H - włącza/wyłącza pinezki O -włącza/wyłącza podgląd maski
Wersja do druku
Chyba coś niechcący przestawiłem ale od pewnego czasu LR3 przy malowaniu pędzlem nie przykrywa mi krawędzi pędzla delikatnym gradientem tylko tworzy coś w rodzaju ziarna w tych miejscach przykrytych na mniej niż 100% maską.
Dopiero gdy pomarzę to miejsce na 100% wszystko jest ok ale przecież nie o to chodzi.
Czy ewentualnie LR posiada gdzieś opcję przywracania ustawień "fabrycznych"?
Nie wiem czy dokładnie o to Ci chodzi,ale spróbuj przypisać inna literę dysku w systemowym Menedżerze dysków najlepiej na taką której system raczej sam nie przypisze np: T lub S itp.
Po w/w będziesz musiał znaleźć Twój folder w bibliotece na "nowym" dysku klikając PPM -> "Find missing folder" i podać ścieżkę dostępu
Po każdorazowym podłączeniu dysku zewnętrznego LR bez problemów powinien znajdować Twój dysk/ foldery
Mam klopot z Lightroom 3, nie moge sie dostac do programu a wyskakuje mi taki komunikat:
Powodem moze byc fakt ze byl przez chwile byl podlaczony dysk znajomego, z inna wersja lightrooma. Druga sprawa ze tuz przed ta operacja zrobilem backup.. Dysku kumpla juz nie ma, problem pozostal. Stworzylem nowy katalog jak doradzal program, ale cala robote sz..trafil, jest w innym przeciez katalogu. Jak sie dostac do katalogu gdzie mam dane i backup ?
Wlasnie problem w tym ze on go nie widzi. Moze by tak skopiowac niektore z folderow z srodka i wrzucic do nowego? Boje sie ze narobie biedy bo w nowym mam juz troche pracy.
Ktore mozna by bez obaw tam przeniesc?
-Lightroom 3 Catalog Previews.lrdata
-Lightroom 3 Catalog
-Backups
A teraz doszedl komunikat przy odpalaniu: Now is checking integrity of Lightroom 3 Catalog. Czy to oznacza ze cos jest zle?
Kiedyś na forum natknąłem się przypadkowo na parę postów poruszających tematykę optymalizacji systemu pod Lightrooma. Niestety, aktualnie nie mogę ich znaleźć, gdyż nie pamiętam w jakich wątkach się znajdowały.
Użytkownicy opisywali krok po kroku jak ustawić odpowiednie opcje w systemie oraz samej aplikacji, aby zwiększyć wydajność pracy. Stoję przed ponowną przesiadką na PC i z tego co wstępnie widziałem, to Lightroom potrafi się nawet mocniej przymulić niż na Maku. Będę pracował na maszynie z procesorem Intel Core 2 Duo 2.8GHz oraz 4GB pamięci DDR2. Stoję jeszcze przed wyborem systemu, co będzie wydajniejszym rozwiązaniem jeżeli chodzi o pracę Lightrooma - system 32-bitowy czy 64-bitowy?
Następnie po instalacji systemu - jak skonfigurować system, aby zwiększyć jego wydajność względem Lightrooma?
x64, polecam. Problemów z nim jest na prawdę mało, a korzyści dużo. Między innymi wykorzystanie twoich 4gb (jak będziesz miał 32bit, to dostępne będzie tylko 3,2gb ramu...)
szukam profilu kalibracyjnego do 50d gdzieś kiedyś widziałem stronkę ze wszystkimi profilami może ktoś podrzuci link
Witam, mam taki problem. Czasem zdarza mi się po otwarci LR3, że widać foldery ze znakiem zapytania. Żeby odszukać foldery i aby widział LR wszystkie foty muszę ręcznie wykonać na każdym folderze operację Find Missing Folder. Czy jest jakaś możliwość zautomatyzowania tego, bo folderów mam sporo... Co może być przyczyną "gubienia łączności" LR3 z folderami?
A nie ruszasz plików na dysku? Mam coś takiego jak nieopatrznie zmienie np nazwe folderu który już dodałem do LR'a, albo kiedy recznie czyszcze niepotrzebne stare backup'y...
nic nie ruszam. Odpalam LR i kicha. Ale jak hurtowo wykonać Missing Folder???
Zwróciłem uwagę, że LR nie widzi klasyfikacji / gwiazdek / dodanych do .cr2 np. ZommBrowser-em / ten zapisuje je tak jak w jpeg-ach tj. we właściwościach/.
Wyczytałem, że zamierzonym działaniem jest nieingerowanie LR w pliki raw, tylko dlaczego Brigde_CS5 widzi te "gwiazdki" normalnie ?
LR z zalozenia jest zaprojektowany tak, ze katalog bedzie normalnie dzialac nawet przy odlaczonych woluminach. tzn. mozesz miec skatalogowane pliki na dyskach zewnetrznych i normalnie te zdjecia przeszukiwac.
Chce eksportować zdjęcie z LR bo tylku tu mam je po wstępnej obróbce. Wyświetla mi się, że zdjęcie jest niedostępne. Klikam "Find missing folder" i szukam, a gdy znajduję i zaznaczam wyskakuje mi "The selected folder or a folder it contains is already in lightroom".
Okazało się, że po "przeprowadzce" na zew. dysk twardy mam prawie wszystkie foldery niedostępne. Co zrobić, aby szybko wszystkie zdjęcia były dostępne ?
Zaznaczę, że zdjęcia zostały również porozmieszczane do innych folderów niż były wcześniej ( zmiana nazwy, ilość zdjęć w jednym folderze itp. ).
jak zmieniłeś nazwę zdjęcia to jak chcesz je odnaleźć??
Nazwa zdjęcia pozostała taka sama, tylko nazwa folderu w którym się wcześniej znajdowało się zmieniała
Witam !
Mam mały dylemat.
Wywołałem rawa w LR i wyszło fajne zdjątko.
Niestety, pech chciał,że padł mi system i nie mogę użyć presetu,jaki sobie zrobiłem sobie na podstawie tego zdjęcia.
Czy jest jakaś szansa,żeby zrobić tego identycznego preseta na podstawie tego rawa i wywołanego jpga ?
Żadnych pomysłów ?
A foldery które "zaginęły" są podświetlone czy wygaszone ze zn. zapytania?
Jeśli są podświetlone, może spróbuj PPM i Update Folder Location.
BDW ...trochę namieszałeś
Generalnie takie operacje jak opisałeś powinieneś robić z poziomu LR
Foldery są wygaszone i ze znakiem zapytania. Gdy próbuje je odnaleźć i wreszcie znajduje folder gdzie takowe zdjęcia się znajdują pisze mi "The selected folder or a folder it contains is already in lightroom".
Co ciekawe, wcześniej nie było takiego problemu. Nie wiem czy to coś pomoże, ale zdjęcia są przechowywane na zew. dysku.
Kiedyś, dawno temu, robiłem podobną czynność na wew. dysku i nie było problemu
Czy nazwy tych nowych folderów są takie same jak starych - tych w bibliotece?
Porównaj , które foldery ci zostały a które zniknęły. Czy np.nowe foldery na zewnętrznym nie są w folderach nadrzędnych o takiej samej nazwie jak folder nadrzędny w bibliotece LR. BTW - jest coś takiego jak "uaktualnienie (?) do folderu nadrzędnego - nie pamiętam jak to jest dokładnie z ang - PPM na folder i są tam opcje do wyboru (teraz jestem w pracy - sprawdzę w LR jeszcze wieczorem ), jest tez coś takiego jak "update folder location" albo coś podobnego - tylko nie wiem czy to działa na "zaginionych folderach"
Kiedyś narobiłem sobie bałaganu w podobny sposób i jakoś to rozkminiłem. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba chodziło głównie o nazwy folderów i nazwy folderów do nich nadrzędnych i ich umiejscowienie.
Cóż, ...kombinuj
Czy ktoś wie czy da się wyfiltrować/pokazać tylko te zdjęcia która posiadają snapshoty?
Potrzebuję wywołać kilkadzieisąt zdjeć, ale w dwóch wersjach. Jednak zależy mi na zachowaniu ustawien dla każdego zdjęcia. Jak to zrobic aby te same rawy były w dwóch róznych folderach?(Bo to chyba jedyna możliwość zachowania ustawień?)
ściągał ktoś ze strony adobe update do ver 3.3? zassałem już 2 razy i wypakować się nie chce :(
ja mam 3.4 RC i z malymi zgrzytami, ale dziala. czekam na wersje finalna, moze im troche lepiej wyjdzie...
kiedys napewno zadano już to pytanie ale nie moge tego znalezc wiec
przy otwarciu zdjęcia zauważyłem ze zostaje ono rozjaśnione, nie wiem czy jakieś inne parametry również, jasność najbardziej rzuca się w oczy o co w tym chodzi i jak to wyłączyć ??
Nie kasowałem metadanych w jpg-u.
Jakby dało się podesłać ten util to byłbym bardzo wdzięczny.
E-mail : velviana@gmail.com
Jeszcze raz dzięki!
Gdzie można by znaleźć jakieś dodatki do Lightroom?
Dzięki bardzo, jak szukałem wujku Google to musiałem gdzieś to przeoczyć :)
ok musze sie przyznac ze troche grzebalem ... tylko potwierdzcie czy dobrze znalazlem - rozjasnienie spowodowane jest standardowym ustawieniem brightnes na 50
No faktycznie nagrzebałeś się. Tak, to dość prawdopodobna przyczyna.
Jeśli chcesz, żeby program zachowywał się bardziej przewidywalnie to pogrzeb jeszcze trochę w temacie ustawiania presets. Od razu napiszę, że to banalne zadanie i raczej nie znajdziesz chętnych na rozwodzenie się przy pytaniach pomocniczych.
ok dzieki oskarowy
oczywiscie rozumiem pojecie presetow i chyba wiem o co chodzi
Panie i Panowie...
mam po raz pierwszy problem z lightroomem. Mianowicie, podczas importu zdjec pojawiaja sie tylko ramki bez zawartosci. wszystko juz przerabialem,wlacznie z przeinstalowaniem.
Dodam,ze LR wisi w windows 7
Bardzo prosze o rady jak sobie z tym poradzic.
m polega na tym,ze one sie importuja do katalogu,tylko LR ich nie wyswietla tak jak jakiegokolwiek innego zdjecia
Wyczyscilem kosz i rejestry. Niestety nic to nie dalo
OK... a korzystasz z tego samego pliku "lrcat"???
Jezeli to robi problem to tak
chyba w tym 3.4 RC jest jakiś leak, bo po obrobieniu 2 zdjęć z mocnym wykorzystaniem stempla LR zajął 2,5GB ramu :/
dla przyszłych pokoleń ;) - LR rzęźi na stemplowaniu jeśli stemplowanie jest ostatnim etapem - czyli leżą już jakieś pędzle, crop itd.