Dzięki, całkiem ładnie się zrobiło :o)
Jeśli coś obrabiam to w jakiej kolejności? Najpierw NI a potem PS? A potem jeszcze raz NI? Czy jak?
Wersja do druku
Dzięki, całkiem ładnie się zrobiło :o)
Jeśli coś obrabiam to w jakiej kolejności? Najpierw NI a potem PS? A potem jeszcze raz NI? Czy jak?
Jakby nie Twoje dziecko... :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Ale bez jaj, [DoMiNiQuE] jest dobry w te klocki!
W jaki sposób uzyskałeś coś takiego ?? :-)Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Jak nie moje??? Przecież to wykapana mamusia!!!! ;)
No dobry jest, dobry ...
A może by mnie tak ktoś zapytał w jaki sposób uzyskałam takie śliczne dziecko? ;)Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
sposob znamy :)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
a powiesz ?? ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
JAk to jak? Wykapany tatuś :mrgreen:Cytat:
Gawryl ja wiem, że Ty wiesz, że trzeba po prostu znaleźć idealną matkę :) Wystarczy popatrzeć na Twój awatar :)Cytat:
Zamieszczone przez gawryl
Marek, Ty zdaje się, też masz dziecko? Czy się mylę? I pewnie też jest jest doskonałe? ;)Cytat:
Oj, podpadłeś Snow, podpadłeś ... ;)Cytat:
Zamieszczone przez snow
Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Eeee tobie podpaść to sama przyjemność ;)
tak - synal zapala świeczki na fotkach z cmentarza :-)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
tylko nie wykapany ;-)Cytat:
Zamieszczone przez snow
A to jest akurat proste. Jak mawia mój kolega, kilka nieskomplikowanych ruchów... :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Eee tam :)Cytat:
Zamieszczone przez Jurek Plieth
Jeszcze pewnie diety przed ciążą, oczyszczanie organizmu, dużo spacerów, medytacje Zen, zdrowe jedzonko, usilne niestresowanie i dużo zdrowego seksu :)
I w ogóle cuda, które opisują w podręcznikach na kursach przedmałżeńskich (doświadczenie kolegi) :twisted:
Do "wykapanej mamusi" pasowało ;-)Cytat:
Oczywiście że nie całe zdjęcie powinno byc wyostrzone. Chodzi o same oczy i ewentualnie usta. Osobiście nieco rozjaśnił bym jeszcze oczy bo według mnie są za mało czytelne (ale to tylko moja opinia).Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Podobają mi się Twoje zdjecia dzieciaczków :). Sam mam takich zdjęć sporo i zastanawiam się czy ich nie wrzucić do swojej galerii. (?)
Pozdrawiam
Perpla, wrzuć, chętnie pooglądam. Chociaż tutejsza młodzież nie lubi zdjęć dzieci ;)
To podobnie jak młodzież z onephoto "nie lubi" zdjęć ślubnych, choć przychylał bym sie do stwiedzenia że część z nich raczej dostaje spazmów na samą myśl o takowych. Z drugiej strony wystarczy wrzucić słubiutkie zdjęcie przerobione na B&W, nadać mu jakiś dramatyczny tytuł i dorobić trochę ideologii do głupoty i sukces murowany - goście sikają z wrażenia. Ufff, od razu mi lepiej :DCytat:
Zamieszczone przez Reno
Pozdrawiam
smialo wrzucaj - z checia i ja podpatrze Twoje pomysly - bo, powiedzmy sobie szczerze, domowy ze mnie fotograf nastawiony glownie na rodzinne (albumowe) fotki. czekam ;)Cytat:
Zamieszczone przez perlpa
Proszę o opinie o tym zdjęciu (wyważone bo to auto ;)):
Czy przyciąć je bardziej z prawej?
Czy da się usunąć te cienie z twarzy?
Te cienie to żaluzje, których nie da się podnieść - spróbuję z lapmą, czy to pomoże?
Czy GO powinna być większa?
Ostrość nie jest idealnie tam gdzie chciałam - jak rozwiązać ten problem przy auto?
Inne uwagi i rady?
Tylko delikatnie, Panowie ;).
Wg mnie tak. Wg Ciebie - jak wolisz 8) . Portrety nie musza byc konicznie niecentralne ;)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Zalezy co chcesz osiagnac. Jesli perfekcyjne technicznie (tzw "legitymacyjne") to tak - kilkoma zrodlami swiatla. Jesli zdjecie ma zawierac element "niepokojacy" to podkreslic to mozna wlasnie cieniami... choc jesli taki byl zamiar to wg mnie nieudany ale poprzez zmiany pozy czy katu robienia zdjecia mozesz popracowac nad ciekawym rozlozeniem cieni.Cytat:
Czy da się usunąć te cienie z twarzy?
Z softboxem i nieco z gory/boku (nie bezposrednio z aparatu, czyli zdalne wyzwalanie albo off-shoe cord) - pomoglaby i to bardzo.Cytat:
Te cienie to żaluzje, których nie da się podnieść - spróbuję z lapmą, czy to pomoże?
Wg mnie tak, choc rowniez zalezy od pomyslu. Wydaje mi sie ze jednak tylko jedno oko jest wystarczajaco ostre.Cytat:
Czy GO powinna być większa?
Jesli jestes pewna ze body/obiektyw nie ma problemow FF/BF to:Cytat:
Ostrość nie jest idealnie tam gdzie chciałam - jak rozwiązać ten problem przy auto?
- zwiekszyc GO
- probowac do skutku
imo - zbyt wysoko miałaś aparat. Zwróć uwage na oczy - patrzą zbyt wysoko.
Vitez, dzięki, wezmę pod uwagę Twoje uwagi przy sesji poprawkowej.
Co do cieni - chodzi mi o to czy da się to usunąć za pomocą PSa. Ja mam tylko PS Elements więc pewnie moją wersją nie. Chyba wyrzucę po prostu te stare żaluzje z okien, wkurza mnie ta "kratka" na fotkach.
Aaaa ... racja. Albo za mało podniosłam głowę do góry :).Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Własnie tak . Główka to góry. Z tej perspektywy (góra) wszystko wydaje sie bardziej wydłużone. Podniesiesz ciut głowe i bedzie miodzio IMO.
Faktycznie zdjęcie nieco za bardzo z góry. Może gdyby oczy były zwrócone na wprost a nie w kierunku aparatu było by dobrze?
Co do GO to dla mnie bardzo dobra. Oczy ostre, reszta delikatnie ucieka.
Kadr to kwestia gustu. Można ta lub trzyciąć po prawej nawet do kwadratu. Dla mnie kadr jest dobry.
Kolorystyka ciepła i wytonowana - świetna. Światło dość miękkie - przyjemne. Jedyne co mnie mocno razi to cień końcówki nosa Twoim na lewym policzku. Jeśli go usuniesz będzie znacząco lepiej.
Pozdrawiam
Dzięki, Paweł.
Najprościej byłoby usunąć nos ale jestem dziwnie do niego przywiązana :). Spróbuję zmienić ustawienie i poeksperymentuję z lampą.Cytat:
Jednak wolę z góry bo na wprost stracę brąz w kadrze. To mój ulubiony kolor. Chyba, że zdjęcie z góry a wzrok na wprost.Cytat:
Mi też podoba się to, że dół ucieka z ostrością ale martwi mnie to, że wyraźnie najostrzejszy jest mój nos (który i tak jest do usunięcia ;) ). Może przy większej GO nie rzucałoby to się tak w oczy. Do kwadratu nie chcę ciąć ale może gdyby połowę z prawej strony usunąć byłoby lepiej.Cytat:
He he he. Przecież wyraźnie w moim zdaniu podmiotem był cień nosa i to on powinien zostać usunięty a nie sam piękny nosek :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Tak też sugerowałemCytat:
Zamieszczone przez Reno
Przy nieco niższym położeniu aparatu powinno być po problemie - nos nie będzie leżał w tej samej płaszczyźnie co oczy.Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Pozdrawiam
Podobna fotka już była ale tą poprawiłam pod kierunkiem PSowego Guru (Dominique - pozdrawiam :) ). I jak?
Wrzuciłam parę nowych fotek, jakby się komuś zechciało je przejrzeć i podrzucić parę uwag- będę wdzięczna.
fotki
Daleko mi do takiego tytulu ale ciesze sie, ze moglem pomoc :) ...a zdjecie mi sie podoba :)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Fotka nr 7 IMO byłaby genialna gdyby ostrośc nie pojechała na wakacje. Ale i tak jest super. Z pozostałych zapamiętałem jeszcze krzyże.
Nie bądź taki skromny. Zauważyłeś, że nie poradziłam sobie z łatką? Ale nie będę Cię na razie męczyć bo muszę dokładnie sprawdzić czy wszystko dobrze robię.Cytat:
Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ja też ją lubię, ostrości - przyznaję - brak. Przeszkadzają mi jeszcze cienie w oczodołach :(. Chwila była jednak jedyna w swoim rodzaju. Jeżeli jeszcze raz się taka trafi, spróbuję trochę dopalić lampą z moim "dyfuzorem".Cytat:
Zamieszczone przez kami74
Mi się podoba:
Mniejsze chyba ładniej wyostrzyłam:
A na większym mi nie wychodzi. ???
Noo i prawidłowo!:) Bardzo ładne pastelowe kolorki, pasujące do zdjęcia.Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Wieksze lepsze. Taka miekkosc przy twarzy dziecka to nawet pozadana jest. Niczego bym tu nie wyostrzal. Jedyne do czego moglbym sie przyczepic to glebia ostrosci. Prawe oko nie jest do konca ostre. Ale to nie tak latwo wyczuc przy portretach - sam mam z tym spore problemy...Cytat:
Zamieszczone przez Reno
To mniejsze jest wg. mnie przeostrzone.
[QUOTE=Reno]Mi się podoba:
[\QUOTE]
dobre, podoba mi sie.
a to mniejsze - niepotrzebnie przeostrzone :/
Przestanie na 100% ganiać :) a nawet zacznie pozować :) "Punkt przegięcia" następuje w wieku około 10 lat (moja córka) - wczoraj usłyszałem - - tatoooooooo, znowu zdjęcie ? :( No tak ale w międzyczasie zrobiłem około 30 tu, czasem moje dziewczyny czują się jak permanentnie "inwigilowane" - mówią na mnie tatarazzi :)Cytat:
Zamieszczone przez Reno
Foty ok. Podoba mi się kadr, sam lubię krótkie GO i portret. Powodzenia
To mi zabiliście ćwieka z tym przeostrzeniem, Panowie. A cieszyłam się jak dziecko, że mam jedno ostre zdjęcie ;).
b'Art, to ja jestem mamarazzi ;).
Djmetroz, rzucę okiem na exif jak będę przy moim kompku i pomyślę o większej GO. Chociaż to prawe oko wydaje mi się nie tyle nieostre, co niedoświetlone.
Dzięki za uwagi. To, że dziecię jest szybkie jak błyskawica wcale mnie nie tłumaczy - jest tak, jak pisze Mroczek - trzeba opanować pewne odruchy, żeby automatycznie robić dobre zdjęcia, móc przestać myśleć o technice i skoncentrować się na treści.
Piekne zdjecie, a coreczka jak krolowa sniegu, bardzo mile spojrzenie... wieksze jest OK, male wykasuj sobie z dysku,
Bardzo fajnie zdjęcie, dzieciak wygląda naturalnie a to duży plus.
Ja tak samo jak poprzednicy: zdjęcie duże jest ok, z troszkę za małą GO. Małe ewidentnie jest przeostrzone.
I taka mała podpowiedź:
Jak wyostrzasz zdjęcie, to uważaj na jaśniejsze obwódki na kontrastowych krawędziach, jeśli się pojawią to znak, że się przegina z wyostrzaniem.
Jac, dzięki, zdjęć zrobiłam wtedy masę ale tylko to się ostało. To jest chwila zamyślenia, czasami mam 3 sekundy, żeby ją uchwycić, czasami 10. Dwulatki są żywe ale moje dziecko to tajfun ...
Jacam, spróbuję. To duże też wyostrzałam, wg wskazówek Kelby'ego i podglądałam na full size. Brakuje mi jeszcze wyczucia i wzrok mi się trochę popsuł. Męczy mnie teraz to na jakiej przesłonie robiłam tą fotkę ale nie chce mi się odpalać drugiego kompa. Na bank było robione sigmą.
Słodziutka ta Twoja mała. Jak znajdę chwilkę czasu (wróciłam do pracy :-( ), to wrzucę też parę portretów moich pociech. Podoba mi się też to na huśtawce. Ja kilka razy podchodziłam do tematu i najlepsze mi wyszło, gdy Julia akurat siedziała i sie nie huśtała :-) - ale to jeszcze kompakcikiem. Latem znowu spróbuję
Fajnie Cię widzieć, Hallgerd! Zaglądam do Ciebie ale ostatnio nic nowego nie ma. Nie jestem tam zarejestrowana więc chyba nie mogę komentować.
Huśtawka to nieudolna próba panningu - zainspirowała mnie Twoja hulajnoga, nie wyszło mi tak fajnie ale też latem planuję powrót do tematu :).
Napisz jak wrażenia z nowym sprzętem bo jestem ciekawa.
Jak zwykle czekam na uwagi, aparat mam zepsuty więc będę miała trochę czasu na przemyślenie ...
hmm, klasyczne portrety od tylu :-(, niepodoba mi sie, nic nie widze cien na pierszym zdjeciu tez nie pomaga
Jac, tak mi się wydawało, że te zdjęcia mogą się podobać tylko mi :). Dzięki za uwagi. O którym cieniu pisałeś - tym na połowie kapelusza?