A jakie odległości obstawialiście?
Wersja do druku
A jakie odległości obstawialiście?
Nic specjalnego: Ja: z bliska, kumpel: "eee, teleobiektyw i zoom" :)
No to kumpel się mylił. Z resztą tele nie da się osiągnąć takiej perspektywy jak szerokim. W zdjęciach miclesa gdzieś na forumie jest świetne zdjęcie pomarańczowej fiesty z rally-crossu pokazujące jak należy pracować szerokim kątem.
Na forum już nie ma, bo wątki poszły już do kosza. Foty z tego eventu są tu :
http://storage2.cba.pl/cb/rallycross/
Łoooł, Fiesta pomarańczowa w poślizgu jest niesamowita.
Nawet Stig jest ;)
Generalnie polega to na tym że stajesz na wewnętrznej nawrotu lub łuku z baaaaardzo szerokim obiektywem, opierasz osłonę przeciwsłoneczną o zderzak nadjeżdżającego auta i focisz ;-)
Często przy ruchomych obiektach zdarza mi się podpierać o nie lewą ręką, by zachować stałą odległość od nich (na rajdach jeszcze tego nie wprowadziłem :D)
Następne zdjęcie z serii Kajtka tak właśnie miałem ;) W rajdach też działa tylko trzeba jeszcze nerwy opanować :) A tak poważnie można wszystkiego próbować - byle było bezpiecznie... Ja zdążyłem ale popatrzcie na kolesia z mojego zdjęcia Solberga z Rajdu Polski... Gdyby ktoś pojechał jak Kajto to gościu przenosi się w inny wymiar duchowości, a Św. Piotr witał by go jako rozjechanego szutrówką ...
Trochę za blisko (obcięty dół) i ze względu na ucieczkę ;) ostrość uciekła na szybę z maski... Gdyby było 30 cm dalej... Ale zostawię to zdjęcie tutaj.
Taak, fota super, dla mnie ostrość na kabine + załogę jest wystarczająca.
Rozmazanie tylko wskazuje na, jak pisałeś, zbyt małą odległość*od obiektu == jest moc
Trochę je poprawię i wystawię na alledrogo... ;)
Tak bym to widział mniej, więcej:
Tylko potrzebuję jeszcze kogoś, kto zechce mi wytłumaczyć lub podpowiedzieć jak prawidłowo w PS 7.0CE zrobić takie rozmycie (poruszenie) tła bez szkody dla zdjęcia w postaci krawędzi-duszków samochodu. Nie bardzo kumam jeszcze pracę na warstwach...
Trochę za późno zrobione zdjęcie... Kalendarz i album już wydrukowane ;)
Ja w przyszłym roku bede robił kalendarz...ale żużlowy :)
Ja niestety nie robiłem - może kiedyś się zdecyduję. Napisali do mnie maila, że chcą kupić zdjęcie do kalendarza i zadzwonili, że interesują ich zdjęcia do albumu...
O jakim albumie mowa? RallyZoom?
Tak, RallyZoom
Mam problem z kolorami na tym zdjęciu:
Według mnie tutaj jest wszystko ok natomiast po wywołaniu w labie odbitka dostała dziwnego, zielono-żółtego zafarbu i jest ciemniejsza o jakieś 1/3EV. Muszę zmienić lab, czy tak po prostu jest i przed wysłaniem powinienem lekko rozjaśnić oraz zdjąć troszkę zieleni i żółci?
patrząc na spojler i inne białe części samochodu jest zafarb na moim monitorze.
Reklama za autem tez nie jest biała, może odbijało się światło od czegoś ?
dziwnie to wygląda trochę ale fota fajna.
kolor nie jest biały zielony lekko pod reklama rmsp na przednim błotniku.
Do kalibracji monitor już kuzi4 lub tego nie widzisz na monitorze.
Masz rację... Po napisaniu posta nie dawało mi to spokoju i zrobiłem zdjęcie papieru kolorowego córki plus biała kartka i nie do końca to co trzymałem w ręku zgadzało się z tym co widziałem na monitorze... chyba się mi oko przyzwyczaiło za bardzo. Odrobina zielonego z przodu jest ale to raczej od trawy. Na papierze jest dużo bardziej zielone no i ciemniejsze... Trza zrobić porządek z monitorem i zobaczymy.
Nie wiem czy złamię regulamin (chyba nie, ale pewnie zaraz Vitez albo MacGyver mi wyjaśni)... Postanowiłem wrzucić kilka fotek poczynionych dzisiaj przez mojego kolegę (za Jego zgodą oczywiście).
Zdjęcia były robione podczas przypominania sobie jak powinno się jeździć po śniegu i lodzie :twisted:
89.
90.
91.
92. PRAWIE JAK SUBARU :mrgreen:
93.
94.
Zapraszam do komentowania.
Tak bez ręcznego go bokiem stawiałeś ?
Czasami z ręcznym (jak chciałem głębszy bok) czasami lewą nogą, a czasami balansem (najmniej skutecznie)
Mój niestytety ma kontrolę trakcji, którą da się odłączyć tylko wyciągając bezpiecznik. Bez ręcznego ani rusz. Niemniej podcięty przy 40 km/h robi pełne 360 :-)
Kwestia prędkości ;) Jak będzie za szybko to kontrola nie pomoże (na szczęście) :D
Ano :-) Na A4 już raz mnie przestawiło z lewego pasa na prawy :-)
No tak, fura z kratką to i pokatować trzeba.
Foty nawet jeśli się nadają wg regulaminu to i tak nie powalają technicznie, nieostre, słabe i obróbka na niebieski to takim paint'em zalatuje.
Nie mam kratki :-P A jakie to tam katowanie... trochę bokiem polatałem, poćwiczyłem to i owo. Czym że to się różni od zasówania A4 na 5-tym biegu i 5000 obr/min?
Bardzo bardzo fajne. Czy mógłbyś podać czasy na jakich robiłeś zdjęcia od 97 do 104?
Pozdrawiam:)
102 i 104 1/100s, pozostałe 1/80s. Takie czasy bo były dość duże prędkości. Czasami trzeba zejść do nawet 1/30s. Tutaj nie było potrzeby.
Dzięki wielkie!! A zdjęcia naprawdę zacne!!
Nie ma sprawy.
Taki mały OT jeśli pozwolisz. Gdzie szukać informacji o tego typu rajdach? Masz może jakiś kalendarz tego typu imprez? Mógłbyś mi coś podesłać na maila? Najlepiej okolice Gdańsk/Sopot/Gdynia.
Proszę bardzo: www.rajdy.org.pl Strona głównie o imprezach amatorskich. Szukaj też na stronach lokalnych automobilklubów. www.akorski.pl klub z Sopotu. Polecam też stronę www.rallynews.pl
Dzięki wielkie. Mam dzieję, że uda mi się wreszcie jakiś rajd pofocić:)
W Sopocie masz dwie eliminacje wyścigów górskich. Też można się wybrać, widowisko może być przednie.
Jest jeszcze Rajd Lotos pod Kartuzami, też rzut beretem.
Na www.rallynews.pl by się kolega wszystkiego dowiedział. O zdjęciach byś coś napisał a nie OT robisz ;)
Cały czas nieżywa obróbka. Foty bo foty. Trochę lepiej niż JPGi z puchy.
Trochę boję się przeginać z kolorami i kontrastem. Jakoś nie pasuje mi nawet trochę przegięta obróbka. Weź jedno z moich zdjęć i pokaż, jak powinno to wyglądać na Twoje oko. Pozdro.
Ja umiem wyciągać tylko z rawów i tiffów. Na jpgach nie pracuję, jpgi tylko do neta, na dvd i do labu.
Nie wiem jakie warunki są na tych eventach które pokazujesz, ale raczej nie masz 100% szarugi na wszystkich...
U mnie to wygląda TAK. Przede wszystkim dużo światła. Foty żywe no i czujesz, że coś tam jedzie.
Micles. nie porównuj zdjęć robionych w środku słonecznego lata na otwartej przestrzeni do zdjęć pstrykanych w zimowy ranek, w cieniu ciasnej, brudnej uliczki.
No właśnie wiem, że porównanie nijakie, ale chyba coś więcej da się z tych fot wyciągnąć? Nie wiem. Planuję się przejść na jakieś wyścigi, bo widzę, że tu Automobilklub Poznański co jakiś czas coś organizuje, to zobaczę jak mi to wyjdzie w obecnej aurze...