Pokomnbinuję, test powinien w sumie uwzględniać słoik Canona.
Wersja do druku
Pokomnbinuję, test powinien w sumie uwzględniać słoik Canona.
Jest już na sklepie.
Rzeczywiście dopiero teraz sprawdziłem. Poczekam na test, chociaż wątpię by dało się ostrzyć bez potwierdzenia przy tym świetle.
Czy potwierdzenie ostrości odbywa się poprzez jakiś dodatkowy pierścień czy wszystko jest w obiektywie?
Jest opisane na stronie przedmiotu.
u la la chyba sprzedam 28 1.8 i 50 1.8 aby zakupić 35 1.4 czekam jeszcze na test :)
Mi się to szkło podoba, ale nie aż tak. Zdecydowanie bardziej wolałbym samą 28 niż to szkło, które jest fajne, ale zdecydowanie mniej uniwersalne, niż 28. Chyba że do filmów, albo jakiejś hardkorowej odmiany nocnej fotografii na ISO12800 i f/1,4 (af wtedy jest bezużyteczny) ;)
Ja kojarzę, ale nie wiem czy to pomoże
http://allegro.pl/canon-ef-35mm-f-1-...599314669.html
:-)
Samyang optycznie może być lepszy, jednak bez AF to i tak półprodukt dla zapaleńców. Zaraz pewnie ktoś napisze, że kiedyś bez AF też dało się robić zdjęcia i z tym się zgodzę, jednak brak AF dyskwalifikuje ten obiektyw do pracy w ruchu, więc pozostaje tylko portret i ew. jakiś widoczek (chociaż szerokie to to nie jest).
Wątpie 35L to jeden z najpopularnieszych obiektywów na świecie wiec taki Samynag jedynie może przyczynić się do jeszcze większego wzrostu popularności. Ktoś kto poczuje magię 35 i 1.4 zwłaszcza na FF szybko zrozumie, że brak FF strasznie ogrnicza możliwości.
Wstrzymajcie się z komentarzami, robię test porównawczy S35 vs 35L :)
Obstawiam że na Samyangu kolory będą sraczkowate, co mam nadzieję Cichy w swoim teście uwzględni.
Jak wyczytałem na handlowej stronie Cichego odnośnie wersji Samyanga z potwierdzeniem AF:"Potwierdzenie ostrości można skalibrować do każdego aparatu". Czy dokonuje się tego we własnym zakresie czy trzeba oddać do jakiegoś zakładu?
Na zachętę jedna fotka 35mm na f=1.4
www.kubacichocki.pl/11/s35a.jpg
Chyba na podgrzanie atmosfery, bo zachęta chyba jest zbędna :-? :-D
Przysięgnij Cichy, że nie będziesz handlował tymi Samyangami :mrgreen:
kiedy pełen test?:)
Na foto-tipie już są, też w wersji dla Nikona, jest też odnośnik do testu na optyczne.pl, ale przykładowych zdjęć jakoś nie znalazłam :/
Cichy, nie wiesz może, czy oni faktycznie pracują nad stykami do Canona, podobnymi do tego w wersji nikonowskiej, czy to tylko pobożne życzenia klientów?
po weekendzie, to nie znaczy w poniedziałek od rana
1.6 musiało być ustawione na aparacie, na obiektywie 1.4.
Rozumiem, wszystko jasne.
Eeetam, z tym MF to chyba wylacznie kwestia prakryki. Wiadomo lepiej nie musiec sie uczyc niż uczyć ale Leica nima MF a na wojnie chlopcy tym fotografowali a tam na brak ruchu nie mozna narzekac. ;-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A takie cudo jak Dandelion bedzie pasowalo?? Jakie to ma dodatkowe implikacje?
Mam nadzieje ze nie pisze tu offtopa
:-)