To się nazywa szum. Pierwszy raz coś takiego widzisz? :mrgreen:
Wersja do druku
nie wiem dlaczego, ale u mnie ten program nie działa :(
Na podstawie tylko takiej informacji niestety nie jestem w stanie ci pomóc :-)
Dodałem nową opcję detekcji obiektów znajdujących się na zdjęciu. Im większa wartość suwaka tym separacja pojedynczych obiektów będzie mocniejsza i efekt 'halo' mniejszy. Świetnie się sprawdza w przypadku typu ciemne drzewo na tle jasnego nieba itp.
Przy większych wartościach suwaka efekt nabiera bardziej bardziej "rysunkowego" charakteru.
Pozmieniałem też na bardziej intuicyjne nazwy parametrów.
Przyznać muszę iż całkiem fajna zabawka wyszła :)
"Uruchomienie tej aplikacji nie powiodło się, ponieważ nie znaleziono MFC71.DLL. Ponowne zainstalowanie aplikacji może naprawić ten problem."
Taki komunikat mi wyskakuje
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok już mam, użyłem mózgu ;]
Przykład działania detekcji obiektów
To jeszcze sugeruję żeby na jakimś "haczyku" zrobić tak żeby były 2 okienka tej samej wielkości i w lewym był oryginał a w prawym przeróbka bo wtedy dobrze widać co który suwak robi.. do tego możliwość maksymalizacji okna bo teraz trochę mało na ekranie miejsca zajmuje.. dodać hinty.. histogram, RGB.. ale ogólnie to teraz już nieźle śmiga...
Wciśnij prawy przycisk w oknie z obrazkiem to pojawia sie oryginał. To nie wystarczy?
Jest w planach od jakiegoś czasu, będzie na pewno.
Był i zlikwidowałem go bo tylko niepotrzebnie zaciemniał sprawę. Mogę na próbę jeszcze raz wrzucić, ale wydaje mi się że zupełnie nie jest potrzebny.
Wystarczy - tylko trzeba o tym wiedzieć ;)
to hinty porób do takich funkcji bo nie wszystko idzie spamiętać ;)
To tak jak ze zdjęciem - jeden nad drugim i przełączać..
no bo teraz dużo ekranu się marnuje i świeci na darmo ;)
No, robi sie coraz lepiej :) Mi sie przydal do odszukania wszystkich syfow na matrycy :D Pieknie je wyciaga na wierzch i wiadomo ze trzeba czyscic ;)
Nowa wersja. Skalowalny interfejs pełnoekranowy i różne drobnostki.
coś ta nowa wersja jest u mnie nie widoczna :D tzn. odpala się, ale jej nie widać, mam ją na pasku i nic. Ctrl+O mam OpenDialog, wybieram zdjęcie i dalej nic nie widzę. Myślę że to przez skalowanie :D
A nie orientuje się ktoś co trzeba pobrać aby to odpaliło się na Windows 7 ?
Pobierałem MFC71.dll ale dalej nic z tego.
na 7-ce działały mi normalnie wcześniejsze wersje bez niczego, z tą mam problem jak napisałem wyżej
dj_drops - a jaka wersja ? Zapomniałem dopisać że u mnie jest zainstalowana x64.
Nie mam opcji edytuj (pewnie dlatego że zmieniałem ustawiania zegara na forum, bo złą strefę czasową miałem).
szkoda że nie da rady zapisywać ;(
jakiś crack by się przydał :)
ten program to kawał dobrej roboty !!!
nie mów tak bo mmm się obrazi i powie "a kij wam w oko piraty jedne nie zrobię wam nowej wersji zostawię dla siebie" ;) A tak na marginesie MMM chyba przewidujesz wersję z licencją dla cb z dobrą ceną??
;) no ładnie tutaj człowiek z serca a tu takie teksty ;D
a ja tu ciągle jakąś prowokację węszę...
airhead może fach zmień na detektywa albo coś... ;)
hej mam do Was prośbę nie działa mi te programik bardzo mi się podoba, podczas startu programu wyświetla się komunikat o braku biblioteki MFC71.DLL , jak pobieram tą bibliotekę z google to mi nie działa czy mógłby ją ktoś wrzucić na serwer bądź wysłać mi na maila karol_majewski1@o2.pl bibliotek ta znajduje sie w lokalizacji C:\WINDOWS\system32
A kto ci powiedział że efekt ma być dobry na każdym zdjęciu? Czy zastosowanie np. programu Photomatix do każdego zdjęcia np. do portretu da lepszy efekt niż oryginał? Czy to że nie da, to oznacza że program Photomatix w ogóle się do niczego nie nadaje? Może najpierw pomyśl zanim coś napiszesz...
Zlinkowałem statycznie tą bibliotekę z programem. Pobierz aktualną wersję.
gacek jak ci się nie podoba to "spieprzaj dziadu" ,albo napisz coś lepszego
zapomniałem ,że warszawiacy tak mają :)
z tą warszawą to był żart chociaż ...
a jak ktoś chce krytykować ten program to niech najpierw napisze swój
baa , i owszem, :-P
ale nawet krytyk - krytykuje (powinien) obiektywnie wedlug jakis kanonow , a nie bo " mi sie nie podoba i juz" ,
cos na podobienstwo utworu Grzeskowiaka :D "Chlop zywemu nie przepusci .." :D
to tak jakby ktos uczulony na pomidory krytykowal sprzedawce warzywniaka ze ma je na sprzedaz, :D , nie smakuje mi cos, nie moge jesc lub patrzec - to nie kupuje, nie jem , nie patrze - dla mnie to proste :D
krytyka a wredniactwo - to dwie odlegle galaktyki :d
program jest przeznaczony dla użytkowników (którzy niekoniecznie są programistami)
i to właśnie ci użytkownicy będą go używali więc oni mają prawo do krytyki. Z tej krytyki można wyciągnąć konstruktywne wnioski (oczywiście nie z całej) co MMM czyni i wprowadza poprawki. Można powiedzieć w dużym uproszczeniu że dzięki krytyce ten program staje się coraz lepszy.
Jeżeli, powtórzę JEŻELI, program ma być płatny (tak mi się wydaje a sam MMM wprost tego nie powiedział) to jest to przedsięwzięcie biznesowe. Czyli osoby atakujący krytyków może by pierw pomyślały co piszą.
Może też niektórzy by zastanowili się nad tym, że jeżeli ma to być płatny soft, to ten wątek jest reklamą. Może niektórzy poczytają sobie wątek o "reklamie Cichego" i pomyślą zanim coś napiszą. Oczywiście nie jest to zarzut do MMM, bo ma pełne prawo pobierać opłaty za coś czemu poświęcił swój czas i umiejętności.*
*oczywiście jeżeli ma to być program płatny - czego do końca nie wiem gdyż mimo pytań sam MMM nie wypowiedział się w tej sprawie.
Wypowiedziałem się wielokrotnie że będzie darmowa wersja z możliwością zapisu jak tylko dojdę do wersji beta (co już niedługo).
Czy program będzie w wersji komercyjnej to nie mam pojęcia, bo to nie takie proste coś sprzedać. Może się okazać że poświęcony czas będzie zupełnie nieadekwatny do ewentualnych zysków. Żadnego oprogramowania nie da się zabezpieczyć przed kopiowaniem i jeśli miałbym sprzedać za jakieś grosze kilka kopii a dalej się rozejdzie bo sobie ludzie skopiują to nie ma sensu się w to bawić.
To znaczy że co? Jak komercyjne to można krytykując pisać bzdury a jak darmowy to tylko chwalić?
To jest program do uzyskania konkretnego, określonego efektu wyciągnięcia drobnych ledwo widocznych detali a nie jakieś cudowne narzędzie dzięki któremu wrzucamy dowolnego gniota, ustawiamy suwaki na maksymalne wartości i wychodzi arcydzieło.
MMM, gratuluję pomysłowości. Ściągnąłem programik, wziąłem pierwsze lepsze foto jakie było w open, poklikałem i wyszło mi coś takiego:
1.
2.
Nie wiem czy o takie efekty chodzi w tej a la HDRowej obróbce, ale pobawić się można:)
też poklikałem
MMM kupuję twoją wersję:)
Możesz podać parametry/ustawienia jakie sobie wyklikałeś? W porównaniu z twoją wersją, to chyba mocno przekombinowałem.
Wybacz umknęło mi w tym wątku.
Pisania bzdur nie biorę pod uwagę - bo to głupota i już.
Ale moim zdaniem pisanie że "chłopak się namęczył dla was a wy go krytykujecie" w przypadku gdyby wątek był reklamą produktu płatnego (teraz wiem że tak nie jest) byłoby dziwne bo męczyłbyś się wtedy nie dla kogoś, nie dla "idei" :) (głupie nie :) ) tylko dla ewentualnej sprzedaży co jest zrozumiałe bo poświęciłeś czas i umiejętności. Dlatego napisałem żeby pierw pomyśleli.
A co do krytyki, tzw. konstruktywnej, to chyba była pomocna??
Zrób efekt dwa razy. Ustaw duży radius np.15% bez detekcji krawędzi, a drugi raz z dużą detekcją krawędzi żeby oddzielić drzewko po lewej stronie od nieba i złóż dwie warstwy w PS z maską.
Od jakiegoś czasu mam taki pomysł żeby móc na zdjęciu zaznaczać obszary (np. za pomocą okręgu) dla których będzie wprowadzana korekta względem głównych ustawień, wtedy wszystko da się zrobić za jednym razem.
Bardzo fajny i przydatny programik.
Czekam na wersje z zapisywaniem. :mrgreen:
Poklikane i powiem szczerze podziwiam pracę i cały pomysł bardzo mi się podoba. jedyne póki co co mnie denerwuje to brak zapisu(wiem w przygotowaniu) i fakt że wychodzą tak duże szumy, ale to można przełknąć. ;]
Czekam na kolejne wersje :)
Testowałem na wirtualnej maszynie (XP). Prędkość bez zastrzeżeń. Interfejs graficzny tak jak lubię - bez natręctw i wciąż reaguje pod obciążeniem. Efekt dla mnie do zakceptowania do Strength:10% - wyżej to już zdecydowanie nie moje rejony (choć jako warstwa robocza w PS pewnie przydatne) - poniżej 10% jest bardzo ładnie i może się przydać bez dalszej obróbki (zwłaszcza Quality:100).
Rolka myszy mogłaby zoomować podgląd po najechaniu. Oprócz zwykłego zapisu przydałby się też batch.
Brawo!
ps Ostatnimi laty obserwuję niepokojącą tendencję w branży programistycznej. Z jednej strony wielkie molochy software'owe (jak Microsoft, Adobe itp) niezdolne do optymalizacji czegokolwiek bez ogromnych nakładów (po stronie klienta rzecz jasna), bohatersko drepczące w miejscu, wspaniałomyślnie poprawiające własne błędy, opieszałe i ciągle odwlekające domniemane rewolucje, powiększające swe kadry skupione coraz bardziej na utrzymywaniu status quo i zagarnianiu reszty rynku ledwie siłą inercji albo grawitacji wilkokoropracyjnej. A z drugiej strony niewielkie firmy, czasem pojedynczy programiści klepiący swoje wyspecjalizowane programy od początku do końca, znający je w całości, eksperci w swojej dziedzinie, dopieszczający swoje dzieło do tego stopnia, że nie można już nic poprawić - gdy wszystkie zastrzeżenia klientów już zostały uwzględnione. Wtedy to zwykle udaje się taki skończony ideał sprzedać większej firmie albo sam programista obrasta w piórka i tworzy coraz większą firmę, która to znowu zaczyna coś poprawiać - często z konieczności dopasowania programu do pozornych poprawek poczynionych w środowisku przez wielkie molochy programistyczne, ale i czasem po to żeby móc powiedzieć że jest nowa wersja i sprzedać swój produkt ponownie z większą siłą (dyżurny przykład: Nero). Jeśli to się uda mała firemka urasta powoli do rozmiarów molocha i wtedy już na serio i po bohatersku walczy z "błędami i wypaczeniami" popełnionymi w poprzednich wersjach, nieznanymi programistom niewielkich arcydziełek... - Wspomnianą "niepokojącą tendencją" w tym wszystkim jest mianowicie to, że owe patologie firm molochów się pogłębiają, ich wpływ na branżę i rynek się zwiększa, a ekonomiczne uzasadnienie dla programowania poza tym establiszmentem zanika, co jeszcze bardziej pompuje tą sferę nowym narybkiem inżynierów. Ciekawe jak długo można jeszcze pompować i konsolidować zanim się to wszystko rozpuknie... Tak czy inaczej piszę to wszystko po to, żeby wyjaśnić z jakich powodów cenię i wspieram niezależnych programistów. A dzieło MMM wydaje się być ku temu znakomitą ilustracją. ;-)
ps2 Nie chciałem robić offtopicu. Jakby co proszę o powstrzymanie się albo założenie oddzielnego wątku. :oops:
Przetestowalem troche mocniej niz ostatnio, jest naprawde niezle ale brakuje kilku szczegolow ;)
- Zapamietywanie poprzednich ustawien po wylaczeniu programu i wlaczeniu spowrotem ;) - czasami trzeba przerwac prace, zrobic restart komputa albo cos i nie zawsze pozniej sie pamieta ustawienia jakie byly poprzednio ;)
- Auto update - tak szybko sie ten program rozwija, ze byla by to mega opcja ;)
- Dopasowanie wielkosci zdjecia do wielkosci skalowalnego okna ;)
- Powiekszenie raczej w stylu ps czyli w procentach: 200, 100, 75, 50, 33, 25, 10%
- Jakis maly help na szybko zrobiony z prostym opisem co ktory suwak mniej wiecej robi :)