dobrze posłuchałem waszych rad i wziąłem PSa odpaliłem i pousuwałem brzydkie rzeczy. Może te już zaakceptujecie
34. Patrycja
35.
36.
37.
Wersja do druku
jak dla mnie smuga na policzku za wyraźna, wygląda jakby była brudna.. albo po prostu tego nie czaję...
reszta na tak nawet ^^
Patrycja skończyła kurs wizażu i sama się maluje do zdjęć powiem więcej wszystkie moje modelki są malowane właśnie przez nią. Smuga ma policzku to specjalna technika rzucania różu przez kartkę czy jakoś tak dokładnie nie wiem jak to się nazywa.
Niezależnie od tego jak bardzo specjalna jest ta technika - wyszło tak jak wyszło.
34. Poza kompletnie mi nie pasuje. Jakby chciała sobie ten obcas włożyć gdzieś...
Z tych grubszych wad to mogę jeszcze napisać, że tło bym blurował i desaturował/kolorował na jeden kolor.
ja wiem, że tak się robi.. może kursu nie skończyłam ale trochę się naoglądałam zdjęć :D
ja po prostu pisze że tutaj mi to nie pasuje :)
Oprócz skończenia kursu trzeba jeszcze mieć sporo praktyki. I tego jej życzę. Cokolwiek zrobiła z tą smugą niech Tobie i nam odpowie - po co?
Może i jest taka technika, może i się ją w niektórych sytuacjach stosuje, ale tutaj... nie wygląda to dobrze ani nie jest potrzebne.
Ta na zdjęciach 28-30 też? I te wcześniejsze pieczątki na oczach to też jej dzieła? Cóż... to tylko dowodzi że ukończenie kursu wizażu wcale nie robi z kogoś automatycznie wizażysty :roll: . Co najwyżej może podbić ego niestety.Cytat:
powiem więcej wszystkie moje modelki są malowane właśnie przez nią.
A odchodząc od makijażu i zbliżając się do zdjęć - poza na 34 masakrycznie niepojęta dla mnie :O
Kolejnych kilka strzałów robionych na szybkiego mojej przyszłej szwagierce. Marudziła że chciałaby jakieś zdjęcia "lepsze" a czy tak jesy ocenicie.
38.
39.
40.
38 zimne i coś dziwnego z ostrością (albo za mała GO, albo poruszone, albo oba na raz).
39 dobre, ale ciut za plastikowo chyba.
40 twarz za szeroko wyszła.
ciekaw jestem co powiecie na tematy tych zdjęć.
41.
42.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
proszę o usuniecie postu #109 i tego również
Ciekaw jestem co powiecie na temat tych zdjęć.
41.
42.
Ciekaw jestem co powiecie na temat tych zdjęć.
41.
42.
brzydki cień na twarzy
no i jakoś tak dziwnie.. jakby była manekinem...
moim zdaniem masakrujesz zdjęcia obróbką, przynajmniej te ostatnie, plenerowe. Czemu te twarze są takie jasne, prawie potraciły swoje rysy. Kadrowanie też nie najlepsze.
W porownaniu z fotkami ze studia ostatnie to krok w tyl. Za jasno, wyglada jak trup.
Metamorfoza.
Ja jestem na tak, ciekawie pokazana dziewczyna, fajne i pomysłowe kadry.
PS
Fotki chyba troszkę zeżarte przez kompresję?
brr - te rozpięte spodnie nie są seksowne :/
czemu ja lubię jak ma rozpięte spodnie mi się to podoba jak widać skrawek bielizny
Na zdjęciu 46 dziwnie się piersi ułożyły modelce. (aż wydaje się że stanik za mały bądź za bardzo zduszony) ale ogółem podobają się :)
Bardzo fajną masz dziewczynę, ale jeszcze do przetrenowania.
Dwie najczęściej powtarzane frazy na sesji to "wciągnij brzuch" , "łopatki do siebie" . I nie chodzi w nich o ukrycie brzucha czy wypchnięcie piersi a o poprawę wyglądu sylwetki i skupienie się do zdjęcia. Spróbuj - najlepiej zrobić jedno zdjęcie ot tak, a drugie w identycznej pozie ale po tym jak modelka wciągnie brzuch i weźmie łopatki do siebie - zobaczysz że warto, bo przecież o to chodzi by atrakcyjniej wyglądać na zdjęciu :) .
A teraz miclesowo ;) , bo widzę że warto :twisted: :
43 - palce lewej ręki bliżej siebie, troszkę więcej ciachnąć z lewej
44 - plama po lewej na dole, albo matryca albo ściana; kazać wciągać brzuch (w pozycji siedzącej nie za dużo bo trudniej a i mniej widać efekt)
45 - nie cierpię portretów dziurek od nosa, bardzo nieapetyczne, wciągać brzuch, palce na piersiach wyprostowane się trzyma, bo tak i w takiej perspektywie wyglądają jak króciutkie kikuty
46 - włosy zdradzają obrót, nie przepadam za takim przekombinowaniem, tym bardziej że rzeczywiście biustonosz wygląda na za mały, przynajmniej w takiej pozycji i tak obróconym zdjęciu ( lektura dla Twojej dziewczyny: http://www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ , może się przydać :) )
47 - aż się prosi by było bez biustonosza tylko odpowiednio ręką zasłonięte, do tego wciągnięcie brzucha :twisted: . Tylko pamiętaj że przy zdjęciu bez biustonosza modelka powinna być jakieś pół godziny po jego zdjęciu fotografowana by zminimalizować ślady.
Aha jeszcze krótko, szczerze i brutalnie na temat zdjęć w poście #109 - fatalny makijaż, źle ułożona modelka. Przy takim kształcie twarzy nie fotografuje się na wprost.
kolejny set moich sptryków. Tym razem na ostrzał poszła Ola.
48.
49.
50.
51.
zapraszam do komentowania i proszę o wskazówki.
Oli jakoś nie chcieliście skomentować to może Magdalena wam bardzie podejdzie do gustu.
52.
53.
54.
55.
na 54 korale mogłyby być białe bo słabe je widać, chyba że mi słońce tak w oczy świeci ,)
52. byłoby spoko gdyby nie to ostre światło.
53. Dziwna poza i dziwnie pasujący do tego kadr centralny oraz latające komary? :D
55. Najlepsze, bo w dobrym światełku. Może trochę niżej umiejscowiłbym oczy w kadrze.
52 i 55 ok. Natomiast w 53 i 54 pierwsze co mnie razi to pozy modelki - zbyt sztuczne.
Co prawda już po mistrzostwach ale mnie dalej trzyma i z tego powodu kolejna dostawa.
56.
57.
58.
59.
60.
61.
A gdzie wolej w powietrzu? :D
Baardzo mi się podobają. Well-strobed!
59 - kikut zamiast nogi - można było stanąć trochę na lewo, żeby czubek stopy chociaż było widać
60 - niefajny układ nóg. Ten na 58 jest lepszy.
Jeszcze raz pochwała za fajny klimat :P
Stroby bardzo fajne
52 nie, za bardzo swiecone w twarz
53 fajne troche za centralnie
54 fajne ale modelka zbyt "przepalona"
ale cisza aż smutno
skoro cisza, to mozna wyciagnac wniosek, ze zdjecia sa poprawne, nie ma w nich zadnych razacych bledow - ale rowniez nie powalaja :)
pisze to z wlasnego doswiadczenia - w moim watku rowniez nie za wiele sie dzieje.
tutaj, wsrod ludzi kochajacych bardziej sprzet a nie sama fotografie sa dwie skrajnosci wsrod komentujacych: albo wszystkim sie nie podoba, albo wszyscy sie zachwycaja ;]
Skoro cisza, to jest czas na osobiste przemyślenia i można sobie zadać pytanie:
"Po co robię zdjęcia? Bo lubię czy żeby pokazać i czekać na reakcję oglądających?"
zdjęcia robię bo lubię fajnie jest zatrzymać jakiś ułamek sekundy.
a zdjęcia daje do pokazania po to żeby ktoś mi powiedział co jest nie ok a co ok co poprawić. Po prostu człowiek najszybciej uczy się od innych
Światło z 62 mi się podoba.
63 - co to za ostry cień od marynarki. Fe.
64 - ach ta winieta... Nie po twarzy!
65 - oczodoły ciemniejsze niż reszta. Dodatkowo nie lubię studyjnych zdjęć siadanych na podłodze.
Ostatecznie - czas na jakąś fajniejszą modelkę.
Sorry, ale jakieś takie mdłe te zdjęcia. Poza tym kadrujesz dosyć dziwnie, tak że modelka zdaje się wygląda na nich gorzej niż w rzeczywistości. Np. na 70. spójrz na nogi. Prawa jest super, a lewa to klocek. Na 68. zniknęła talia. Na 69. z rękoma zrobiłeś to samo co na 70. z nogami. Generalnie 66. i 70. (za wyjątkiem nieszczęsnej lewej nogi) są w miarę ok. Wcześniej na 53. to już kompletnie zmasakrowałeś tą dziewczynę od pasa w dół.
Nie rób im takiej krzywdy :-)
PS. Na 70 lewa ręka też wygląda jakby była dłuższa od prawej od łokcia do dłoni. Czy ty coś grzebałeś, czy ta dziewczyna tak ma?? W prawej ręce za to nadgarstek wygląda jak z drewna.
przydała się taka opinia. dzięki. choć z tym nadgarstkiem to nie wiem o co chodzi.
Chodzi o to, że nadgarstek jest tak samo gruby jak łokieć. A jak dziewczyna ładna to i nadgarstek winna mieć zwiewny :-)
Odwołując się do nogi, jak mówią klasycy najważniejsza jest pęcina, tu takowej brakuje :-) Z nadgarstkiem chodzi o to samo. Podejrzewam, że koleżanka nie ma problemów natury anatomicznej więc gdzieś jest błąd w ustawieniu. Zasadniczo czepiam się pewnie szczegółów, ale po prostu nie wygląda to ani ładnie, ani naturalnie. Po co miałbyś robić zdjęcia takie jak micles :-)
67 byłoby fajne jakby zasłonić słońce półprzepuszczalną powierzchnią typu prześcieradło/etc, i jakby prawą nogę miała wyprostowaną bardziej.
Karmimy trolla :
*Promienie słoneczne.
Lepiej?
po przebrnięciu przez cały wątek dochodzę do wniosku, że trzeba popracować nad poprawną ekspozycją i balansem bieli - pojawią się naturalne kolory a potem dopiero liźnięcie w PS-ie a będzie całkiem inny odbiór fotek, na temat urody i ustawień nie wypowiadam się sam mam krzywe nogi a PS nie prostuje ich naturalnie.
pzdr
chodziło mi o urodę modelek, bużie ładne i nie tylko..
kolejne sesyjka za mną i kolejne zdjęcia do waszego komentowania.
71.
72.
73.
74.
75.
76.
no i co nikt nie skomentuje. nikt nic nie powie. na ostrość proszę nie patrzeć to przez kompresje. 300kb to znacznie z mało. chyba że ktoś ma jakiś sposób jak skompresować do rozmiarów 800pixeli i mieć mniej niż 300kb i przy ty dobra jakość.
Hmmm słaba mimika modelki wynikać może z braku jej doświadczenia i/lub braku doświadczenia fotografa.
Kolory za Bardzo lecą szopem, tzn nie jest to złe, ale na wyższym poziomie wtajemniczenia.... zrozumiesz.
Co do ostrości wyostrza się po zmniejszeniu, przynajmniej ja tak robię moje pliki rzadko przekraczają 250kb
+ Kadry
71 za ciązko u dołu, Nie wiem jakim szkłem trzaskałeś, ale ciut za szeroko? jakoś tak za bardzo od góry?
72 Kompozycja taka a' la "pan Mietek zawodowy fotograf" Belki nic nie wnoszą, takie sobie. Kompozycyjnie najlepsze poza belkami obok głowy i drewnem po lewej stronie.
73/74 staraj się jechać kadry gdzie dziewcze układa się ukosem natomiast ściany prosto.
Nie gniewaj się, mogę się mylić z moją oceną.
co jak co ale od ciebie vanomer krytyka to zawsze jest konkretna i bez zbędnych owijaczy