pewnie - kasujesz z karty autoexec.bin i wgrywasz normalny soft 1.1.1 jak gdyby nic
Wersja do druku
I jak z tym softem? Działa już poprawnie ? nie świruje :) Pzdr.
No nie do końca tak jest, bo i tak musimy "zaktualizować" do tego który jest w instrukcji http://chdk.setepontos.com/index.php....0;attach=1531 żeby puszka widziała nasze bootowalne karty, chociaż numerek się nie zmienia pozostaje 1.1.1. to firmware zaczyna je "widzieć" .
A co do świrowania, ja u siebie wgrałem i nic mi się nie dzieje :-D
to nie jest jeszcze dobrze dopracowane
bylem dzis w plenerze i zgrywajac zdjecia kablem usb, aparat po podlaczeniu zamrugał busy i ekran się wyłączył, komputer pokazał, że nie moze sie polaczyc, a aparatu nie moglem wylaczyc niestety, dopiero po wyjeciu baterii
jeszcze jest jeden bug - jak wybierze się ekran wyboru ISO, najedzie się zaznaczeniem na jakąkolwiek wartość iso z podstawowych i naciśnie spust (a nie 'set') to ISO zawsze ustawia się na 100. bez hacka spust działał jak 'set'.
trochę denerwujące gdy się człowiek przyzywyczaił i nie ma wskaźnika ISO w wizjerze
Właśnie sprawdziłem, nie jest tak do końca jak piszesz, przynajmniej u mnie na ISO 100 wskakuje dopiero jeśli nie zmienię na przykład ze 100 na 400 naciskam spust potwierdza jest 400 ale jeśli wejdę a będzie np 400 i nie zmienię to rzeczywiście po naciśnięciu spustu jest 100.
Potwierdzam, w moim przypadku przycisk set zatwierdza wybór wartości iso, podobnie jak przycisk spustu. Jednak jak wejdę w opcje zmiany iso i zatwiedzę przyciskiem spustu, bez wyboru nowej wartości to zawsze się ustawia na wartość 100.
A działa komuś ten AF, który wybiera partię punktów, bo mi się nie udało tego uruchomić.
Wątpliwości mam też do pomiaru punktowego, czy rzeczywiście jest punktowy. Aparat nie reaguje na zmianę trybu pomiarowego, zmianą czasu naświetlania, czy zmianą przysłony, testowałem to w różnych warunkach, w których musiałby zareagować.
niestety tez cierpie na tą przypadłośc .. . i co tu robic...
żaden sposób nie pomga, lightroom się wiesza, windows też wisi, nawet jak wybiorę urządzenie masowe...to nic z tego....
sprawdziłem na innej karcie i nie ma problemu...
puki co nie mam czytnika,
nie jestem pewien czy czytnik pomoże... czy ktoś praktykował taki przypadek ???
ok, pożyczyłęm sobie czytnikz pracy działa poprawnie
Wszytko pięknie, ładnie się wgrało, ale i tak nie udało mi się odczytać licznika :/ i co najlepsze, jak wracam do oryginalnego firmware, to pozostaje Factory Menu :( Ech
kurde tez wtopilem z tym chdk bo wczoraj fotli zgrywaly sie ladnie a dzis juz przez kabelek nie idzie (a lubie przez kabelek bo odrazu soft od canona obraca fotki) co ciekawe chcialem wgrac oryginalny soft no i wgralem update sie udal, wyjałem baterię i włączam aparat a tam nadal te same opcje co przy Chdk.
W jaki sposób pozbyć sie tego Chdk i pworócić na 100% do oryginanego softu tak żeby fotki zgrywały się bez problemu przez kabelek.
A formatowałeś kartę ? Jeśli nie to tak zrób i sprawdź raz jeszcze.
Ja zrzucam przez czytnik a program ZoomBrowser EX normalnie ściąga i obraca mi fotki tak samo jak przez kabelek, tylko trzeba wcześniej mu pokazać co ma robić:-D
u mnie na sandisku 4gb ultra II - działa bez zarzutu, ale juz na sandisku 4gb extreme III - nie działa i za cholerę nie mogę tego zrobić... nie wiem, od czego zależy. iso do 3200, szumy nie są takie złe imho.
licznik udało sie odczytać bez problemów, mam jakieś 10 tys mniej niż myślałem :)
aha, wszystko robione czytnikiem za 20 pln all-in-one :) nie ma problemów z robieniem zdjęć, ze zgrywaniem zdjęć.
Z karty do kompa zdjęcia wędrują tylko poprzez czytnik.
Z obracaniem nie mam problemu bo tą opcję ustawiłem w MENU body (Auto-obracanie) tylko na kompie. :mrgreen:
U mnie na Sandisk III Extreme działa. Robiłem wg instrukcji Rausa.
Dla tych, którzy nie mogą odczytać ilości klapnięć: wchodzimy w menu->dwa razy print->factory menu->print->wychodzimy z menu->przechodzimy do wyboru pomiaru światła->naciskamy print (czyli wybieramy pomiar PUNKTOWY).
Po tym zabiegu znalazłem "shutter releases", ale niestety pokazuje mi 238000 co jest mocno niemożliwe.
Witam, a czy ktos z was mial taki stan ze po jakims czasie nie dziala wam hack ?
Zrobilem hacka jakis czas temu wszystko dzialalo wysmienicie. Jednak ostatnio jedna z kart cos sie zbuntowala aparat napisal ze nie widzi karty CF. Karta powedrowala do czytnika i zdjecia wyszystkie dalo sie zgrac. Po tym bledzie aparat juz nie widzi hachowanych kart. Co gorsza nie da sie wgrac zadnego softu do aparatu oryginal 1.1.1 czy hackowany caly czas komunikat jest nastepiujacy Update file cannot be found. Wyciagnij baterie bla bla. NO i jest lipa. Nie mam juz kurna pomyslu co z tm fantem. Moze znacie sposob na reset do ustawien fabrycznych (inny niz przywrocenie ustawien w menu) .
Zastanawiam się czy zapakować ten soft do mojej puszki. Pojawiły się jakieś nowe wersje, które maję wyeliminowane problemy, o których tu czytam?
Też tak miałem, ale jakoś wuszedłem. Musisz kartę sformatować "as fat" (najlepiej za pomocą cardtricks) przy odznaczonm ptaszku "cf boot sector" i nie naciskać "make bootable". U mnie takie coś ze dwa razy pomogło, aczkolwiek nie jestem pewien... A nie chce psuc, zeby sprawdzic.
Dawno post był pisany, wiec pewnie juz po problemie - ale na wszelki wypadek napisałem.
jak tricka polecam, robiłem 2 razy, po 1wszym zrobiłem format karty na aparacie i wszysko poszło w niepamięc- powróciło do normy; ale po ponownym załadowaniu wszysko działa, no problem, nawet na karcie 8GB (niestety nie z serii extreme).
dla tych co trochu rozumia o co chodzi i trochu nie informacja iz cala operacja ZMIENIA orginalny FW
a czy może u kogoś pojawiał się taki problem:
używałem dośc długo, do zapełnienia kartę 8GB- nie było problemów
kiedy karta się zapełniła; wykasowałem zdjęcia z poziomu komputera-poprostu delete; wkładam kartę do aparatu a on widzi tylko 2.0 GB wolnej przestrzenii...
zginęło 6GB- co się mogło stac???
dodam, że mam 8GB 133x; KINGSTON elite pro;
co zrobic mam nadziej, że jak dojdę do 2.0 GB to aparat dalej będzie zapisywac...
dzięki za poradę;
U mnie w przypadku 350d jest dokładnie tak samo...
po wykasowaniu z poziomu komputera z karty 4gb "zostało" 1,5GB wolnego miejsca i ani kilobajta więcej, przy próbach zrobienia zdjęć aparat mówi "a takiego wała, FullCF",
Nic się nie da robić, trzeba kartę sformatować i ponownie nagrać hacka - wtedy działa prawidłowo
to albo kasowanie z poziomu puszki nie mylić z formatowaniem w aparacie, albo nowe przygotowanie karty na kompie.
coś za coś:-D
2GB to maksymalna wielkości partycji dla FAT. Pewnie coś w tym temacie się skaszaniło.Cytat:
Zamieszczone przez karolosz
Bez czytnika pamięci się nie obędzie? :(
kiniaaa jak dobrze pamiętam, to winda rozpoznaje jako dysk wymienny. Warto jeszcze spróbować naprawić narzędziami systemowymi, a jeśli to nie wypali, to wtedy dopiero formatować.
Z ciekawosci wgralem tego moda na zapasowa karte pamieci (wlozenie niezmodyfikowanej karty wylacza dodatkowe f-cje).
Przyznam ze bardzo fajna modyfikacja po chwili staje sie wszystko latwe i intuicyjne.
Mod dziala bez problemow nie wiesza aparatu.
Iso 3200 znosne bardzo (rozszerzone ISO 80-3200), fajna opcja z wyborem stref AF. Ten pkt pomiar swiatla jakos tak nie wiem czy dziala na razie ciezko mi to spr chociaz nie bardzo rozni sie od skupionego po pierwszych wrazeniach tak samo mam watpliwosci co do przebiegu ktory odczytuje ponad 200tys moze u kogos odczyta prawidlowo u mnie nie.
Probowalem takze modyfikacji z Auto ISO i niby ta f-cja dziala bardzo bardzo dobrze i ma spore mozliwosci konfiguracji jak to auto iso ma sie zachowywac to jak dla mnie ten mod jedna ale, zdjecia w trybie M zapisywaly sie koszmarnie dlugo w Av, Tv, P zapisywaly sie normalnie dlatego powrocilem do modyfikacji z 13 wrzesnia 2009.
I tak na szybko w zalaczniku jpg z puszki bez zadnej obrobki w pelnym rozmiarze.
ISO 3200 1/80s 50mm f/3,5 pomiar swiatla CWU
Klik - Zdjecie @ ISO 3200
Jezeli ma ktos pytania chetnie odpowiem
Ha, sounds good :). Jak się pojawi do 1000D, a ja już stracę gwarę, to jak najchętniej :D.
U mnie wszystko działa za wyjątkiem wyboru stref AF jakoś nie mogę tego ogarnąć.
My Nick
Klikasz szybko 2 razy w guziol od wyboru pkt af i strefy zmieniasz przyciskiem print i klikasz tak dlugo az wybierzesz odpowiednia kombinacje dla siebie :)
z forum ckdk to jest mod z lutego tego roku
http://www.eupload.pl/files/FUQTBIWQ...2010-02-08.zip
tylko musisz tam poszukac na forum instrukcji jak to konfigurowac bo jakos w stylach to sie zmienia chyba zmieniajac ustawienia wlasnego 3 stylu ale co jakie zmiany wprowadza to nie bede wprowadzal w blad
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
aaa zapomnialem dodac ze ten nowy mod jeszcze bardziej poszeza ISO bo aczyna sie od 25 :)
a czy nikt z was nie ma problemu z tym po wyciągnięciu baterii??
u mnie po wyjęciu baterii z aparatu i wlozeniu jej z powrotem przywracają sie ustawienia fabryczne i cała zabawe trzeba robić na nowo :(
Ja u siebie takiego porblemu nie zauwazylem wszystko gra i buczy a baterie wyjmuje przynajmniej raz na 2-3 dni do ladowania.
Wszystko działa elegancko na 4 GB :) trochę się pomęczyłem, z racji braku znajomości tych niby prostych programików, ale jeden mały ptaszek robi różnicę ;) dzięki
ja mam tak samo jak kucharz. :/ ktoś wie jak temu zapobiec i gdzie jest przyczyna?!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
kupienie nowej baterii podtrzymującej pamięć i wgranie jeszcze raz tego hacka załatwi sprawę?
Cześć wszystkim,
Mam pytanko do tych, którzy używają tego shackowanego softu w 400d - czy nie ma jakichś innych problemów poza wcześniej opisanymi? Np. czy działa normalnie z rawami?, nie psuje plików, albo się zawiesza?
Pytam, bo miałem taki shackowany soft w 300d (tam się normalnie wgrywało) i niestety aparat generował popsute rawy - tak około 1/8 - 1/10. I w końcu wgrałem spowrotem canonowski soft.
u mnie tez wszystko działa, zauważyłem jedną nową sprawę (nie jestem pewien czy miało to już miejsce przed wgraniem chdk) - zanim wyjmę kartę pamięci muszę odczekać aż dioda przestanie mrugać, jeśli tego nie zrobie to muszę wyjąć i włożyć akku aby móc ponownie odpalić aparat...