41. Staralem sie odpłaszczyć :)
Wersja do druku
41. Staralem sie odpłaszczyć :)
Nie wiem czy jest lepiej. W tym zdjęciu chyba mi najbardziej przeszkadza że tło i twarz modelki mają bardzo podobne nasycenie.
No to w innej konwencji:
42.
41- nie lubię już swiatła z dołu, sorki ale jeden błysk na dziąśle mnie razi no i mam wrażenie jakby na około glowy tło było przyciemniane z jaśniejszą obwolutą przy włosach, ale mam już dziś oczopląs os roboty wiec może to zwidy.
42- to gdyby nie winieta sprawia wrażenie jakby surówka zrobiona z lampka na sankach, z jakimś dyfuzorkiem.
marekb - dzieki za rzeczowe komentarze. powiem ze masz racje:) to bylo robione lampka jedną, ale akurat odbitą od sciany. zwykly maly pokoj:)
a na 41 lampa stala na podlodze:) dopiero ucze sie sterowania lampami, co widac:)
Eee a ta pani z pierwszych stron gdzieee? :-P Było tam kilka fajnych kadrów...
40 - 41 - "odpłaszczanie" rzeczywiście się udało, ale ten uśmiech jakiś taki nienaturalny mnie się wydaje.
42 jakby takie małpką robione o-O
dzięki za komentarz:) ja nadal widze panią z 1 stron.. moze na chwile serwer siadł:)
usmiech nienaturalny rzeczywiscie, dlatego foto wyrzucilem z devianta:)
42 - pewnie przez lampe:)
39 - do kosza. Zaciśnięte w ten sposób usta nie dodają modelce uroku. Widziała to zdjęcie?
Ogólnie dziewczyna jest świetna, postaraj sie z niej wydobyć coś więcej. Na 42 spojrzenie jest fajne, ale faktycznie, takie małpką robione, jak to napisał wyżej Westu... 38 najlepsze, ale wykadrować można byłoby fajniej:)
pozdr:)
ogolnie to nie modelka tylko moja dziewczyna, ktorej podejscie do pozowania wlasnie wyraza mina na 39.. :p aczkolwiek Cichy wydobył z niej wiele uroku:)
co do 38 - myslalem o skadrowaniu zeby oczy byly w mocnym punkcie.. ale wlosow mi szkoda:) jakbys to pociela?
No to jeszcze lepiej skoro to twoja dziewczyna:) A że Ci pozuje, to jest też modelką:P
to tak na szybko:
Ale można jeszcze w kwadracie... no nie wiem. Lepiej zrób nowe, lepiej:)
lepiej zrobic nowe, to za ciasne jest wg mnie:)
dorzucam odkopane z dysku:
43.
Znowu zapomnialem dodac watek do subskrybowanych, i znowu przegapilem kawal Twojego materialu :)
Nie bede przedawniac i skomentuje ostatnie zdjecie: bez zastrzezen, podoba mi sie, z jednym "ale"
- troche przeostrzone ;)
Aczkolwiek jest to wylacznie moja sugestia, bo osobiscie wole miekki obrazek w portrecie, a jednoznacznych kanonow wyostrzania zdjec nie ma.
Masz wiecej fotekz ta babka?
Na zyczenie Adso - powrót do zdjec z moją pierwszą modelką:) Agata,
44.
45.
46.
ha:)...no i miałem rację...Agata jest zdecydowanie fotogeniczna... na:
44. chyba brak ostrości a szkoda...
45. dłoń u góry chyba zbędna...ale i tak fajne
46. to samo:)))
dzieki Adso:) 44 musze podmienic bo przez pomylke zalaczylem wersje po prostu nie wyostrzana.. wkrotce dorzuce wiecej:)
co do dloni - calkiem mozliwe ze masz rację, dziekuje za komentarz:)
44. Czad. Trochę szumi, trochę nie ostre, ale poza i kadr bardzo, bardzo.
45. To samo co Adso.
46. W tym mi ręka nie przeszkadza, przeszkadza natomiast mocna winieta. Fajne światło.
powiedz Agacie, że fajnie ejj w tym kolorze :) a poza tym zdjęcia fajne :D dawaj więcej
Łoj. Dawno nie zaglądałem do Ciebie. Coraz fajniejsze foty. Z ostatniej serii najfajniejsza 44, ale nieostra ;-)
miklo - dopiero najlepsze foty beda..:) dzieki! no 44 szumi i nieostra, ale to moj blad, musze jeszcze raz usiasc do obrobki.
Gunia, przekazalem:)
pank - dzieki, zgadzam sie z Toba:)
no to dwa kolejne. Agata w nieco innej odslonie niz dotychczas:)
47.
48
hmm aż tak nijak?
47, bardzo fajna, może, żeby trochę pomarudzić, przyczepię się do tego że modelka trochę zlewa się z tłem, ale kadr bardzo mi odpowiada.
hmm no nie mialem lampy na kontre juz, a tlo bylo kremowe, wiec praktycznie jak skora modelki, rzeczywiscie:) jeszcze nie panuje nad swiatlem tak jakbym chcial, to racja:)
zastanawiam sie czy wersja BW nie jest lepsza..
47b.
Jest, zdecydowanie jest lepsza.
dokladnie, 47 w wersji b&w wyszla super :)
dzieki:) tez wole BW :)
maly OT.
Ja juz zacieram rece bo jeszcze kilka dni i ide w plener z modelka :D
przez cala zime ogladalem portrety innych i teraz, na wiosne wyzwole z siebie caly zapal i pomysly jakie kisilem przez te miesiace :mrgreen:
Korzystales moze z czegos podobnego w plenerze?
http://allegro.pl/item622631706_repo...wa.html#zestaw
ja bym na twoim miejscu skombinowała coś typu wyrobu MMM, jak widac daje dobre efekty ;)
do tej pory niestety nie dorobilem sie dyfuzora, ani nawet parasolki. stofena do portretow nie lubie/nie potrafie uzywac przynajmniej w plenerze. a z tej najnowszej serii to z lewej strony bylo okno, poranne swiatlo, firanka i swiatelko bylo:)
no i... powodzenia czekam na efekty:)
tez musze cos podobnego sobie sprawic jak MMM pokazal, bo efekty swietne. tylko czasu musze znalezc:)
Ja używam chińskiej podróby fonga, takiej: http://allegro.pl/item623774000_dyfu..._4_kolory.html. Dobrze sprawdza się wszędzie tam, gdzie nie ma od czego odbić światła.
W koncu troche czasu znalazłem:) prezentuje Basię:)
48.
49.
50.
Kadry fajne :) Techniczne - gdzieś ostrość pouciekała :(
właśnie tez to zauwazylem.. podwojna kompresja;/
Zrób coś z tym, jeśli się da, bo kadry tego warte!
wlasnie podpiąłem dysk z oryginalami, postaram się podmienic linki jesli zdaze;) dzieki za pochwalenie kadrow:) a reszta, poza ostroscia? :)
No niezła Basia. Wszystko mi leży, ale ostatni widział bym trochę ciaśniej.
Poprawilem linki:)
pank: mowisz ze jeszcze ciasniej? z ktorej strony? bo mi szkoda jej wlosow bylo ciachac mocniej:)
i pewnie widzisz jeden powazny mankament w tym, czy uwazas ze zakupienie tego dyfuzora ktory radziles pomogloby mi? chodzi mi o cień.. mam problemy z zapanowaniem nad tym zeby się nie pojawial..
Ja tylko piszę jak ja bym zrobił, takie niby hikeye lubię bardzo ciasne. O który cień Ci chodzi? Na szyi? Bo mi on nie przeszkadza, dzięki niemu widać że Basia ma szyję. Dyfuzor mógłby pomóc, ale może wystarczyła by blenda?
jeśli już ciachać ostatnie to tylko trochę z prawej, bo włosy po lewej stronie są ciekawsze i trochę z dołu?...poza tym Basia super..mówię o zdjęciach:))))jakby co
dokladnie mowie o cieniu na szyi:) blenda oczywiscie bylaby przydatna.. gdybym mial tą 3 reke, tudzież blendziarza:))
jesli chodzi o ciachniecie, mozliwe ze macie racje:) ale to minimalnie i moze to juz byc kwestia gustu:) tez uwazam ze Basia super.. oczywiscie na zdjeciach:)))
a mnie denerwuj ten materiał na 49, jakos tak ją nienaturalnie wydłuża
ale może to tylko moje odczucie
guniu, to takie wrażenie bo modelka (Basia) pochyla się w prawo a materiał rozciąga w lewo... a poza tym....materiał nie wydłuża ale....odsłania:)))... tyle że Loome nie odsłonił:))), gdyby dodał dołu kadr byłby lepszy....pod wieloma względami:)))
hehe:) reszta kadru byla tylko dla mnie ;-))
wiesz gunia, tez czuje tu jakis balagan, ale nie wiem czy to nie ta barierka która w pół przecina zdjecie. dzieki wam za opinie:)
czyzbym sugerował cos innego?:)))
ja myślę, że Basia powinna bardziej wyprostować rękę, ma ją zgiętą w łokciu i przytuloną do ciała przez co ruch jest taki "karłowaty":))) sprawia wrażenie jakby chciała sprzedać tą chustę i pokazuje jaki ma wzór a to nie o to chodzi... ruch ma być widoczny i spontaniczny, jakby chciała się owinąć szeroko tą chustą...może to by poprawiło ogólne wrażenia?:)
Trzecia ręka nie potrzebna, można podtrzymać blendę nogą albo oprzeć o coś jeśli coś w pobliżu znajdziesz :P
Sympatyczne fotki nie ma co :)
xsardas, swiatlo bylo na tyle slabe, ze blenda na poziomie ziemii nie dalaby nic, probowalem:) ale dzieki za porade;)
Adso, to prawda - tym zdjęciom brakuje spontanicznosci, lekkosci.. nie wiem, moze nie mam umiejetnosci w podejsciu do modelki.. inna sprawa ze ciezko się przy Basi skupic :p
nooo...to chłopie...albo zdjęcia...albo...ten, no, ...skupieniabrak:))... zdjęcia zawsze można powtórzyć:)))
nie no zartuje oczywiscie:) chyba wypadłem z rytmu, cos mało ostatnio foce, a duzo pracuje i uczelnia mnie meczy:) trzeba wiecej sesyjek porobic;) a czy powtorze zdjecia z Basia? to się zobaczy:)
Pamiętaj, najważniejszy przy utrzymaniu rytmu jest równy oddech. :D
a was dzisiaj ponosi:P:P ale robilem na wydechu zeby zmniejszyc procent poruszonych :lol:;)
i oczy Ci nie wyszły z orbit?:))))