A czy ktos moze dogrzebal sie wyciagania stanu migawki z 10d (i 300d) ? :)
Wersja do druku
A czy ktos moze dogrzebal sie wyciagania stanu migawki z 10d (i 300d) ? :)
Z tego co mi wiadomo to jeszcze nikt sie do tego nie dobral, no moze poza zytnia :) Ale oni sie do wszystkie dobieraja, szczegolnie do portfela:)
Chetnie bym spojrzal ile moje 300d ma nabite klatek :)
z 5dmk2 dziala super :)
tak jak w pierwszym poscie z tego watku;
do zciągniecia z http://astrojargon.net/files/misc/40dshuttercount.zip
rozpak i wkopiowujesz do katalogu z zainstalowanym EOS Utility ...
[typowo w C:\Progra~1\Canon\EOSUTI~1\ :) ]
podpinasz body - zabijasz EOS Utility (ktore pewnie zaraz sie uruchomi)
odpalasz i ... "Get Count"
A u mnie w 40 D (półrocznym kupionym używanym) pokazał: 227889. Zrobiłem jedno zdjęcie, ponownie odpaliłem i 227890. Czhyba niemozliwe żeby ktoś przez pół roku zrobił ponad 220 000 zdjęć? :roll:
zdecydowanie bardzo możliwe...
ale ciekawe czy migawka ta sama od nowości czy wymieniana??
Przepraszam Vasco5 Drogi Kolego - chyba jednak nie bardzo...
Popatrz :
227889 podzielić przez 186 dni (zakładając 6x31-dniowe miesiące w roku ;-)
daje 1225 zdjęć dziennie - w zaokrągleniu - w moim mniemaniu jedyna możliwa sytuacja to studio filmów animowanych ...
Pozdrawiam
DeLaa...
..... koledze z poprzedniego postu coś źle zadziałało .....
Półroczny, bo taka data zakupu z FotoIT jako nówki. Taką ilość zdjęć to ktoś musiałby się bawić seriami po 5 godzin dziennie. Ale czy możliwe, że ten program (40DShutterCount.exe) pokazuje błędnie, dodam że niekoniecznie musze mieć właściwe EOS utility (oczywiście jest wyłączone).
Być może jest to kwestia softu, któremu się coś faktycznie pomieszało. Być może kolega nieszczęśliwie trafił na jakiś przykry przewał. W mojej 50 pokazuje dokładnie tyle co numerek na fotce 4208.
BTW
fajna sprawa z tym programikiem;)
no ja jednak powiem, że możliwym jest, żeby dziennie na jakiś imprezach robić ponad 2k fot...
choć wymaga to dość ciężkiego palca... i dużo GB w torbie...
możliwe, że albo był ekstremalnie katowany ten aparat...
albo soft coś popierniczył...
spróbuj wgrać nowszy soft i wtedy powiedz co i jak...
tysiąc fot dziennie to nie problem.. wystarczy że ktoś używał tego w jakimś dużym mieście do focenia kilku wydarzeń sportowych w tygodniu - jak ma ciężki palec to bez problemu tyle wyklepie.. poza tym wcale nie ma 100% pewności że to była półroczna "nówka".. no chyba że była karta gwarancyjna z wypisanym numerem seryjnym i pieczątką sklepu.. podejrzewam że jedynie serwis mógłby to zweryfikować ale skoro wszystkim się te liczby zgadzają to moim zdaniem to też jest możliwe
Jest to całkiem realne. Mój kolega robi zdjęcią do portalu internetowego (używa hybrydy Fuji). Są tego takie ilości, że gdyby miał lustro to migawka byłaby wymieniana już kilka razy.
mnie natomiast ciekawi inna sprawa...
czy to możliwe, żeby migawka w 40D, aż tyle klapnięć wytrzymała...
i czy po wymianie migawki licznik się resetuje czy nie?? (bo tego nie wiem)
bo jeśli nie kasuje się... to ta liczba w pół roku jest możliwe... i np. jest to kolejna migawka...
jeśli natomiast to pierwsza migawka to jakaś rekordzistka :)
z tego co wyczytalem to po wymianie migawki licznik sie resetuje
dla mnie to sa smieszne liczby. srednio rocznie jedna puszka robie 60 tys klapniec i nie mam zamiaru martwic sie kiedy padnie bo wierze ze spokojnie 100 a moze i 200 tys. tak byc powinno:) przez ostatnie dwa dni ponad 1700 cykniec poszlo, co by oznaczalo ze po kilkunastu robotach mam sie obawiac? oby mnie to nie spoktalo:) no ale na zapasie druga puszke pod reka mam.
40D od poczatku grudnia 2007 do dzisiaj counter pokazal 12463 i to sie zgadza z numerami na zdjeciach. Moze na polski rynek niektore sprzety ida z odzysku a sprzedawane sa jako nowe? W moim przekonaniu wszystko jest mozliwe.
Pozdrawiam.
A ja mam nieco inne pytanie - czy wyjęcie wszelkich baterii (a więc aku i baterii podtrzymującej czas) może spowodować wyzerowanie licznika ?
I czy wogóle jest jakaś inna możliwość jego wyzerowania ?
10 107 zgadza sie, czyli srednio okolo 3 000 zdjec wytrzymuje u mnie spust migawki ( a nie robie zdjec kilofem) :)
a u mnie odziwo :)
zrobilem 14450 a programik pokazuje 14380 :?:
sprawdzałem parę razy i obie wartości rosną z tą samą różnicą ,
czyli 70 klapnięć mniej :confused:
Działaaaaaa, trochę się bałem sprawdzać. Nigdy nie wiadomo ile nowego jest w nowym sprzęcie. Zrobiłem wg karty 123 foty, program pokazuje 137. Robiłem kilka w sklepie bez karty. Wygląda, ze towar niemacany.
Program działa ale pietra to miałem jak Oxydum bo sprzęt nowy a kupiony w Fotoit o którym zaczyna się mówić różnie. Ale aparat ma tylko 11 pstryknięć które zrobiłem własnoręcznie. Kupiłem tam już sporo i tym razem wszystko w porządku.
Może to nie najlepszy temat ale czy ktoś wie czy wymyślono już sposób na odczytanie licznika z EOS'ów z procesorami DIGIC II ??? czyli 30D i 400D Bo sprzęt powoli odchodzi w niepamięć a odczytać licznika jak się nie dało,tak dalej się nie da ;/
Z tym czytaniem przebiegów to zawsze trochę loteria. Najskuteczniejszy dotąd jest Photo Me - ale czyta tylko jedynki i tylko mkII (deesy i d). Mojej 1d już nie czyta. Can Count - hmmm, nie wiem, czy można mu ufać. chętnie sprawdziłbym na 100 procent przebieg mojego 1d, ale nie mam kiedy jechać do Wawy, a wysyłanie puszki na tydzień, czy dwa to przesada. Ten sam problem ma wielu z nas - prowincjuszy.
A ja właśnie sprawdziłem w puszcze która wróciła po wymianie całego MIRRO BOX i licznik się zgadza 44 zdjęcia czyli tyle ile zrobiłem .Jak dla mnie gra muzyka:mrgreen:
Ciekawe, ale dziala nawet w takim zestawie: 450D + XP Professional SP2
Niestety - zgodnie z zapisami 5d i 5d2 ten programik zarówno pod XP jak i pod Vistą nie obsługuje. Ale znalazłem taki oto link:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=23442728
z magiczną wartością w polu unknown 0093 (trzecia liczba po drugim przecinku), które zawiera potrzebne nam dane. Ja użyłem programiku Opanda - zdjęcie trzeba zrobić od razu w JPG-u w aparacie bez wydobywania go do tego formatu poprzez DPP. Dla 5d może to być przydatne, ale w tym polu (0093) dla 5d2 dla kilku kolejnych zdjęć widzę te same wartości...Może ktoś znajdzie czas na stwierdzenie w którym polu tego exifa jest licznik dla 5d2? Dzięki.
Dzięki, bo już zaczynałem szukać...ale może niepotrzebnie.
Sorry ze odkopuje tak stary temat ale z moim 450D to nie dizała mam xp i sp3
Z moich pobieżnych testów:
Z nowym Eos Utility 2.6.1. 450D nie działa. To nie problem, bo można wyjąć te dwie biblioteki ze starszej wersji i wtedy działa.
Ale 500D i tak nie działa. Komuś działa z 500D?
Wyszło mi 16618 czyli o ok 4k mniej niż myślałem ;)
Witam.Dzisiaj odebrałem moją 40,osoba która mi sprzedawała aparat zapewniala ze zrobil około 5k zdjęc.Przyjechałem do domu,wgrałem oprogramowanie, ściągłem program który poleciliscie i co?4787- pstryknałem zdjęcie i co?4788 .miodzio.pozdrawiam.
A które te biblioteki trzeba podmienic? moze je mi ktos przesłac na maila laub@poczta.fm
W 50D tez dziala. Tuz po zakupie aparatu zrobilem w domu jedna fotke i sprawdzilem licznik polecanym programem; wyswietlilo sie: 0001 :)
Panowie ze strarym softem ok grało. a teraz z 1.1.1 lipa sprawdzałem na 3 kablach
ja sprawdzałem właśnie na sofcie 1.1.1 bo byłem dopiero po update jak zauważyłem ten temat.
Martwię się że mój eos jest cos ehh,ale sprawa wygląda tak windows wykrywa mogę zobaczyć zdjęcia ale eos utility odpala się ale nie mozna zmieniać ustawień z poziomu pc ani licznika odczytać
Uff... sprawdziłem i ja. 8774 ;) Więc na pewno był nowy w momencie zakupu.
Program działa na M$ Vista x64 Ultimate + Canon 40D
Z 50 D z firmeware 1.0.6 śmiga bez problemu.
System operacyjny Vista