hmm ja mam jakiś gust inny.. mi najbardziej widzą się zdjęcia nr 1 z obu serii (ptasiej i makrowej)
Wersja do druku
hmm ja mam jakiś gust inny.. mi najbardziej widzą się zdjęcia nr 1 z obu serii (ptasiej i makrowej)
W sumie to ta makrowa jedynka też coś w sobie ma, co do ptaków to w jedynce brak światła ładnegoCytat:
Zamieszczone przez Routlaw
Światło wschodzącego słońca, ale przez drzewa mocno osłabione. Tak czy inaczej zrozumiałem że bez względu na jakość(długość) szkła trzeba podejść jak najbliżej. Sójka była z 4-5metrów odemnie. Gołąb z 3metry...
chyba słońca :)Cytat:
zgadza się dzięki, już poprawiłem..
Dzisiejszy poranny strzał Sigmą.
Co to za ptak? Kos?
chyba tak, ja zawsze myle kosa ze szpakiem, tak jak myle imie Paweł z Rafał ;)
Poprosimy tutaj jakiegoś ornitologa do tablicy...:D
Ja obstawiam kosa :) dobrze widze ze ma jakies robale w dziobie ?
Jak generalnie bardzo podobaja mi sie Twoje Sigmowe ptaszydła (grzywacz, sójka, mewka) to to ostatnie takie sobie ani kadr ani ostrośc ani swiatło, własnie taki porranny strzał. pozdr.
tak, był w trakcie śniadania. zbierał miedzy liściami tłuste larwy.
Potwierdzam to kos http://pl.wikipedia.org/wiki/Kos_(ptak)
kos na 100%
też go mam...:)
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=906458
masz moze jakiegos popołudniowego ptaka zrobionego w trakcie obiadu ? :) Ciekawe co ten kos je na obiad skoro na sniadanie wciaga robale ;)
licze na to że znajde kiedyś czas i złapie go w czasie obiadu.. Jednak ostatnio zdjęcia robie tylko między 6:50 a 7:09rano
Witam.
Apropos gołąbków. O to jeden mój strzał tym samym sprzętem co Routlaw: http://www.fotodg.republika.pl/golab.jpg
Pozdrawiam.
no ładny jest, gdzieś go już widziałem...
zdiecie fajne ale to nie twoja galeria ... trochę nieładnie (zrób wlasną)
sorki. nie wiedziałem że tak nie można.
no nie tyle co nie można ale ... zresztą to Routlawa galeria i moze on nie ma nic przeciwko ....
mam prośbę, zamieńcie zdjęcie na link do zdjęcia..
Całkiem ciekawa galeryjka. Paszki w twoim wykonaniu mi się podobają - kadry fajne, jakość jak to z sigmy - taka sobie. Wysokie ISO też robi swoje.
Sam próbuję nią focić ptactwo i tak średnio wychodzi.
Ostatni kos niestety nieco nieostry i jak na mój gust odrobinę za jasny.
Dzisiaj rano jak co dzień ostatnio wychodziłem do pracy pare minut wcześniej by pstryknąć jakiegoś ptaszora. Otwieram drzwi i co widze? Wiewióra zasówa po ogrodzeniu. Dobrze że aparat wisiał na szyi. Oto efekty. Wiem że niespecjalnie wyszło ale i tak mi się podobają
1) Wiewiór na ogrodzeniu
2) Wiewiór na świerku
heheh dzisiaj poranna wiewióra :) soczyste kolorki, na 1 wiewór ma fajną fryzurke. Zdjecia bardzo fajne wywołuja usmiech.
Nie wiem czy wiewióry lubią szyszki ze świerków.. Jeśli lubią to wiem dlaczego miała na płocie taka mine. Świerk jest oblepiony szyszkami.. Wyobraziłem sobie wiewióre z epoki lodowcowej
Przesympatycznie wyszła na twoich zdjęciach. Kilka juz zdjęć tych zwierzaków widziałem, ale mimo, czasem lepszej jakości technicznej, przeważnie wiewiórki wyglądały na nich bardziej smętnie. Szczególnie 1 mi sie podoba.
może w weekend uda mi się coś pstryknąć mniej przypadkowego :)
Dlatego tak fajnie wyszły bo z zaskoczenia ;)
pozdr Robert
tylko nie wiem kto był bardziej zaskoczony ja czy ona :)
No i kolejna wiewióra tym razem na działce u mojej lepszej połowy.
Wiem że technicznie zostawiają do życzenia.. ale mi się podobają.
To ostatnie poruszone szczególnie mi sie widzi nie wiem dlaczego :)
1) Złapała orzecha
2) No i w nogi
3) Coraz szybciej
No i jedna sójka, nie wiem czy one maja takie zachowania w zwyczaju? Ta leżała na ziemi z otwartym dziobem rozczapierzonymi skrzydłami. Jak do niej podszedłem to tylko oczami przewróciła na mnie. Cofnąłem się, zdjąłem plecak wyjąłem aparat(akurat podpięty był Tamron28-75) podszedłem do niej drugi raz, znowu tylko okiem ruszyła. Na początku pomyślałem o ptasiej grypie ;) Zrobiłem jej zdjęcie, podszedłem jeszcze blizej, zrobiłem następne i jeszcze bliżej. Jak byłem w odległości około metra to poleciała... Pijana jakaś czy co...
oto jej fotka:
Byłeś szczepiony na ptasi hrypku ??
oczywiście, pracownicy inspekcji weterynaryjnej są szczepieni w pracy ;)
Ja mam sójkę, która wygląda bardzo niewinnie...wręcz mógłbym się założyć że się do mnie zaleca...
Ta wiewióra w biegu jest rzeczywiście bardzo dobra - no i co, że trochę poruszona. Swietna dynamika i perspektywa. Sójka ma fajnie rozdziawiony dziób, ale tu już perspektywa taka jakbyś robił zdjęcia do sekcji zwłok :), poza tym wskazana korekta EV na -
Dzięki Perqsista. Zastanawiam się czy coś na obiektywnych wrzucić..
Co do sójki to zdjęcie bardziej dokumentujące jej dziwne zachowanie, bo wygladała jak trup tyle że okiem kręciła :)
2) jakosciowo całkiem niezła choć fotka srednio ciekawa, 3) w biegu świetnie wyszła - jeśli masz zamiar wrzucac któreś z nich to właśnie to. Sójka mimo iż ładnie złapana faktycznie jakaś dziwna - obawiam się że ludzziska by stwierdzili ze martwa leżała.
PS: Zapraszam do mnie na czajki z sigmy
Wiewióra w biegu rządzi a sójka faktycznie jakaś trtafiona ;)
No to wiek kto Koledze włosy farbował, siostra wiewióra :)
Ta "wiewior on the run" najbardziej mi sie podoba, ale widzę, że masz te same problemy z ostrością w sigmie. Musze ją kręcić na wysokie iso a z czasami to w tysiące by było ok. Kurde może za dużo piję i łapy mi chodzą jak ruskowi na kałachu :(. Daj jakieś exify, lub pełne forki popatrzę sobie i porównam z moimi.
No niestety w pracy mam tylko tą z pierwszej serii wiewiórek. Na płocie miałem ustawienia: ISO 200, 1/100, f6,3, 300mm tryb Av
Jeśli dobrze pamietam to te biegnące wiewióry miały czas 1/100 przy f7,1 iso 100
Panowie nie wiem jak wasze sigmy ale w mojej szczyt ostrości przypada na f8. I to faktycznie szczyt bo poza tą przysłoną jest sporo słabiej i pojawia się rozmycie. Przynajmniej z obserwacji zdjęć zrobionych w terenie tak wynika. Im bliżej 8 tym lepiej. Pewnie dlatego też biegnące pod względem ostrości wyszły lepiej niż inne, choć czas 100 do zbyt krótkich to nie nalezy.
PS: Wybacz Routlaw że podnosze takie kwestie techniczne w twojej galerii.
To że przypada na f 8 to wychodzi z wykresu testu sigmy na optyczne.pl
No 1/100 to malutko jak na tak żywe zwierzątko, ale wyżej ISO200 żadko wchodze bo nie lubie szumów..Cytat:
Zamieszczone przez Zigi
Przekleje zdjęcia żeby były dłużej na widoku
1) Złapała orzecha - zmieniam na link bo miejsce zajmuje a i tak o zdjęciu 3 najwiecej sie mówi :)
http://www.routlaw.com/foty/galleriaCB/wiewior4.jpg
2) No i w nogi
http://www.routlaw.com/foty/galleriaCB/wiewior5.jpg
3) Coraz szybciej
Zieleń bije po oczach.. Ale jak dla mnie to 3 najberdziej przypadła mi do gustu.
trójka byłaby super gdyby głowa byłs ostra i nie poruszona.. No ale umiejętności mam jakie mam
Ej tam nie przesadzaj :) Może nie było to Twoim zamiarem ale przy tej nie ostrości wzrosła dynamika i fotka 3 mi się bardzo podoba.Cytat:
Jedynka też by była super gdyby nie obcięty ogonek i chyba też trochę niedoostrzyłeś.
Plusem jest, że zdjęcia opowiadają jakąś historię ale dwójkę bym sobie podarował (nic nie wnosi). Zdjęcia (1 i 3) IMHO są wystarczające do opowiedzenia tego co chciałeś.
Zdjęcia te mi sie bardzo podobają, ale na 1 i 2 obcięta została (kita), a na 3 za długi czas dałeś :wink:
Podejżewam i bardzo chciałbym mieć racje, że na moim świerku wiwaióry sie osiedliły.. Z relacji rodziców wiem, że ostatnio regularnie wariują 2 młode wiewióry i jedna starsza..
1) Podczas świerkowego obiadu :)
2) Pająk z Tamrona + Raynox
Powoli obrabiam RAWy z weekendu majowego, niedługo cos wrzuce :)
czy mi się wydaje czy na pająku ostrość poszła sobie gdzieś ??
może nie jest to żyleta.. nie chciało mi się po statyw iść. W kategorii "Raynox z ręki" nie jest chyba źle :)
szkoda, że pajęczyna nie jest ostra...