To nie bierz aparatu do szkoły tylko się z jedną umów na osobny dzień na sesję.Tak będzie lepiej.
Wersja do druku
To nie bierz aparatu do szkoły tylko się z jedną umów na osobny dzień na sesję.Tak będzie lepiej.
Zawsze tak robię;)
Te chlopaki cos kiepsko z Wasza bajera:wink: musicie sie mlodziany troche pouczyc, jak chcecie to Wam powiem pare wskazowek:mrgreen:
Ja sobię radzę bez większych problemów,ale w razie co będę pamiętał;)
Zdjęcie fajne, chociaż ja bym bardziej kontrast podciągnął :) Mam jednak dziwne wrażenie że nos jakby taki nie z tej bajki ;) a szczególnie jego koniec :)
Lepiej by było podejść trochę bardziej od dołu.
PS:A nie wydaje ci się, że ostrość znowu jest nie tam, gdzie trzeba? :D
Eeee ja tam "mocne punkty" widze wyjatkowo ostro;-) :-D :-D :-DCytat:
że ostrość znowu jest nie tam, gdzie trzeba?
Taka jej uroda i nic na to się nie poradzi:),a z kontrastem się nie bawiłem.
Ustawiałem ostrość centralnym punktem na twarz i przekadrowywałem,więc naprawdę nie mam pojęcia jak to się stało:smile: W każdym razie jest to zabieg całkowicie przypadkowy i nie zamierzony:mrgreen:
Jakoś twarz tak płasko wyszła o ostrości już nie wspomnę.
Eeeee zdziwiacie - ostra jest i to bardzo:D
pierwsze (z łodzią) fajne choć mozę jeszcze lepiej by wyglądało jako B/W i spróbowałbym na dłuższym czasie żeby pokazać ruch trzcin (ale się czepiam)
drugie takie nijakie nic szczególnego ani jako temat ani kompozycyjnie zdecydowanie na NIE
-=Festyk=- a mozesz powiedziec gdzie to ustrzeliles??
Zdjęcia koleżanek jakoś bardziej mi się podobały ;) Te zdjęcia to takie typowo wycieczkowe :)
Może ktoś,coś napisze?:)
sorki festyk ale to ostatnie to jakoś takie mało ciekawe napisz moze co skłoniło cię do sfotografowania tego motywu - bo jakoś nie czuję co by miało być w tym zdjęciu godnego uwagi.
Skłoniło mnie to samotnie stojące drzewo pośród zboża i układ kanału z drogą,które prowadzą wzrok w głąb kadru.
Chcę podzielić się z wami przykrą wiadomością.Otóż 23 stycznia bierzącego roku skonała moja cyfrówka-Canon A60.Po próbie naprawy jej przez mojego brata(coś z mechanizmem wysuwania obiektywu było,więc była szansa,że jakiś paproch go blokuje) aparat wygląda następująco:
Szybko się nie dorobię nowego,a na skanowanie klisz szkoda mi pieniędzy,więc póki co z koniec z wystawianiem zdjęć:( Chciałem tylko podzielić się to przykrą dla mnie wiadomością.
no to niezły z ciebie technik elektronik :P
Skąd wiesz,że chodzę do technikum elektronicznego???:)
bo napisaleś to wcześniej.......dlatego sie śmieje! Co to za elektronik co apratu ceferke rozebrał i niepotrafi poskładać:P
p.s. swoja droga popełniłem życiowy błąd i chodze na technikum o podobnym profilu:(
Nie pamiętam,że to pisałem,ale możliwe.A Ty zapomniałeś przeczytać innej rzeczy-aparat rozebrał MóJ BRAT,a nie ja.A poza tym jestem na pierwszym roku,więc nie jestem jeszcze elektronikiem.Złożyć ten aparat to nie problem,tylko nie ma takiej potrzeby-i tak nie działa.Na koniec,nie uważam,że wybór mojego profilu to dla mnie życiowy błąd.Ja się z tego bardzo cieszę;)
IMHO za mocne światło z tyłu. Więcej nie powiem, bo na studyjnej się nie znam i jej nie lubię;)
faktycznie- popełniłeś..:)
No dobra,widzę,że do publikowania zrobionych portretów czeka mnie jeszcze spora droga;) To dorzucę takie jedno zdjęcie z targów motoryzacyjnych:
staraj się przedstawiać tak kobiety na swoich zdjęciach, żeby wyglądały pięknie...:)
pisząc jaśniej: popracuj nad retuszem! to klucz do sukcesu w portretowaniu kobiet i nie tylko!
SkinTones jest dobrze prześwietlać o +1EV .... gubisz wtedy pewne inperfekcje cery :))
pozdrawiam
Co do samochodu: skadruj go trochę ciaśniej, może jakaś panoramka:) Jakościowo i technicznie jest ok.
Jeszcze ciaśniej?Spróbuję przy następnym zdjęciu,ale za wiele możliwości kombinowania nie mam bo nie posiadam oryginalnego pliku:/
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Proszę:
No i jest lepiej:D
Dzisiaj odbyło się otwarcie sezonu motocyklowego.Pogoda nie dopisała,wiał wiatr i było zimno.Udało mi się za to strzelić kilka fajnych zdjęć.Jak na razie tylko jedno uznałem za wartę publikacji:
Tytuł:Wygodnie Ci?
Komentarze bardzo mile widziane.
Witam,
masz możliwość wyprostowania?
Pozdrawiam.
Niestety nie mam.To cały kadr jaki ,,wyszedł'' z aparatu i jak go wyprostuje to obetnę facetowi głowę;)
Pierwsze zabawy nowym nabytkiem.Portret mojego kumpla:
Komentarze bardzo mile widziane.
Koleżanki masz ładniejsze ;) Dawaj koleżanki ;)
Wszystko w swoim czasie:) Ciężko z czasem pod koniec roku szkolnego:?
To jest nawet fajne, szkoda kolorów. Takie nijakie kolorystycznie :)
Nigdy nie potrafiłem dobrze dobierać kolorów:neutral: Raz mi się uda,a raz nie;)
Chociaż wszyscy mają mnie głęboko to będę dalej wrzucał swoje gnioty,a co!
No to kolejny:
To chyba ostatnie zdjęcie,które tu wystawiam.Ilość komentarzy pod zdjęciami dała mi jasno do zrozumienia,że nie ma sensu ich pokazywać szerszemu gronu.Nikt nawet nie napisze co jest źle,że aż komentarza szkoda.
Bylo wiele razy na forum - jest wyraznie okreslone (u gory, pod logo forum) ze jest to forum użytkowników aparatów marki Canon.
Galerie uzytkownikow to owszem, miejsce do pokazywania swoich zdjec, ale nie jest to priorytetowa tematyka forum i zawsze powtarzamy - TAK, sa lepsze miejsca niz onanistyczno-sprzetowe forum Canonowe by otrzymac krytyke, komentarze do swoich zdjec 8) .
Po to powstaly takie watki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=20765
http://canon-board.info/showthread.php?t=15951
http://canon-board.info/showthread.php?t=2118 (w postach 'wystawianie zdjęć)
I tu troche na temat:
http://canon-board.info/showthread.php?t=14069
http://canon-board.info/showthread.php?t=5037
I ku przestrodze ;) :
http://canon-board.info/showthread.php?t=7501
A ja zaryzykuję(;)) i napiszę-mylisz się Vitez! Moim zdaniem nie ma lepszego miejsca do pokazywania swoich prac.Nie znalazłem drugiego takiego zakątka gdzie nie było by samych ,,ochów i achów'',ale za złe zdjęcie publika nie linczowałaby twórcy.A zwróć uwagę,że jednak wątki innych userów są jakoś bardziej komentowane.Robi się duży OT.
E tam zobacz u mnie kiedy był jakiś ostatni obcy wpis. Ot trzeba robić lepsze zdjęcia albo przynajmniej utrzymywać stosunki towarzyskie i tyle. Pisz więcej u ludzi to i oni czasem zaglądną do Ciebie.
Aczkolwiek wcale się Tobie nie dziwię bo fajnie jak ktoś coś napiszę pod naszym własnym dziełem choćby to była totalne mieszanie z błotem to lepsze to niż nic.
BTW: To ostatnie wystawione najbardziej mi się podoba choć nie do końca jestem przekonany czy akurat taki kadr mi najbardziej odpowiada. Może dałbym z prawej więcej kosztem lewej.
Portret z "latarką" też całkiem ciekawy. Natomiast wiewiórka wygląda jakby moją sigmą była robiona i niestety technicznie delikatnie mówiąc nie powala.
Dzięki Zigi.O to właśnie mi chodziło.Żeby ktoś mi wskazał błędy,których czasem po prostu nie dostrzegam.A jak się wystawia po raz któryś zdjęcia,a nikt nic nie napisze to przychodzą do głowy myśli typu ,,to po co wystawiać?'', ,,może ich drażnią moje gnioty?''.No,ale dobra.Będę się starał zrobić tak dobre zdjęcie,żeby skrytykowały je przynajmniej 3 osoby;)
A ten bokeh z 50mm nie wiem dlaczego taki wyszedł.Może to kwestia lekkiego poruszenia.
Nie wiem czy moją radę można traktować jako wskazywanie błędów bo raczej osobiście nie czuję się na tyle mocny aby błędy komuś wytykać. Co najwyżej mogę napisać jak by mi się bardziej podobało a czy to dobrze czy źle to już inna bajka :).
Nie wiem jak nikor ale jeśli konstrukcję ma podobną do canonowskiej to ana też ma podobnie brzydkawy bokeh. Poza tym cosik ta klatka chyba zbyt jasna.
Wiesz jest takie powiedzenie "no news is good news" więc czasem to znaczy że może choć zdjęcie nikogo nie zachwyca na tyle żeby od razu wyraził swoje uwielbienie komentarzem (albo się podoba ale woli zachować dla siebie), to nie razi też nikogo od razu tak, żeby cię zjechać ;)
Ja w moim wątku galeryjnym też komentarzy się nie doczekuję - dlatego dzisiaj założyłem sobie konto na OnePhoto.net :)