowce rowniez uszczelnione, z AF szybszym i dokladniejszym niz ten w dzisiejszych lustrach. Mniejsze, lzejsze, ze wszystkimi zaletami EVF.
Do tego trzeba jeszcze dobrej optyki. I to powoli, ale sie dzieje. Coraz wiecej osob rozumie, ze lustro do niczego nie jest potrzebne, a jedynie przeszkadza.
C i N sa w tym momencie stoperami rozwoju. Po latach anlogowych, po prostu wsadzily matryce z tylu i robia male kroczki. I niech beda. Ich wybor.
Panas jest pionierem, juz daleko na drodze rozwoju.
Olympus z u43 - tuz za, goni go, pierwsza runde przespal (AF, szklarnia).
Sony tuz za nimi, z duzym przyspieszeniem.
Kibicuje im wszystkim, tym bardziej, jak widze co porabia C i N. Minolta juz pare lat temu miala potencjal z dobrym EVF oraz plany wywalenia lustra. Po zakupie przez Sony rozwoj zostal wstrzymany, a nastapilo nasladowanie wielkich graczy. Na szczescie - widac, ze nie tedy droga. Ze mozna ich wyprzedzic jedynie innowacyjnoscia, a nie gonic, gonic, gonic.
SLT do mnie nie trafia. Te duchy i purple fringing dodatkowy. :( Mam nadzieję, że Canon jeszcze jakiś czas przy DSLR pozostanie. Miło jest matrycy nie grzać. I na bateriach dłuuuugo chodzi DSLR. Wszystko ma swoje plusy i minusy. Dla mnie minusy przysłaniają plusy. Dlatego uciekłem.Cytat:
Normalny dSLR powoli staje sie przezytkiem. Lustro to kula u nogi rozwoju sprzetu fotograficznego.
Mit. Matryca w mikrusach nie działa nonstop. Można ustawić sobie usypianie. Poza tym nikt nie krzyczy, że ta sama matryca co jest w NEX użyta w DSLR daje lepsze efekty, więc gadki o przegrzewaniu matrycy można włożyć między bajki.
Z EVF i akumulatorem o wielkości zbliżonej do wielkości akumulatora z DSLR mikrus też narobiłby sporo zdjęć na jednym ładowaniu, nie mniej niż DSLR.