Ja zawsze zawijam pasek wokol nadgarstka. Akurat taki mi pasuje, ze 2 owiniecia paskiem i mam sztywny chwyt za bodygrip oraz mam latwy dostep do funkcji.
Wersja do druku
Ja zawsze zawijam pasek wokol nadgarstka. Akurat taki mi pasuje, ze 2 owiniecia paskiem i mam sztywny chwyt za bodygrip oraz mam latwy dostep do funkcji.
strzel fotke i wstaw image apropos techniki owijania :mrgreen:
Heh, witamy w klubie:) :cool:Cytat:
Zamieszczone przez chyrus
Widze że to standard :wink:Cytat:
Zamieszczone przez rysiaczek
A myślałem że jestem jakiś dziwny :mrgreen:
Technika jest prosta: owijanie napisem do gory :D co by wewnetrzna czesc paska - antyposlizgowa, zalegala na nadgarstku :D
Wszelakie uchwyty jak powyzej prezentowane to fajny bajer, ale na pewno nie sa niezbedne. Pasek jest bardziej universalny :)
Dosyc dlugo tez myslalem ze owiniety pasek to fajna sprawa... Ale jednak hand strap zamiast zawijania pol metra paska dookola w te i spowrotem jest duzo wygodniejszy.
No ba.Cytat:
Zamieszczone przez KuchateK
Ale za to ten 'profi' wygląd, gdy szykując się do 'strzału' pewnym ruchem owijasz sobie pasek wokół przedramienia... Oglądałeś kiedyś te wszystkie hamerykańskie filmy wojenne? Toż to to samo...;) :mrgreen:
wezyk z kupki zlomu
efekt koncowy
całkowity koszt 6 zl
GaGacek, fajny lutol Łiler ;). Moj wezyk jest z rekojescia od joystiska, ma nawet autofire :D
jak to powiedziec masz juz "fajera" wiec ta wspaniala lutnica Ci nie zorbie drugiego no chyba ze sobie zyczysz to mozemy cos pospawac - niestety drewna nie spawam bo nie mam drewnianych elektrod :evil:Cytat:
Zamieszczone przez chyrus
tak sie zastanawiam czy nie zrobic konkurencji na allegro
Proszono mnie o zdjęcia mojego zestawu makro
przepraszam za tragiczna jakość. Jesli będą chętni, zrobie foty za dnia.
Tym czasem - moje 2 zestawy... oparty o KIT + DCR 250
oraz 2 gi zestaw - mieszek i pentacon 100/2.8
Materiały - kalka techniczna (przy zestawie z kitem widoczny dodatkowy dyfuzor z papieru - czasem sie przydaje), folia aluminowa i najzwyklejszy brystol, oraz klej do papieru i dużo taśmy klejącej, nożyczki i ołówek :)
Przykładowe zdjęcia można zobaczyć w dziale Galerie użytkowników.
To ja robie konkurencję ;) sonnar 135/3.5 + mieszek
też mi konkurencja ;) Masz mniejszy wysów mieszka, i brak dyfuzora. No ale lampe masz lepszą, i obiektyw sonarka :) ;) :) Pozdro :)
Zgoda, ale do mieszka dokładam zestaw pierscieni, a na lampę kawałek papieru (przy takiej odległości tektura była niepotrzebna). :D
Flanel, a jak robisz z folia aluminiowa ? do srodka ? a reszta z twardego papieru (szkolnego bloku technicznego?)
wycinam wszystko z brystolu. Wycinam odpowiednio. Na koniec naklejam na to folie alu, i składam. Robie to z 2 kawałków. |_| a potem zamykam _ wszystko sklejam na taśmę. Poza tym - polecam zajżeć do mistrza : http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html
full recpekt
Dżizys.... :twisted:Cytat:
Zamieszczone przez mmsza
Wcześniej się tym Mieszkiem nie chwaliłeś
Czy to nowe dzieło.
Dzis wlasnie skonczylem pierwszy "filtr" wlasnej roboty. Z zalozenia mial to byc filtr czerwony do fotografii czarno-bialej do Zorki 4K.
Aparat sie sprawdzil w dzialaniu ale zachcialo mi sie poeksperymentowac w stylu Ansela Adamsa stad pomysl wykonania filtra samemu. Zaczalem od wyciecia kawalka szkla 45x45mm z plytki grubosci 0.5mm na pile diamentowej. Potem byl problem ze znalezieniem czegos czerwonego co by dalo ladna powloke. Jedyna rzecza pod reka to zywica swiatloczula (photoresist) do fotolitografii ktora przynajmniej sie daje latwo nalozyc na szklo przez spin-coating (nakladanie cienkich warstw polimeru pod wplywem sily odsrodkowej). Po nalozeniu, 40min wygrzewania w 150C dla utwardzenia powloki. Calosc powtorzylem 2x dla uzyskania glebszej czerwieni. Gdybym mial jakis lepszy "lakier" to wyszloby to pewnie lepiej. Brzegi sa mniej rowne ale to nie ma znaczenia. Teraz musze pomyslec o jakims uchwycie.
Potem przyszedl czas na test. Strzelilem dwie fotki EOSem mapy na scianie pokoju - jedna bez filtra, JPEG small, WB na tungsten, a druga z czerwonym filtrem trzymanym w palcach przed obiektywem. Efekty jak na zdjeciach (fotka w czerwieni musiala byc troche potraktowana poziomami w PS zeby miala te sama jasnosc). Wniosek - z Zorki i Ilfordem tez bedzie dzialac.
Nastepny etap - filtr szary 77mm przez naparowanie chromu na stara UVke. Na razie droga eksperymentu ustalilem ze 25nm starczy tylko nie wiem jak sie to przeklada na korekcje EV. Pora na obliczenia.
Jestem pełen podziwu dla Twoich poczynań... :shock:
Nie ma to, jak mieć czas na takie zabawy...Cytat:
Zamieszczone przez djtermoz
Kiedy ty śpisz chopie? ;)
djtermoz eee tam, kolorki, szaraki, to jak widać dla Ciebie pryszcz :-) Czas na prawdziwe wyzwanie. Next step: polar :mrgreen:
nie prosciej polar zrobic z dobrych soczewek z okularow przeciwslonecznych ? :)
Hmm, polar to wlasciwie takie rownolegle paski z folii przyklejone do szkla, nie? Moglbym zrobic takie linie z chromu szerokosci paru mikrometrow na szkle tylko ze akurat teraz nie mam dostepu do naswietlarki do fotolitografii a to chyba najlepsza (bo dokladna) metoda.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
W moim przypadku trudniejsze byloby pewnie skonstruowanie oprawki do filtra zeby tym obracac...
Hehe, nie ma tak łatwo :-) Myślałem, że to jasne: chodziło mi o CirPol :mrgreen: Choć w sumie, to nie zdziwiłoby mnie gdybyś i takie zabawki miał...Cytat:
Nie wiem czy bylo... ale :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
:lol:
ah ta pomysłowość niezna granic 8) przenośne studio
Mi się to podoba.. przynajmniej wszystkie zdjęcia gości będą naturalnie roześmiane, bez pozowania :-)
Rozwaliła mnie ta fota :shock: :shock: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A przed deszczem też chroni? :grin:
jak widac przyda sie tez budowlancom-fotoamatorom :)
No ja cie, toż to ze 4-w-jednym... Genialne! ....i rozwala:)
Uuuhaa.. to sie ksiądz w kościele w czasie slubu bedzie wkurzał...Cytat:
Zamieszczone przez Błajo
LOL, jakby sie pomalowal na zielono to bym powiedzial ze to jakis ufoludek ;)
Musze przyznać że chyba nie miałbym cywilnej odwagi w tym wyskoczyć :mrgreen:
Nawet jeśli miałoby to poprawić komfort o 100%
Cytat:
Zamieszczone przez Błajo
ciekawe czy na jego zdjeciach widac jego cien :)
Widac ze nigdy zdjec z parasolka nie robiles :roll: .Cytat:
Zamieszczone przez Riccardo
nie, nie robilem. I zapewne nie bede robil ;PCytat:
Zamieszczone przez Vitez
Zrobilem filtr szary. Naparowalem okolo 20nm Cr na stara UVke 77mm (po uprzednium wymontowaniu szkielka z oprawki). Trafilem idealnie bo daje mi to korekcje -2 EV. Calosc wyglada jak na zdjeciu. Jakosc powloki jest bardzo rowna (czego akurat moze na fotce nie widac ze wzgledu na odbicie) ale ten filterek wyglada teraz jak slabe lusterko polprzepuszczalne wiec trzeba bedzie uwazac na flarowanie i inne refleksy. Zobaczymy pozniej jak to sie sprawdza w praktyce.
P.S. Ta parasolka na kasku to... prawie z krzesla spadlem :-D
To ci podpowiem - rozpraszanie swiatla (odbijanie, softboxy, parasolki. blendy dyfuzyjne) sluzy zmiekczaniu swiatla ORAZ likwidowaniu cieni.Cytat:
W skrocie - od takiej parasolki (size: medium) raczej nie ma cienia.
nawet jak leb tego kolesia wlazi prawie pol parasolki? No nic, wierze Ci na slowo.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Tego typu parasolka kosztuje 20-30 zl max... kup i sam sprawdz :roll: .Cytat:
+ cena lampy.Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
no to jeszcze trzebaja do czegos przymocowacCytat:
+ kask http://allegro.pl/show_item.php?item=64196477
no i dobrze III jest najbardziej pro i ze skorki zrobiona
Napisz koniecznie jak sie ten Grip III sprawuje razem z gripem bo sam chcialem wziac.
AA Widzieliście O t cudo: :D
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=65719894
ale bajer! :-)))Cytat:
O! Nowy spidlajt 590EX. Już w sprzedaży ! ! !Cytat:
Zamieszczone przez Follman