Zdjęcia fajne ale za dużo i do tego pechowo bi 13.:-D Zostawiłbym 1,2,3, 10, 13 i może jeszcze jakieś z akcji gaśniczej aby zamknąć reportaż w 6 zdjęciach. Ostatnie chyba jest najlepsze.
Wersja do druku
Zdjęcia fajne ale za dużo i do tego pechowo bi 13.:-D Zostawiłbym 1,2,3, 10, 13 i może jeszcze jakieś z akcji gaśniczej aby zamknąć reportaż w 6 zdjęciach. Ostatnie chyba jest najlepsze.
4, 12 i 13 rasowe zdjęcia! Szczególnie 13 wpadło w moje gusta.
Co by tu po miclesowemu doradzić... Dużej części zdjęć brakuje wieloplanowości charakterystycznej dla takiego true reportażu. Brakuje mi chyba również UWA.
ultra-szeroki w pozarze? powodzenia ... ja tam biegalem w krotkich spodenkach i przy 35mm czulem jak mi sie wlosy na nogach tla, a z szerszym katem musial bym jeszcze blizej podejsc ... niewykonalne. w momencie gdy zawalil sie budynek stalem 10m obok, fala uderzeniowa wraz z goracym powietrzem zatkala dech w piersi
i tak mnie policja odganiala pytajac czy chce moze jeszcze weza strazakom potrzymac, bo stalem przy nich w czasie gaszenia ;)
Micles nigdy nie robił zdjęć w takiej sytuacji. Łatwo oceniać patrząc z boku nie znając realiów wykonywania takich fotografii. Są sytuacje, że robisz po prostu tym co masz przypięte i nie masz czasu nawet pomyśleć o zmianie. 35mm to jak znalazł do takich zdjęć.
calosc trwala moze 5-6 minut i bylo po wszystkim ... tzn wpadla policja i mnie przegnala, a teren ogrodzili tasma, chociaz pozaru juz nie bylo bo zdazylo sie dopalic
tylko raz zmienilem obiektyw na 85'tke, gdy juz nie pozwolono mi podejsc blizej .. jednak w tym czasie stracilem ciekawa sytuacje obok, dlatego spowrotem wrocilem do 35tki
pewnie ze dynamiczniej wygladaly by foty z 17tki, ale obawiam sie, ze dosc szybko oslona zalaminowala by mi przednia soczewke, a lekarze z karetki musieli by jeszcze udzielac pomocy mi
pierwszy raz bylem tak blisko pozaru i nie sadzilem ze taki gorac od tego bije - do tego na okolo spadaly strzelajace od temperatury kafle dachowe oraz szyby ... no a pare chwil potem zawalil sie caly budynek powodujac ze poczulem sie jak na seansie kinowym z przesadnie ustawionym basami ... i to gorace powietrze ... nie polecam ;)
A skąd to przekonanie? Okazuje się, że robiłem. O wiele mniejszy i mniej efektowny pożar, ale robiłem. Daawno temu, ale robiłem. Nocą, ale robiłem. Link.
Czacha : nie mówię o podchodzeniu bliżej. Mówię o zrobieniu jednego - dwóch ujęć szerokim, by była różnorodność ogniskowych, ulokowanie akcji w przestrzeni, itd.
Za zdjęcie nr 13 szczere uznanie! :)
Mi osobiście żadna ogniskowa tu nie przeszkadza, 35tka to chyba najszersze co bym w takim przypadku założył, są postacie i jest dobrze ujęte tło. Powiedziałbym nawet że jeżeli chodzi o uchwycenie tragedii to 100% zdjęcia w zdjęciu ,)
Ciut za dużo tych zdjęć, kilka zbyt podobnych kadrów, ale ogólnie bardzo się podoba.
Ja bym wyrzucił z tego: 12, dwa z (11, 10, 8) i może 2 lub 3.
13 zdecydowanie najlepsze!
13 jest mega. resztę jeszcze można było przejrzeć ze dwa razy i wybrać 4-5 najciekawszych.
I ta ogniskowa, która tu jest wcale nie przeszkadza.
pzdr!
Skoro już wylaliśmy cały zapas wazeliny to proponuję przyjrzeć się zdjęciom w celu drobnej analizy. Chyba, że nikt nie ma na to ochoty?
Coś nie pasuje? Każdy komentuje tak jak mu się to podoba. Jak coś nie pasuje, to obok posta jest taki przycisk : , zachęcam do jego używania w takich wypadkach.
I szybko usunąłeś zdjęcia z karty z sesji na rzecz pożaru? :D
na kartach pomieszcze 64GB materialu, a plener trwal tylko 2 godziny ;)
A ile to jest zdjęć?
Jakiś 1 ślub od rana do rana w raw+jpg 21mpix. Około 3500 fot.
Fakt, sorki. U mnie 2012. Pamiętałem, że z jednej imprezy miałem 80gb, ale widocznie o tysiaka się kopsnąłem i było 2500, a nie 3500.
Sorry za OT, ale Wy kupujecie tak duże karty CF, kupuje bardzo dużo "sredniej" wielkosci karty, używacie data bankow czy zrzucacie na laptopa w przerwie "na jednego" ?
Ja mam 16+8+8+4+2 i zrzucam na lapa jak jest czas.
Czacha - świetna reporterka . Powiedz mi - w hucie jeszcze coś robią ? Swego czasu były spore problemy (moja mama tam pracowała w sekretariacie i wiem o pewnych zakrętach)
huta dziala i zdaje sie, ze nastawiona jest na eksport do Wloch i USA. czekaja az wypali im sie piec (jescze ok. 3-4lat) i przenosza sie do nowych budynkow w Wasilkowie
No Czacha, jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć, naprawdę to jest coś. Masz kupę pomysłów i nie ma się co czepiać o 'lekko lewitujący lewy rękawik' na jakimś zdjęciu. Bardzo chętnie odwiedzam regularnie Twojego bloga, no klasa, po prostu.
pozdrawiam,
Marcin Steuer
(pracowałem kiedyś dla Sony na stoisku przy fotojokerze na 'road show' w Białej)
miejska potancówka, zdjecia jako 'efekt uboczny' testowania obiektywu ;)
tak... dziala :mrgreen:
60
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
71
72
wiecej na BLOG-u - http://www.piotrczechowski.pl/blog/2010/potancowka/
piękna obróbka!
Świetnie złapane momenty! Oraz bardzo podoba mi się obróbka. Moje ulubione zdjęcie z tego setu to 64. :)
Jaki obiektyw testowałeś?
135L- polowa fot jest z tego szkla
Masz fajny styl, podoba się :)
Super. Obstawiam 73 i 77.
To są naprawdę dobre zdjęcia. Masz oko i potrafisz nacisnąć w odpowiednim momencie na spust migawki. I to bez względu na to czy testujesz obiektyw czy robisz zdjęcia pozowane. Prawdziwa bajka a oglądanie to przyjemność.
Kawał dobrego rzemiosła :) Bardzo podobają mi się te klatki. Gratuluje uczciwie i szczerze.
... a tak na poważnie, 73 i 77 wyszły nie za ładnie. 76 jakoś kolory skopane u mnie na laptopie i młody wygląda niekorzystnie. pozostałe fajne.
76 jest trochę niebiesko zielonkawe.
A ja mam pytanie odnoście obróbki. Spodobała mi się fotka 64 i winietka do niej. To PS czy LR? Ręczne suwakowanie czy gotowy presecik?
73 oraz 76 maja dodany split toning, efekt celowy :) wszystkie foty obrabiane sa w LR, praca na suwaczkach i kilku ulubionych presetach ktore stworzylem
a tu dwie foty z wczorajszego pleneru
78
79
78 to nie wiem czy mi się podoba czy nie ale 79 podoba mi się bardzo :)
73-77 : 4 zdjęcia na 5 usta blisko siebie. Też się łapię na tym, że jak nie wiadomo co zrobić, to "pocałujcie się", lecz należy wtedy się opamiętać i zacząć myśleć trzeźwo i kreatywnie :D
Kadry, pozy, obróbka - takie zwyczajne. Nie zapiera tchu w piersiach, ale najważniejsze, że poprawne.
pary maja takie zdjecia, jakich sobie zazycza - mialem powiedziec nie calujcie sie?
bardzo ladne te slubne plenerowe - lekkie, naturalne - bez przedobrzania w stylu panna mloda pozujaca z rekwizytami typu maska gazowa i karabinek Colt M16 A4 z tlumikiem (patrz sesja gary)
obrobka idzie w parze z kadrowaniem - ladnie i przyjemnie i z wyczuciem.
jedyne czego nie rozumiem to komentarza sergiusza.
zdjecia takie jakie zaprezentowal czacha sa poprawne, owszem - ale na pewno nie wybitne czy oryginalne ;] tego typu ujec z pleneru jest masa.
na jakie bym nie trafil wszystkie krytykowales sergiusz.
powiedz, co kryje sie za tajemnica ze nie skrytykowales zdjec plenerowych czachy?
78 jest Bee
Dlaczego?