masz być jak Tommy Lee Jones w Ściganym
Wersja do druku
Tak jest, panie kapitanie!
Długo "slajdowałem" i kwestię naświetlania miałem za punkt primo.
Dlatego foty moim zdaniem nie są za ciemne,jest zwyczajnie ciemno,bo i ciemny jest motyw.Można oczywiście zrobić "niech nastanie jasność",ale wtedy zrobi się dzień i zdjęcia stracą urok i klimat.
Niezbyt też widzę dużo nieostrości.
Rekonstrukcja Powstania Wielkopolskiego
Niewątpliwie gorsze warunki niż na poprzedniej rekonstrukcji (w Myślęcinku) : nie dość, że walki zagęszczone na dość małym jak na warunki wojenne placu, to jeszcze wszyscy fotoreporterzy zostali upchani na obszarze około 10-15m^2 i wara zejść z tego obszaru. No ale nie mnie osądzać, czekam na komentarze.
064.
065.
066.
067.
068.
069.
070.
071.
072.
073.
074.
075.
076.
077.
078.
64 i 65 bardzo udane. Bardzo lubię takie fotografie jest w nich akcja, jest w nich urok zamrożonej chwili.
Ja bym je trochę poPSuł w kierunku sepii, ale nie za bardzo.
73 byłoby ekstra, gdyby GO było mniejsze, a leżący trochę bardziej zwrócony do obiektywu. No ale wiadomo, wojna jest wojna, czasu na kadrowanie nie ma.
Reszta do mnie słabo przemawia.
Nie rozumiem zupełnie 074, natomiast 64-ka idealnie pasuje jako pierwsze zdjęcie imo :D
Ogólnie fajny, miclesowski reportaż ;-)
trochę nie pasują niemiaszkom te mosiny...
Technicznie - pierwsza klasa. Bardzo mi się podobają. Można dyskutować układy, sytuacje itd (co kto lubi), ale technicznie - super.
zacny materiał ilustracyjny do prasy... tylko po co się nim chwalić na forum?
Pochód z okazji Powstania Wielkopolskiego
079.
080.
081.
082.
083.
084.
085.
086.
087.
088.
089.
090.
091.
092.
093.
fajna ostrosc, fajne swiatlo rozproszone bylo:)
86, 87 na przykład: nie wiem, co to ma przedstawiać.
85 natomiast bardzo mi się podoba - fajna symetria wyszła.
Technicznie jak zwykle świetnie, fotograficznie - nic nadzwyczajnego.
Ten bokeh na 79 to naturalny jest?
Zależy co rozumieć przez "naturalny". Od rozgrzanego powietrza ze znicza na gaz (tego co go widać na 80 i 82)
86 i 87 są typowo miclesowe. nikt nie wie o co w nich chodzi i do czego pasuja ;-)
reszta calkiem ok :)
ej, 86 mnie się akurat podoba.. w końcu zawsze ktos musi pilnować tego wszystkiego...
Gunia, odkąd zaczęliście studiować w tym samym mieście odniosłem wrażenie, że bardzo wiele zdjęć miclesa zaczęło Ci się podobać :D :P
Ja odniosłem wrażenie, że nie tylko "zdjęć" ;-)
Bez takich mi tu :D
moja opinia
i bez żadnych podtekstów
bo bede zła!
a co pisze to wyłacznie moje odczucie, ot co
Przyszła i kolej na pierwszą rolkę ze średniego formatu :D
(robione zepsutym Startem 66 - po naciągnięciu migawki ta ostatnia czasami się rozchylała naświetlając nie wtedy kiedy powinno. Nie zauważyłem tej przypadłości przy testach na sucho, czego efektem jest kilka totalnie prześwietlonych klatek. Te, które nie okazały się prześwietlone zreprodukowałem opisywaną już przeze mnie metodą. Starta już naprawiłem, wystarczyło dobrać się do mechaniki naciągu migawki i dogiąć jedną dźwigienkę)
Oto foty, które w miarę wyszły (chociaż nadal odbiegają od tego, co bym oczekiwał :D) :
094.
095.
096.
097.
Dzisiaj już z naprawionym Startem zmierzyłem się ze streetphoto. Odbiór kliszy - 7.01.2010.
No wlasnie do roboty Micles a nie dajesz innym zarobic toz to sama przyjemność! Odnoszę nie chlubne wrazenie ze wszystkie klatki sa nie ostre :O tak mialo byc?
niestety o dostep do ciemni dzis nie tak latwo, a na mieszkaniu studenckim nie jest tak latwo zorganizowac ciemnie. wiem cos o tym:) tez daje zarobic, niestety:)
Spokojnie, spokojnie, przyjdzie i czas na to. Dajcie mi na razie ogarnąć wytwarzanie błony, na której na 100% są dobrze zarejestrowane zdjęcia, cobym miał pewność, że jak coś nie wyszło, to przez to, że źle wywołałem :P
Nieostre - tak. Czemu - nie wiem. Na trzeciej rolce zrobię test na BF/FF (może obiektywy są rozjechane względem siebie)
Może po prostu mi nie poszło :D
(pierwsze dwa to dość żwawa akcja i nie starałem się zbytnio, żeby było "w punkt", trzecie jestem prawie na 100% przekonany, że ostrość ustawiałem na grającego, a wyszło prawie na przechodniach, a czwarte było na 1/15, więc mogłem poruszyć)
Micles rozwaliłeś mnie tymi fotkami. :D
Są doskonałe w swojej niedoskonałości. Wyglądają jak oryginały robione w burzliwych czasach. Niedoskonałości dodają im klimatu.
Normalnie już godzinę siedzę i przeglądam swoje stare zdjęcia robione Zorkij4 i Zenithem (nie pamiętam modelu). Negatywy wywoływane były w łazience przerobionej chwilowo na ciemnię , odbitki w tej samej łazience robione na czechosłowackim (był taki kraj ;) ) powiększalniku Opemus czy jakoś tak. Za kuwety robiły talerze od zupy no i termometr medyczny. Musiałem zdobyć szczypce do odbitek bo ręce śmierdziały i robiły się dziwne w dotyku od chemii i nawet po wytarciu do sucha pozostawiały odciski palców na papierze fotograficznym.
Nawet chemię często musiałem sam konfekcjonować ze zdobytych z wielkim trudem odczynników. (chwilowe braki , które w PRL były zawsze)
O matko , co za czasy. To se ne vrati.
Tyle wspomnień dzięki twoim fotkom odżyło.
Dzięki :-D
Ps. Moje stare odbitki są jednak lepsze technicznie , dzisiejsza młodzież nie pasuje do tamtej techniki :mrgreen: , ale ukłony za to że chce ci się chcieć.
Sylwester w Poznaniu
098.
099.
100.
101.
102.
103.
numer 99 juz bym sobie darował a nie było jakiegos ciekawszego miejsca widokowego?
99 miało być aluzją do Gwiazdy Betlejemskiej :P
Pewnie i było, ale wygodniej było wyskoczyć na 40min z imprezy u mnie na chacie na dach, niż gdzieś jeździć.
imprezuje!
jak dla mnie z fajerwerek 101, moje subiektywne odczucie ;)
Studencki Turniej Bilardowy
104.
105.
106.
107.
108.
109.
110.
111.
112.
113.
Wygląda to tak, jakbyś w przerwie między grą bawił się aparatem i pstrykał dla zabawy, bez namysłu. Jako fotki z imprezy, dla kolegów, mogą być, ale czym tu się chwalić?
Zostawil bym kilka, pisalem Ci juz kiedys za wrzucasz za duzo.. lepiej mniej a dobrze. Wrzucilbym tylko 104, 110, 112.... sa ciekawe i dobre a reszta no coz kolegom to mozesz je pokazac...
Przy wołaniu RAWa zapaćkałeś trochę stół odbiciem światła na suknie, zwłaszcza na pierwszym widać okrąg na środku stołu. Ze wszystkich widzi mi się 110 ale wybrałbym ujęcie z innym kolorem bili.
a moim zdaniem ostrość u bilardzistów powinna być na twarze, a nie na kulki :)
W lwiej części jest (106,109,111). Reszta zdjęć TU
Całkiem niezły set imo, jednak zbyt dużo zdjęć jak już ktoś przede mną powiedział. Przy 113 zmniejszyłbym lekko GO, żeby twarz była bardziej ostra.
Z resztą 106 i 108 trochu krzywe, ale ogólnie jest ok ;-)
104 najlepsza z całego seta reszta z turnieju średnia.
094 i 095 rewelacja doskonałe w swej niedoskonałości technicznej lomo styl.
Na Dworcu PKP
(podczas 1h czekania na spóźniony pociąg do Bydgoszczy)
114.
115.
116.
117.
118.
119.
120.
121.
122.
123.