Gdyby kogoś interesował kurs w Warszawie:
http://www.archidiecezja.warszawa.pl...o/kursy/?a=947
Wersja do druku
Gdyby kogoś interesował kurs w Warszawie:
http://www.archidiecezja.warszawa.pl...o/kursy/?a=947
Ja też sie wybieram na kurs w Warszawie :)
A wiecie ile on kosztuje ??
pozdr.
Ja też się wybieram na kurs do Warszawy i mam pytanie co trzeba ze sobą zabrać czyli ile kasy , zdięcia do dokumentu i czy jest konieczne żaświadczenie od proboszcz bo na stronie http://www.archidiecezja.warszawa.pl.../kursy/?a=947/ brak jakich kolwiek informacji.
z tego co wyczytalem to kurs trwa 3 dni i najprawdopodobnie pierwszego dnia sie wszystkiego dowiemy
W zeszłym roku na Miodowej ksiądz rozdawał druki przelewów na jakiś dom opieki ,żeby wpłacać " co łaska" i oczywiście nikt potem tego nie sprawdzał dlatego tym bardziej głupio było nie przelać.Ostatniego dnia rozdawali papierki.Nie potrzeba zaświadczenia ani zdjęcia.
Witam Wszystkich bardzo serdecznie. To mój pierwszy pościk :) Ja w najbliższy wtorek oraz środę idę na taki kursik w Bielsku cena 50 zł za osobę 2-3 godzinki ale dodatkowo ma być jakiś egzamin:( czy komuś coś na ten temat wiadomo? Bardzo proszę o odpowiedź.
W Toruniu też był egzamin, ale nie było problemów z przepisywaniem 'na chama' z zeszytów. Ja miałem ściągę napisaną na komputerze, w Tahomie, rozmiar 4, przydała się. Do tego jak od kogoś przepiszesz odpowiedzi, to będzie bajka ;) Pytania były... dziwne ;) Np.
Czy można wchodzić na prezbiterium?
Czy można błyskać lampą/używać halogenów?
Jakie są znaki wiary?
O czym powinien pamiętać dokumentujący na ślubach/komuniach/pogrzebach/przed przystąpieniem do dokumentowania?
Ile może być dokumentujących?
Jak Ci pomógł kurs w przyszłej 'karierze'?
i takie tam ;)
A gdzie w bydgoszczy można taki kurs zrobić orjentuje się ktoś. Będe wdzięczny za namiar
Wiadomość dla zainteresowanych z Tarnowa i okolic.
Diecezja tarnowska przeszkoli "kościelnych" fotografów-amatorów
Diecezja tarnowska organizuje specjalny kurs dla fotografów-amatorów. Tylko po jego ukończeniu i zdobyciu legitymacji będą mogli robić zdjęcia i kręcić filmy podczas Mszy św., chrztów, ślubów i innych uroczystości religijnych. Zajęcia dla kamerzystów i fotografów "kościelnych" odbędą się w Tarnowie w kwietniu. Organizacja kursu jest konieczna w dobie multimediów. Niemal każdy posiada aparat fotograficzny, kamerę czy nawet telefon komórkowy z funkcją wykonywania zdjęć. Kurs poprowadzi ks. Bolesław Margański, wykładowca liturgiki w Wyższym Seminarium Duchownym w Tarnowie. Warunkiem otrzymania pozwolenia na fotografowanie i filmowanie jest udział w zajęciach. Uczestnicy kursu poznają zasady, którymi powinni się kierować robiąc zdjęcia czy filmy w kościołach. Przed nabożeństwem fotograf lub operator kamery powinien zgłosić się do proboszcza, aby uzgodnić wszystkie szczegóły związane z miejscem i sposobem wykonywania zdjęć. Fotografowie powinni być odpowiednio i godnie ubrani. Nie mogą zajmować miejsc w prezbiterium oraz ustawiać dodatkowych reflektorów czy lamp skierowanych w stronę wiernych lub kapłana, rażących ich w oczy. Uczestnicy poznają etyczne i moralne wymogi związane z filmowaniem i fotografowaniem. Często bowiem rejestrujący uroczystości kościelne nie potrafią się godnie zachować w świątyniach, a ponadto rozpraszają lub nawet gorszą wiernych. Ponadto poruszanie się tych osób w świątyni podczas sprawowania nabożeństw i manipulowanie sprzętem technicznym często zakłóca przebieg nabożeństw. Zdaniem liturgistów, działania fotografów i kamerzystów stwarzają podświadomą presję do pozowania, co niesie za sobą niebezpieczeństwo fałszowania postaw uczestników liturgii. Jest to szczególnie niebezpieczne w przypadku dzieci przystępujących do Pierwszej Komunii św. ze względu na ich ograniczoną zdolność skupienia oraz podatność na rozpraszanie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Kurs odbędzie się 14 i 28 kwietnia w kościele i oratorium Księży Filipinów w Tarnowie o godz. 9:00 - Msza Święta, a następnie wykłady do godz. 13:30. Warunkiem otrzymania pozwolenia na fotografowanie i filmowanie jest udział w dwóch kursach.
Po telefonicznej rozmowie dowiedziałem się że kandydatów należy zgłaszać się do Wydziału Duszpasterstwa Ogólnego Kurii Diecezjalnej w Tarnowie do 10 kwietnia br. tel. 014-63-17-380.
Na pierwsze spotkanie kandydaci winni doręczyć prowadzącemu kurs (ks. dr. Bolesławowi Margańskiemu) pisemne skierowanie od Księdza Proboszcza oraz dwie fotografie (3x4 cm) do identyfikatora. Ofiara związana z kursem wynosi 50 zł.
Witam - to mój pierwszy post więc wypada ;)
Dla zainteresowanych z Krakowa, kurs już niebawem, bo 16-17 kwietnia (poniedziałek - wtorek).
Szczegółowe info: http://diecezja.pl/index.php?page=kurs
Ja się wybieram, choć cena miażdzy, szczególnie że nie zajmuję się tym zawodowo, a będzie to jedynie focenie grzecznościowe.
Jest już od pewnego czasu zmontowana silna grupa na ten kurs (8 osób)
:)
kto z forum będzie na kursie w Warszawie ? i może byśmy się po kursie spotkali i pogadali.
własnie...kiedy kurs w warszawie?
o..juz tuz, tuz..
A czy może ktos coś wie o kursie w Katowicach ??
Kurcze a ja wyjeżdzam na weekend odpocząć ..mialam zamiar wylegiwać sie w poniedziałek z daleka od wawki a kurs sie zaczyna :(
No i nie wiem czy musze wracać wczesniej czy dałoby się przymknąć oko na tą jednodniową nieobecność :(
pozdr,
Witam,
Czy wiecie jaka jest cena kursu, który będzie w Warszawie?
dzwonilam do kurii i będą rozdawac przelewy
na dom samotnej matki :)
Tak to ja z chęcią zapłace :D
A nie wiesz czy potrzebne jest "skierowanie" od proboszcza? :-)
Wydaje mi się ze nie , ale sądze ze powiedzą to w pierwszym dniu kursu. (co trzeba przynieść ,co potrzebne itd)
kurs jest poniedziałek.. wtorek .. czwartek ( nie w srode jak to na stronie pisza )
Pozatym z tego co wiem na taki kurs mogą też isc osoby innej wiary bądź "ateiści" ..wiec takie skierowanie od proboszcza to troche bez sensu jest.
Czy można wchodzić na prezbiterium?
Witam,
wątpię, żeby ktoś sprawdzał odpowiedzi i na ich podstawie decydował o przyznaniu zaświadczenia bądź nie. IMHO egzamin jest dla zmotywowania uczestników. Obym się nie mylił.
Co do odpowiedzi na powyższe pytanie- na kursie mówili, że prezbiterium jest miejscem dla kapłana i nie można tam wchodzić. Bo na przykład, jak para młoda bierze ślub, to staje naprzeciwko sobie, bo sobie składają przysięgę. Wtedy najlepiej fotografować od strony wejścia kościoła, żeby na zdjęciu mieć po bokach parę młodą, a w środku księdza.
Poza tym na kursie rozdawali "Wskazania Komisji Episkopatu Polski ds. Liturgii i Duszpasterstwa Liturgicznego dotyczące fotografowania i filmowania podczas celebracji liturgii" podpisane przez Biskupa Wacława Świerzawskiego. Kiedyś te wskazania znalazłem na googlach. Punkt 9 d) mówi o niezajmowaniu miejsca w prezbiterium.
Właśnie tych wskazań najczęściej dotyczyły pytania. Ale będą też inne.
Dozobaczenia jutro na kursie...
Po sobotnim kursie (w Tarnowie) na pierwszym spotkaniu potwierdziło się, że podczas kazania nie jest mile widziane fotografowanie, wręcz niedopuszczalne.
U nas w Toruniu mówili, że wskazane jest nagrywanie kazania, żeby ludzie mogli wrócić do jej słów po latach, chociażby z kazania na sakramencie małżeństwa.
A co do prezbiterium- http://pl.wikipedia.org/wiki/Prezbiterium
Z tego co pamietam, to bylo to jakos tak ze "przestrzen sakralna w kazdym kosciele jest inaczej zoragnizowana, dlatego kontakt z proboszczem jest niezbedny i dostowsowanie sie do jego wskazowek".
Ja bardzo czesto bylam w prezbiterium i to za zgoda ksiedza. Czasem nawet mozna zrobic ujecia z boku, zza oltarza - jesli tam wychodza drzwiczki od zakrystii. Oczywiscie to wszystko trzeba ustalic z ksiedzem.
czemu ktos mialby sie smiac?
wszyscy czegos nie wiemy
prezbiterium to jest ta wizualnie wydzielona czesc
wokol oltarza, na ktora wierni nie wchodza
w starszych kosciolach jest to czasem wyrazniej wydzielone
niska balustradką - drewnianą/marmurową/metalową
w nowszych moze to byc np sam podest - oltarz i jego otoczenie sa ciut wyzej
oczywiscie im mniejsze prezbiterium i bardziej wydzielone
tym mniejsza szansa, ze ksiadz pozwoli tam wejsc
ale sa koscioly - zwlaszcza nowoczesne - gdzie na prezbiterium
daloby sie samochodem obrocic
[np. sw. Zygmunt na warszawskim Zoliborzu]
wiec w takiej swiatyni to pewnie nikt nie zabroni na nie wejsc
i 'strzelic' Mlodych en face
no i nie moglem dzis byc na miodowej ;(
pytanie do obecnych - czy ta nieobecnosc rzuci sie w oczy prowdzacemu czy mozna przyjsc jutro i siasc jak gdyby nigdy nic, co bylo o czym mowili pierszego dnia
niestety, rzuci sie - prowadzacy o to zadbal:
rozdal karteczki, na ktorych trzeba bylo wpisac imie, nazwisko, adres, miejsce i date urodzenia - jutro rozda takie same i znow trzeba bedzie wypelnic - w srode sobie posprawdza, zeby wypisac nam odpowiednie papierki na czwartek...
a o czym bylo na kursie
I CO TRZEBA MIEC NA JUTRO
nic nie trzeba miec na jutro, o ile wiem
zadnych zdjec, zaswiadczen, nic
oplata: dobrowolny datek [ksiadz sugerowal 100PLN]
na wskazany osrodek - wydrukowane przekazy wplaty
[bez wypelnionej sumy kwoty] do wziecia na miejscu
na kursie ksiadz profesor urzadzil poltoragodzinne rekolekcje teologiczne
ktore mialy na celu uswiadomienie fotografujacym
ze fotografujac slub nie biora udzialu w zwyklym wydarzeniu
tylko w liturgii, ktora jest swieta i ktorej nie wolno profanowac
bardzo zalowal, ze w dzisiejszych czasach
do kosciola moze wejsc kazdy i chodzic, gdzie mu sie podoba!
nawet niewierzacy!
mowil, ze to sie zemsci i ze przyszle pokolenia
beda mialy obecnym duchownym za zle, ze na tyle pozwalali
ewidentnie wykopalby kazdego fotografa za prog kruchty
gdyby tylko mogl...
ale my sie nie damy :twisted:
aha, dostalismy oficjalne 'Wskazania Komisji Episkopatu Polski
dot.fotografowania...' - ciekawy jest np. fragment:
"Pamiątki" produkowane przez fotografów...
- pelen szacunek dla blizniego przez to przemawia, nie?
jest tylko jedno wyjscie:
do kazdej z karteczek musisz dolaczyc zaplacony przekaz :)
a wersja taka zeby wejsc przeprosic za nieobecnosc poprzedniego dnia bo cos tam- jak wam sie wydaje??? przejdzie
diabli wie... to jest, pardon, anieli wiedza,
ale co masz do stracenia? spróbuj! alleluja i do przodu! :mrgreen:
jak nie spróbujesz, to musisz czekac rok na nastepny kurs
zawsze lepiej cos zrobic niz nic
bo wtedy ma sie jakas szanse na powodzenie
- jak nie sprobujesz, nie uda sie na pewno...
aha, przyjdz wypoczety, ustawienie sali, slaba wentylacja i basik z glosnikow okrutnie usypiaja. Mnie glowa leciala z 10 razy, a zauwazylem tez paru innych spiochow :)
bylem-rozmawialem, spoko
tylko wczoraj 1,5 h dzis 2 h
az sie boje co bedzie we czwartek
e, nie narzekaj, dzisiaj bylo ciekawie.
W Toruniu mieliśmy 3 kursy po 3 godziny- od 16 do 19 :) Wprawdzie pocieszenie marne, ale zawsze coś :)
Polecam ksero kolorowe jak jest dobrej klasy to nie wiadomo co orginał a co kopia ja już tak zrobiłem .
a w Krakowie zrobili już zalaminowane, wielkość 9,5 cm x 6 cm. Do portfela wchodzi, ale już chyba pora, żeby zaczęli robić w formie takiej jak karty płatnicze. Koszt zrobienia to niecałe 10 zł, a trwałość o wiele większa.
Orientuje się ktoś, czy w najbliższym czasie będzie kurs w Poznaniu?