Dodam jeszcze, że układ synchronizacji HSS zastosowany przeze mnie poglądowo wygląda tak,
Wersja do druku
Dodam jeszcze, że układ synchronizacji HSS zastosowany przeze mnie poglądowo wygląda tak,
Moze i jestem w bledzie ale : z "dobrymi" ( Bron, Profoto, Elinchrom lampami studyjnymi z krotkim czasem blysku rzedu 1/1500 - 1/4000 i t=0.5 nie zadziala. Mozna "kombinowac" : znalezc czas blysku dla danej mocy i "synchronizowac" czas migawki. Tylko czemu "ogon macha psem" ???
Jesli sie nie myle wszyscy, ktorzy kupuja Sredni Format dla synchronizacji z wszystkimi czasami ( 1/400-1/500, a ci w szczegolnej potrzebie Mamiye z synchro 1/1600 ) to glaby i nieuki nie umiejacy wykorzystac mozliwosci lampy za 500 dolcow. Po prostu nie maja pojecia o rzemiosle ...
Chyba jednak nie... .
Zadziała z każdą lampą stydyjną której energia błysku regulowana jest zmianą napięcia na kondensatorach rozładowczych
(tak działa zdecydowana większość lamp studyjnych ).
Istnieją lampy studyjne niedużej mocy,których energia błysku regulowana jest czasem błysku.
Jest ich zdecydowanie mniej,ze względu na brak odpowiednich tranzystorów IGBT które sterują czasem błysku lampy.
Sa jednak lampy o nie malej w koncu mocy 640Ws z regulowanym czasem blysku. Mowie tu o Einsteinach od paull c'buff. Sami pisza ze jest to oparte na IGBT i ogolnie pod wzgledem osiagow to bardzo fajne rozwiazanie tylko czy ma jakies wady? Dlaczego inni producenci nie robia tego typu lamp? Z minusow tego rozwiazania to wiem ze temp barwna sie dosc mocno zmienia ale czy cos jeszcze?
Maggot, w innym wątku pisałeś tuż pod moim postem, gdzie podawałem linka do dosyć solidnego testu tej lampki ;)
http://www.robgalbraith.com/bins/mul...=7-10053-10715
Einstein ma opcję Color Mode, która w pewnym stopniu rekompensuje problem temp. barwowej. Niestety wpływa to w pewnym stopniu na długość trwania błysku (tabelka Flash duration by the numbers)
tak czytalem ten test na stronie ale znajac kol. Szymwal z elektrody mialem nadzieje ze napisze cos ciekawego w temacie zastosowanego tam rozwiazania. Bo jesli pisze ze:
To jakos nie bardzo mi sie chce wierzyc ze jedna firma ma dostep do dobrych IGBT, a inne nie maja. Jutro sie z reszta okaze czy kupuje explorera 1500 z 2 glowkami czy 2x Einstein. Wszelkie info jak najsensowniej zdobyc te lampki mile widziane ale to pewnie jutro zaloze odpowiedni topic.
sprytne. Pozwala to zaoszczędzić na sprzęcie- w tym sensie że nie trzeba miec lampy przy aparacie, która służy tylko do podania błysku dla fotoceli.
Wtedy taką lampę systemową można wykorzystać do oświetlenia fotografowanego obiektu-o ile właśnie można. I tu pytanie.
Czy ktoś próbował z 430EX canon'a przy czasach 1/500 lub krócej?
Działa na pełnej mocy?
Wszystkich zainteresowanych szczegółami technicznymi modułu HSS zapraszam na stronę,
www.ws.zut.edu.pl
oraz dyskusję na forum,
http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...78ee621cca1af7
Zajmujecie się czasem, synchronizacją. A badał ktoś z was co się dzieje wtedy, gdy regulujemy moc lampy?
No to juz teraz wiecie dlaczego to jest bez sensu w normalnej pracy studyjnej, szczególnie w układach wielolampowych.
Trafiłem na ten filmik przypadkiem, wrzucam jako trochę ekstremalną ciekawostkę ;)
http://www.youtube.com/watch?v=TrKLN...feature=fvwrel
Probowalem tego i wiatrowka tak szybko robi dziure w foliach, ze te nawet sie nie zdążą porzadnie zewrzec
Nie dziala zawsze , bo nie ma prawa dzialac. Moje lampy maja czas 1/6000 sek. Naswietla sie tylko czesc kadru. Nie ma litosci.
Niestety, trzeba zainwestowac albo w sredni format ( synchro /400 /500 /1600 w zaleznosci od producenta ) albo w dobre filtry ND ( Lee np. ) i mocne lampy.
Byc moze wasze lampy daja na tyle dlugi blysk, ze naswietla kadr rownomiernie. A i tak macie orzech z moca lamp , jak juz Jacek_Z zauwazyl ... .
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
"Jest ich zdecydowanie mniej,ze względu na brak odpowiednich tranzystorów IGBT które sterują czasem błysku lampy".
Tya.... I dlatego blysk dla np 150 Ws trwa 1/6000 sek a dla 600 Ws 1/1600 ... Przynajmniej w moich lampach.
Teoria zderzyla sie z praktyka. I nie byl to pojedynek tytanow... ;)
Na zleceniu NIE MA PRAWA do przypadkowosci i niepowtarzalnosci !!!! Dlatego lampy/packi firm na B, E, H, P ( alfabetycznie ) kosztuja tyle ile kosztuja. I PRAWDZIWI zawodowcy nie eksperymentuja z HSS'em. Maja do "sportu 645DF z synchro 1/1600 i powiedzmy 10.000Ws na lampach.
Nie da sie tego zrobic za 500 € . Koniec . Kropka.
ale nikt tam chyba nie mowił ze aparat jest wyzwalany razem z błyskiem...
Panowie, mam problem i nie moge go rozwiazac.
Nie wiem dlaczego, ale lampa blyskowa czaly czas bierze udzial w ekspozycji. Ustawiam w aparacie 1/8000, w lampie -3EV, ustawiony ETTL, lampy odpalane sa z kilku piecow. Tryb w lampie naturalnie ustawiony na HS, ale nie wiem co robie nie tak, ze lampa systemowa bierze udzial w ekspozycji, a lampy studyjne, mimo iz zostaly odpalone, udzialu w ekspozycji nie biora.
Pomoze ktos?
Ustaw w lampie manual i HS.
No, ustawilem tryb manualny, 1/32, HS. Ustawienia w aparacie to:
1/320, f/11 iso: 100.
Aparat: 1Ds (Mark I), ustawienia na 1 kurtyne. No i dalej nic... wyzwala blysk, ale lampy studyjne nie biora udzialu w ekspozycji. Aha, lampa to 550EX, na 430EX tez testowalem i lipa.
Pomocy :D
A jakie masz lampy studyjne? Może mają jakieś fikuśne/inteligentne fotocele które reagują w niewłaściwym momencie? Bez względu na HS na manualu (w lampie) błysk ze studyjnych powinien być wyzwolony i widoczny, nawet jeśli HS sie nie zgra i będzie czarny pasek...
A może masz po prostu za jasno w pomieszczeniu?
Piece to elinchromy 3000Ws (lampy, podlaczone sa do piecow) i jeden broncolor tez chyba 3000Ws. Wiec sprzet profesjonalny (niestety nie moj :D).
Wiec fotocele tez sa raczej dobrej jakosci... A co do swiatla w pomieszczeniu. Jest zupelnie ciemno :D.
Nikt nie jest w stanie mi pomóc? Wiem, że robię coś źle, ale nie wiem co...
Z tego co słyszałem lepsze lampy nie chciały współpracować w hss, przeciwnie do zwykłych chińczyków. Co jak co ale taka opcja w ogóle nie jest obsługiwana przez lampy studyjne ;]
Fotocele na studyjnych są wyłączone ?
ten myk z systemówką działa tylko na chińskie badziewie które ma na tyle długi czas błysku że lampy pracują poprostu jak światło stałe.
Natomiast skoro masz tak dobry sprzęt a zdjęcia w studio to czas synchro nie ma żadnego znaczenia. ustaw spokojnie 1/125 i korzystaj z mega krótkiego błysku główek elinchroma czy broncolor które zamroża Ci ruch bez problemu
Spróbuj pyknąć lampami na pełnej mocy - wtedy błysk trwa dłużej.
Sprawdzałem ten myk na Elinchromach, Henslach i Marko Flashach i niestety na żadnej z tych lamp to nie działa. Więc odpowiedź jest prosta - na Twoich lampach się nie da przy takim czasie synchronizacji, choć sam chętnie usłyszałbym złoty przepis, który spowoduje zadziałanie moich lamp. Kup, jak piszą koledzy chińszczyznę, to zadziała :)