Dołączam się do powyższego pytania. Posiadam lampę 580 ex II i body 40D. Czy możliwe jest połączenie aparatu z tą lampą za pomocą kabla PC takiego jak ten link?
Wersja do druku
Dołączam się do powyższego pytania. Posiadam lampę 580 ex II i body 40D. Czy możliwe jest połączenie aparatu z tą lampą za pomocą kabla PC takiego jak ten link?
mjs27, takim jak ten, to raczej nie, bo on z jednej strony ma PC męskie, a z drugiej minijack. A ty masz i w aparacie i w lampie takie samo wejście, wiec potrzebujesz kabla z dwoma wtykami męskimi PC. Pojawiają sie na allegro, w fototipie chyba...albo zamów u jakiegoś ze sprzedawców, albo kup 2 takie i przylutujesz :D
El_Chueco, do 550ex musisz dokupić kostkę synchronizacyjną (np. taka - http://www.allegro.pl/item637935920_...c_gw_fvat.html ) i kabel odpowiedni (zależy z jakim wejściem kupisz kostkę).
Można też kupić kabel TTL oc-e3, zamiennik, i przedłużyć (jak przedłużyć jest cały oddzielny watek na forum).
dark4blade, dzięki:) poszukam takiego z dwiema
Oczywiście nie muszę przypominać, że z takim kabelkiem PC nie będzie przenoszona żadna automatyka, bo jak z automatyką to kabelek ttl potrzebny ;).
Witam
Tak trochę poczytałem i mam inna propozycję co do podłączania MOC-a :)
Łączenie szeregowo od strony diody to nie do końca najlepsze rozwiązanie, należy tutaj wtedy uwzględniać spadek napięcia na diodzie.
Choć tutaj powinniśmy raczej mówić o ograniczeniu prądu na diodzie.
Osobiście polecam łączenie równoległe MOC-ow i dodanie do każdej diody w MOC-u rezystora w szereg... Warto tak samo dodać małą pojemność równolegle do rezystora np. 100nF...
ot przykładowy schemacik:
Do lamp wysokonapięciowych najlepiej używać układ z prostym trafem - robiącym seperacje galwaniczna...
Transformator można wykonać z wypruwając rdzeń z starej żarówki energooszczędnej. Drut natomiast to przewody z skrętki komputerowej...
Można zastosować jeszcze prostszy układ do lamp zasilanych bateryjnie bez seperacji na jednym triaku.
Niestety ale MOC-e z takimi lampami prędzej czy później i tak polecą...
No i polecam między innymi tą stronę www:
http://www.ws.ps.pl/
Czy może ktoś wie gdzie kupić takie wtyki PC w k r ę c a n e do ustrojstwa? Jak toto się fachowo nazywa?
Witam świetny pomysł, jednak natknąłem się na problem:
Posiadam lampę Quantaray QTB-7500A, jednak po podłączeniu do EOS 10D nie współpracuje wyświetla Error 99
"Olałem" 4 styki na lampie są na 100% odizolowane zostawiłem tylko środkowy i boczny. Tylko że mimo to nic mi nie daje, co mogę zrobić :confused:
Tą lampę chciałbym mieć połączoną z body a przez gniazdo PC wypuścić sobie na 2 pozostałe lampy i połączyć je w.wymienionym sposobem...
Co o tym myślicie i jak rozwiązać ten problem z Quantaray :?:
KuchateK-u lub ktokolwiek widział ktokolwiek wie...
pomóżcie jak tylko znajdziecie chwilkę...
Spróbowałem zrobić to połączenie kablowe o którym pasałeś, ale meczę się i męczę, kupiłem MOC`a 3061 według tej specyfikacji różni się tym że:
MOC3061
Z układem przełączania w zerze
1000V/us
600V
3V
15mA
5,3kVACRMS
MOC3051
Bez układu przełączania w zerze
10V/us
600V
3V
15mA
5,3kVACRMS
Czy są to różnice dal których może mi nie działać ten układ?
Bateryjka ma 1,5v próbowałem tez na 3,8V no ale pewnie go spaliłem więc wziąłem 2 ;) no i został mi 1 ;p a z dostępnością to niestety tragedia...
Nie wiem co źle robię może wszystko bo źle zrozumiałem albo przez ten układ przełączania w zerze...
Znalazłem taki kabel synchro http://www.allegro.pl/item864304987_...ex_ii_50d.html
Czy przy jego użyciu mogę swobodnie regulować sile błysku każdej z lamp (metz58 + 430EX) czy aparat będzie wariował
nie da rady, obie lapy musza byc identyczne zeby to dzialalo
Dzięki Przy okazji zadam jeszcze jedno pytanie Czy te kable z allegro 4,5-5 metra działają bez problemu i nie powodują opóźnień itp historii
jak poszukasz tu na forum nawet to jednym dzialaja innym nie, i nie do konca jest to wina wykonania kabla i jego uszkodzenia, sam mam kabel podwojny ktory raz dziala a raz nie
sorry, ale zadam Wam jeszcze jedno pytanie, czy układ jak na obrazku zda egzamin Waszym zdaniem ? Pomyślalem sobie, że jak zastosuję fotocele na kablu np. 20 m, to będę ją mógł zamocować w pobliżu 580 EXII , co pozwoli mi przy jasnej aurze na pewniejszą jej pracę. Proszę o pomoc przy tym rozwiązaniu, napiszcie, czy to zaprądzi ;) Czy jestem ograniczony długhością przewodów, czy może nie ma to wpływu na pracę lamp ?
Kolega naprawdę nie rozumie że Punkt 3. Regulaminu ( http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3 ) napisaliśmy nie dla picu, ale by nie było zaśmiecania forum?
W Twoim zamkniętym wątku ( http://canon-board.info/showthread.php?t=56715 ) skierowałem Cię we właściwe miejsce. Twój kolejny wątek łączę z właściwym miejscem i wlepiam formalne ostrzeżenie. Mam nadzieję że trzeci raz nie wydarzy się takie nieporozumienie...
Witam,
powoli kompletuje sprzęt do zabawy strobist. Narazie posiadam nissina 622di z dorobionym gniazdem jack oraz sunpaka 4000AF do bliskiego przerobienia.
Potrzebuję porady, czy tak mogę zrealizować mój pomysł
Krótkie objaśnienie, puszka z PC, przewód PC-jack do sunpaka, w sunpaku 1 gniazdo 'wejsciowe' jack drugie ' wyjsciowe' jack. Z wyjsciowego idzie jack-jack do nissina 622d.
Głównie moje pytanie dotyczy, powinienem szeregowo czy rownolegle podłączyć gniazda w sunpaku.
Goracy do goracego, zimny do zimnego ;)
No to dzięki :) jutro modyfikuje i testuje.
Edit : niestety kabelek PC nie doszedł i raczej już nie dojdzie w tym tygodniu.
Ja mam jeszcze pytanie, jak do statywu zamontowac lampe minolty, metoda tasmowa ;) ? Czy jest jakis fachowy sposob.
Daj znac jak dziala :) Bo jak bedzie cos slabo to postaram sie o jakis prosty uklad zebys mogl go wrzucic do srodka ;) Albo zeby jakis nawet elektronik amator mogl go stworzyc i wrzucic do srodka :)
Hej ,
sposobów jest parę
1 wymień stopkę w lampie na standardową , i pasuje już pod wszystkie uchwyty i kostki :mrgreen:
2 jeśli zrobisz jak w 1 kup na allegro kostkę za 10 zł , takową wkręcasz na statyw i wpinasz w nią lampę
a jeśli nie chcesz grzebać z lampą to jeszcze pozostaje
3 kup podstawkę taką do stawiania lampy , często mają na spodzie gwint do statywu
lub
4 poszukaj dokładniej kostki na statyw to może i pod minoltę się znajdzie :wink:
*kostka to coś jak to Allegro :arrow:
@Krzdy, hmm wymienić stopkę, niby tak ale żeby znaleźć stopkę z plasikiem to bym musiał lampe wymienić na sunpaka dla canona. I jak już będzie kostka zgodna z ISO to problemu nie ma, to jestem tego świadomy. A znaleźć kostke pod minolte ciężko. Skoro i tak nie będe używał gorącej stopki, to myślałem żeby zrobić gwint w dole lampy 1/4 cala, tylko nie bardzo umiem znaleźć takiego łącznika żeby to dało się jakoś zrealizować, bardzo proszę o wsparcie.
EDIT: znalazłem takie coś jak mówiłeś , http://www.allegro.pl/item908037026_...y_minolta.html, drogo jak za kawałek plastiku, ktoś się orientuje jak nazywa się ta cześć do ktorej przykręca się statyw? Nakrętka? To cos z wew. gwintem.
hej ,
podpytam kolegę z "bractwa Sonego" on ma minoltę 4000af i wiem ,że używał jej na statywie już , jutro raczej dam znać co i jak ;-)
jeśli o mnie chodzi to sam dopiero zaczynam , pewnie jak Ty
też mam 50d i też kompletuje coś pod "strobist" , więc doświadczeniem nie błyszczę :lol:
kurcze nie do końca wiem jak Ci pomóc bo w moich vivitarach jest ta "standardowa" stopka , i takową będę wpinał pod uchwyt od parasolki i lampy na statywie , ale tego też pod minolty nie robią :-?
jakiś czas temu widziałem same stopki takie właśnie do wymiany w in foto może jednak byś wymienił ? cenę pamiętam 19 zł , a jednak zyskujesz opcje wpinania się z lampą pod uchwyty znajomych , w sanki aparatu itp.
sama wymiana stopki trudna nie jest bo w vivitarze musiałem stopkę odkręcić i "poukładać" blokadę bo się zablokowała na stałe ,i niechcący kabelek urwałem jakiś, z lutownicą i śrubokrętem niecałe 5 minut roboty i stopka jak nowa ;)
i ten Twój pomysł na gwint w lampie do mnie nie przemawia bo jednak robiąc taki ruch skazujesz się na statywy pod aparat, czyli dość niskie i drogie w porównaniu do oświetleniowych a tam już gwintów nie ma i znów trzeba będzie kombinować :?
a stopki jeszcze poszukam albo kostek z przejściem z minolty pod "zwykłe"
sanki , gdzieś mi to po głowie krąży , gdzieś w internecie leżą :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ZNALAZŁEM
O dzięki wielkie, coś takiego świetnie załatwi sprawę :)
Łączyć chyba i tak będę narazie za pomocą jackow bo to troche zmniejszy koszty, ale w zamiarze mam pt-04 to wtedy będzie pasować idealnie.
Jeszcze raz, wielkie dzięki. :)
tak na szybko bo jestem w trakcie formata , odpuść sobie pt-04 Imo szkoda kasy na tak zawodny i niepraktyczny sprzęt :/
ja mam przedłużacze na jackach i to jest o tyle wygodny sposób ,że do rozdzielenia kabla synchro wystarczy taki rozdzielacz do słuchawek za 2,5zł :)
A co jest nie tak z pt-04 przecież nie są to aż tak olbrzymie wydatki ,a kable to kupa nerwów !!
Dużo lepsze są Yongnuo RF-602. trochę droższe ale dużo mniej zawodne.
Używam od 3 miesięcy (ok 2000 zdjęć) i jak na razie bez zarzutu.
Poczytaj sobie tutaj
Test porownawczy PT04 I RF602
@flytech
właśnie to jest z pt04 , są po prostu kiepskie i tak samo niszczą nerwy jak kable ,sam mam do lamp po 11m kabla i się wk... jak muszę za każdym razem rozplątywać ,ale nie wyobrażam sobie radiowego wyzwalania które nie ogarnia 15 metrów , serio szkoda kasy oczywiście jest to moje zdanie i jeśli masz coś na ich obronę to czekam :wink:
po prostu cena nie jest głównym wyznacznikiem , panowie !
mamy puszki i szkła za kupę kasy a 50 zł dorzucić za kolejne 100 metrów zasięgu to zbyt wiele ? PW dla mnie jako amatora to mega przegięcie ale właśnie zabieram się za kupno rf'ów i nikt mi nie wmówi ,że pt-04 pod jakimś względem są lepsze czy bardziej się "opłacają"
Witam,
Dzisiaj zakupiłem takie oto 2 lampki :arrow:
http://www.funsports.pl/p,pl,25,lamp...icacy+180.html
i w związku z tym mam pytanie ... jakie opcje istnieją alby połączyć je z aparatem ? (mam canona s5)
myślałem o kablu synchro .. tylko czy ma być on na szyny w aparacie .. ?
i czy wogóle istnieje taka możliwość żeby za pomocą kabla synchro połączyć aparat z 2 lampami ...
a może coś radiowego ..? co byście polecili .. i co by się nadawało do tego typu aparatu i lamp?
Kabel podłączasz do pierwszej lampy i do sanek w aparacie. Drugiej nie musisz podłączać, bo wyzwolona zostanie przez fotocelę (poprzez błysk tej pierwszej).
Mam jeszcze jedno pytanie .. na allegro nie znalazłem kabla który by miał z jednej strony wejście do lampy a z drugiej do sanek.
są tylko kable
(wejście do sanek <---> sanki)
(wejście do aparatu<---> wejście do lampy)- w sęsie obydwa wejścia okrągłe.
i zastanawiam się czy mój aparat nie posiada odpowiedniego wejścia- przy klapkach zakrywających pisze:
DC IN 7.4V
A/V OUT
DIGITAL
DC IN - podłączenie zasilacza
A/V OUT - wyjście audio/wideo
DIGITAL - pewnie USB
Instrukcji nie dołączyli do aparatu? :>
Dołączyli ale nic o tym nie znalazłem
więc mam jeszcze jedno pytanie ... jak konkretnie ma wyglądać ten kabel synchro
Na allegro kilka rodzajów i żaden nie przechodzi z szyny na zwykłe okrągłe wejście do lampy...
Jest w sklepie, w którym kupiłeś lampy:
http://www.funsports.pl/p,pl,167,prz...pter+sa03.html
Dziękuję :-D
witam kiedys na allegro widziałem rozgałęziacz pc (można dwa lub trzy kable w jedna dziure podłączyć)
czy ktoś wie gdzie to mozńa dostac bo na allegro nie widać
Myślę ze będzie w temacie ;
Mam do wyboru dwie lampeczki Canona 540 ezi 430ez chcę je podpiąć do Canona5d ,zamówiłem na alllegro jakieś ustrojstwo Pt04 czy jakoś tak do bezprzewodowego wyzwalania tych lampek .Oczywiście w trybie manualnym .
Moje pytanie czy owe lampy błyskowe będą współpracować z tym wyzwalaczem ?
Która z tych wymienionych lamp jest lepsza do takiego zastosowania
Pytasz o BEZPRZEWODOWY wyzwalacz w temacie o PRZEWODOWYM łączeniu lamp błyskowych?
Myślę że to nie w temacie. Tuż obok znajdziesz wątek o BEZPRZEWODOWYM wyzwalaniu lamp i tam powinieneś się skierować :arrow: http://canon-board.info/showthread.php?t=30095
Mea culpa sorki
Witam,
Ostatnio zakupiłem ten oto zestaw:
http://afe.pl/catalog/profesjonalny-...ia-p-1349.html
Niestety po podłączeniu wszystko lampy błyskają bez przerwy, nawet gdy aparat wyłączony. Łączę przez tę kostke http://allegro.pl/item1144972294_sto..._do_canon.html
Lampy błyskają w równych odstępach, jedna co 5s a druga co ok.8s.
Kabelek siedział w kostce trochę luźno to ścisnąłem trochę i teraz siedzi ciasno ale problem nadal nie zniknął.
Body które mam to Canon 350d.
Co może być tego przyczyną??
Dodam jeszcze, że pomiędzy tymi 5s i 8s błyskami jeśli błysnę przez spust i trafie wtedy jesli lampa jest naladowana to lampa poprawnie błyska
A jak lampy nie są podłączone do niczego kablem PC też same błyskają? Czy masz więcej niż jeden kabelek żeby sprawdzić czy to przypadkiem nie w nim jest problem?
Jak lampy nie są podłączone do niczego to nie błyskają, nawet wyzwalają się wszystkie przez fotocele od lampy wbudowanej w 350d, jednak troche za wcześnie lub za późno bo na zdjęciu tego nie widać. Niestety nie mam drugiego kabla.
Wina jest albo w kablu,kostce albo body-według mnie przynajmniej
Za wcześnie bo reagują na przedbłysk lampy wbudowanej (którego BTW nie można wyłączyć)
No to skoro znasz przyczynę problemu to czemu go nie rozwiążesz?
Wymień kabel i/lub kostkę! A najlepiej zainwestuj w radiowy tigger...
To nie jest problem z body...
Wiem, tylko w sumie to dziwne, że kostka i kabel są nowe czyli musiałby być fabrycznie wadliwe.
A czy te lampy które kupiłem mogą być wyzwalana radiowo???
[QUOTE=Wlamo;843790]kostka i kabel są nowe czyli musiałby być fabrycznie wadliwe./QUOTE]
A to dla Ciebie takie niespotkane dotad zjawisko ze cos jest fabrycznie wadliwe? Przeciez to wszystko chinszczyzna...
Kazda lampe ktora da sie wyzwolic przez kabel mozna wyzwolic bezprzewodowo... tylko prosze niech Twoje nastepne pytanie nie brzmi "jak to wyzwolic bezprzewodowo"...
Jak masz małe domowe studio to po co sie bawic w kabelki.
Na dworze i tak ich nie wykorzystasz bo sa za słabe. Polecam najbardziej prymitywne rozwiazanie - lampe systemowa na sanki, ustawic w manual na najmniejsza sile blysku i wio - kazda lampa studyjna posiada fotocele wiec powinno sie wyzwolic. Problem ktory teraz masz wynika z podłaczenia wszytkich lamp pod jedna kostke i teraz sie gryzie jedna z druga - sam przez to przechodziłem ;) Jesli nie masz lampy sytemowej to podłacz tylko jedna lampe kabelkiem pc do aparatu a ta wyzwoli pozostałe i po problemie.
Pozdrawiam i powodzenia ;)
Tylko że 350d nie ma gniazda pc wiec nawet tą jedną tak czy siak będzie musiał podłączyć przez (prawdopodobnie walniętą) kostkę...
Mam problem z połączeniem lampy z aparatem..
Mianowicie kabel do wyzwalania lamp Canona nie zachowuje się tak jak powinien.
EOS 40D i lampa 430EX II- działa. Z EX I raz działa, raz nie.
EOS 300D i lampa 430EX I- działa. EX II nie mam jak sprawdzić już.
EOS 20D i lampa 430EX I- nie działa (raz na kilkadziesiąt zdjęć sobie błyśnie)
Zależy mi żeby działało na 20D, jakieś propozycje? Kabel nie jest oryginalny, to zamiennik.
Dodam, że przy połączeniu z 20D lampa "wie" że jest połączona, bo gdy wcisnę spust do połowy to miga na niej czerwone światełko. Ustawianie ostrości również współpracuje.. Jednak nie wyzwala...
Ponawiam pytanie, bardzo mi na tym zależy...
witam
robię 350d i ostatnio zapodałem kpl. wyzwalaczy radiowych (nadajnik + odbiornik) no i... zaczęło się: nadajnik powinien być podpięty do stopy w aparacie - ale wówczas nie mogę używać lampy 580 ex II, wiec spróbowałem tak: lampa na aparacie - i do niej podłączyłem nadajnik / kabelkiem z dwoma wtyczkami PC /... i nie działa tzn. robiąc zdjęcie - przy takim połączeniu - lampa w stopce działa natomiast lampa w odbiorniku nie reaguje. nadajnik + odbiornik sprawdziłem - nadajnik przy wciśnięciu - wyzwala lampę na odbiorniku i na stopce aparatu ... i tyle. jak to połączyć - może jest jakieś specjalne ustawienie lampy. no chyba, że gniazdo w lampie 580 ex II działa tylko w jednią stronę / tzn dostaje sygnal, ale nie przyjmuje /??? przeszukałem instrukcję 580 ex II ale nic.
ew. jak to inaczej spiąć: na stopce 580 ex II + dwie lampy połączone kpl. wyzwalaczy radiowych????