Pleksę mam, ale najlepsze odbicie robi gdy świece od tyłu, a przecież muszę oświetlić butelkę - dziś spróbuję.
Po wyszparowaniu nię będzie widać, że odbicie było robione na czarnym tle?Cytat:
Poszukaj czarnej lustrzanej.
Wersja do druku
Pleksę mam, ale najlepsze odbicie robi gdy świece od tyłu, a przecież muszę oświetlić butelkę - dziś spróbuję.
Po wyszparowaniu nię będzie widać, że odbicie było robione na czarnym tle?Cytat:
Poszukaj czarnej lustrzanej.
No to robisz 2 zdjęcia - drugie dla ładnego odbicia i następnie składasz w jedno.
Na szybko:
Interesuje mnie tylko odbicie...?;) Perspektywa itd.
W późniejszej obróbce mogę dodać zanikanie, jakiś blur itd.
PS.
Nie jest ono zbyt zachęcające - w późniejszej obróbce się je ulepszy :D
Bingo - wlasnie o to chodzi. Popatrz sobie na krzywizny w odbiciu.
KuchateK, ;) Niestety z Schaumy nie mam.
kaen, no to sprawe odbicia mam już za sobą, tylko teraz - jak je obrabiać, równo z całym obiektem? Przyznam, że wygląda nieco szarawo i blado...?
Tutaj jest wersja oryginalna w j.angielskim z dużo większą ilością przykładów.
Najbardziej mnie rozwalają portrety w plenerze z kilkoma blendami i rozkładanymi namiotami :-)
http://www.webphotoschool.com/all_le...ter/index.html
Chyba niestety płatne, tak?
kilka blend i namiocik, podczas zdjęć outdoor to podstawa:) szkoda że tak dużo ludzi myśli że portret outdoor to tylko pstryk bo światło jest wszędzie;)
co do odbić w powierzchni to upierałbym się przy tych PSowych, jeżeli pamiętamy by fotografować z wysokości powierzchni na której przedmiot stoi i równolegle do tej płaszczyzny, to po nałożeniu warstwy z obiciem sztucznym z gradientem, blurem i na niższej opacity, nie będziemy mieć problemów ani z perspektywą, ani z z powierzchnią styku :)
Ja chyba jednak też.... to moje odbicie naturalne, od pleksy wydaje mi się brzydkie, szare i blade - choć na razie nie obrabiałem go zbyt mocno ;)Cytat:
co do odbić w powierzchni to upierałbym się przy tych PSowych
odbicie PSowe ma jeszcze jedna przewagę: możesz zrobić akcję i przepuści kilkaset zdjęć w ciągu godziny np do katalogu lub na gazetkę :)
Tak, lecz ja chyba nadal nie umiem tego robić... aby było poprawnie.
Dla ciekawości....
http://www.osole.com.pl/pl/
Na stronie głównej u góry po prawej... hehehe.
Zobaczyłem to dziś na opakowaniu ryżu CENOS - reklama soli.
a taka mlekovita nie robi już zdjęć swoich produktów.... zamawiają u komputerowców projekty 3D i maja z głowy... niestety przyszłośc może nam pokazać środkowy palec jeśli chodzi o fotografowanie produktów typu pack shot.... może się tak stać że taniej będzie zamówić u kogoś grafikę 3d niż zrobienie zdjęć....
Wszystko możliwe, pozostaje nauczać się rendrowania 3D ;)
Tym czasem, kolejne zdjęcie.
Proste kartoniki czy butelki a i owszem taniej i prościej wyrenderować ale jak przychodzi zmierzyć się z naturą i bardziej skomplikowanymi kształtami to nie jest tak kolorowo. Taniej nadal zrobić fotkę.
zanussi - skąd info o tym 3D? Bo to co udostępniają na swojej stronie zdecydowanie nie ma nic wspólnego z renderami.
VanMurder - wszystko zależy od tego co ma być zrobione w 3D. Wizualizacje architektoniczne oraz o dużej złożoności wszędzie są relatywnie drogie. Jednak u nas na pewno (jeszcze) tańsze niż w USA czy nawet w krajach Europy zachodniej. Jak już jesteśmy przy temacie wizualizacji, to proponuje rzucić okiem na http://www.tamizo.pl.
Proste rzeczy wyrenderuje większość domorosłych grafików i to tak, że nie odróżnisz czy to render, czy zdjęcie. Wystarczy przejrzeć fora 3D, co ludzie potrafią zrobić. Render może być sporą oszczędnościa czasu i pieniędzy, zwłaszcza, gdy np. jest do zrobienia kilkadziesiąt packshotów, np. pudełek o identycznych wymiarach, zmienia się tylko grafika. W ten sposób są zrobione "zdjęcia" produktów Symanteca (oprogramowanie). Tak w ogóle, to pudełko jest na tyle prostą bryłą, że spokojnie można zrobić je w 2D - nie trzeba męczyć się z renderami czy zdjęciami. Efekt końcowy może być rownie dobry jak zdjęcie, a czasem nawet lepszy.
Mimo wszystko nie ma co się martwić, że fotografia produktowa przejdzie do lamusa - na szczęście packshoty to nie tylko pudełka;)
kaen
kaen, to odbicie, co popawiałeś po VanMurder zrobiłeś jakim sposobem? Jaki program?;)
Chyba jednak zostane przy odbiciu programowym... tylko jak to zrobić?
Eryk - Metacreation Painter 5.5. To taki zabytek sprzed ładnych kilku lat. Aktualnie ten rogram oferuje Corel (Corel Painter), ale ni diabła nowe wersje nie pasuja mi i zostałem przy starej, ale jarej 5.5 Web Edition ;)
To samo zrobisz w Photoshopie (czy innym) i na pewno równie dobrze jak nie lepiej. Tak w ogóle to nie wiem, co chcesz od tego odbicia w pleksi, które pokazałeś. Przecież możesz sobie je dowolnie poprawić. Narobisz się dużo mniej niż byś miał robić je od nowa.
kaen
co wy na to ;)
co do 3D - słyszałem, że często samochody się "robi w 3D", żeby lepiej na bilboardach wyglądały. Nie są to moje słowa - usłyszałem to tylko...
Ogólnie jest ok, choć nie jestem za bezcieniowymi zdjęciami.
Zdjęcie bezcieniowe - może sie wydawać że packshot pownien taki być, ale niekoniecznie - najważniejsze -> ma nie być płaski, ma być plastyczny. Powinno być na nim ukazane każde skrzywienie obiektu, aby pokazać jaki on naprawdę jest, a to że są szparowane - nie czyni ich bezcieniowymi.
Choć... jest to moja teoria ;)
wiesz to jest właśnie chyba największa fotograficzno/3Diczna plotka, sam tak kiedyś myślałem, prawda jest taka że jest bardzo dużo fotografów zarabianych właśnie na zdjęciach samochodów, zrobienie renderingu samochodu jest pierońsko trudne i drogie. 99% procent samochodów jakie widzisz w gazetach to po prostu perfekcyjne technicznie fotografie :)
Odnośnie zdjęć samochodów: http://www.douglasfisher.co.uk/ -> behind the scenes. Miłego oglądania ;]
kaen
Bardzo lubie takie "behind the scenes" ;)Cytat:
niezłe to behind the scenes ;)
nie, żebym się chwalił, ale robiłem też*zdjęcia paznokci (mam teraz manicure za free ;))
też można to potraktować jako packshoty.
reszta: http://www.kasprzakleonard.home.pl/w...ass-cosmetics/
wracając do samochodów, to myślę, że łatwiej, po zrobieniu modelu 3D, wybrać odpowiedni kąt pod którym chcemy pokazać wóz , po protu obracasz i masz. Widziałem też zwykłe projekty 2D zrobione w Macromedia Flash (wszystkie strony www flash się w tym robi) - aż szczena mi opadła.
Niezłe arcydziełka z tych paznokci ;)
Sory za off, ale zdjęcia na tej stronie ( http://www.douglasfisher.co.uk/ ) genialne.... ah
nie jest to typowy packshot, ale postanowiłem wystawić, bo zdjęcia z cieczą mają coś w sobie :) zdjęcie zostało zrobione już jakiś czas temu i ma trochę wad ;) teraz dodałem tylko napis:)
i może jeszcze jeden - bardziej apetyczny :)
pozdrawiam
zdjecia super - co do 2 ot tylko 1uwaga - deska do krojeniapowinna byx "nowka", rzuca sie to w oczy. Ogolnie extra, to z ciecza wymiata
zgodze sie ze zdjecia TAK, ale 3D rendery juz nie, przyjrzyj sie np. audi Q7 i jego naroznikowi od strony kierowcy, brak zachowania perspektywy i proporcji, tak samo rzecz ma sie z golfem V, totalnei skopana przednia szyba - dla mnie gdyby te rendery mialy byc w folderach reklamowych to totalna kiszka
zas zgadzam sie w 100% co do zdjec, ze naprawde wypasne, np range rover - total wypas
dzięki za uwagę :) deska miała być pociachana, żeby wyglądało realistycznie,
choć z nówką mogłoby też być fajnie. Teraz jest mniej packshotowo ale bardziej Artcy,
btw patrząc na twój Avatar, przypominał mi się wczorajszy koncert Slayer/Marilyn Manson - jeszcze ma kaca :)
pozdrawiam
:) jestem "tradycjonalista" starej daty - dobre "sstare" zespoly to jest to! (skoro miala byc pociachana to OK)
VanMurder, ładne - nie pokusiłeś sie żeby na drugim ostrzej zaświecić?;)
PS.
Tak przy okazji...
Moje, amatorskie kulinaria:
Pozdrawiam.
Eryk - jestem tez pod wrazeniem - "smaczne" tre zdjecia - wlasnie nad takim cyms teraz sie zaczynam skupiac - dobre fotki (jakie to szkielko?)
Pierwsze dwa... KIT (18-55)Cytat:
(jakie to szkielko?)
Trzecie i czwarte 50 1.8
:)
EDIT:
a może wszystkie 50.... już nie pamietam ;)
bardzo ładne te kulinaria - mniam mniam ! :)
nie pomyliłeś czasem kolejności z tymi obiektywami, wyglada nato że z KIT'a wyszły ci lepsze fotki, lepszy kontrast, nasycenie kolorów ...???
co do zdjęcia z serkiem to miało przypominać trochę obrazy Arvid'a :)
W sumie własnie nie wiem... chyba raczej wszystkie 50.Cytat:
nie pomyliłeś czasem kolejności z tymi obiektywami, wyglada nato że z KIT'a wyszły ci lepsze fotki, lepszy kontrast, nasycenie kolorów ...???
Choć KITa też czasem użwywam.
Jeszcze mam takie ;) Co prawda jest cały set, ale to najciekawsze.
ten patentoto rozpylacz, rewelacyjnie wychodzi z kwiatam (bynajmniej u mnie) wypad do parku z rozpylaczem i 100macro zrobi swoje. Przeczytalem o tym patencie gdzie (jakas klientka od makro w gazecie mowila ze jakidzie focic maro to zawsze z rozpylaczem) idzie "psiknie" kilka razy iefekt jak poranna mgla - czasmi sie posilkuje kims z boku i jest sesja "live" psikanie - wyglada wtedy jak mini deszczyk (to chyna byl photography monthly numer wrzesien 2006)
Edit: tamta babka mowila ze taki poplynie od czyszczenia okien jest OK
Swiatlo - tez jestem ciekawy -mi jakos tak bialutko nie wychodzi :(
Zwykły spray do kwiatków.Cytat:
...aaa tą wodę na pomidory to jak nakładasz ? spray?
napisz coś na temat światła, bo wygląda to rewelacyjnie!!!
jak doświetlasz?
Softbox od tyłu + od boku + blendaz drugiego boku w pozycjach poziomych.
(heh, blenda już nieco stryana (styripian z folią kuchenną))
:)
może to nie do końca reklamowa fotka produktu, ale coś w tym rodzaju :)
jak myślicie, czy fotki tego rodzaju mają szanse zostać zauważone na stockach? z tego co próbowałem wyszukać to takich zdjęć nie ma, ale, dlatego że nikt ich nie kupiłby, czy może dlatego że nikt nie pomyślał żeby takie robić ? :)
Chodzi o modele np. z gry Warhammer 40k
Shot with Canon EOS 350D DIGITAL at 2007-08-29
Witaj Kolego,
Modele (figurki, postacie etc.) są objęte ochroną praw autorskich i niestety nie można się z nimi wystawiać na stocki. Powiem więcej - gdy chciałem kiedyś sfotografować karty do gry w pokera w kasynie i wysłać je na sztoki - nie przyjęli.
Powód? Zastrzeżony wzór grafiki (Jokera) na jednej z kart. Tak to jest.
Jeśli chcesz porozmawiać o stockach mam duży zasób wiedzy, jestem już na kilku serwisach ponad rok :)
Pozdrawiam!
Kuba
a miałem dobry pomysł... hehe dzięki za wyjaśnienie :)
Alzail, jakim szkłem robiłeś to zdjęcie?
Figurka jest mała? Potrzeba mi szkła, którym będe mógł tak blisko podejść... (ciasno skadrować)
figurka ma jakieś 4.2cm od podstawki do końca karabinu, średnica podstawki to 2.5cm. Szkło to Sonnar 135/3.5 z pierścieniami pośrednimi (około 5cm), to jest robione z odległości ~40-50cm więc nie tak mało :), jest to pełny kadr.