2 zdjecie po prostu swietne ;) gratuluje pomyslu ;)
Wersja do druku
2 zdjecie po prostu swietne ;) gratuluje pomyslu ;)
co szopowane :D?? Zrobiłem tylko BW w pierwszym zdjęciu i lekki crop bo za duzo miejsca było z lewej strony fotkiCytat:
Zamieszczone przez bebop
Dwójeczka ładnie skomponowana.
4 - wg mnie za krotka ogniskowa.
2 najfajniejsze... rok temu probowalem wymyslec jakies fajne zdjecie na sniegu no i nic mi nie wyszlo - gratuluje pomyslu :)
widzisz Venio, tak jak gadalem ;) :mrgreen: 1 oraz 2 konkret ! 3 i 4 tak jak Vitez zauwazyl - za krotko i mimo ze robiles wszystko na 50 tce to roznica polega na tym ze przy jedynce musiales byc troche dalej od modelki, a przy zdjecu 3 i 4 stales troszeczke za blisko, przez to delikatnie widac dystorsje ;) pozdro
tak jak przedmówcy 1 i 2 rulezz
thorin wlasnie nie :/ zdjęcie numer 1 jest w ogole bez cropa. Tak jak 3 i 4. Wiec nawet blizej stałem. Kurna a myślałem ze kupując 50 juz bede miał idealne szkiełko portretowe :/ ale moze z drugiej strony moze sie wam wydawac ze zła ogniskowa... bo poprostu marta ma taki NOSek ;) hehe no ale coz... na 80mm f/1.2 mnie nie stac :D
poprawiłem pierwszą fotke. Poniewaz duzo osob mówiło mi o kompletnym braku źrenic dopiero teraz to zauwazyłem. Stało sie tak poniewaz gdy zmieniam zdjęcie na BW to 'bawie' sie krzywymi by wydobyc jak największy kontrast i przez to, ciemne juz i tak wystarczająco oczy, zrobiły sie czarne, a wiec wyodrębniłem je by nie zmieniac w nich kontrastu a tylko wyciąc kolory. Starałem sie by oczy wyglądały tak samo w BW jak w kolorze. Mysle ze sie udało :)
2 jest swietne! gratuluje!
Widze ze coraz większej ilosci osob sie podoba zdjęcie #2 wiec zdecydowałem ze pośle je na konkurs fotokuriera :) temat "ślady".
Kurcze nie chciałem dawać nic tak pospolitego jak ślady na śniegu ale termin nadsyłania upływa 5 lutego wiec nie zdązyłbym wykonac zdjęcia ktore sobie zaplanowałem na ten temat. No coz... moze innym razem :)
pozdrawiam i dziękuje za komentarze
Cytat:
Zamieszczone przez Venio
A na 85 1.8 ? :roll:
juz rozmawiałem o tym z thorinem. Kupiłem ta 50tke bo liczyłem na to ze sobie portrety pocwicze itp i bede mogl porobic wtedy kiedy bede miał okazje i pomysł. Ale jakos nie wiąrze swojej... hmm jak to nazwać... "przyszłosci" z portretami. A wydawac 1500 zeta by "se pocykac" uwazam za bezsens i decyzje ktorej moge załowaz pozniej bo wyjdzie ze np. nie spodobało mi sie to itp. Poza tym wiele osob marudziło ze 85mm jest za wąskie dla nich do portretu... wiec ja juz zgłupiałem kompletnie teraz. Ehh jak baby :pCytat:
Zamieszczone przez Vitez
W planach od dawna mam tamrona 28-75 ale nie wiem czy jest wystarczająco ostry ... tak jak 50tka
Jesli mi ufasz to nie rozpisujac sie napisze: mam Tamrona, mam 50 1.4 (oba od dosc dlugiego czasu), mam nawet 70-200 2.8 IS L ktory tez swietnie mozna do portretow wykorzystac. Lubie portrety... kupilem 85 1.8, przymierzam sie do 135 2 za jakis czas.
Mam nadzieje ze pojmiesz sugestie, ale nie musisz sie slepo kierowac takowymi sugestiami ;)
hehe sama sygestia nie wystarczy by kupic :D bo jak kupie 85 to nie bede miał na tamrona :p hehe
A jak ty oceniasz tamrona względem 50tki?
Wygodniejszy, ciemniejszy, mniej ostry przy 2.8 ;) , przy 4 sie rownaja, brzydszy bokeh. 50tka 1.4 wydaje sie byc nieco solidniejsza (ale to przez zwartosc budowy glownie - malutka jest), cichsza i szybsza pod wzgledem AF (jasnosc, pseudo USM).Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Do 50 1.8 ciezko porownac bo dawno jej nie mialem.
Jesli chcesz szklo uniwersalne a czasem portrety - Tamron.
Jesli glownie portrety - moze 85 1.8 , a moze nawet 85 1.2 ;) ... na cropie oczywiscie, choc na fullframe tez.
Venio a mi powiedz poza tematem czy to Clio twoje - jesli tak to skad brales wszytskie bajery - lampy tyl poprostu wypasik.
to nie jest NIESTETY moje clio :) wiec ja kompletnie sie na tym nie znam
@Vitez
Chyba jednak wybiore na początek Tamrona :) jak bede pewien tego co chce robic to potem wybiore najwyzej 85/1.8... czas pokaze :)
z powodu braku nowych zdjęc daje pare fotek ktore dopiero teraz doceniłem :) hehe mało brakowało i bym je skasował ;)
A czy warte były tego ocalenia to sami ocencie :)
1.
2.
3.
A tu pare portretów Tamronem od Thorina :)
1.
2.
3.
teraz zacznie sie wnikliwa analiza ostrosci mego szkla ;) mam nadzieje ze w srode wrzucisz wiecej portetow z sesji z "chcaca wspolpracowac modelka" bo jak to zazwyczaj, Ci ktorzy maja najmniej do roboty maja najwiecej do gadania i ta kolezanka w brazowym wdzianku z foto numer 3 skutecznie popsula mi nastroj do robienia zdjec... uch nigdy wiecej, nastepnym razem jak modelka zacznie pyskowac w tyl zwrot naprzod marsz ;)
PS.
w razie potrzeby Venio moge od mojej kurtki odpiac futro ;)
no i co? chyba ok?
jasne bebop, nie narzekam. chociaz brakuje troche szybkosci AF, widac to w trojce kiedy dziewczyny sobie szly wolnym kroczkiem, albo mam manie ;)
ale co chciałeś - żeby obie były ostre? w takim razie błąd pomiaru DOF się kłania ;-) przy takiej odległości pomiędzy nimi to niestety musiałbyś nieźle przymknąć, a nie sądzę żeby taki zapas światła był, patrząc po śniegu ;-)
ISO 200, t= 1/800, f/4 :p ale nie wiem wsumie o co chodzi thorinowi :) ja wlasnie takie rozmazanie chciałem zrobic i tyle :p
nie nie bebop, ta z tylu miala byc nieostra, ta z przodu nie jest zyleta... no patrz i wrobilem sie sam, sam analizuje ostrosc tego szkla :mrgreen:
Ładne (a) te ostatnie.
Przewijałem sobie strone 1 zdjęcie 2 3 i tu nagle S.R.U.! owczarek !!!!!!!:)
Moim zdaniem troche za bardzo dopalone, chyba że Pani ma taką jasną cerę. pozdr
wygląd fotek jest taka jak w rzeczywistosci :) moze jest odrobine zajasna skora ale hmm nie wiem czemu tak wyszło szczerzemowiąc. Obnizając EV w rawie wychodziło za ciemno i było jeszcze sporo miejsca z prawej strony histogramu wiec to tez źle.
Sczerze polecam twojej modelce :) :Cytat:
Zamieszczone przez Venio
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=73480
Szczegolnie ostatnie strony tego watku - zawieraja juz sprawdzone opinie o tym podkladzie we fluidzie. Nawet najjasniejszy kolor jest dosc ciemny, a do tej cery polecalbym numerek 25 - Nude (dla mojej Izy za ciemny, 15 jest w sam raz).
Na zdjeciach jeszcze nie testowalem - czekam az bedzie cieplej... ale na zywo wyglada to na bardzo dobra inwestycje.
Dobry makijaz to cos czego nie uzyskasz w postprocessingu zdjec :roll: a jednoczesnie moze byc kluczowym elementem udanych portretow.
dziękuje. Jako postaram sie to delikatnie zaproponowac mojej dziewczynie ;) ale te zdjęcia to był zupełny spontan. Wstalismy rano i poszlismy na spacer bo dobra pogoda była i nagle wyciagnąłem aparat i zaczałem cykac :D wiec ona z makijazem "na szybko" ale co tam :) mi sie podoba
Najlepszy i zarazem bardzo delikatny sposob zaproponowania jej tego to po prostu... prezent 8-) .Cytat:
Zamieszczone przez Venio
Zazdroszcze takich spontanow ;) ... jak ja swojej powiem "idziemy na spacer" to ok pol godziny minimum musze czekac az wyjdzie z lazienki gotowa do spaceru...Cytat:
ale te zdjęcia to był zupełny spontan. Wstalismy rano i poszlismy na spacer bo dobra pogoda była i nagle wyciagnąłem aparat i zaczałem cykac :D wiec ona z makijazem "na szybko" ale co tam :) mi sie podoba
ten spacer sie bez tego obył tylko dlatego ze była godzina 14 wiec słonce powoli uciekało :)Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
To zadna wymowka ... u mnie to by bylo "to kiedy indziej... przeciez nie moge wyjsc do ludzi taka nieprzygotowana" ;)Cytat:
Zamieszczone przez Venio
heh no moja miała akurat ten spacer zaplanowany od poprzedniego dnia a ze w nocy impreza to wstalismy po 13 dopiero :) a Marta by nie zmarnowała takiego dnia bo pogoda była super hehe i to tym razem ja dostałem opierdziel ze sie wolno zbieram ;) bo wsumie to nie chciało mi sie wychodzic (KAC) :mrgreen:
Venio, jak dla mnie piesek bomba, a reszte opinii zachowam na gadke przy piwie ;)
a moze PM? :P
rezulataty sesji na ktorą sie wybrałem z Thorinem i Figą :)
Komentarze mile widziane
Reszta zdjęc bedzie jak wpadne na ciemnie do Thorina :)
Venio, dajesz rade! Sympatyczna sesyjka :)
prawdziwie profesjonalna nieprofesjonalna modelka... niech Venio sie wypowie jak latwo i przyjemnie sie z Sonia pracuje...
Kadr - Piasi, klimat - pasi, modelka - pasi ... IMHO robisz chłopie postępy ! :)
Fajne zdjęcia. Od razu oglądam jak widzę, że masz coś nowgo :)
Heh, widzę że 'ruinowe' klimaty :grin: Są na topie oczywiście ;)
Seria ciekawa. Jak dla mnie faworytem jest 2 czy też nawet 3.
Fajnie się też zgrało ubranie modelki. Pasuje do otoczenia.
Uderzę kiedyś na Śląsk, to pofocimy razem...
BTW, wybierzcie się kiedyś wieczorem (~23cia) na dworzec główny w Katosach. Sporo nurków się tam kręci/śpi. Może akurat nikt was nie pogoni ;) i uda się cyknąć parę niezłych fot.
Pozdro!
Witam ponownie :D
Oto zapowiadane skany z odbitek.
I pare innych zdjęć:
#8 Skan z odbitki
zdjecia od #1 do #5 i #8 to efekt wspolnej pracy ktora opisana jest w tym watku http://canon-board.info/showthread.php?t=9535 ;) :mrgreen:
a tak na powaznie dobra robota Venio :)
EDIT:
odbitka #8 mnie frapuje, ta klatka taka byla czy to zadymiony papier ze prawy bok taki ciemny ?
To jest zart rozumiem? :DCytat:
Zamieszczone przez thorin
Cytat:
Zamieszczone przez Venio
ja tez mam taka nadzieje, bo 3 Twoje odbitki maja taki sam feler, wiec jak zadymiles, to mam paczke do wyrzucenia ;) okaze sie w poniedzialek pozdro
dwa nowe shoty
#1 - taki detal. Zdjęcie zrobione w pociągu. Siedziały koło mnie dwie strasze panie i non stop sie modliły. Wygladały jakby były w transie. Nawet nie zwracały uwagi na to ze robiłem im zdjęcia.
#2 - a tutaj moje cwiczenia w panoramowaniu :)
1 bardzo dobra, jest w niej takie cos ze Ciagle na nia patrze. dobra robota :-)
2 bardzo ladny pies :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez FOTOGRAF
tylko co ? krzyz w mocnym punkcie czy ziarno filmowe ? mam prosbe zacznij wreszcie gadac do rzeczy a nie komentowac jak na plfoto... wybacz Venio osobiste wycieczki.
Co do Nera (dobrze pamietam?) ja wiem ze Twoj pies jest tak szybki jak Twoj wsad ala Kobe Bryant ;) ale troszke krotszy czas by mu nie zaszkodzil a zamrozenie samego psa w panningu byloby lepsze ale to tylko MHO
pozdrawiam
krzysiek