Ja też... jakoś drżenie kojarzy mi się z w miarę cichymi ruchami ciała. Nie mam pojęcia jak drżenie może odbywać się 'wniebogłosy' :roll: :p .
Wersja do druku
:mrgreen:gunia pewnie się przejęzyczyła, Vitez nieraz w życiu się zdarza :mrgreen:
Tak się zastanawiam, czy #37 nie wyglądałoby lepiej, gdyby głowa była cała w kadrze?
Vitez - mea culpa... sama sie teraz zastanawiam, jak mogłam to napisać... ja, która sama wszystkich zazwyczaj poprawiam... ;/
jaras77- pierwotnie była, ale po zrzuceniu na kompa, zauważyłam, że trybuny chyla sie ku upadkowi ;)
ewa - gardło potem boli... a o gardło trzeba dbać
Przejzalem wszystkie zdjecia ktore tu umiescilas Guniu i moge spokojnie powiedziec ze wiele osob ktore zaczyna swoja przygode z fotografia pozazdroscilo by Tobie takich poczatkow, bo niektore zdjecia ktore tu umiescilas sa super i widac ze sluchasz uwag i z pokora nabierasz coraz wiecej doswiadczenia i za to duze brawa. Trzymam kciuki i oby tak dalej. Pozdrawiam
ok, nie było żadnego odzewu, trudno. Najwyraźniej nie było co komentować ;)
W Poznaniu trwają Dni Pyrlandii, a co za tym idzie - są koncerty. Wczoraj była Kobranocka i Strachy na Lachy. Zdjęcia z pierwszego sa poniżej:
43.
44.
45
46.
47.
48.
49.
50.
51.
52.
Krótko podsumowując - walczyłam znowu z 75-300, wzdychałam do 70-200/2.8 i 24-105 kręcącego sie przed scena i skończyłam z poobijanymi kolanami ( o akredytacji mogłam tylko pomarzyć...)
Koncert? Grali jak zwykle żywiołowo, ludzie się bawili, a "Kocham Cie jak Irlandię" zrobiło, jak zawsze, furorę :)
reszta zdjęc - http://picasaweb.google.com/gunia199...Pyrlandii2008#
Prośba (ponownie) do modów - uprasza sie o zmienienie tytułu wątku na "wokół mnie"
51 najlepsze jak dla mnie :)
Moim zdaniem powinnaś troszkę odszumić te fotki:) Dla przykładu pozwoliłem sobie odszumić 51:
wlasnie sobie przypomnialam ze tego nie zrobiłam :P w tej chwili to robię ;)
Nastepnego dnia również odbywały sie koncerty. Tym razem byli to Afric Simone i Czarno Czarni. Na koniec fajerwerki, niestety nie tak efektowne jak poprzednie...
53.
54.
55.
54 mój winner. 53 i 55 posiadają jednokolorowe płaszczyzny które nie pasują. Z 53 ciężko byłoby coś zrobić, bo kolo siedzi na białym bannerze. Może prostopadle do banneru z poziomą krawędzią podestu byłoby fajniej. Za to w 54 pewnie dało się ominąć robienie foty z tym czymś czarnym przekątnym. Napiszesz co to jest, bo aż sam jestem ciekaw?
to była scena :D niestety scena wygladała tak, że pośrodku wyrósł dłuugi "jęzor", który utrudniał a) ludziom, którzy przyszli z aparatami robic zdjęcia b) ludziom, którzy chcieli wszystko widzieć, a byli z przodu - widzenie c) kontakt z wykonawcą
mniej więcej tak top wyglądało... byc może jakbym miała akredytację byłoby inaczej ;)
54 bardzo przyjemne:)
54 ********e :)
moje ulubione z całej tej imprezy :)
Jak dla mnie to 54 najlepsze ze wszystkich Twoich tutaj zamieszczonych
54 super
53 też świetne
pozdrawiam
Niestety nie będę oryginalny;) 54 jest świetne:!:
dzięki :) polowałam jeszcze na takie światło, ale niestety nie udało się... przekonałam się poza tym jak ciężko jest fotografować czarnoskórego mężczyznę w kiepskim świetle...
z szuflady - Konkurs Lotow Red Bull - 01.06.08r. poznańska Malta
56.
powtórka z rozrywki - ponowne podejście do portretu. Z jakim skutkiem - sami oceńcie :)
57.
58.
59.
60.
61.
Jak zwykle proszę o opinie i porady :)
Kurczę, strasznie wielkie te postępy u ciebie! Jedyna wada którą JA widzę, to różne temperatury zdjęć (głównie na skórze widać).
57 zimne, 58 zimne, 59 ciepłe, 60 umiarkowane (troszkę za jasno jak dla mnie), 61 idealnie pod względem temperatury i ekspozycji.
Gratz za postępy jeszcze raz!
Gunia, super jest, nie słuchaj Micles'a.
On się czepia bo ma taki charakter ;)
Aha, pozdrów koleżankę ode mnie ;)
to dla miclesa b&w będzie :D
62.
63.
a ta inna temperatura barwowa zamierzona ;)
Jeśli mogę wrócić do 56... Moim zdaniem lepiej by wyszło, gdybyś zostawiła samolotom trochę przestrzeni, tj. skadrowała zdjęcie tak, aby miały gdzie lecieć, a nie w samym dolnym rogu, nawet kosztem obcięcia smugi. Mam taką wizję - umieść samoloty w lewym dolnym mocnym punkcie z reguły trójpodziału, a smugi sam raz wpasują się w przeciwległy - IMO lepsza kompozycja.
Jeśli chodzi o technikę - pewnie niebo było zbyt jasne, aby zarejestrować szczegóły samolotów? Szkoda, bo można byłoby zobaczyć malowanie :)
62 super!, wypas bokeh, ale 63 kadr - po lewej pusto, a po prawej ciachnięte nogi.
też mi ten bokeh pasuje ;) a co do 63 - tez mi brakuje nóg, ale mimo to jakoś spodobało mi się to zdjęcie
portret - kolejne podejście. Tym razem modelka jest (znowu) koleżanka Ania, zwana Ciejką :) Miejsce - poznańska Cytadela
64.
65.
66.
67.
68.
i na koniec, mimo, ze brak ostrości
69.
Kojarzy mi się z taka wróżką, księżniczką.. Wam też?
Gunia... WOW!!! 65 i 67... rewelka!!! 64 też :-)))
dzięki ;) staram się jak mogę
fajnie jest! :)
po kolei:
60 - podoba mi się. Zdecydowanie najlepsza kolorystyka z całej czwórki z tego posta. Gdyby 58 miała taką samą tonację, byłoby dużo lepiej, ale kadr mimo wszystko podoba mi się bardzo.
62 - super.
63 - gdyby inaczej skadrować byłoby jw. ;)
64 - przyjemne bw
65 - super.
66 - szkoda stopy...
67 - to jest to:) btw, masz świetną modelkę:) tfu, modelki.
68 - trochę chyba zielono... albo mi się zdaje.
69 - dynamiczne:) trochę więcej ostrości na twarzy by się przydało, ale i tak pozytywne:)
dobrze Ci idzie:)
dla mnie 68 najlepsza :)
Jak dla mnie 69 deklasuje wszystkie pozostałe. Pies z tym, że jest nie do końca poprawne technicznie. Ma magię, ulotność, której pozostałym brakuje. Brak ostrości moim zdaniem działa na korzyść tego zdjęcia (zdjąłbym ją jeszcze z włosów z lewej strony). Jest naprawdę super.
Guniu, Twoje B&W z tej serii są bardzo podobające mi się :)
Gratuluję :)
dla mnie 68 jest super ale przyglądając się kamieniom trochę za dużo kolorku zielonego ale fota jest bardzo fajna w odbiorze
pozdrawiam
Moimi faworytami są 65 i 67. Co do 68, to faktycznie ta zieleń trochę odwraca uwagę. Jeśli mogę coś zaproponować, to fajnie by było, gdybyś występlowała te źdźbła na pierwszym planie, a jeśli chodzi o tło... to czemu nie spróbować selektywnej konwersji ściany do BW? Owszem, trochę zabawy z maskowaniem, ale wydaje mi się, że w tej fotce taki zabieg miałby b. pozytywny efekt, daleki od czasem tandetnych zdjęć BW z głównym motywem kolorowym. Tutaj to IMO odciągnęłoby wzrok z zieleni w tle i skierowałoby go na modelkę.
Nol- wysteplowac to mogę spróbować, ale tylko w GIMPie. niestety nie posiadam PSa i wszystko robie w lightroomie, tak więc maskowanie odpada
spróbuję zdjąc trochę tej zieleni i sie zobaczy :D
aleks - dzieki :) nad b&w ciągle pracuję, w gruncie rzeczy ciężko jestdobrze zrobić takie zdjęcie...
missgruszka - brak stopy zauważyłam dopiero jak mi o niej napisałaś :d poza tym, dzięki :)
postaram się niedługo umieścić poprawione 68
Gunia
bardzo ładna ta ostatnia sesja. Szkoda tylko tych stóp...
Co do 69 - w taki sposób często fotografowała się Kate Bush, tylko jej włosy z boku nie bywały tak spuszone :-D
Jak napisał ci Janmar w poście #50 - portrety to ciężka i czasochłonna robota.
Sukcesów życzę i pozdrawiam
68. version 2
lepiej?
ARN - wiem, wiem, szkoda stóp - następnym razem będę pamiętać
Na razie najwięcej problemów sprawia mi sam kontakt z "modelką", co jak co, ale trzeba trochę koleżanki poinstruować, a wprawy mi na razie brak. Mam nadzieję, że z czasem to lekkie zakłopotanie zniknie i plener będzie o wiele dynamiczniejszy i bardziej udany...
Coś w tym jest. Poza tym, że niewątpliwie masz talent, w dużej części wpływ na poziom Twoich fotografii mają "wykorzystane";-) modelki. Nie chcę popełnić jakiegoś faux pas, ale są chyba najlepsze ze wszystkich zaprezentowanych na forum CB. Mają w sobie coś takiego, co na dłużej przykuwa uwagę do portretu. I nie chodzi tu o jakieś erotyczne odniesienia (akurat -pisze to facet ;)). Na koniec jeszcze jedno. Zestawienie Twojego talentu i młodego wieku powoduje, że... Nienawidzę Cię! :mrgreen:
oż kurcze, wiedziałam, że o czymś zapomniałam!
68.version 3
i na dodatek ejszcze dwa
70.
71.
basala - nie wiem co w nich jest, może to że bije z nich naturalność? to był ich pierwszy kontakt z tego typu zdjęciami...
ps. ja tam cie lubię, mimo że cie nie znam ^^
Naturalność też, ale panna z ostatnich zdjęć ma po prostu nieziemskie oczy i usta. W 65 to bym normalnie mógł godzinami się lampić :-)
W sumie to zgadzam się z basala - oszukujesz!!!! :)
nie piszcie tak, bo jeszcze pomyślę, że jestem lepsza niż w rzeczywistości :d nadal muszę się dużo, dużo, dużo nauczyć, a Ciejka ( patrz ta dziewczyna o nieziemskich ustach i oczach) będzie jeszcze nie raz przeze mnie wykorzystana :D
Twoja świadomość konieczności doskonalenia warsztatu i brak Photoshopa gwarantem sukcesu! ;):-D
Powiem krótko i bardzo ogólnie;) Masz talent Dziewczyno!:-D