Jak dla mnie celnosc AF jest ok. Nie trafione fotk iz tego sloika zdarzaja mi sie niezwykle rzadko.
Wersja do druku
Chciałem kiedyś kupiić 50/1.4. Miałem okazję spokojnie sprawdzić przed zakupem - komfortowe warunki pozwalające sprawdzić FF/BF jak i rozdzielczość przy dokładnym trafieniu (statyw, karta testowa itp.). Z ciekawości wziąłem swoje stare 50/1.8. Najdokładniej sprawdziłem przysłonę 2.0 (bo taka mnie najbardziej interesowała). 1.8 był wyraźniej ostrzejszy od 1.4 - zrezygnowałem z zakupu 1.4.
1.8 jest mechanicznie fatalny, autofokus jest mało powtarzalny (zapewne przez luzy w mechaniźmie), ale jak już trafi...
Piszę o jednym egzemplarzu 1.8 i jednym 1.4, które miełem okazję bezpośrednio porównać - statystycznie być może jest odwrotnie, ale takie wypadki też się zdarzają.
Sorry,ale przy całej wspomnianej niedoskonałości 50/1,4 to plastik 1,8 jest zabawką, której nie jestem w stanie zaufać.
czyli wniosek z tego że nie ma dobrego 50mm na rynku? bo 50 1.2 tez ma duże problemy z CA.
no dobra odebrałem szkło... od 1.4 do 2.0 mam BF (czasm FF) powyżej 2.0 pojawia sie FF... ;( ;( ;(
czyżby jedynie 50 1.2 nie miało takich problemów?
ta... tylko co teraz zorbić, 35mm za szerokie, 85 za ciasne... ehsss
35 za szerokie na cropie? Ojjj, chciałbym tak mieć:) Mnie jest czasem za wąskie na FF...I myślę o 24mm.
no dla mnie najlepsze- to co teraz potrzebuje to ekwiwalent 85mm na FF czyli włanie 50mm.... co do 35mm... to mi odpowiada 24 na Cropie czyli prawie 35 na FF :)
Panowie powiem malo i na temat. Mam 50/1.8 od stycznia 2007 roku. Uzywam takze Elzbietek. Ale co fakt to fakt. Najbardziej plastyczne zdjecia powstaja z tego plastikowego wynalazku. Co do af. No kurcze bijcie mnie ale jakos specjalnie mnie nie zawodzi.
poszedlem do fotojokera - maja sieciową promocje - za 1500zł. na miejscu, mozna przetestowac, powybierac. ja wzialem pierwsza sztuke. AF trafia w punkt, nie myli sie nawet o pol centymetra. otworzylem ksiazke, wycelowalem srodkowym, bocznym w cyfre ze strony - jest super.
na 1.4 mniej ostry niz na 2.8, ale nadal bardzo fajna ostrosc, moge pokazac;) przy 1.6 probowalem zobaczyc chociaz małą aberracje - nie ma. AF - cichy, szybki, bardziej intuicyjny dla mnie niz w 85mm. szkielko swietne, ostre, az tamrona nie wiem czy nei sprzedac i nie wymienic na 28mm :) polubilem stałki:D
Ja swojej 50tce nie mogę nic zarzucić w kwestii celności AF trafia w punkt, i tylko moja nieudolność przy przekadrowywaniu potrafi zepsuć ujęcie :P Ostrość na 1.4 akceptowalna, jedynie mógłbym chcieć aby ciut mniej aberrował, ale nie można mieć wszystkiego :P A no i jeszcze jedna sprawa, szkiełko kupione w lutym za 850 pln nówka nie śmigana z gwarancją i wszystkim :] Pamiętam jak w grudniu w Fotojockerze można było ją kupić za 1111 a teraz 1500 :shock:
ehh no ceny sa. dla amatora za duze, a jak ktos wie, ze po weekendzie sie zwroci no to musi brac jak jest:)
sadzicie, ze na zytniej moga sprawic, ze aberracje sie zmniejsza i szklo sie wyostrzy na 1.4 choc odrobine byle bylo to odczuwalne ? No i ile to kosztuje (poza gwarancja) Kiedys oddalem kita 18-55 do regulacji i sprawili cuda wiec moze na 50tke tez cos sa w stanie poradzic ??
mysle ze najłatwiej byloby do nich napisac, przedzwonic:)
to to ja wiem ale skoro poza gwarancja i moga na tym zarobic to na 99% jestem pewien, ze odpowiedza "jasne - szklo bedzie jak 35L na pelnej dziurze" - dlatego chodzi mi o opinie userow, ktorzy mieli podobne przypadki odnosnie tej 50tki.
Ah, myślałem że ring-usm jest tylko w eLach. głupi ja. nie bijcie!
Aberacji ci nie poprawią w serwisie. Pytąłem o to.
znam lepszy - robić i nie szukać dziury w całym
Moj 50/1.4 z 5d mark II czesto nie trafia w punkt, do tego stopnia ze 50/50 zdjęc jest do niczego. Bez przymkniecia przysłony bałbym się go zapiąc do body.
no to kolega ma chyba "trefny" egzemplarz.
50/50 to przegiecie faktycznie. Mi w kosciele nawet na bocznych trafia w 80% bezblednie a w plenerze - praktycznie w ogole nie narzekam.
Czytam, czytam i zacząłem się zastanawiać... Byłem już zdecydowany na 50/1.4 a tu same negatywne opinie. Czy będzie dobrze współgrał z 50d ? Skąd najlepiej kupić aby uniknąć wadliwych egzemplarzy ? Jeśli jest tak źle jak większość piszę to czy jest coś lepszego w tej cenie ?
btw. Przepraszam za archeologię ale nie chciałem zakładać osobnego tematu .
Pozdrawiam
nie ma zasady skąd brać pewną 50 tkę trzeba szukać po sklepach dobrej sztuki i tyle. rozrzut jakośćiowy jest bardzo duży w tym szkle.
jako iz mam małe doświadczenie to ciężko raczej będzie mi sprawdzić.
pisanbe było wielokrotnie jak sprawdzić szkło :) poczytaj, nie jest to kosmicznie trudne