Zdjęcia bez wyjątku ładne. Jednak boke(h) Noctiluxa - obrzydlistwo, jak przystało na superjasne, superskorygowane szkło.
zdRAWki
Wersja do druku
Leica to Leica. Za analoga Leica także była najdroższym i najbardziej ekskluzywnym towarem a przecież wtedy wszyscy naświetlali na tych samych negatywach i slajdach... Teraz Leica kontynuuje swoją politykę sprzętu drogiego (za drogiego) i naj naj... :D Popatrzcie sobie na ceny oryginalnych futerałów i toreb Leici - 3-4 razy droższe od japońskiej konkurencji (nota bene wszystko to paskudna chińszczyzna). Branoc.
noto postprocessing ;)
to byla odpwiedz do cichego oczywiscie. oczywiscie polzartem :)
Pięknie rysuje ten Nocti, do tego fajne, ciepłe barwy. Za to 50L ma miększe rozmycie tła tam gdzie nie ma żadnych punktów świetlnych, i to mi akurat bardziej przypada do gustu, Noctilux ma ostrzejszy bokeh.
No to zdanie jest jak np. "okropnie dziękuję" :mrgreen:
Ale wracajac do tematu, gdyz juz zdazylem zachorowac na to ustrojstwo :mrgreen: to powiedzcie mi prosze jak to jest z ta odsprzedaza? :confused: Bo wracajac do czasow PRL-u gdzie odbieralo sie samochod, wyjezdzalo nim z fabryki a on nie tyle, ze tracil na wartosci a zyskiwal nawet 100%, to nie chce mi sie wierzyc, iz w dzisiejszych czasach, ktos zaplaci za uzywany obiektyw wiecej niz on jest wart jako nowy na stronie producenta 8) No chyba, ze nie chce mu sie czekac 3 miesiecy :idea:
Wytlumaczycie mi ten "swietny" biznes? :confused:
Dlaczego? Bokeh może być miękki a może być też "ostry" - chodzi mi o kształt rozmycia.
Takie cuda bywaja na CB :D
Wielokrotnie wytawiano tu uzywane obiektywy w cenach wyższych, niz w tym samym czasie były "nowki' w sklepach. I równiez znajdowały nabywców. Jest cała masa ludzi, która robi zakupy kierujac sie uczuciem, a nie kalkulacją i trzeźwa oceną. Czego wynikiem jest równiez dyskusja w tym temacie.
Boom na M9 polaczony z brakiem masowej produkcji zrobil swoje
Wez do reki 60 tys i kup w sklepie 35/1.4 50/1,4 i 50/0.95
Nie kupisz
Nie wazne czy pojdziesz do sklepu w wawie paryzu czy singapurze
Na te szkla ktore wychodza z fabryki czeka kolejka zapisanych
Kilka dni temu steve huff na stronie napisal ze w B&H jest lux 50
10 min pozniej byl post ze juz sprzedany
Jak rok temu kupowalem noctiluxa to na ebayu bylo zawsze ok 10 sztuk na sprzedaz
5latki po 15-17 tys i wxzesniejsze wersje 20 letnie po 10-12 tys
Zobacz co teraz jest
Trafi sie jedna dwie sztuki odpowiednio drozej
Inna sprawa ze te 20 latki pracuja jak nowe
A jeszcze pare lat temu jak mogles kupic nowke bodajze za 2 tys $
Specjalnie wszedłem na e-bay i jest od groma noctiluxów, zarówno 1.0 jak i 0.95 - starych, nowych, za $6000, za $8000, do wyboru do koloru
Eeee, dzieki mario. to ja w takim razie poczekam az boom minie i kupie w normalnych pieniadzach :)
Albo w koncu trafie na sprawne 35L i swiat stanie piekny :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nie, swiat nie stanie, zacznie wirowac szybcie i stanie SIE piekny. i moze w koncu ktos naprawi edycje postow do tego czasu.
To byłoby zbyt piekne :)
Startuje galeria zawierajaca wyszukiwarke po danych z EXIF, na razie zdjec nieduzo:
http://leicaimages.com
A tak z ciekawosci - czy gdzies w Wawie mozna zobaczyc i przepstrykac M9 z 50 f/0.9?
Może w Leica Store w BlueCity
No tak, ale NOCTILUX-M 50/1 juz wyprzedany :-(
jezeli interesuje cie ciemny 1.0 a nie 0.95 to ja mam :)
"ciemny 1.0" do czego to doszło :D
Wawa od urodzenia
czym przy tym jest 50/1,2 canona. Mnialem przyjemnosc trzymac to cacko w lapskach, ba, pare fot strzelic. Kultura pracy powala, jakosc obrazka rowniez. Cena najbardziej. Jak bede slawny i bogaty to nie ma problemu, na razie zadowalam sie spokojnie moim canonkiem. Ale lejeczka kusi, z szerokim katem najbardziej.
Zawsze to przyjemniejsze niz bieganie z 1Ds z jakimis eLkami, w tym przypadku ladnie mozna plecy sobie rozwalic.
Ps. Fajnie byloby prownac Canona EF 50/1 do tego cacucha. Cena tego szkla tez "lejkowa" :P
Chetnie
Toć mamy test porównawczy na początku wątku ;)
Tak - ale po pierwsze na 5D II (plastyka, kolory etc. w porownaniu do deesa jednak sie roznia ;-)) a po drugie niech beda to testy przynajmniej tej samej sceny na ten sam punt.
Jak chcesz popstrykac bo zastanawiasz sie nad kupnem to nie widze problemu
testy bateryjek czy blokow kilometr w tle mnie nie bawia
Zrobilem male porownanie dla zabawy i jest w tym watku
Ja nie chce nikomu udowadniac ze noctilux jest najlepszy
A i tak wszelkie teho tupu porownania maja sluzy temu ze tanszy daje rade ku pokrzepieniu serc
Wiesz - nie chodzi mi tu o to, zeby udowadniac komus co jest lepsze a co gorsze, bo to pojecia wzgledne (wiem to po zakupie chocby deesa i podpieciu eL stalek). Wielu uwaza, iz dobre zdjecie mozna zrobic Tamronem i 350D i tu nie o to chodzi. To, co chcialbym zobaczyc, to faktyczna roznica w obrazowaniu sprzetu za 30.000pln i 60.000pln. Chcialbym porownac, bo nie ukrywam, ze jesli faktycznie mnie ten "kurdupel" przekona do siebie, to zaczne powaznie o nim myslec ale to nie moze byc tylko zapewnienie panow od marketingu czy tych, co "wywalili" na to tyle kasy bo ich bylo na to stac. Chcialbym sie o tym przekonac i moc zobaczyc na wlasne oczy to, co dostane w zamian za... szalona cene ;-)
Pierunsko drogi malutki niepozorny aparacik wypluwajacy zupelnie inne zdjecia od C czy N zdjecia majacy w swoim arsenale noctiluxa ktorego kreski nie powstydzilby sie niejeden malarz a z drugie super male i cholernie ostre luxy czy krony
Do tego posiadajacy intuicyjny spisob ustawiania ostrosci
Plus kiepski wyswietlacz i szumy na iso 1600 :)
Za jakies 1,5-2 tyg mozemy sie spotkac ( puszka w solms na kalibracji)
oj, taki stary a taki farmazony opowiada ;)
postarajcie się lepiej porównać te same szkła na tym samym korpusie bo póki co jednego obrazowanie M9 zachwyca, innego wręcz przeciwnie. Ja np byłbym strasznie ciekaw jak obrazuje 50L na M9 i na odwrót - nocti na 5DII/DsIII.
I zrobić to rzetelnie a nie tak, że jedne są tak cukierkowe, że aż mdło a drugie trupio blade, że aż się zimno robi...
No prosze... nie pisz teraz, ze tak nie jest, bo w takim razie trzeba przeprowadzic porownanie/test tych 2 puszek zeby to udowonic. Mialem i jedno i drugie i nie trzeba bylo (w moim przypadku) robic takich testow, aby widziec rozniece. Oczywiscie 90% smiertelnikow doszukuje sie "kosmicznych" roznic, tak jak w przypadku kosmicznych roznic cenowych, ale one sa widoczne "golym" okiem. I ten, co testuje, sprawdza, porownuje i jest uczulony na subtelne zmiany widzi roznice. A ten, co tylko sie czepia aby utwierdzic swoj poglad na "beznadziejna" prace eLek w porownaniu do np. Tamronow za "psi pieniadz" - zawsze bedzie takiego zdania (do chwili wygrania miliona w Lotto :-))
Pamietajcie - piszemy teraz o roznicach, ktore TYLKO nielicznym i wytrawnym uzytkownikom sa widzoczne. I tylko oni sa w stanie za taki skok jakosciowy zaplacic 5 razy wiecej :idea:
Nie pisze tu o klawiszologii, budowie czy konstrukcji. Jesli nie widzisz roznic w obrazowaniu 5d II a 1Ds III, to wg mnie nalezysz do grona wiekszosci tego kraju ;-) (bez urazy). Ta roznica jest widoczna i jesli spedzamy godziny na testowaniu czy porownywaniu sprzetu, to nie powinna ona dziwic. 8)
To tak samo jakbys powiedzial: nie widze roznicy pomiedzy Leica z 50 f/0.9 a Canonem Ds III a Canonem 50L. :roll:
Tylko ze noctilux nie jest zbyt reprezentatywny dla systemu M
Spotkalem sie nawet z opinia ze optycznie to najgorsze szklo leiki
Konstrukcja optyczna nie zmieniona od lat 70 tych
Lepidj porownac luxy lub crony z lkami
(jak ktos usluzy legendarne 85L to moge porownac z cronem 75)
A na deser dodac hartbleia 80 - szkla ze srednioformatowego zeissa, 12 listkow przyslony!
Sorry za literowki ale pisze i prowadze :)
Przepraszam, ze dopiero teraz ale mam tyle na glowie, ze moja fotografia poszla na dalszy plan ;-)
Oczywiscie jestem nadal chetny aby sprawdzic i porownac deesa + 50L czy 85L II z innymi systemami/szklami. Odezwe sie po Wszystkich Swietych i sie umowimy w Wawie na tesciki, oki?
Ok
Nie ma sprawy
Ciepło lampowych wzmacniaczy... itd.
Ja różnicy w kablach aucio nie słyszę, ale o dziwo widzę różnicę w obrazku z Noctiluxa.
audio
Przyznaję, że podoba mi się ten "malarski" bokeh z tej Lejki, ale z praktycznych względów wybrałbym (i wybrałem - nie rozważając jednak M9 jako alternatywy) 5D+50L. Zdecydowanie taniej, z autofokusem, użyteczne wysokie ISO (nie wiem jak jest w M9), ładnie się odszumia. No i jak ktoś zauważył - bałbym się takich ostrych rozmyć na ludziach poza płaszczyzną ostrości.
Leica to dla mnie trochę taka fotograficzna biżuteria - zresztą przypuszczam, że spora grupa klientów kupuje te aparaty wyłącznie ze względów kolekcjonerskich, a nie do faktycznej pracy - co też oczywiście wpływa na i tak astronomiczną cenę tego sprzętu.
Z chęcią jednak przeczytam i obejrzę to porównanie pełnej klatki z Canona i pełnej klatki Lejki z odpowiednimi obiektywami 50 mm.
Pikczer - no i gdzie te teściki? Straszniem ciekaw :)
Chętnie zobaczę tę powalającą różnicę w normalnych kadrach portretowych a nie na okrągło close-up gałązki, listki i inne wiechcie na minimalnej odległości ostrzenia...
Z ISO nie jest tak tragicznie, a ludzie poza GO - proszę bardzo:
M9, 50mm, f=1.0, ISO 1600, 1/125s.