Cytat:
Zamieszczone przez Luigi
I my rowniez witamy na forum :twisted: .
Wersja do druku
Cytat:
Zamieszczone przez Luigi
I my rowniez witamy na forum :twisted: .
Witam, i przepraszam. Szczerze mówiąc to nawet pomyślałem, żeby edytować posta, ale ....Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
Z Flanelą sie znamy stąd może tak głupio wyszło ...
Poza tym znam tu "parę osób" dość dobrze, gdyż zarejestrowany jestem już jakis czas, a nie rejestruje się nigdzie bez celu.
Luigi hajda juhasie ;]
Witaj.
Skoro Macio ma mnie głęboko, to może opiszesz to ostrzenie na warstwach ?
Kot nie jest PRZEOSTRZONY, (choć wiemy że mam do tego skłonności), poprostu efekt ostrzenia po resize, dał taki efekt z wąsami....
help :)
NIE MIEJ ZADNYCH WYRZUTOW ANI PRETENSJI DO SIEBIE.Cytat:
Zamieszczone przez Flanel
Na notebooku wyglada przeza..biscie. :-D Nic nie zmieniaj!!! :rolleyes:
PS
bylem ostatnio 2 tygodnie nad morzem, szkoda ze sie wczesniej nie "poznalismy" :wink:
pozdrawiam
Zodiakalny Rak ano szkoda, ale nic straconego :D
To jest banalnie proste - Layer --> layer via copy, robisz ostrzenie na warstwie stworzonej, potem gumkną wymazujesz na wąsach ileś tam procent danego filtra. Jakbyś czegoś nie rozumiał - wal na gaduCytat:
Witam wszystkich :)Cytat:
Zamieszczone przez Macio
Można też inaczej:
Duplicate layer.
Na skopiowanej wykonujesz Filter -> Other -> Highpass.
Pikselki ustawiasz między 6 a 10 (tak, aby linie, gdzie ujawnia się zmiana kontrastu nie były zanadto grube; czym grubsze tym ostrzenie bardziej dosadne).
Mieszasz warstwy na Overlay, tzn. ustawiasz to na warstwie, na której wykonałeś filtr.
Teraz zabawa do woli. Możesz zmniejszyć wypełnienie (Fill) zmniejszając siłę ostrzenia. Albo na masce wymazać te elementy, których nie chcesz ostrzyć i zostawić ostrą resztę. :)
Dzięki selektywnemu wyostrzaniu można podostrzyć fotki robione z wyższym ISO, gdzie przy UnsharpMask fotka zostanie wyostrzona w całości i uwydatni szum.
To chyba by było na tyle. :mrgreen:
PS
UnsharpMask wewnętrznie wykorzystuje właśnie filtr Highpass. :idea:
Pobawiłem się tym...o taką solucje mi chodziło. Jak byś miał jeszcze jakieś wskazówki dgi, to chętnie skorzystam :)
A mi sie nadal Smart Sharpen najbardziej podoba :)
Vitez a możesz opisać dokładnie co to, z kąd to, i czy to sie je ?
PS CS2 , Filter -> Sharpen -> Smart Sharpen. Ja uzywam ok 60-80 / 0.8-1 i Lens Blur. Nie pamietam szczegolow technicznych ale grunt ze dokladniej analizuje obraz i wyostrza tylko to co ma wyostrzac, powodujac mniej artefaktow a nie jedzie po calosci jak unsharp mask. Np nie wyostrzy ci zblurowanego krotka GO tla a unsharp mask pojedzie i po tym wyciagajac ew. szumy tla przez wyostrzanie.Cytat:
Na ile czytałem stosowne artykuły i zaglądałem w kod wtyczki do Gimpa, to Smart Sharpen działa z grubsza tak jak opisał dgi. Czyli unsharp mask, ale z intensywnością lokalnie regulowaną na podstawie kontrastów. Zaleta robienia tego ręcznie to tylko (aż?) możliwość dostosowania tej regulacji "ręcznie".
Nie ma to jak posiadanie pełnej kontroli. :mrgreen: ;-)
PS
Flanel, jak będzie okazja to owszem coś podrzucę :)
Oto efekt dzisiejszego polowania. Moja pierwsza rudnica, przy okazji pierwsze makro tzw. pełna klatka. W urzyciu ef 100/2.8 + dcr-250
a tu jeszcze jedno...to już wycinek jakieś 75% kadru
to jest pełen kadr z tego szkła?
A przecie napisałem. Pełna klatka - to co widziałem przez matówkę. Ale nie samo szkło, tylko szkło + raynox !
nie zauważyłem tylko raynoxa.. niezłe powiekszenie...Cytat:
Ok.. to reszta z dzisiejszego dnia :) Niebawem kolejne :)
1
2
3
4
5
6
7
Ej kurde.. i to są takie zwykłe sobie mrówki? Bo ja swego czasu próbowałem również ze 100/2.8 Macro, ale takie obrazki to miałem.. po cropie do 1024x768 :)
To nie są zwykłe mrówki. To są jedne z większych, żyjących w skupiskach.
Za wikipedią...:
Formica rufa) - gatunek owadów z rzędu błonkoskrzydłych.
Pospolity owad leśny, żyje w dość dużych lasach, buduje gniazda (tzw. mrowiska) z liści, igliwia i ziaren piasku. Dość duża, ma wyraźnie metalicznie-czarny odwłok, czerwony tułów i część głowy. Odnóża długie, mocne. Robotnice osiągają wielkość ok. 6 mm, samica wyraźnie większa, prawie dwukrotnie. Rudnice żywią się spadzią, a także larwami i drobnymi owadami. Błoniaste skrzydła występują tylko u samców i płodnych samic. Robotnice są bezskrzydłe.
Aaaa... 6-12mm :) Wszystko jasne :-D
Nie jestem raczej fanem macro, ale z przyjemnością obejrzałem te zdjęcia :) Jaką odległość od obiektu umożliwił Ci ten zestaw 100 + raynox? :)
Michał - ok 3 - 5cm...ale sprawdzę to w sobotę...
Wesołego Alleluja :)
I ode mnie - kres możliwości odwzorowania i cropa w moim zestawie :P
A to mój nowy przyjaciel...znurzony rudnicami, oglądałem drzewo..i znalazłem tego alpinistę. Pomóżcie zidentyfikować ?
mysle Flanel ze to pajak kwietnik
http://foto.moon.pl/zdjecie.php?id=13228
http://www.onephoto.net/info.php3?id=170716
A teraz reszta z dzisiejszego dnia... tu już tak bardzo nie wycinałem..ok 70-80% pełnego kadru.
To z tej zrobiłem 1 portret
Wiecie że mi sie to nie znudzi ;]
:shock: Prześledziłem ten wątek i jestem pod ogromnym wrażeniem. Cóż mi zostaje ... chce ktoś kupić nerkę? :wink: Wyrosła mi druga śledziona to może z nerką też mi się uda ...
Flanel trzymaj tak dalej !
Ty masz 1 mrówkę w słoiku i ją wypuszczasz w lesie ?? Pająk super
mattnic - w promieniu kilometra mam w lasku ok 6 mrowisk. Niemal na każdej fotce jest INNA mrówka ;)
Mr black - postaram się :)
Pająt to najprawdopodobniej młoda Daea Dorsata (Green Crab Spider), a po naszemu chyba pająk kwietnik. Jest kaleki (przednie odnuża)
... moge tylko napisac WIEDZIALEM !!!
Ty z 100 macro canona i na dodatek z raynoxem to nie moglo sie inaczej skonczyc!?!?!?! :evil: Teraz to juz na pewno po Tobie i JaBlam'ie (i oczywisci kilku innych osobach - bez obrazy koledzy i kolazanki ...) nie pokaze zadnych zdjec w galerii.
Mroweczki (bo to kazda inna jak pisales) bajeczka!!! I (dla przypomnienia na notku) ostre jak trzeba i milo sie patrzy i jesli kadry na 70 - 75% to i fachowo zrobione. Co ja tu bede ameryke odkrywal - jestes ze swoja galeria sledzony przeze mnie wiec ... komplementuje i podziwiam.
pozdrawiam
Teraz tylko czekać aż znajdę nowe modele...może jutro..może...
Były łanie, wiewiórki i sójki. Niestety armatkę mam zbyt krótką (jeszcze), więc tyle co dziś nazbierałem.
Portretowo :
I cała reszta
Biedrony brudaski
Mrówki w supermarkecie
Pająki, pajęczaki i inne cholery
i akrobata :
... jesli jestes nie zadowolony z SETKI to ja ja chetnie tanio odkupie! :razz:
Zdjecia dla mnie bardzo fajne, co prawda przyznajac Ci racje widzialem w Twoim wykonaniu lepsze - tak to jest jak sie przyzwyczai kogos do super zdjec i jakosci. ;-)
Ja swoje pierwsze proby macro mam wlasnie za soba. Moze zerkniesz do galerii?
IMO druga biedronka i (o zgrozo) supermarket BEST!
pozdrawiam