Nie wiem co to ma wspolnego z lomo.
Dla mnie to raczej jakis bouble dream ;)
Nie rozumie zamyslu tych zdjec ale to juz sprawa autora i nie na ten temat.
End of OT
Wersja do druku
No, bardziej dreaming i ogólnie rżnięcie teksturami i CEPem (trochę testowałem obie kwestie). Przydaje się to czasem.
W przypadku Zenitara zdjęcia mają pokazywać jak wygina architekturę, choć w ślubnych też sobie nieźle radzi (plener, przygotowania, trochę zabawy), ale to w innych wpisach i na innej stronie#/.
Ja nie robię poniżej F8. Na 2.8 i 4 cudów nie można oczekiwać (choć mydło i nieostrość czasem da się wykorzystać...).Cytat:
ostatnio to takie mydlo mialem ze szok
Moj zenitarek byl ostry od okolo 5,6 Przy f8 byla zyleta.
Mialo byc bubble. Skojarzenie z gierka bubble bubble itp kolorowe kulki.
To bardzo fajny obiektyw, ale od czasów cropa leży i czeka.
Wrócę do niego na pewno, ale tylko z analogiem lub po przejściu na FF.
Bzdury co niektórzy piszą o bezużyteczności na niepełnej
Kupiłem ten obiektyw i używałem z canonem 400d
Efekty były tak rewelacyjne, że nie zmieniałem w ogóle szkła.
Teraz przesiadłem się na pełną klatkę i żałuję, bo jest praktycznie bezużyteczny.
Na cropie może i mało zniekształca, ale za to efekt jest cudowny - bardzo plastyczne szkło.
Masz kilka linków
http://www.photoblog.pl/bilans/51481115/bambi.html
http://www.photoblog.pl/bilans/52922...lona-gora.html
http://www.photoblog.pl/bilans/52607...lament-ue.html
http://www.photoblog.pl/bilans/51068859/dworzec.html
jak dla mnie jest to najlepsze możliwe (szerokie) szkło na cropa
ostrość ustawiasz praktycznie z 1.2 m-nieskończoność i cieszysz się idealnie ostrymi zdjęciami
Ja podobnie jak Mad_Mac, mogę potwierdzić że od 5.6 rysuje nieźle ale faktycznie przy 8 jest najlepiej, chociaż słyszałem że z mocowaniem Nikona ostrzą już od f4, ale jak rozmawiałem ze sprzedawcą to po prostu trafił, bo one faktycznie od 5.6 dobrze rysują, kupiłem ten obiektyw, nowy ze stałym mocowaniem do Canona, za ponad 600 zł i twierdzę ze warto, bo myślałem o zakupie C16 Fish, na raty, ale cena jest na tyle atrakcyjna, że zaryzykowałem i nie żałuję. Dodam tylko że sprawdził mi się świetnie podczas remontu od podstaw mojej małej łazienki 1.4x2 metry spokojnie stając w drzwiach ogarniałem całość, teraz postanowiłem go nawet zostawić w torbie na zawsze. Tylko chciałbym jeszcze do niego filtr przykręcić UV może ktoś słyszał coś o tym i podpowie gdzie i jaki ?
UV w zenitarze jest "od dupki" wpisany w konstrukcję optyczną.
Na przednim kołnieżyku jest tam jakiś gwint, ale nie mam pojęcia czy jest coś do zakręcenia i jak to się ew. odbije na winietowaniu.
Wogole czy w Z16/2.8 jest neutralny UV przy dupce? Bo jesli jest, to jak ktos go nie wykrecal jeszcze, to niech sprawdzi czy bedzie podobnie jak w Pelengu 8. W P8 jak wykrecilem neutralny filtr, to obiektyw ostrzyl z 2x krotszej odleglosci, niby detal ale przydatne jak ktos robi karykaturalne portrety z bliska.
Zenitar z filtrem ostrzy z 30 cm
Witam,
Czy do tego szkła potrzebna jest jakaś specjalna przejściówka EOS - M42? Miałem bowiem to szkiełko i postanowiłem je wykorzystać. Dokupiłem więc za 30zł przejściówkę na M42. Niestety coś jest nie tak. Nie da się korygować przesłoną z poziomu obiektywu, cały czas wyświetla się wartość 00 w każdym z trybów. Po pierwszym zdjęciu obraz w wizjerze robi się czarny mimo iż zdjęcia są rejestrowane w aparacie i na karcie. No ale chciałbym jednak móc zmieniać przesłonę i widzieć coś w wizjerze. Panowie - jaka rada?
(aparat 5D)
u mnie w trochę droższym adapterze obraz się zaciemnia a na body (5d classic) widać f2.0
Gdzies jest juz watek o Zenitarze chyba.
Nie zawiesza Ci sie czasem lustro na obiektywie?
Przy sciaganiu szkla nie ma "klapniecia"?
Przeslone zmieniasz manualnie na obiektywie.
Zawsze bedziesz mial wartosc 00. Jak niby body ma przeczytac wartosc przyslony z manualnego obiektywu?
Poszukaj o m42 - jest tego sporo na forum.
Ano widocznie się zawiesza bo słychać klapnięcie przy odpinaniu tak jak piszesz.
Różnicy w ostrości między f2.8 a f22 nie ma żadnej. A co do wartości przysłony to nie wiem jak w Canonie ale w Nikonie przy podpięciu Heliosa miałem wyświetloną wartość którą ustawiłem na obiektywie.
Ok, moze faktycznie jest szansa przeniesienia wartosi przyslony na wyswietlacz. Nie upieram sie. Mnie sie to nigdy nie udalo. Tak z zenitarem, jupiterem, sonnarem itp. Zawsze 00.
Na lustro uwazaj - moze sie ukruszyc, szkoda sprzetu. Moze to rozwiazac podwazenie przejsciowki papierkiem - odpowiedniej grubosci. Nie jest to idealne rozwiazanie, ale dziala.
Co do ostrosci - mialem ten sam problem i po tygodniowej zabawie sprzedalem go.
Jednak mogla to byc wina samej przejsciowki jak i tego dokladnie egzempl.
Na eBay'u mozna kupic Zenitary z przejsciowka eosa. Bez zabawy w m42.
Ściągnąłem 'dupkę' i już działa jak należy. Dalej jednak coś jest nie tak z ostrością. Nawet gdyby była to mydlana sztuka to byłoby zauważalne domknięcie, niewiele ale było by. A tu wszędzie lipa. ALE gdy ostrzę na coś w bliskiej odległości wtedy ostrość jest normalna...
Zobacz czy pierscien ostrosci nie dziala Ci w druga strone, gdzies chyba czytalem o takim przypadku :D
Ja musialem wyregulowac pierscie ostrosci bo najprawdopodobniej jest przesuniety wzgledem pierscienia ostrosci w srodku obiektywu. W sumie prosta operacja. Sciagasz gume z pierscienia ostrosci zeby dostac sie do 3 srubeczek. Luzujesz i delikatnie przekrecasz.
Wpisz w google sa tam tutoriale.
no w sumie prosta ale widzę że nie dla takiego laika jak ja.
- ściągnąłem gumę
- ustawiłem pierścień na nieskonczoność
- Poluzowałem 3 śruby.
- Ustawiłem tak jak koleś napisał tu
http://thepanoramablog.blogspot.com/...-16mm-f28.html
pomiędzy 1,2 a nieskonczonościa
- dokreciłem 3 śruby
Za cholercie nie rozumiem co on pisze w ostatnich punktach
- Now carefully tighten the 3 screws, mount the lens on the camera and use a feature far away to focus to infinity. Use a piece of tape to fix the ring in this position and re-open the 3 screws.
- Remove the piece of tape. Align the focus marker and the infinity symbol and re-tighten the screws.
Mad_Mac pomóż
Pisze zeby dokrecic srubki ustawic na nieskonczonosc i wycelwac w cos w oddali. Jak uzyskasz ostra fotke tzn ze danej pozycji ringa bedziesz mial ustawiona prawidlowa ostrosc dla.nieskonczonosci w srodku obiektywu. Mozesz zastosowac tasme klejaca zeby nie poruszyc pierscieniem i odkrecAsz delikatnie srobki. Na luznym pierscieniu zewnetrznym ustawiasz.nieskonczonosc by spasowala z wewnetrznym i dokrecasz. Mnie sie udalo za 2 razem perfekcyjnie trafic. Jak.by co to pisz. Powodzenia
Takie moje pytanie odnośnie rybiego. Mam okazje kupić taki w dobrej cenie, ale nie ostrzy na nieskończoność. czy to go dyskwalifikuje jako fish Nigdy nie miałem rybiego i trochę sie boje brać w ciemno
Teraz ten zenitar jest trochę poniewczasie jak można....
http://optyczne.pl/2801-nowo%C5%9B%C...ej_klatki.html
Samyang nie jest przeznaczony pod FF.
Co to znaczy ze nie ostrzy na nieskonczonosc? Ma zablokowany pierscien ostrosci czy poprostu jest nieostry bo jesli tak to wystarczy dostroic pierscienie ostrosci i bedzie git.
JA mam rosjanina w do swojej 5DMII i tez mam zawsze wartość przesłony 00, co do ostrzenia trafiłem na dobry egzemplarz bo już na f.5.6 mam ładne rysowanie, a na 8 już super, ale pas w sprzedaży powiedział że 1 na 50 szt rysuje ładnie już od 4, poza tym jak mi mówił nie można ustawiać na nieskończoność tylko na hiperfokalną. Jeżeli dobrze to tłumacze.
witam.
Mam canona eos 40d. Nie miałam nigdy, nie używałam fisha. Wiedza na ten temat marna więc się radzę gdyż chcę zacząć tę rybią przygodę.
Po przeczytaniu tego i innych wątków dotyczących zenitara nadal nie wiem czy się zdecydować.
bardzo jestem ciekawa jak połączenie tych dwóch sprzętów wychodzi na zdjęciu.
Może ktoś wie? Przypuszcza? Doradzi?
za wszelkie porady będę wdzięczna.
pozdrawiam wiosennie!
Zielona kup samyanga 8mm, zenitar nie da ci 180 stopni bo jest pod pelna klatke. Zobacz moje fotki kilka stron wczesniej a potem zobacz fotki z samyanga w innym temacie i wszystko sie wyjasni.
Popieram przedmówce. Na cropa kup Samyanga 8mm, nowy kupisz za ok~800zł, a Zenitar to już stara konstrukcja i nie będzie super współgrac z 40d. W tym sensie, że będzie słabe wygięcie boków. Samyang na cropie lepiej wychodzi :)
Pod FF też nie daje 180 stopni. Troszkę mniej - ok. 160.Cytat:
nie da ci 180 stopni bo jest pod pelna klatke.
ok. dzięki za pomoc. wątpliwości rozjaśnione.
Mad_Mac widzę ze Ty w UK, orientujesz się czy owy samyang można znaleźć w atrakcyjniejszej cenie?
Jedyne samyangi jakie w uk widzialem to na ebayu za 180f z Polski.
Chodziło mi o np. obiektyw Minolty MD do którego dokłada się przejsciówke bez soczewki (żeby nie psuć obrazu) wtedy takie szkło nie ostrzy na nieskonczoność Czy w przypadku fisza będzie to miało znaczenie czy da radę tym focić ?
Fisheye samyanga to niezły obiektyw. Znajomy kupił w foto-tipie jakiś czas temu, prawie od razu po tym jak pojawiły się na polskim rynku. Zrobiłam kilka zdjęć i sa w porządku. Tylko brak AFu przeszkadza, ale dla bardziej wprawionym fotografom nie powinno to przeszkadzac.
Czy ktoś z Warszawy byłby skłonny dac pomacac przy okazji tego Zenitara? Chciałbym włąsnoręcznie przestrzelić, zanim podejmę ew. decyzję o zakupie.
>>dinderi, jakby co daj znać, a poza tym Zenitar służy jeszcze do robienia innych niż tylko ślubne, zdjęć: http://sklodowski.pl/pano/jura/
Zamiast Zenitara polecam również sigmę 8mm (FF) ale to jakieś 2tys drożej...;)
podpinam się tutaj :)
mam zamiar zakupić fisheye w najbliżym czasie i chyba najlepiej by było własnie tego tylko czy ktoś ma fotki zrobione na pełnej klatce??
a do tego teraz widzę ze chodzi on po 900 zł. ;/
troche drogo ma ktoś tańsze możliwości zdobycia tego szkła??
Cofnij się w tym wątku są zdjęcia z 5D
jak coś znajdziesz to daj znać :)Cytat:
To jest nas dwóch. Może hurtem będzie taniej.
A ile bylibyście skłonni zpłacić i jak długo ew. czekać?
sklodowski miał pewnie na myśli Sigmę 15mm f/2.8 DG EX, która jest rektagularem podobnie jak zenitar.
Witam,
dzięki za odzew.
Ze swojej strony mogę powiedzieć, że na czasie mi nie zależy.
Cena z allegro mi nie odpowiada.
Wszystko co około 0,6k PLN bardzo mi odpowiada.
Do 0,7k PLN jestem w stanie wziąć pod rozwagę, ale to max dla mnie.
Piszę tylko w swoim imieniu (nie wiem na co godzi się adino)
Pozdrawiam
jeśli chodiz o fundusze to też powyzej 700 zł. raczej nie dam za ten obiektyw bo wolałbym dołożyć do samyanga :)
czasowo to różnie stoje fajnie by było jeszcze w sierpniu zakupić ale jak nie da rady to i we wrześniu dało by radę pózniej to nie wiem jak z kasą będę stał bo inne wydatki też są :P
że się wtrące:
0,7k?
wow, w 2008 kupiłem nówkę pod M42 za ~350..
W 2008 bywało, że dolar kosztował poniżej 2 PLN
Odgrzewam temat, bo może się komuś przydać.
Tu jest rozwiązanie Twojego problemu:
http://cpicture.net/zenitar/index.html
Po Polsku to będzie tak (zaciągnięte z forum od "żółtych"):
1. ściągamy gumę z pierścienia ostrości. Nie używamy jednak żadnych ostrych narzędzi do podważenia gumy! wystarczy lekko podważyć np paznokciem i guma schodzi lekko; sciagamy ja w dół, tak aby pierścień ostrości nie był zablokowany
2. na pierścieniu ostrości są trzy śrubki; trzeba dobrze dobrać rozmiar śrubokręta, gdyż jeśli rozwiercimy główkę śruby to nie uda się nam wyjustować obiektywu (śrubki są głęboko schowane).
Śrubki odkręcamy, ale nie wykręcamy całkiem. wystarczy jeden, moze dwa obroty śrubki.
3. Gdy pierścień ostrości jest juz luźny przekręcamy go maksymalnie w stronę minimalnej odległości ostrzenia; przytrzymujemy pierścień, tak aby nic się nie przesunęło. Dokręcamy mocno śrubki
4. Przed założeniem gumy warto zrobić zdjęcia testowe
5. Gdy wszystko gra zakładamy gumę na pierścień ostrości, zakładamy też ciepłe buty (bo zasypało Polskę), do plecaka pakujemy herbatę w termosie, bierzemy Zenitara i idziemy w plener
Witam!
Posiadam 40D i zamierzam zanabyć ten obiektyw z prostej przyczyny - szerszy kąt widzenia od tamrona 17-50 f 2.8 - miałem okazję pofocić tym obiektywem na weselu - powiem szczerze, ze brak zakrzywień, a raczej ich delikatna obecność w połączeniu z szerszym "widzeniem" od 17-50 jest wielką zaletą.
A może jako gość miałem już jakieś omamy?
Jak to rzeczywiście jest? czy taki obiektyw 16mm będzie "więcej" widział od 17-50 tamrona?
w poziomie i pionie prawie tyle samo, bo 1mm to mniej niż niedokładność opisu ogniskowej przez producenta, a w rogach trochę więcej, bo przecież zakrzywia