Roży nie miałem i mgły też nie ale o to przykład:
1. Bez żadnej korekty ze zwalonym WB
2. Po obcięciu histogramu (tylko)
3. Po korekcie 90% (tylko)
Jeśli to nie przekona to z mojej strony pass.
Wersja do druku
Roży nie miałem i mgły też nie ale o to przykład:
1. Bez żadnej korekty ze zwalonym WB
2. Po obcięciu histogramu (tylko)
3. Po korekcie 90% (tylko)
Jeśli to nie przekona to z mojej strony pass.
oops! Tu są załączniki (opis jak wyżej):
Napisałeś że :
"Tak poza tym to "poprawa rozkładu tonalnego" to nic innego jak "korekcja zafarbu". Praktycznie to samo wbijanie gwoździa czyli śruby"
mam nadzieję że te przykłady pokażą dobitnie że to jednak nie to samo...
A to już herezja.. :-) właśnie do tego potrzebny jest wzornik bo równoważymy 2 z 3 kanałow (do wzorca). Nie potrzebujemy go jeśli obcinamy NA WSZYSTKICH kanałach równocześnie ale wtedy zmieniamy dystrybucje tonalną a nie zafarb. Ja już nie mam siły...polecam jakieś lektury...albo przespanie się z tym zagadnieniem ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Janusz Body
Cytat:
Zamieszczone przez mirhon
No bez przesady. Do samego obcinania wzornik potrzebny nie jest.
Mam wrażenie, że piszemy o tym samym wzajemnie się nie rozumiejąc. Wziąłem Twoje zdjęcie i "na oko" bez odnoszenia się do wzornika poobcinałem:
R od gory 186
G 7 i 189
B 12 i 225
wyszło całkiem, całkiem.
Janusz
PS.
1. Książek ci u nas dostatek :-)
2. Metoda 90% obcina kanały. Howgh. Co daje się zrobić na oko. Howgh
3. Obcinanie na wszystkich kanałach naraz to herezja.
4. Preferuje ustawianie na szarość.
5. Nazwa metody 90% wzięła się zapewne stąd, że na zdjęciu zostaje 90% oryginału ;-)
6. Swoj adres wysyłam na priva.
7. Nie żywię urazy.
8. Chyba dosyć dyskusji nie na temat. To kategoria "testy sprzętu" a nie software.
Jak chcesz to pisz na priva.
Korekty na pojedyńczych kanałach tak na oko...gratuluję oka ;-) ja mam kaprawe i dlatego gdy koryguję kolory/zafarb na levelach posługuję się wzornikiem...EOT (11 stron w życiu bym nie przypuszczał...)
Hehe kolejny EOT w tym watku. To jakis rekord chyba.
EOT
:mrgreen:
Czy mozecie krok po kroku wytlumaczyc jak to uzyc...
normalnie robie balans bieli wykonujac zdjecie bialej kartki i wskasujac ja jako wzornik... a w przypadku tych kart rozumiemm ze robimy to samo??
W instrukcji aparatu napisane jest ze pole bialosci powinno pokrywac cale pole.. wiec jak zrobie zdjecie tych kartek mam jeszcze tlo .. (i tak ma byc wybieramy to zdjecie jako wzronik z calym tlem)??
pozd..
kruczek: to przystaw aparat blizutko. :D
Ale w polu maja byc te trzy kartki czy jak ??
Ten wzornik jest wykorzystywany podczas obróbki RAW w kompie a nie do ustawiania wzorca w aparacie. Robisz fotke z wzornikiem i tą jaśniejszą szarą wykorzystujesz w konwerterze jako wzorzec (w szopie). W Capture One zalecają tą ciemniejszą szarą. Czarna i biała może się przydać do dokładniejszej korekty jeśli masz jakiś zafarb.
Na http://pictureflow.fileburst.com/_Tu...Bal/index.html jest cały tutorial. Właściwie wystarczy obejrzeć ten RAW & JPEG workflow.
Janusz
a gdzie u nas takie wzorniki można zakupic ?
Nigdzie :-(Cytat:
Zamieszczone przez Broncobilly
Tak ale z USA to idzie pocztą ok. 5 dni więc w sumie jest szybsze od niektórych naszych sklepów foto :-) Tapes jest na tyle solidny, że jak wysyłka się opóźniła o 2 dni to dostałem maila z przeprosinami i jakiś gadżet w paczce za "straty moralne"Cytat:
Janusz
przejrzałem cały topic i linki jednak nie znalazlem jednej rzeczy.
Karta kodaka ma jak dobrze pamiętam 18% czerni.
jak ten wzornik ma sie z szarością tzn ile procent czerni jest na jasnoszarym i ciemnoszarym na tym wzorniku?
dzięki wielkie
pozdrawiam
lekki OT: jesliby ktos zbiorowo lub indywidualnie wzial sie za zrobienie forumowego kalendarza na rok 2007 to do kalendarza moznaby podczepic wzorzec szarej karty, bielej i jakiej tam jeszcze potrzeba + tablice testowa dla jej amatorow.
No tu jest pies pogrzebany. Szara karta ODBIJA 18% padającego na nią światła. (To nie to samo co 18% czerni :-) ). I nic poza tym . To NIE jest wzornik "szarości". Wg. producenta czyli Kodaka za wzorzec do WB może sluzyc tylko biała strona karty Kodaka ODBIJAJĄCA 90% swiatła.Cytat:
Zamieszczone przez enter
Szara karta może byc używana jedynie jako wzorzec dla światłomierza. Jej "szarość" nie jest wystarcjąco dobra. Chociaż do celów amatorskich można sobie "wzorzec" wydrukować na drukarce (nie kolorowej). Przybliżenie bedzie niezłe. Ewentualnie pozostaje WhiBal.
Wesołych
Janusz
dzięki za uściślenie.
To jak ustawić szary kolor w pliku graficznym żeby wyszedł mi jasnoszary i ciemnszary? mam dojście do dobrego lasera ktory nie drukuje pasow na jednolitym kolorze stąd pytanie.
macie jakieś propozycje?
Jasnoszary, czy ciemnoszary własciwie nie ma znaczenia :-) Wszystko zależy do czego to potrzebujesz. Jeśli do pomiaru swiatła to chyba jednak karta Kodaka. Jesli do WB to... znowu pytanie jakiej jakosci wzorca potrzebujesz. Jesli wysokiej to zostaje WhiBal ale całkiem dobry efekt da Ci zwykła czysta biała kartka papieru (wystarczy nieco niedoświetlić w czasie robienia zdjęcia "wzorca"), albo "szara karta" z PSa - Nowy Plik w grayscale, FillBucket - ustaw background na white, kolor narzedzia na czarny i opacity na 82 i... fill. Potem trzeba druknąć. Biała kartka jest zwykle wystarczająco dobra - ważne, żeby nie była przeswietlona tj w żadnym z kanalów RGB nie powinno byc powyżej 230-240.Cytat:
Zamieszczone przez enter
Ważny jest papier na jakim to jest wydrukowane. Nie może mieć zafarbu, podżółknięc itp. Zresztą zwykły papier co jakiś czas trzeba wymienić bo żółknie. Mroczek pisze też o wypiaskowanym kawałku plastiku - nie probowałem ale to calkiem dobry pomysł na WB.
Gdziś na stronie http://www.fotohobby.net.pl/ było na ten temat więcej.
Janusz
EDIT: Szara karta Kodaka kosztuje ok 50 PLN.
w polskim PS utworzyłem nowy plik - odcienie szarości - tło białe - narzedzie [wypełnij kolorem, wiadro z farbą] - krycie 82% .Cytat:
kolor wychodzi 82% czerni i 18% bieli więc powinno być chyba odwrotnie czyli 18% krycia kolorem
właśnie na fotohobby znalazłem artykuł "żeby białe było białe" stąd ta informacja o 18% czerni na białej kartce.
Szara Karta jest "dosć ciemna" odbija TYLO 18% światła. To 82% na monitorze jest "najbliżej" szarej karty - wizualnie u mnie :-) Nie drukowalem ale musi byc bardzo blisko... To zreszta ma minimalne znaczenie do WB - dla pomiaru światła jest istotne czyli do pomiaru światla "Kodak" only.Cytat:
Zamieszczone przez enter
Przeczytaj uwaznie to co jest na fotohobby - zwłaszcza dydkusje POD ARTYKUŁEM. Tam Alex pisze "...szara kartka TYLKO tym różni się od białej, że odbija mniej światła, nie zmieniając jego składu spektralnego (tak jak biała)...." . Wg mnie Alex ma całkowitą racje. Jaj (Jacek Joźwiak) uniknął dalszej dyskusji a zapowiadala się ciekawie.
Janusz
EDIT - Jak położę WhiBal i Kodaka obok siebie to WhiBal jest bardzo jasny. Do WB masz mieć wzorzec dający R=G=B i jest bez znaczenia ile dokładnie to bedzie.
EDIT - Zauważ, ze biala karta odbija 90% światla - aż 90% więc jak ciemne byc musi, żeby odbijalo 18% ? :-)
Cytat:
dzięki za sensowne wytłumaczenie chyba wreszcie zrozumiałem. na czym to polega. Dzięki za solidne wytłumaczenie.
Artykuł na fotohobby przeczytałem czały z komentami pod spodem.
a tak dla ciekawości możesz zrobić fotkę z kartami Whibal i szarą kartą kodaka na jednej klatce? jeśli nie będzie to dla ciebie problemem?
z góry dzieki za tłumaczenie i fotkę.
pozdrawiam
Cytat:
Zamieszczone przez enter
Prosze bardzo :)
Janusz
EDIT: WhiBal leży na szarej karcie.
czy ten sticker czerni nie powinien przypadkiem byc zupelnie czarny..
a swoja droga WhiBal jest świetny; sam posiadam i służy mi bardzo dobrze (o ile nie zapomnę go cyknąć :) )
Tak sticker powinien być czarny ale jest "odblaskowy" i ta odblaskowość jest "planowana" przez Tapesa. Wg producenta lepiej oddaje "czerń" jesli o to powalczyć - nie walczyłem :-) Zdjęcie było robione z lampą i nie udało mi sie uniknąć odblasku - nie o zdjecie WhiBala chodziło pytającemu a raczej o kontrast szarego Whibala i szarej karty Kodaka i jak ciemna jest karta kodaka - dlatego zostawiłem tak jak jest. Zdjecie jest "kolorowe" tj nie było zamieniane na grayscale.Cytat:
Zamieszczone przez dentharg
Janusz
WB ustawiac mozna i na biale i na ciemny szary... Przy ustawianiu WB nie ma znaczenia czy szare jest mniej lub bardziej czarne... Tutaj chodzi tylko i wylacznie o rowne proporcje RGB, czyli odbijanie przez wzorzec wszystkich kolorow jednakowo...
Aktualnie moim zdaniem lepiej ustawiac WB na szara jak na biala... Po pierwsze biale kartki sa zwykle takie sobie, po drugie latwo wyslac jeden z kanalow "w buraki" (poza histogram)...
Ogólnie to wzorzec powinien być maksymalnie jasny, ale nie przesterowany. Maksymalna jasność zwiększa precyzję pomiaru. Tylko pytanie, co się dzieje z nieliniowościa reakcji sensora?
Chyba właśnie dlatego Kodak zaleca białą stronę "szarej karty" do WB, Canon też. Żeby było "nieprzesterowane" wystarczy troche niedoświetlić. Zwykle poziom sampla powinien być około 240 (na 256 stopniowej skali) dla każdego z kanałów.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Nieliniowość sensora...??? who knows... ;-)
Janusz
W "fotografii cyfrowej" Scotta Kelby'ego jest zalaczona karta z białym(highlight) czarnym (shadow) szarym (Camera Raw White Balance i z ciemno szarym (midtone) bawilem sie tym i przy ustawieniu na bialy i pozniej na szary widac nieznacza roznice.Cytat:
Co do wogole AWB moze to w 350'tce tak jest ze kaszani na maxa szegolnie indor.Na zewnatrz jest oki w wiekszosci przypadkow.
Musi byc cos z 350tkami gdyz cykajac tak dla siebie na weselu gdzie rowniez focil Fotograf ( miał 10D )to przy tych samych warunkach jego AWB bylo o niebo lepsze niz moje w 350d(tez AWB).
Zreszta on sam mowil, iz ma 350D i tez z tym walczy koretka na WB Shift.
Nastepna sprawa to troche dziwne jest dla mnie iz pokazuje sie aparatowi "szare" ktore ma byc na focie biale.
Robilem test na "bialym" podkoszulku ustawiajac go jako wzorzec i bylo duuuuuzo lepij niz na AWB mowa o fotkach w pomieszczeniu - szczegolnie bez lapmy.
No bo oczywistym bedzie jak odpalimy puszke na P
i zaczniemy smarzyc Flashem to wielkiego zafarbu nie bedzie.
Moim skromnym zdaniem mozna sobie poradzic bez breloczka ale nie moge powiedziec ze jest on zbednym gadgetem - bo nie jest.(czaem mozna nie miec nic pod reka z czego by mozna wzor zrobic)
Piszac tryb M masz na mysli M na body czy MF??Cytat:
Zamieszczone przez JanuszBody
Teoria spisku? Coś źle z 350D? Nie. Z pełnym szacunkiem ale przeczytaj cały wątek. Poprawne i dobre ustawienie WB to akutrat jeden z większych problemów w fotografii wogóle a w cyfrowej w szczególności.Cytat:
Zamieszczone przez borkomar
Karteczki z książki są do d... - pisałem dlaczego - zafarb mają i do kompensacji WB się nie nadają.
Białe to szczególny przypadek szarego. Czarne zresztą też.
Jak jest M to M nie MF :-)Cytat:
Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też :-)Cytat:
Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki :-PCytat:
Janusz
EDIT: Do poczytania też tu: http://canon-board.info/showthread.php?t=7900
Problem jest w tym że aparat NIE MA bladego pojęcia w jakim świetle robi zdjęcia, a rejestruje je bez kompensacji bieli. Twoje oczy (mózg) robią to automatycznie. To fotograf jest odpowiedzialny za WB. Kwestionujesz użycie "breloczka", dziwi Cię automatyka WB w aparacie...Cytat:
Bez urazy ale polecam jakąś lekturę dla początkujących....
Spokojnie - jaka teoria spisku.Wiem, ze to lezy w mojej gestii aby WB byl OK - fachowcem nie jestm, niedawno zaczalem ale nie jestem tez zielony.Cytat:
Dlaczego akurat M a nie AV np??Cytat:
Jak jest M to M nie MF
Przeciez piszac to nie kwestionowalem breloczka - poprostu skoro kolor do pomiaru WB nie musi byc idealny to mozna wziac go z jakiejs kartki.Robiac foty na sniegu bierze sie ze sniegu i jest oki.Cytat:
Można ale po co? Można sobie poradzić bez tablicy Gregtaga, bez breloczka, bez 350D też
Pewnie tak - ale wytlumacz mi dlaczego 10D o epoke starszy sprzet od 350D ma znacznie mniejsze klopoty z AWB - wiem bo widzialem roznice.Cytat:
Tu akurat winien jest element po drugiej stronie puszki
Nie kwestionuje Coustom WB to raz - czy to z breloczka czy z czegos innego.Cytat:
Dwa nie jestem specem ale jak juz wczesniej pisalem o 10D ktorym focono w tych samych warunkach - byly BDB i na AWB a z 350d byly nie do zaakceptowania - mozesz mi to wyjasnic jak to mozliwe w puszce tej samej firmy i w dodatku wiele starszej??
Jesli nie robi sie coustom WB bozna bardziej lampa zmazyc i zafarbu nie bedzie - no ale stracimy zastane swiatlo i dostanie piekny efekt flasha:wink: .
To widać, słychać i czuć... :mrgreen:Cytat:
Chyba jednak najlepiej RAWCytat:
Zawiódł element z drugiej strony puszki. Naprawde. Nie ma czegoś takiego jak take same warunki wczoraj i dzisiaj. Podobne - może ale takie same z pewnościa nie.Cytat:
Jednak poczytać, poczytać, poczytać... potem jeszcze poczytać, poczytać, poczytać...Cytat:
Bez urazy ale to co wypisujesz nie poddaje się dyskusji - poprostu poruszasz się na granicy absurdu i niewiedzy. Naprawde bez urazy.
Pozdrawiam
Janusz
Widze, ze sami fachowcy sie odzywaja a dla takich jak nie ma miejsca.8)Cytat:
Ten Raw mozna sobie wsadzic w pipipi:roll: jak wszystko jest bursztynowe albo jeszcze innego koloru - no chyba ze sie chce na kazda fote pol dnia przeznaczyc:?:Cytat:
Czepiasz sie Wasc czepiasz. Usredniam dane:mrgreen: Bo widze ze juz taki madry jestes, iz dziwie sie, ze wogole to czytasz:-D - bez urazy;-)Cytat:
Mowie o tym, iz z 350D bylo 80% z zafarbem a z 10D 10% albo mniej i mowie o foceniu w tym samm czasie na tej samej sali - pzy tym samym oswietleniu wiec nie teoretuzuj, ze nie ma "identycznych" warunkow bo o tym wiem - ale to juz filozofowanie dla mnie jest.
Cytat:
Jednak poczytać, poczytać, poczytać... potem jeszcze poczytać, poczytać, poczytać...
Zdaje sobie sprawe, iz nie posiadam pelnej wiedzy - co nie znaczy, ze nie widze i nie slysze.Skoro mam foty z dwoch puszek ktore focily w tym samym miejscu i o tej samej porze na tych samych ustawieniach t jestem wstanie porownac efekty.Poza tym Pan fotograf cykal tez troche moja i swoja rowniez 350D i stwierdzil to samo - no ale Ty pewnie i tak wiesz lepiej co i jak bylo8-)Cytat:
Dowcip roku. RAW ma tą przypadłość, że NIE ma w nim WB. Robiąc w RAW WB mozna olewać. Korekcja WB z RAW to jest banalna sprawa JESLI ma się "ten breloczek" właśnie (ale nie jest to konieczne). Plik RAW zawiera informacje o tym jak aparat PRZYPUSZCZA że należy ustawić WB ale fotka jest niezbalansowana. Ustawianie WB dla całej serii fotek w PS, RawShoterze czy Capture One zajmuje około JEDNEJ sekundy - to troche daleko do całego dnia - nieprawdaż?Cytat:
Fakt, że cykałeś TY i ten Twój Pan Fotograf nic nie znaczy - cholera wie coście tam mieli poustawiane w tych puszkach. Oczywiście jest możliwość, że Twoj egzemplarz jest wadliwy - ale szczerze w to wątpię.
Sorry ale wszystko co napisałeś na temat WB, RAW itp. wyraźnie pokazuje, że sporo jeszcze musisz poczytać i to ZANIM zaczniesz zajmować kategoryczne stanowisko nt. wsadzania sobie czegoś w pipi :mrgreen: gównianego WB w 350D i lepsiejszego auto WB w 10D.
Ponieważ "nie wiem lepiej jak było" przyjmuję, że masz rację. WB w 350D jest do chrzanu. Wywal 350D - jak bedziesz wyrzucał powiedz gdzie może się mała kolejka ustawi - kup 10D i be happy.
EOT
Janusz
Widze, ze widziales tourtiala8-)Cytat:
Wiem co bylo poustawiane - az takim laikiem nie jestm.Poza tym widze Tu mala przypadlosc - wszystko co niezgadza sie z Twoim myslenie i nie tylko Twoim(jest tu jeszcze kilku takich panow8) ) jest pewnie wadliwe:mrgreen:Cytat:
Po pierwsze napisalem o gownianym AWB a nie WB i to w pomieszczeniech ze slabym swiatlem - jesli sie czepiac to na calego (bo widze ze malo tu dyskusji - niestety a tylko wytykania)Cytat:
Widze, ze lepsza jest ironia nizeli przyznanie komus racji - nawet temu co pewnie wie czasem mniej ale nie zawsze.Cytat:
nie. a co to za diabeł? coś wspólnego z podróżą ma? to TOUR i TIAL :mrgreen:Cytat:
Jakbyś nie zauważył, to poświęciłem trochę czasu i napisałem Ci conieco wyjaśnień próbując conieco wyprostować Twoje spojrzenie na AWB i RAWy. Ty się ograniczasz TYLKO do uszczypliwości pod moim adresem.
Jesli Ci bardzo na tym zależy to - TAK MASZ 300 procent racji.
Dla mnie EOT - nie bede wiecej pisał bo sensu nie widze :-)
Janusz
Ja opisalem tylko swoj i wielu uzytkownikow problem. A ty ze to moja wina itd.Cytat:
Nie watpie, iz posiadasz wieksza wiedze ode mnie, ale nie zawsze teoria = praktyka.
Chcialem poprostu poruszyc temat szczegolnie wlasnie porownujac moja sytuacje z 10D gdyz zdziwilem sie, ze aparat z innej epoki potrafil na AWB zrobic znacznie lepsze fotki.
Sam probuje sie uczyc robienia jak najlepszych fotek i obslugi PS'a rowniez, gdyz jak wiadomo bez niego ciezko uzyskac zamierzone efekty.
Oki jak nie masz nic przeciwko - to chetnie zapytalbym i wyjasnil kilka spraw w tym temacie na PW:?: Coby ogolnego nie zasmiecac
Cytat:
Zamieszczone przez pazurek
Ja cos takiego kupilem na allegro i jest really OK!!!
Kawałek karteczki a tyle pozytku ... w skrajnych sytuacji ... RAW:p
Witam..Cytat:
Tu muszę sie nie zgodzić.. robiłem w ubiegły weekend dużo zdjęć na śniegu w słońcu na AWB i automatycznie jak i z balansu ustawianego w C1 na "biały" kolor śniegu wszystkie zdjęcia maiły niebieski zafarb...
Na kolejny wypad wziąłem sobie testowo szarą kartę (nie jakąś profesjonalną ale wyciętą z książki NG - podobno nie jest taka najgorsza) i pierwszą fotkę cyknąłem dziecku na sankach z kartą w dłoni (a'propos - cienki slim od kompaktów sprawdza się znakomicie jako "stojak") i potem wszystkie z automatu wg tego - i kolory wyszły OK.
Pozdrawiam
Artur Starz
Jeżeli chodzi o snieg to karta jest zbędna, wystarczy korekta na + . W zależności od ilości śniegu w kadrze od 1-2.Cytat:
Zamieszczone przez arturs
Wystarczy, ale jak jednocześnie jeżdże na sankach z dziećmi i do tego robie zdjęcia w rękawicach to nie chce mi się kombinować - po co mam coś za bardzo prześwietlić.. tak to 2 sekundy w C1 i po sprawie ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Pozdrawiam
Artur Starz
Co kto woli. Korekta to tylko jeden ruch kółkiem nastaw i już.Cytat:
Zamieszczone przez arturs
Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Do ekspozycji masz racje ale do WB śnieg nadaje się średnio :-) W 90% bedzie dawał niebieski zafarb na zdjęciu i chyba o to chodziło artusowi.
Janusz
Tak ode mnie:
Ja mam swojego WhiBalka. Cudeńko. Szczególnie wtedy, gdy zaczyna się ciasno z miejscem robić na karcie i trzeba z RAWa zejść na JPEG aby się pomieścić.
Nie wyobrażam sobie teraz robienia JPEGów bez ustawienia Custom WB za pomocą WB :)
Zakup wyszedł mnie 156 pln. Ale pewnie dlatego, że kupowaliśmy we 3 i wysyłka poszła na 3 kieszenie. Warte kasy. Tak samo jak statywy Manfrotto, bryki od Toyoty czy filmy od Tarantino :twisted: Po prostu dobra inwestycja.
A czy komuś potrzebna i czy kogoś stać - inna sprawa. Ja nazbierałem.
Dokładnie o to mi chodziło.. nie pisałem że mam niedoświetlone, tylko o regulacji WB..Cytat:
Pozdrawiam
Artur Starz
Przeczytałem uważnie wszystko -czasem aż szkoda nerwów na wyjaśnianie - taka jest teraz fotografia: nie fotografuje się by oddać rzeczywistość tylko by mieć ładne zdjęcia! A do tego celu - nic nie jest potrzebne.....wystarczy trochę ".....obslugi PS'a rowniez, gdyz jak wiadomo bez niego ciezko uzyskac zamierzone efekty."