Aaa źle przeczytałem. Gdzieś czytałem, że jakaś firma pracowała nad płytą z 2 podstawkami pod i7 ale nie wiem czy projekt doszedł do skutku.
Wersja do druku
http://www.benchmark.pl/aktualnosci/...-EP-39047.html
Jak widać jest już jej następca.
Ja uzywam maca pro chyba 2008 r fizycznie 2 procki po 4 rdzenie, modyfikacji ulegly dyski, ram (10gb) i system na nowego liona, wszystko dziala jak burza, aperture wymiata, ps tez do tego fcx czego chciec wiecej :)
I dodam ze w ciagu tych 4 lat tylko raz sie zawiesil, wina uszkodzonej kosci ram.
No tylko koszt mac'a pro to tez nie jest mały wydatek..
Zgadzam sie, ale jak widac jest to inwestycja na pare lat i swiety spokoj :)
Komputer nigdy się bez powodu nie wiesza, także PC, jak mam płacić 2x więcej za jabłko na obudowie to ja podziękuję.
Szybkość na komputerach o podobnej konfiguracji będzie zawsze zbliżona więc nie ma sensu przepłacać.
Soa
Tylko ze mac osa mozesz legalnie odpalic tylko na kompie apple, nie pc.
[QUOTE=Vitez;1026137]
Płyta główna, najlepiej markowa z USB 3.0 i SATA3 ok 700zł;
polecam WD Caviar black na SATA III - świetnie się komponuje z OCZ Vertex 3 też na SATA 3 QUOTE]
Czy możesz wkleić artykuł/dowód na temat świetnej kombinacji dysków z tym OCZem ? Podobny model leży w szufladzie u znajomego bo w żaden sposób nie chciał się z niczym parać - o świetniej kombinacji nie chcial nawet gadać.
I co masz na myśli pisząc - " markowa płyta" ?
[QUOTE=pe.en.de;1068579]Może nie do mnie ale pozwolę sobie odpowiedzieć.
Równolegle z moim kompem składany był drugi razem z tym właśnie OCZ. Świetna sprawa. Dysk hula aż miło, system wstaje expressem.
A co do "markowej" płyty:
Asus, Gigabyte, ew. Asrock (chociaż mnie tam firma "****kamień" nie przekonuje :p )
Nie mogę, bo to subiektywna opinia na podstawie własnego PCta.
OCZ Vertex 3 na jednym gnieździe SATA III, WD Caviar Black 3TB na drugim gnieździe SATA III = kopiowanie danych, odpalanie aplikacji i gier, odczyt danych itp - świetnie się to ze sobą zgrywa z racji transferu danych tylko pomiędzy SATA III a nie SATA II vs SATA III. Pomiarów ze stoperem nie robiłem, wystarczą mi subiektywne odczucia. Wyrosłem chyba z geekostwa ;)Cytat:
Podobny model leży w szufladzie u znajomego bo w żaden sposób nie chciał się z niczym parać - o świetniej kombinacji nie chcial nawet gadać.
Nie mam w środku żadnego dysku na SATA II a zewnętrzny mam na USB 3.0 i różnica w transferze jakichkolwiek danych w którąkolwiek stronę, oraz w szybkości odpalania i działania różnych aplikacji jest kolosalna w porównaniu z poprzednim komputerem.
Mam na myśli płytę markowego producenta. Poczytaj rankingi, porównania to będziesz wiedział którzy producenci cieszą się uznaniem. Dla ułatwienia jako przykład mogę podać moją - Asus Rampage III Extreme.Cytat:
I co masz na myśli pisząc - " markowa płyta" ?
Nie wykorzystuję jej możliwości nawet w 30% (procent wzięty z sufitu, nie pytaj o źródła czy artykuły ;) ) , ale w danym momencie poszukiwania nowej 'bazy' jako jedna z niewielu posiadała wymaganą przeze nie kombinację "rodzaj zintegrowanej karty muzycznej vs ilość gniazd SATA III vs ilość gniazd USB 3.0 vs ilość gniazd DDR3 vs socket vs obsługa triple channel".
Zresztą od wielu lat w PCtach najrzadziej zmieniam właśnie płytę główną, obudowę i zasilacz - na te rzeczy mogę wydać więcej jako na najdłuższe inwestycje.
Btw muszę jednak trochę dziegciu dodać - odnośnie mojego konkretnie dysku SSD, czyli OCZ Vertex 3 - są z nim jednak problemy i poczytałem że nie tylko mnie dotykają. Ot jego kontroler jest... taki sobie. Jednym takie dyski padały, innym powodują bluescreeny i kolejne updejty firmware niewiele pomagają. Ja na szczęście (?) należę do tych drugich i ze dwa bluescreeny tygodniowo to norma niestety. Dziś przeczytałem zachęcającą recenzję OCZ Vertex4 na zupełnie zmienionym kontrolerze i zapewne na niego się przesiądę jak znormalnieją ceny (okolice września?).
Jakbym dzisiaj miał kupować to chyba wybrałbym:
ASRock Fatal1ty Z77 Professional
http://www.asrock.com/mb/overview.pl...20Professional
Poniżem 10 000-zł skladasz super wydajną maszynę, gdzie starczy na wszystko, high endową obudowę (np Lian-Li), mocny zaslilacz, ciche chłodzenie, szybki dysk SSD SATA3, 16GB RAM, 12 TB na dane i backup.
A co byście polecicie do LR jaka płyta + procek kwota około 800/1000 zł może to być również sprzęt używany.
ASROCK P67 Pro3 + i5 - odrobinę przekracza budżet ale jak poszukasz to może znajdziesz jakąś ofertę na allegro czy coś :)
a co myślisz o tym zestawie http://allegro.pl/plyta-asrock-h77m-...394155868.html ??
Co do płyty to nie mam pojęcia, poszukaj na forach typowo komputerowych :). Jeśli chodzi o procesor to ja osobiście planuje zakup wersji 2500K, dlatego, że lepiej się ją podkręca (odblokowany mnożnik), i ma lepszą grafikę zintegrowaną.
Mam I5-2500K i musze powiedziec ze bylo warto. Podkrecasz sobie lekko do 4-4.2GHZ i LR i PS dzialaja znacznie szybciej.
Jako wyjściową do mojej konfiguracji wziąłem tą podaną przez Viteza.
Ale zamiast wymienionej karty graficznej, postanowiłem zamówić kartę w technologi 40 nm. Gigabyte GeForce GTX560 Ti 1024MB DDR5/256bit PCI-E nie jest gorsza od tej w 3 pk ale pobiera 2x więcej mocy a więc wydziela 2x więcej ciepła.
To pociągnęło za sobą konsekwencje – zacząłem szukać wszystkiego co wydziela mniej ciepła.
Z obudową trochę zaszalałem, ale chodziło mi o to aby mieć z przodu wyjścia USB 3.0 A innej, z podobnymi parametrami nie znalazłem.
Początkowo też chciałem komputer za 3,5 – 4 tysiące, ale chyba trzeba by było się wrócić technologicznie zbyt daleko.
1 Procesor CORE i5 3570k 3,4GHz LGA 1155 Box technologia 22 nm …939 zł
2 Płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD3P ………………………..……………..639 zł
3 Grafika ASUS AMD Radeon HD7770 2048MB DDR5 PCI-E 28 nm .......729 zł
5 Pamięć Kingston HyperX 1600 MHz Dual 2x4096MB z radiatorem ……. 219 zł
6 dysk SSD Kingston SVP200S3/120G 120GB …………… .…........…...449 zł
7 W D Caviar Green 2TB WD20EARX SATA III 64MB CACHE ……….……... 469 zł
8 Zasilacz CHIEFTEC SPS-650C MODULARNY 80+ SILVER ………… ...479 zł
8 Napęd optyczny DVD-REC BLU-RAY-odczyt/HDDVDLGCH10L528 bOX 249 zł
9 Obudowa AEROCOOL PGS XPREDATOR-USB3.0 Midi Tower ATX …..519 zł
10 Windows 7 Home Premium SP! Polish 1pk DVD OEM ….…………….........399 zł
CaÅ‚ość………………………………….. .........................................……..â €¦5090 zÅ‚
Jutro wieczorem wyjeżdżam na sesję do Jastrzębiej Góry, więc kompa składać będę dopiero w środę.
Gdyby ktoś zechciał wnieść jakieś uwagi do powyższej konfiguracji – byłbym wdzięczny.
Proszę tylko wziąć pod uwagę że budżet już przekroczyłem o 1100 zł (chyba dzieciom od ust trzeba będzie odjąć) tak więc zmiany, cenowo w górę, nie wchodzą w grę.
Napiszę tylko, że to bardzo ładna konfiguracja.Pracuję na plus minus podobnej, dobieranej dwa lata temu i trochę zmienianej od tamtego czasu (miałem m.in. fantazję na kartę audiofilską). Mam więcej RAM-u (12 GB) i procesor i7-860 wolniejszy w GHz, ale prawdopodobnie szybszy w przetwarzaniu danych. Sprzęt powinien Ci wystarczyć na długo - ja po dwóch latach używania ciągle odczuwam nadmiar mocy obliczeniowej. Jeśli tylko miałbym coś zmienić, to raczej włożyłbym pamięci typu Kingston ValueRAM w konfiguracji 4x4 albo 2x8 GB - o ile tylko nie zamierzasz bawić się w podkręcanie zestawu. Poza tym wszystko bardzo fajne :-)
To co bym zmienił to płytę na z77, i obudowę na taką z mniejszą ilością zatok na napędy a więcej na dyski.
Będziesz używał kompa do gier ? Bo jak nie to możesz śmiało przyoszczędzić na grafice :) Ja mam u siebie Geforce 260 GTX (ze zmienionym chłodzeniem) i lata aż miło (a lubię czasem pograć). Co do reszty to jak kolega wyżej podał. + ew za zaoszczędzoną kasę kupiłbym więcej ramu i dokupił jakieś chłodzenie na procesor (wystarczy nawet katana za 90-100 zł).
Jako niskobudżetowy zestaw da to radę przy korzystaniu z c1 i ps:
Procesor Intel Xeon i7 4x3.2GHz (4x3.6GHz Turbo) - Sandy Bridge
Karta graficzna nVidia GeForce GT520 2GB
Pamięć RAM 8GB DDR3 PATRIOT
Dysk twardy o pojemności 1000GB
Gigabitowa karta sieciowa LA
Płyta główna firmy Asus
CZy tak karta grafiki to totalna padaka. Nie mam teraz kasy bo spłucze się na monitor, a przessiadam się z laptopa. Grafike mozna zawasze wymienic. Jakieś wskazówki? Dzieki
Powinno spokojnie chodzić. Z tym, że pewnie kupujesz kompa od kogoś/allegro (może się mylę) więc dopytałbym o więcej info:
Jaki model płyty ?
Co za ram ? 4x2gb ? 2x4gb ? 1333 ? 1600 ?
Jaki dysk ? 5400rpm/7200rpm ? Sata II/III ?
Kartą graficzną bym się nie przejmował tak bardzo, chyba że dużo grasz.
Ja mam niskobudżetowy zestaw (i5 760, Asus p7p55d-e, 12gb ram 1600, samsung f3 500gb, Gf 260 GTX, CoolerMaster 520W), nie podkręcany (ale jest to w planach z racji wymienionego chłodzenia procka,karty, fabrycznego wiatraka w obudowie i dodanie wiatraka przy dysku). I jak do tej pory:
LR 3 - chodzi jak złoto
LR 4.1 - wyraźnie wolniej ale zadowalająco
PS CS5 - nie robiÄ™ nie wiem czego w photoshopie ale chodzi swietnie
PS CS6 beta - j.w
PS CS6 - j.w
rozumiem, że dysk na back-up już masz? drugi dysk jest konieczny
jeśli zależy Ci na cichym komputerze, to zapomnij o chłodzeniu z boxa procesora. potrzebujesz duży (duży=cichszy) wiatrak.
istnieją też karty graficzne chłodzone pasywnie - jeśli nie potrzebujesz jakiejś super mocnej, a chcesz ciszę, to przemyśl je
Jedyna uwaga to dysk. Teraz jestem na kupnie dwóch twardzieli 2TB do postawienia RAID 1 bo opcja Dysk w blaszaku + backup na zewnętrznym już mnie męczy. Po miłej konsultacji ze znajomym co prowadzi sklep komputerowy tego WD odrzuciłem. Bo te dyski w praktyce do tych 7200 to nie dobijają. Niby mogą i mają to w specyfikacji ale w praktyce to mulą na 5400-6000.
Seagate Barracuda 7200.14 ST2000DM001 - to samo co ten green ale stałe 7200 RPM (no ok. żre parę W więcej prądu) a cena w zasadzie taka sama.
Backup danych w komputerze to taka średnia opcja moim zdaniem. Jedna kopia powinna być bezwzględnie na dysku zewnętrznym i to takim offline'owym, czyli odpalanym tylko na potrzeby kopii zapasowej, a w pozostałym czasie galwanicznie odseparowanym od sieci elektrycznej i ewentualnie ethernetu (jeśli wpinany jest po LAN-ie). Pomyśl co będzie z danymi jak Ci np. wywali w piecu zasilacz, który pociągnie za sobą całą elektronikę?
Czołem, właśnie wróciłem z Jastrzębiej Góry. - Już po nas.
Zamiast fotografów stoją tam metalowe puchy, jak wrzuci się 6 zł to po chwili ma człowiek własną fotkę po środku a dookoła gołe d.. Gdzie nam mierzyć się z takim wynalazkiem.
Ale do tematu - przeanalizowałem porady i dałem dziś do złożenia taką konfigurację:
1 Procesor CORE i5 3570k 3,4GHz LGA 1155 Box technologia 22 nm ….…………945 zł
2 Płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD3P ………………………..………………… ……... 516 zł
3 Grafika ASUS AMD Radeon HD7770 2048MB DDR5 PCI-E 28 nm ……………….....729 zł
4 Pamięć Kingston HyperX KHX1600C9 1600 MHz Dual 2x4096MB z radiatorem 203 zł
5 dysk SSD Kingston HyperX 3K SH103S3/120GB…….. ………………………………....515 zł
6 Western Digital Caviar Green 2TB WD20EARX SATA III 64MB CACHE ……….... 435 zł
7 Napęd optyczny Lite-On IHOS10432 . Typ BD+ROM ................………………...…282 zł
8 Zasilacz Corsair HX650 650W………………………………………⠀¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦..…..477 zÅ‚
9 Obudowa Zalman Z11 PLUS, Midi Tower……………………………………… ………………. 259 zł
10 Windows 7 Home Premium 64 SP! Polish 1pk DVD OEM ….……………………………..365 zł
CaÅ‚ość…………………………………†¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦â€¦. ..…………….........…4726 zÅ‚
Staniało:-D
Postawiłem na cichą pracę i małe wydzielanie ciepła.
Obudowa - Zelman Z11 ma wszystkie potrzebne mi porty z przodu a ponadto amortyzowane, wyciszone kieszenie na dyski, cztery wiatraki zapewniają cichą pracę gdyż rzadko kiedy muszą działać na pełnych obrotach. No i jest wiele tańsza.
Znajomy doradził mi abym sam nie kupował tych podzespołów a zlecił to jakiejś firmie. Oni ponoć mają tak duże upusty że pozłożeniu przez nich komputer dostanę w niższej cenie niż gdybym sam go składał:shock:
Ciekawe czy to prawda? Jak w poniedziałek dostanę odpowiedź co do ceny, to napiszę.
Zgodnie z Waszymi sugestiami dołożę też jeszcze jeden dysk wewnętrzny na back-up
Trochę martwi mnie fakt iż : producenci dają wieloletnie gwarancje na podzespoły a jak kupię to wszystko w całości od jednej firmy, to mam tylko roczną gwarancję
Nie polecałbym ci brać dysku wew. na backup - dlaczego to już wyjaśnił wyżej Strideer. Pomyślałbym i to bardzo nad zmianą dysku, dlaczego ? - to z kolei wyjaśnił Goomis.
Dyski zewnętrzne to ja już posiadam, tylko w czasie pracy ,to przez wiele miesięcy czasem nie ma czasu ani chęci segregować i archiwizować. No to teraz przesunę tylko w lewo i spokój na jakiś czas.
A co do dysków - to chyba każdy sprzedawca ma tą samą gadkę, zmienając tylko nazwę firmy.
Znajomy miał rację:smile:, gdybym sam kupił wszystkie podzespoły zapłaciłbym powyżej 4800 a kupując komputer od firmy która mi go złoży, zapłacę tylko 4080zł. Jutro odbiór:smile:
Przepraszam,:oops: przepraszam za głupoty które tu powypisywałem ( w ostatnim poście):oops:
Po prostu córka powiedziała mi co spec od komputerów jej zakomunikował, zapominając o słowie - netto.:oops:
pe.en.de - niedawno złożyłem sobie zestaw na 3570k, dość podobny do Twojego - z tym, że na Twoim miejscu zmieniłbym SSD na Cruciala MT4 lub Samsunga 830 - to chyba najpewniejsze dyski na dzień dzisiejszy. Może warto byłoby pomyśleć też o płycie na Z77? Np. Asrock Z77 Extreme lub Gigabyte Z77 D3H? Obudowę mam identyczną, jak Ty. Przestrzenna i design lekko efekciarski, ale spełnia swoje podstawowe zadania - chłodzi i chroni przed kurzem. Jeśli decydujesz się na Zalmana, to od razu powiem Ci, że wentyle w bocznych ścianach lepiej gdy pozostaną wyłączone i dorzuć też kilka złotych na jakiś podstawowy kontroler obrotów, żeby powyciszać pozostałe 3 went. Ogólnie zestaw spoko, ja bez problemu wykręciłem swojego 3570k do 4.7 na powietrzu, ale to tylko do testów. Na co dzień 4GHz i lekki undervolting do 1.04V :) Jeśli ktoś nie gra w gry, to imho spokojnie wystarczy mu intelowska HD4000 - do obróbki styka, filmy idą w full hd, sporo gier też idzie odpalić na średnich detalach.
Przytnij też koszty na zasilaczu-za 220zł dostaniesz solidnego XFX,Aerocoola lub OCZ. Także modularny, a ponad dwie paki w kieszeni zostają. No i tak, jak powiedział powyżej jeden z kolegów- na boxie, to ani cisza, ani ewentualne kręcenie. U siebie mam Silentiuma Fortisa i spokojnie radzi sobie z podkręconym prockiem, zachowując przy tym przyzwoity poziom ciszy.
Jeśli chodzi o zakup, to sprawdź sobie ceny w 2 lub 3 popularnych sklepach internetowych. Gwarancja będzie na poszczególne elementy, a nie na zestaw, spokojnie będziesz mógł dokonać upgradu, a sprzęt złożą Ci w sklepie. I idę w zakład, że wyjdzie raczej taniej, niż cały zestaw kupowany u miejscowego speca.
No tak , tak, ale trochę za późno,Płyta główna Gigabyte GA-Z68XP-UD3P - brak ……zaproponował ASUS P8Z68-V/GEN3, Z68, DualDDR3-1600, 2xSATA3, PCI-E 3.0, USB 3.0, GBLAN, ATX. Przystałem na to.
Co prawda, chłystek ma trochę szczęścia, że nadmiar roboty nie pozwala mi skopać mu dolnej części bo komp miał być do odebrania w piątek. A do poniedziałku go chyba nie zobaczę.
Ogólnie rzecz biorąc to z tym "składaczem komputerów " interesy robię nie pierwszy raz, zawsze wspominam je jak rozwolnienie -
- miałem, cierpiałem i nie mam zamiaru o tym wspominać. Jaieś dziwne układy - biznesowo-rodzinne kierują często mnie w jego stronę. To trochę tak ,jakby nie odmawiać cioci jedzenia jej ogóreczków i popijania zsiadłym mleczkiem. Tu - (do administratorów) powinna być jakaś ikonka, wyrażająca obrzydzenie.
Płyta dobra, ale...myślę, że można by lekko "przyciąć" koszty: na płycie-ok.200zł, zasilaczu-200zł, opcjonalnie (jeśli nie jesteś graczem) na karcie graf. - i parę złotych by się w kieszeni ostało.
Witam w Nowym Roku :)
Mój aktualny złom posiada takie bebechy:
- płyta gigabyte GA-EP35-DS3L
- procesor intel quad 2.4Hz
- pamięć kingston ddr2 2x2gb 800MHz
- grafika GeForce 9600 GT
- dysk WD 640gb 7200
- WIN XP
Obrabiając pełne RAWy często pojawia się komunikat "Za mało pamięci"; ogólnie mówiąc komp nie jest zbyt "zrywny". Chciałem zapytać bardziej wtajemniczonych, czy wsadzenie 4x2gb 1066MHz i postawienie win 7 na dysku SSD umożliwiłoby mi w miarę normalną pracę? Niby kasa (4k) na nowy sprzęt jest, ale korci mnie 35L ;)
Z jakich aparatów masz RAW'y ?
Z 5DII; w przyszłości zapewne będzie 5DIII, ale różnicy w wielkości plików wielkiej nie ma.
Moim zdaniem drobny upgrade jak dołożenie SSD i zwiekszenie RAM'u poprawi wydajność i umożliwi w miarę komfortową pracę z RAW'ami z 5DII.
W przypadku SSD ze względu na małą różnicę w cenie warto wybrać wersją Sata 3. Co prawda Twój komp tego nie wykorzysta, ale na przyszłość się przyda.
Nieco lepszą wydajność od W7 ma W8. Używam W8 + Start8 (Stardock).
Co do nowego sprzętu to w czerwcu trafią do sprzedaży nowa procesory Intela, pod nową podstawkę 1150: Lista procesorów Intela dla podstawki LGA1150 zawiera już aż 33 modele :: PCLab.pl
Jak dokupię w/w części to będę chciał poczekać z wymianą komputera jeszcze z rok, może dwa, kiedy to z 4-5k sięgnę po części z najwyższej półki. Jedno jest pewne, ma być miejsce dla 8 kostek pamięci ;)
EDIT:
Warto wsadzić drugi SSD, żeby instalować na nim wszelkie inne programy, czy wystarczy zwykły dysk?
W obecnej chwili SSD 120GB lub to optymalna pojemność. Wystarczy na system i programy.
Z pamięcią 1066 chyba przesadziłem, ponieważ jest strasznie ciężko dostępna - w sklepach w zasadzie ich brak. Robert Dy, jakie polecasz kości 2gb 800mhz? Zacząłem się zastanawiać pomiędzy Corsair Twin2X DDR2 2GB, a Kingston HyperX DDR2 2GB - pytanie czy w ogóle będą pasować...
więcej RAM-u i będzie dobrze :)
dokup najlepiej takie jak masz 800Mhz
Mam 4x1gb Kingston 800mhz (1.8V KVR800D2N6/1G) i najchętniej wymienię je na 4x2gb 800mhz. Nie wiem jedynie, które będą najbardziej...nazwijmy to...wydajne.
Różnica w wydajności pomiędzy 800 a 1066 nie jest wielka, a DDR2 1066 kosztuje znacznie więcej, no chyba że uda Ci się coś znaleźć z używanych 1066.
--- Kolejny post ---
Różnica w wydajności pomiędzy 800 a 1066 nie jest wielka, a DDR2 1066 kosztuje znacznie więcej, no chyba że uda Ci się coś znaleźć z używanych 1066.
Trzeba umieć podkręcać ;)