Wg mnie, dźwięk migawki w 60D jest miły, albo co najmniej do przyzwyczajenia/przeżycia. Ale co ja tam wiem, użytkuje sobie od trzech dni... :D
Wersja do druku
wg mnie migawka cropów canona jest straszna. byle d3100 ma fajnieszy 'pstryk' :(
O matko z córką...
Dźwięk migawki decydujący argument przy wyborze sprzętu??? Wybór z pogranicza torebki damskiej i dźwięku zamaka w niej.
Lepiej pomysl nad obiektywem bo każdy canon jest dobry :) a zwłaszcza pełnoklatkowy.
W pełni się z Tobą zgadzam.
Miałem już kilka aparatów Canon i wszystkie były OK, ale 5D2 najbardziej. :-D
Nie zawiodłem się też nigdy na szkłach Canona.
Są dobre, albo bardzo dobre.
Złych nie spotkałem. :mrgreen:
Tylko fotografujący linijki i murki mogą czasem być zawiedzeni. :)
Pozdrówka
Witam serdecznie,
Przymierzam się do kupna swojej pierwszej prywatnej lustrzanki i stanąłem przed tym dylematem. Przeczytałem już mnóstwo na temat jednego i drugiego sprzętu, ale wciąż nie mogę się zdecydować, liczę na Wasze podpowiedzi.
Aparat polecił mi kolega fotoreporter, którego zapytałem się, które z lusterek miałoby interesujące mnie funkcje. Budżet zawęziłem do 3500-4000. Aparat głównie będzie mi służył do kręcenia krótkich materiałów dziennikarskich na www, hobbistycznie krótkich filmów fabularnych i mini teledysków. Lustro wybieram ze względu na możliwość uzyskania lepszej głębi ostrości niż w przypadku kamer w podobnej cenie :) Poza tym lubię robić też zdjęcia i do pracy by mi się przydał taki sprzęt.
Aparat miał mieć:
- Możliwość kręcenia filmów w FHD, z możliwością zapisu w np. 60 klatkach
- Live view i obrotowy panel
- Możliwość doczepienia mikrofonu zewnętrznego
- Intervał do timelapse
- zupełnie zbyteczny bajer do programowego tiltshift :D
- Robienie zdjęć w trakcie kręcenia filmu
Kolega stwierdził, że 600d wystarczy mi do tego, ale rozważam opcję także 60D. Zauważyłem, że 60D nie ma intervału, a 600D tylko do 10 zdjęć [!]. Na który z tych aparatów powinienem się zdecydować, czy może poszukać innego modelu/marki ?
Interesuje mnie także, czy w trakcie kręcenia jest tylko pełne auto, czy półauto i można bawić się np. preselekcją przysłony?
Dzięki serdecznie i pozdrawiam !
jotem
IHMO lepszym rozwiązaniem jest 60D, bo bardziej ergonomiczny jesli chodzi o funkcje i ustawienia parametrów z poziomu body. W sumie to poleciłbym nawet 50D ze względu na fajniejsze wykonanie i pancerną konstrukcję, ale on nie ma obrotowego panelu :(
Jak dla mnie jeden pies.
60D vs 600D fotograficznie będzie różnie, z lekkim plusem na 60D. Do filmów to w sumie komfort trzymania puchy będzie różnicą.
Tez mialem taki dylemat i wybralem 60d - jestem bardzo zadowolony, dokupilem grip i swietnie lezy w rece, dla mnie 600d bylby na pewno wystarczajacy ale jednak jest troche maly
Kupiłem 600D, do tego przed chwilą kartę SHDC 16gb extreme i uczę się instrukcji. Na razie podoba mi się aparat i jestem zadowolony, a to chyba najważniejsze. Wkrótce, jak ogarnę ten aparat ruszę z próbną produkcją. Do aparatu wziąłem 18-135 słoik.
Właśnie zamierzam kupić 60D i przyznam, że mam spory dylemat, który obiektyw wybrać. Mam do wyboru gotowy zestaw z 17-85 usm lub 18-135. Albo trzecia opcja samo body plus dokupic osobno 50/1.8
Bedzie to moja pierwsza lustrzanka, a z obecnie posiadanych obiektywów mam dwie stałki m42 w spadku po Zenicie 50mm i 135mm.
Pomożecie w wyborze? :-)
18-135 i 50/1.8
Generalnie jak kolegi nie stać aktualnie na zakup C17-55 proponował bym mimo wszystko kupić C18-55 II, który jest o polowe tańszy od 17-85 a optycznie taki sam jak nie lepszy czasami. Z czasem dozbierać na C17-55 ;)
Przy zamanie później będzie mniejsza strata :D
Pozwolę sobie dołączyć do grona osób z rozterkami:)
Moja dotyczy zakupu body Canona...prezentu dla córki. Jest dość zaawansowaną osoba (krajobraz, portret i makro). Ja niestety nie znam kompletnie systemu Canona więc zacząłem czytać fora,recenzje, testy. Pozostał mi wybór między 60D a 7D. Jako że nie mam zaufania do testów laboratoryjnych (często sponsorowanych) mam prośbę do kolegów którzy użytkują bądź użytkowali ww puszki.... która z nich jest bardziej warta pozbycia się kasy :)
Dziękuję za każdą opinie
Jeśli kolegę stać to 7d córka napewno też czyta różne opinie o sprzęcie skoro jest zawansowana a 60D dostał dość chłodne noty na forach tematycznych mimo że nie jest złym body...do tego co robi córa to lepiej na raty 5d mk2 :)) lub jedynkę mint :).
Jakiś starszy model Canona z odzysku. Córka mieszka w Polsce, więc chcąc jej sprawić niespodziankę nie wypytywałem o model jaki ma obecnie, ale wiem że jest mocno przechodzony :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiatru Mistrz-u... na pewno czyta , ale to ma być niespodzianka to po pierwsze , a po drugie to jak nadal będzie robiła postępy w formacie Dx to pomyślę o większym formacie matrycy. Na dzień dzisiejszy widzę że warto Jej dać narzędzie dające lepsze możliwości, zawsze będzie mogła tą puszkę zostawić jako drugą :)
Przy tego typu fotografii najlepiej sprawdzi się aparat z matrycą pełnoklatkową, typu 5D (używany) i 5D mark II (nowe w sprzedaży), ale wiesz, nie chcę zmieniać zbytnio wątku bo wyjdzie prawidłowość... JAKI APARAT WYBRAĆ??? TYLKO 5D :D
Z przedstawionych przez Ciebie lepszym jest 7D, nie mniej jednak obiektywy są ważne by każdy aparat pokazał pazury. Często warto wybrać tańszy model, rzędu 60D i za różnicę kupić dobry obiektyw do tego.
U mnie na ryku wtórnym 5D to koszt ok. 800-900$ natomiast 5D MarkII to już 1800$.
Michael_key- dzięki za podpowiedź :)
Dla mnie totalnego amatora i gadżeciarza 600d wygrał pod wzgledem wyglądu,lekkosci ,świetnie leży w jednej ręce do szybkich fotek,cudowne kolory,brak tego ochydnego mono wyswietlacza u góry (mogli chociaz zrobic fajny oled białe na czarnym lub kolor)kupiłem z kitem 18-55 is 2,super ostrzy ale tylko przez lustro (podgląd na żywo af wolny i tylko w max swietle) zadawalajace go na 18 i podstawowy bookeh na 55 ale pare fajnych portretów walnołem ,cena za kit +- 2700pln a 60d 3500pln za samo body,zdjec z 60d nie widziałem,w gazecie stuff 600d jest pierwszy w top10 luster a 60d tylko za cene chyba jest na 6 pozycji,na 7 jest nikon d700 jeszcze drozszy,miałem do czynienia z lustrem pen k-x kit czerwony piekny ale przecietny oraz z sony a33 fajny podglad na zywo ostry oraz wideo ale pełno róznych przebłysków na zdjeciach,teraz focę ,ucze sie,experymentuje a jak bedzie mnie stac to kupie sobie szkło c 17-55 2.8 i lampe speedlite ex580 a potem 70-200l tez canona.
ps.witam wszystkich ja tu pierwszy raz
Odkopywanie starego tematu ;)
Cieszymy się razem z Tobą z nowego zakupu ;) Ale górny wyświetlacz jest genialny i niezastąpiony :) A jeszcze bardziej kółko nastaw ;) W jednej ręce do szybkich fotek polecam podpiąć do 600D obiektyw 70-200 2.8 IS II ;) Podgląd na żywo działa bardzo sprawnie jak przestawi się na tryb szybki.
jsbiznes piszesz dwa razy, czy korzystasz z "kopiuj -> wklej"?
wracając dalej do tematu 60D czy 600D
Aparatu zamierzam używać do robienia sesji, portretów, generalnie pozowane
Gdybym kupiła 600D będzie mnie jeszcze stać na obiektyw 50mm 1.4 (o którym marzę od dawna)
Jeżeli 60D będę musiała zadowolić się 1.8 (który bardzo lubię, używałam takiego w alfie i nikonie)
Generalnie słyszałam że lepiej jest zainwestować w szkło niż body (jeżeli ma się ograniczony budżet) ale cały czas się waham.
Czy może kupić 60D i używany obiektyw 50mm 1.4, aczkolwiek nie wiem czy używane szkło to dobry pomysł (może wiecie czy na giełdzie w stodole wawa bywają takowe)
proszę o radę ;)
Zależy jakie kto ma podejście. Ja spokojnie kupuje używane. Czasem nawet jeszcze na gwarancji sie trafi. Pewnie jest to kwestia tego jak pilnie chcesz kupić. I nie trzeba na giełdę jeździć, wystarczy dział giełda tu na forum śledzić :-). Akurat 50 1.4 ostatnio parę było (nie moje więc to nie jest kryptoreklama :-)).
Dziękuje
Tylko że jestem uprzedzona , miałam złe doświadczenie z kupowaniem używanego sprzętu
Ba raz nawet kupiłam obiektyw w salonie, 2 tyg coś było z nim nie tak, chciałam reklamować w sklepie, po czym odesłali mnie do serwisu i tam zaczęły się 3 miesięczne batalie o reklamacje z zerowym skutkiem ( serwis nikona... to jeszcze zupełnie inna bajka)
Przeglądałam giełdę i widzę że 50mm 1.4 chodzi nie mniej niz 1000- 1100, więc chyba wolałabym dołożyć te 300 i mieć nowy na gwarancji
Zobaczysz czy funduszy wystarczy. Niemniej jednak Canonowski 50mm 1.4 fajny. Polubisz go :-)
Hmm czyli jednak polecacie 60D.
Czytałam ten wątek cały wstecz i widzę że zdania są mocno podzielone.
Boje się że jak kupię 60D + obiektyw 1.8 to już pewnie przy nim zostanę, a 1.4 kusi ;)
600D z kolei jest określane jako entry-level dla wymagających
Zaznaczam że to będzie mój pierwszy Canon, a lustrzanka na której pracuję 3
obawiam się że na początku będę miała problem z przestawieniem się z nikonowskich guziczków na canona
Czy jest duża różnica w jakości wydruku między nimi ?
Chodzi Ci o zdjęcia? Pewnie należałoby porównać konkretne modele i ustalić wielkość odbitki. Ale pewnie większych różnic nie uświadczysz. :PCytat:
Czy jest duża różnica w jakości wydruku między nimi ?
Popatrz w sklepach foto (nie internetowych) jak wygląda 600D a jak 60D. Oba zdjęcia robią na zblizonym poziomie, ale ergonomię mają różną. Sprawdź który lepiej leży w dłoni, który lepszy ma wizjer i podejmij decyzję.
Oczywiście nie body robi zdjęcia. Ważne jest szkło i umiejętność osoby, która szkło trzyma.
Stałem również przed wyborem 600D i 60D i wybrałem tego drugiego. Wybór miałem łatwiejszy, bo w obu przypadkach szkło miałem wybrane to samo. Wygrał aparat który w moim odczuciu lepiej leżał w dłoni, mimo że większy i cięższy.