Udane. Na 33 szkoda, że "buzia" mniej ostra.
Wersja do druku
Udane. Na 33 szkoda, że "buzia" mniej ostra.
Postaram się poprawić ;)
Dziś pracowałam z chrząszczami z rodziny ryjkowcowatych :D
35.
36.
37.
jednak 33 lepsze od ostatnich. poluj na takie kadry , jak bedzie ostro to bedzie ciekawie
Myślę, że w macro "ostro" to nie wszystko i nie zawsze idzie w parze z ciekawym:roll:
Np. w 37 moim zdaniem perspektywa jest fajna, żałuję tylko, że "trąbka" słonika w całości nie zmieściła się w GO
Może ktoś jeszcze się wypowie? Krytyka zawsze mile widziana ;)
A tak na dokładkę ;)
38.
Bardzo ładnie, akurat kogoś konsumował ;p. Usunąłbym bym tylko syfa na matrycy który znajduje się w dolnym lewym rogu ;)
35. dobre
37.podoba mi sie
38.szkoda ze nie zlapales ostrosci na trabce ale tak to dobre
39.swiatne jeszcze jaki moment rewelka
36 i 38 z tej strony najllepsze, 35 i 37 kadry na nie jak dla mnie :)
Taka ważka z wczoraj :D
39.
A mnie zawsze intryguje sprzęt jakim wykonano więc nie omieszkam zapytać 50+Raynox? czy 70-200+R ? :D czy jeszcze coś innego ...... a same zdjęcia świetne :) ostatnio dodany skakun i ważka super ... może to drugie kapę za jasne dla mnie na górze ale bomba !! 11/10 :DD
pzdr
O, wygląda na to że skusiłaś się na fotografowanie wcześnie rano. Czy tak ?
Też o tym dziś myślałem jak polowałem na ważki w ciągu dnia. Latały jak wariatki , nie chciały ani na chwilę przysiąść żeby zapozować.
Rano przy niższej temperaturze powinny mieć mniejszy temperament.
W zasadzie od pewnego czasu nie robisz już żadnych "nieudanych" zdjęć - wszystkie od 29tki są udane. Gratuluje zdobytego już warsztatu.
36, 37 - bardzo dobra kolorystyka, wszystko w odcieniach brązu a świetnie odróznialne
38. - od razu wzrok przyciągają oczy, które wg. mnie najważniejsze w tym zdjęciu (następną ofiarą będzie ogladający zdjęcie)
39. - zielona kolorystyka tła i ważki bardzo udana
Najlepsze z ostatnich wg mnie to 38.
Pozdrawiam.
Bardzo ładnie :)
Jak najbardziej nie wszystko dla tego napisałem akurat że mi sie podoba 33, i zebys na takei kadry polowala bo to podstawa, kadr ujecie,sytuacja, a ostrosc wiadomo, musi byc tym dopelnieniem zdjecia .
Same ostre zdjecia bez ciekawego kadru, glebi itd to tylko przedstawienie robaczka w powiekszeniu, lub pokazanie mozliwosci aparatu a nie ciekawe zdjecie .
38 też mi sie podoba
Tak sobie ważka z końca maja:
40.
No no, ładnie złapany owaders na zdjęciu nr 40 :)
Ładna GO uzyskana, podoba się.
Super światło, bardzo dobra ostrość. To z 70-200 + raynox?
Popieram przedpisców , ładniutka latawica.
Ja jakoś nie mogę się zebrać żeby wstać o świcie , a chętnie bym coś pstryknął o tej porze.
50tka + raynox. 70 z raynoxem ma za duże powiększenie żeby złapać w całości ważkę
Ja ostatnio w ogóle nie mam jakoś weny żeby iść robić zdjęcia macro. Tylko czasami biorę aparat z psem na spacer i strzelam mu jakieś portrety a tak to nic :oops:
Baaardzo dobre zdjęcia makro. Wszystkie genialnie ostre, prawidłowo naświetlone i skadrowane. Czasami jednak wystemplowałbym conieco w PSie, tym bardziej, że zblurowanego tła obok jest dużo i jest z czego samplować :D
Ja raczej wole niczego nie kadrować... im mniej ingerencji w zdjęcie tym lepiej ;)
41.
42.
I na dokładkę rudy portrecik :)
43.
Trzy ostatnie na tryptyk (względem koloru :)
bardzo ładne barwy wyszły
Filu
Bardzo fajne zdjęcie, a psiak słodki :)
Hej
Tez sobie pomieszkuje w Warszawie i robie glownie makro.
Najczesciej laze po Polu Mokotowskim, bo tam mi najblizej... zastanawiam sie wiec, czy mozesz polecic jakies ciekawsze miejsca na fotki :)
Czy ja wiem czy ciekawsze:razz: ale ja generalnie obstawiam Pragę Południe: bulwar koło parku skaryszewskiego (dopóki nie wykaszają łąki to trawa do pasa), opuszczony teren dawnych działek (nie wiem jak to się dokładnie nazywa), ewentualnie tereny pomiędzy torami... generalnie jestem człowiekiem bardzo leniwym ;) a te wszystkie miejsca są koło mnie :)
Nareszcie dziś udało mi się zmobilizować i iść z rańca robić zdjęcia :D
44.
45.
46.
No cóż powiedzieć , świetne.:-D
W 46 trochę szkoda lewej strony.
Wczoraj wreszcie miałam czas przetestować moją długo wyczekiwaną 100/2.8 macro :D
47.
48.
49.
Z nowych 48 najfajniejsze.
44 i 46 super z canonem 100mm???
a możesz czasem zapodać też parametry zdjęć, F, czas, szkiełko, światełko.. zwłaszcza od 47??? dzięx
44 i 46 to jeszcze kit + raynox
47 - f/4,5; ISO 400; 1/125s; 100mm macro
48 - f/5; ISO 400; 1/60s; 100mm macro
49 - f/5,6; ISO 400; 1/60s; 100mm macro
wszystko z ręki bo ze statywem muszę pokombinować :evil:
Jakbyś chciał jeszcze jakieś parametry z którychś zdjęć to pytaj :)
Najbardziej podoba mi się 46 i 47. Szczególnie 47, fajny kadr i światło. Gratuluję super szkiełka :)
Z dzisiejszego poranka:
50. f/10, ISO 400, 1/8s
51. f/9, ISO 400, 1/4s
Klasa. To juz nie tylko "makro" - to po prostu dobra fotografia.
Szczególnie 51. Gratuluje.
Pod względem wykorzystania światła, rewelacja.
W #51 dobre jest chyba ... wszystko :]
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Stabilizacja na statywie, czy klap na glebę :)?
Piękne zdjęcia! To znaczy robale.
Jak dla mnie mistrzostwo i wzór do naśladowania. Najbardziej właśnie pociąga mnie fotografia makro i to co tutaj oglądam naprawdę mi się podoba. Wydaje mi się że będę się wzorował na tych fotografiach i uczył aby dojść do takiej perfekcji.
Nie jestem fachowcem a zwykłym obserwatorem (dopiero się uczę) ale jak dla mnie te zdjęcia są rewelacją i chyba nikt nie zaprzeczy że ta dama ma prawdziwy talent do robienia zdjęć.
Gratuluje i czekam na kolejne arcydzieła :)
Standardowy skakunik :)
52. f/5, ISO 400, 1/160
52. Bajkowy, minimalistyczny, w mocnym pkt kadr z piękną głębią ostrości:-D. Zazdroszczę skakuna, jeszcze nie miałem szczęścia trafić na te żyjątka.
Z wielką przyjemnością oglądnąłem zdjęcia, sam ciągle szukam tych skakunów z marnym efektem, ale na Ciebie można liczyć, wykadrowałbym co prawda nieco - obciął trochę góry i prawej. 51 też super, ale z kadrowaniem to sam - dół i lewo do ścięcia. W 46. albo ostrość nie tam gdzie trzeba - "oko" nieostre, albo inaczej bym się ustawił = dalej, żeby cała ważka była widoczna, albo jeszcze bliżej, żeby było więcej szczegółów (chyba, że to było max) - takie moje spostrzeżenia. Swoją drogą też masz tak, że ustawiasz na statywie ostrość i po zablokowaniu głowicy szlag człowieka trafia na bezwładność rzędu 1mm i utrate GO... szkoda, że manfrotto 410 takie drogie. Zapraszam też na zdjęcia i komentarze do mnie.
Czas chyba się przypomnieć ;)
53. f/9, ISO 400, 1/30
Tak wiem - monotonnie trochę z tymi skakunami ale mam w tym roku takie szczęście, że najczęściej spotykam samce jednego gatunku:-P
53. widze niebo w oczach? ;] super ujęcie
To to widocznie źle patrzycie :razz: ja we wtorek widziałam 4 gatunki na jednym wypadzie8-)
A to dwie bestie spotkane wczoraj w lesie ;)
54.
55.
W 54 trochę przeszkadzają te przednie nieostre nogi. Wiem, że niemożliwe je ująć w GO, ale akurat w tym przypadku mam wrażenie, że mam włosa na oku.
55 sympatycznie.